(12.20 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Kohajda. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Tak opět jdu reagovat na pana poslance, zpravodaje. (Obrací se ke zpravodaji: A to já vím, Baláše, to já vím, bývalého exministra.) Ale tak se vrátíme zpátky k tomu meritu věci. Vy jste tady, já jsem tady říkala pana profesora Aleše Gerlocha. Ale to přece, to není nic proti ničemu. Já jsem říkala, to není - za prvé, to není jeho, jo? Jestli předtím pracoval na změně, tak ta byla úplně jiná. Vy jste si z toho vycucli úplně něco jiného. Jo, to je - proto tam ta diskuse na Legislativní radě vlády byla velká. A proto říkám, že v průběhu projednávání návrhu ústavního zákona Legislativní radou vlády byl právě navržen panem profesorem Gerlochem, nebo bylo navrženo panem profesorem Gerlochem nové znění právě na základě bouřlivé diskuse, že jo - těch patnáct se tam asi zřejmě bouřilo hodně - který řekl anebo navrhl toto znění, ten článek číslo 7, jak by měl být uchopen. A když to čtete, nebo když - jestli jste mě poslouchal: stát dbá o šetrné využívání vody, půdy - to je to, co jsem tady namítala, proč jenom voda, a ne půda, a ostatních přírodních zdrojů, protože těch zdrojů máme mnohem víc, máme i nerostné suroviny, ochranu přírodního bohatství, protože není přírodním bohatstvím jenom voda a půda, máme i jiné přírodní bohatství, a zachování příznivého životního prostředí, jo? Proč se nevzalo toto znění pana profesora Gerlocha a místo toho jste sem přišli jenom s ochranou vody, která už je v současné době chráněna? To je to, co jsem vám dokázala. Pane ministře, zvedněte ručičku, vy nemůžete hlasovat, vy nemůžete čudlíček, takže ručičku a jdeme klidně prosím diskutovat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím, vyjadřujme se tady méně infantilně. (Poslankyně Peštová se na ni obrací: Já můžu přímo?) Můžete, to vím, to neříkám, ale... (Poslankyně Peštová: Ale tak když se tady na mě povídá...) Ne takhle z lavice. (Poslankyně Peštová: Tak jsem říkala, ať zvedne ručičku. Děkuju.)

Pojďme zpátky k faktickým. Nyní pan poslanec Kohajda. Vaše dvě minuty, prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedající. Já bych rád taky ve faktické promluvil, do toho jsem slušně tady přihlášen, trošku se bojím, že dnes už na mě nedojde v řádném příspěvku. Já bych chtěl zareagovat na nějaké ty debaty, které nám tady ubírají čas, kdy jsme poučováni, kdo je v Kolbence a kdo není. Chtěl bych se, vaším prostřednictvím, paní kolegyně Peštové zeptat, ona tady uvedla, cituji: ochrana životního prostředí je zaměřena na určitý segment. Vůbec jsem tomu neporozuměl, co jste myslela tím segmentem, zejména když jste to komparovala s ochranou přírodních zdrojů. Tak pokud byste mi to mohla vysvětlit, byl bych vám vděčný. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou a následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, možná, že ani tentokrát je nevyužiju. Jenom jsem chtěla tedy a jasně říci, že my tady teď diskutujeme v prvním čtení, já už jsem tady ve třetím volebním období, právě ten rozpor mezi tím, co dostala vláda na stůl - protože víme, že vždycky závěry Legislativní rady jsou pokud možno respektovány - minulostí, kterou tady vylíčila paní poslankyně Peštová, možná že ze svého pohledu, ale byla náměstkyní, takže předpokládám, že je seznámena do detailů - a současnou situací a já věřím, že i pan ministr se k tomu vyjádří, protože ten rozpor nám zdůvodní, jestli zvedneme potom ruku pro to, aby se to pustilo dál, nebo ne. Čili vůbec to není zbytečná diskuse. A když jde navíc o zákon, kdy potřebujete 120 hlasů, což tedy nevím, jestli se podaří přesvědčit, kdy my říkáme úplně jasně, my chceme taky chránit vodu primárním způsobem, nicméně nechceme vyvolat v aplikační praxi pochybnosti o tom a ty dopady by mohly být hrozné. My jsme jen tak jako pracovně, neformálně třeba se bavili i o stavebním řízení, což teď zní možná pro některé trochu cizokrajně, ale pokud vždycky bude voda ta úplně první a nebude to třeba les, půda a podobně, tak to může v praxi vyvolat pochybnosti. Takže já to beru za naprosto legitimní důvod, proč se tady s tím takhle zabýváme a možná pro někoho obstruujeme. To není obstrukce, tohle fakt není obstrukce. To je věcná diskuse, jestli to vůbec dál pustit, nebo ne. Pustíme to, protože máte demokraticky zvolenou většinu, takže samozřejmě to nakonec projde. A pak samozřejmě doufám, že předseda stálé komise pro ústavu bude hlasovat pro, aby se tím zabývala i stálá komise pro ústavu. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Peštová a následuje pan poslanec Kohajda. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. No, já nejsem takový superman, jako je pan ministr vnitra, abych stačila ještě do toho, jak tady běhám k tomu pultíku, číst stenozáznam. Takže já poprosím svého ctěného kolegu, pana poslance Kohajdu, prostřednictvím paní předsedající, jestli by mi nemohl objasnit - protože jsem to říkala z hlavy, a vidím, že pan poslanec nedává pozor, tak si to možná v tom stenu přečte - jestli byste mi mohl objasnit, kde jsem to, v jakém úseku nebo pasáži, říkala - jestli to bylo někde na začátku, když jsem měla ten svůj projev, protože je slušnost odpovědět, a já bych vám ráda odpověděla, jestli to bylo v tom projevu, anebo jestli to bylo v té střelbě faktických poznámek, protože já i ten svůj projev, jestli jste zaznamenal, jsem říkala z hlavy - já si opravdu nepamatuji, jak jsem to řekla, takže kdybyste mi to upřesnil, byla bych strašně ráda. Říkám, nestíhám číst ještě stenoprotokoly, jestli jsem to řekla a jak jsem to řekla. Děkuji. (Potlesk poslance Langa.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní pan poslanec Kohajda s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, paní předsedkyně. Samozřejmě jsem vás poslouchal i přesto, že jsem hovořil s panem předsedou klubu.

Tohle jste zmínila, když jste srovnávala ochranu životního prostředí a ochranu zdrojů. Říkala jste, že když to zjednoduším, pokud mohu parafrázovat, že ochrana zdrojů je významnější, protože je komplexní, kdežto ochrana životního prostředí je méně významná, protože je zaměřena na určitý segment. A tomu já jsem vůbec neporozuměl.

Využiji tedy i faktickou ještě k další reakci. Zaznělo tady - a také z vašich úst, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, paní kolegyně Peštová - že výslovná ochrana vody je v ústavě zbytečná. Já musím říct, že jsem ze Šumperska, že jsem z podhorského regionu, který relativně na vodu je bohatý, a jsou tam obce, které nemají vodovod, které prostě nemají pitnou vodu, že si otočí doma kohoutkem a najednou jim něco teče. Můžeme se ptát, jestli to není chybou. A i v těchto obcích přímo pod horami v červenci, v srpnu některé studny vysychají, a já říkám, že v tento moment je potřeba se dívat, že se posouváme ve světě, že teď jsme například měli jeden z nejteplejších únorů, přesněji nejteplejší únor od roku 1961, a že je potřeba se zabývat tím, že někteří občané České republiky nemají dostupnou pitnou vodu. Proto je pro nás ochrana vody důležitá. Jestliže vy tady říkáte, cituji, výslovná ochrana vody je zbytečná, nesouhlasím s vámi. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou bude reagovat paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. V každém případě se neposloucháme, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající. Já jsem říkala, že je nadbytečná, protože v současné době už v ústavě, čl. 7, máte jasně napsáno: "Stát dbá o šetrné využívání přírodních zdrojů a ochranu celku." V Listině základních lidských práv a svobod máte v čl. 11 odst. 3: "Vlastnictví zavazuje, nesmí být zneužito na újmu práv druhých nebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem." V čl. 35 máte odst. 1: "Každý má právo na příznivé životní prostředí", v čl. 2: "Každý má právo na včasné a úplné informace o stavu životního prostředí a přírodních zdrojů", v čl. 3 nebo odst. 3 máte: "Při výkonu svých práv nikdo nesmí ohrožovat ani poškozovat životní prostředí, přírodní zdroje, druhové bohatství přírody a kulturní památky nad míru stanovenou zákonem."

Pane poslanče, já chápu, že si tady jedete všichni nějakou kampaň. Pojďme se bavit věcně, prostřednictvím paní předsedající. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP