(15.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Ministerstvo zemědělství motivuje vlastníky lesů k obnově majetku zasažených kůrovcovou kalamitou poskytováním finančních prostředků z programu, který cílí především na zakládání druhově a věkově pestrých porostů dřevinami odolnými klimatické změně. Ministerstvo zemědělství k tomu využívá tradiční příspěvky na hospodaření v lesích, které jsou navzdory složité rozpočtové situaci poskytovány ve 100% výši. Spolu s dalšími podporami v oblasti zachování genofondu lesních dřevin, služeb vlastníků lesů a tak dál, bylo například v roce 2022 vyplaceno souhrnně 4 636 milionů, tedy více než 4 miliardy korun. Rok 2023 představoval pro Ministerstvo zemědělství nárůst v požadavcích na výplatu podpor, především v rámci příspěvku na zalesnění kalamitních holin. Po provedených kalamitních těžbách se tady již plně projevil rostoucí objem zalesňování holin, v roce 2023 tak došlo k prioritní podpoře těchto činností ve výši 4,6 nebo skoro 7 miliard korun.

Uvedené finanční prostředky byly kombinací jak prostředků ze státního rozpočtu, tak ze zdrojů Národního plánu obnovy, a na konci minulého roku navíc k tomu, co tady zmiňuji, byl rozpočet navýšen o prostředky přidělené na základě usnesení vlády k převodu finančních prostředků z fondu zakladatele podniku Lesy České republiky do státního rozpočtu. Pro rok 2024 disponuje Ministerstvo zemědělství částkou přes 2 miliardy korun - něco jsou prostředky z Národního plánu obnovy na dofinancování žádostí z období 2021 až 2023, a zbytek, tedy 1 miliarda, tvoří prostředky státního rozpočtu.

Takže je vidět, že finanční prostředky byly tady uvolněny na podporu lesního hospodářství a obnovu lesů v dostatečné finanční míře a že na to Ministerstvo zemědělství v souladu s programovým prohlášením vlády, které jsem tady zmiňoval, myslí. Mohl bych zde připomenout i další opatření, která jsme v souladu s programovým prohlášením vlády v oblasti lesního hospodaření udělali, ale nemám na to čas. Pokud jde o otázku na konkrétní termíny, té se nevyhýbám (Předsedající: Čas.), ale je to otázka na Ministerstvo zemědělství.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a pan poslanec již jde položit doplňující dotaz. Prosím.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuju za slovo. Pane premiére, vy jste mi vůbec neodpověděl. Toto si přečtu na stránkách Ministerstva zemědělství nebo na stránkách SZIFu. Ale kdy začnete vyplácet dotační titul - adaptaci lesních ekosystémů, tak tam se to nedočtu. Je tam pouze informace, že probíhá notifikace. Já mám teď informace, že notifikace z Evropské unie byla dokončena. Mám informaci, že ministerstvo by začalo vyplácet tyto prostředky, ale že na to nejsou peníze. Tak já se vás ptám, seženete na to peníze, když jste v roce 2022 spustili tento dotační titul a doposud vlastníci lesa nebyli informováni a nebyly tyto prostředky vypláceny? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za dodržení času a s reakcí předseda vlády.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, sám jste mi potvrdil, že informace na stránkách Ministerstva zemědělství jsou velmi důkladné, protože pokud se tam dočtete všechno, co jsem já (Se smíchem.) vám tady říkal, tak je to určitě dobře, a jenom to ukazuje, že finanční prostředky, které jsme vyčlenili, ať už ze státního rozpočtu, nebo z Národního fondu obnovy, jsou velmi výrazné a mohou a slouží skutečně tak, jak jsem tady ukazoval na příkladu let 2022, 2023, k obnově lesů. Nepochybně při této důkladnosti, kterou jste sám potvrdil, těch stránek Ministerstva zemědělství se tam objeví i ta informace, kterou požadujete, jakmile skutečně bude možné k vyhlášení přistoupit. Opravdu nemám tak detailní informace jako vy o stavu notifikace a o detailech tohoto dotačního titulu, takže se s důvěrou obraťte na Ministerstvo zemědělství. Pokud by se vám takové odpovědi nedostalo, tak se prosím znovu obraťte na mě a já vám písemně odpovím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně a my nyní přistupujeme k interpelaci pana poslance Julia Špičáka, posléze bude vystupovat pan poslanec Kettner. Pane poslanče, ujměte se slova.

 

Poslanec Julius Špičák: Děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane premiére, vědu a výzkum jste deklarovali jakožto prioritu vaší vlády a vy jste vytvořili ministerstvo, které je tedy dedikované, nicméně toto ministerstvo má nulové kompetence, nulové pravomoci a v podstatě přirovnal bych to k takovému cimrmanovskému úkroku mimo šachovnici, protože to prostě neřeší vůbec nic. No, je tady umělá inteligence - my se přeme o tom, jestli nás povýší ke hvězdám, nebo jestli zničí naši civilizaci, a já se táži, proč naše země nemá dedikovaný ústav umělé inteligence, patrně jako snad jediná země tedy v Evropě? Takže to je tedy první dotaz, jestli na tom aspoň pracujete?

A druhý dotaz je zcela konkrétní. Máme unikátní možnost organizovat v Čechách mezinárodní centrum, které je zaměřené na výzkum neurodegenerativních chorob, jmenuje se CLARA, a tento projekt má samozřejmě obrovskou perspektivu, tedy obrovskou vědeckou perspektivu, protože je mezinárodní, a má šanci získat velkou mezinárodní dotaci 30 milionů eur. Podmínkou je ale jeho finanční udržitelnost tady v našich podmínkách a ta finanční udržitelnost se zdá, že nebude. Takže další dotaz směřuje, jestli jste obeznámen tedy s tímto projektem a jestli vláda bude schopna tento projekt zafinancovat tak, aby skutečně mohl pracovat, získal dotaci a velmi se podílel prestiži české vědy v Evropě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nyní má slovo předseda vlády Petr Fiala. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Toto je, vážený pane poslanče, určitě důležité téma a podpora vědy, podpora excelence, ale i podpora určitých konkrétních oblastí je věc, kterou Česká republika má dělat a kterou moje vláda nepochybně podporuje a dělá. Já jsem zrovna na tyto interpelace přijel z velmi pěkné akce pokládání základního kamene na druhou etapu kampusu Univerzity Karlovy v Hradci Králové, který spojí Lékařskou a Farmaceutickou fakultu. Je to velmi nákladný projekt ve výši 6 miliard korun, ale jsem přesvědčen, že to jsou dobře vynaložené finanční prostředky a že tímto směrem musíme v České republice postupovat.)

Problém s podporou umělé inteligence v minulosti existoval a musím říct, že umělá inteligence je nejenom obor nebo oblast, která je perspektivní, které se musíme věnovat, ale je to také obor, ve kterém máme v České republice skutečně velkou výzkumnou základnu a špičkové odborníky. Jednou z hlavních osobností v oblasti umělé inteligence je pan profesor Mařík z Českého vysokého učení technického, který mě spolu se svými kolegy mimo jiné doprovázel na cestě v Indii, kde jsem místo podnikatelské mise měl tentokrát vědce z České republiky. A jenom abychom si uvědomili, jakou máme prestiž, a třeba pan profesor Mařík, tak v indickém Džajpuru na univerzitě NIMS se letos otevře Maříkovo centrum pro umělou inteligenci, robotiku a kybernetiku. Tím chci jenom doložit, jakou prestiž naši vědci mají, a problém je skutečně, jak zajistit dostatečné financování v této oblasti.

My jsme nemohli podpořit umělou inteligenci z evropských programů, například z AI Act, protože abychom to mohli udělat, musíme mít umělou inteligenci definovánu v některých strategických dokumentech, a to se nestalo. Nestalo se to za minulé vlády a teď se o to snaží, vzniká to až nyní ve spolupráci paní ministryně Langšádlové s Ministerstvem průmyslu a obchodu. Abychom mohli třeba pokročit v té podpoře, tak jsme také museli odstranit problém, který se tady dlouho táhl, a to se týkalo ČVUT - slíbená podpora státu za vlády ČSSD a ANO, a to se nám podařilo vyřešit až před pár týdny v naší vládě. To otevírá cestu k uvolnění peněz, které dosud nemohly být vyplaceny. Tak to jsou konkrétní kroky, které děláme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP