(10.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Poprosím pana poslance Gazdíka.

 

Poslanec Petr Gazdík: Vážené kolegyně, vážení kolegové, omlouvám se, stává se to jednou za čas, na sjetině mám proti, hlasoval jsem pro, zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím, budeme tady hlasovat o zpochybnění hlasování.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 112, přihlášeno 157, pro bylo 154, proti nikdo. Přijato.

 

Můžeme tedy ještě jednou opakovat? Ano, prosím znovu. Přečtěte, o čem budeme hlasovat, prosím.

 

Poslanec Jiří Carbol: Ano, budeme tedy opakovaně hlasovat o návrhu uvedeném pod písmenem C, sněmovní dokument 4010.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: A stanovisko zpravodaje? (Zpravodaj: Doporučující.) Ještě jednou poprosím stanovisko pana vicepremiéra. (Ministr: Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 113, přihlášeno 159, pro bylo 84, proti jeden. Přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Jiří Carbol: Poslední pozměňovací návrh je uveden pod písmenem D a je to sněmovní dokument 4016.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím o stanovisko zpravodaje. (Zpravodaj: Doporučující.) A stanovisko pana vicepremiéra? (Ministr: Souhlasné.) Můžeme hlasovat.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 114, přihlášeno 160, pro bylo 84, proti jeden. Přijato.

 

A nyní tedy vycházím z toho, že bylo o všech návrzích hlasováno, pane zpravodaji. Je to tak?

 

Poslanec Jiří Carbol: Ano, o všech návrzích bylo hlasováno a můžeme přistoupit k hlasování o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb., o státním fondu podpory investic, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 564, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 115, přihlášeno 160, pro bylo 84, proti jeden. Přijato. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

S přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, musím říct, že mě to fakt mrzí, protože byla by to bývala zastávka opravdu na jenom velkou chvilku. Narovnali bychom tam vlastnická práva mezi soukromým a veřejným sektorem, takto pouštíme ze Sněmovny zmetek, a já budu doufat, že senátoři budou rozumní a že si nebudou zahrávat s vlastnickými právy v České republice. Je mi to velmi líto, že se tady jedná o dostupné bydlení, je to dobrý zákon. A pokud by to někdo napadl u Ústavního soudu, což samozřejmě lze očekávat od soukromého sektoru, tak si zapamatujte, že lví podíl na tom máte všichni ti, kdo (jste) dneska nedovolili na týden přerušit projednávání tohoto tisku a narovnat vlastnická práva. (Velký potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A můžeme přistoupit k dalšímu bodu číslo

 

15.
Návrh poslance Mariana Jurečky a dalších na vydání zákona,
kterým se mění zákon č. 108/2006 Sb., o sociálních službách,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 605/ - druhé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme přerušili 5. 3. tohoto roku v obecné rozpravě. Jenom připomínám, že návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro sociální politiku jakožto výboru garančnímu a usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 605/2.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujali za navrhovatele pan poslanec Marian Jurečka a jakožto zpravodaj výboru pro sociální politiku byl pan poslanec Jiří Navrátil. Mám zde poznámku, že ho bude zastupovat paní poslankyně Marie Jílková. Jenom si potvrzuju, jestli tomu tak je? Ano, už vidím.

V tom případě můžeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, do které se přihlásili poslanci, které už vidíte. V tomto případě bych poprosil jakožto prvního přihlášeného řádně, a to je... (Hovor mimo mikrofon.) ... ještě momentík, já si tady vyjasním něco jenom s panem kolegou. Ano, tak já jsem si zde vyjasnil něco jenom s panem poslancem, který zplnomocnil za klub SPD paní poslankyni Lucii Šafránkovou k přednesení stanoviska poslaneckého klubu hnutí SPD k tomuto tisku.

Takže já bych poprosil v tuto chvíli paní poslankyni, jestli by mohla vystoupit. Děkuju.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, vážení spoluobčané, dovolte mi také pár slov k tomuto návrhu, a abych vám představila šest pozměňovacích návrhů, které k tomuto návrhu podávám.

Bohužel, vláda Petra Fialy se oblasti sociálních služeb věnuje nedostatečně a tímto návrhem se do jisté míry snaží pouze částečně hasit požár, který dlouhou dobu ignorovala. Hovořím zde zejména o situaci zdravotně postižených občanů a jejich rodin, které jsou zásadním způsobem odkázány na výši příspěvku na péči. Pro některé z vás trochu osvětlím, k čemu tento příspěvek slouží a komu vlastně pomáhá.

Příspěvek na péči je sociální dávkou určenou osobám, které z důvodu dlouhodobě nepříznivého zdravotního stavu potřebují pomoc jiné fyzické osoby při zvládání základních životních potřeb v rozsahu stanoveném stupněm jejich závislosti právě podle zákona o sociálních službách. Z tohoto příspěvku pak tyto osoby hradí pomoc, kterou jim může dle jejich rozhodnutí poskytovat buď blízká osoba, asistent sociální péče, registrovaný poskytovatel sociálních služeb, anebo v určitých případech pobytová zařízení, jako jsou dětské domovy, speciální lůžková zdravotnická zařízení hospicového typu anebo zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Výše těchto příspěvků na péči je ve vztahu k cenám sociálních služeb a potřebám zdravotně postižených dlouhodobě naprosto nedostatečná, přičemž nejhorší je situace osob dospělých i dětí v I. a II. stupni závislosti, kde se tento příspěvek nezvyšoval již osm let, což je něco - myslím, že všichni mi teď dáte za pravdu, že je to naprosto neuvěřitelné. Navíc co se týče příspěvku na péči pro dospělé osoby v I. stupni závislosti, tedy pro lidi, kteří nezvládají až čtyři základní životní potřeby, je jeho výše aktuálně směšných 880 korun za měsíc, ještě o více než 50 % nižší, než byla v roce 2011, kdy ji tehdejší ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Drábek snížil z tehdejších 2 000 korun měsíčně. Za nápravu tohoto neúnosného stavu a zvýšení příspěvku na péči těmto lidem usiluji a bojuji již čtvrtým rokem. V minulém i v tomto volebním období jsem k tomuto předložila návrhy zákonů, ovšem jak tehdejší, tak současná vláda blokuji jejich projednání zde ve Sněmovně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP