Středa 28. února 2024

(13.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Jinak tedy popojdu dál. Co se týče pozice našeho hnutí SPD, SPD je proevropská strana, která velmi úzce spolupracuje s partnery v zemích po celé Evropě. Nejsme ale prounijní. Slova proevropský a prounijní jsou v přímém rozporu, přestože zastánci Bruselu se snaží dávat mezi tato dvě slova rovnítko, aby zamaskovali, jaké šílenosti vůči občanům Evropská unie prosazuje. Současná Evropská unie je protievropská. Evropská unie ničí Evropu migrací, Green Dealem a omezováním demokracie. Naopak my, my máme Evropu rádi, jsme pro Evropu, pro Evropu spolupracujících svobodných států bez diktátu Bruselu. Takže naopak ten, kdo tady zastává tuhletu politiku Evropské unie, jako je Fialova vláda, která je spolutvůrcem migračního paktu EU, přímo spoluautorem migračního paktu EU - ano, vy jste ho spoluvytvářeli během předsednictví Fialy vlády v Evropské unii a ještě jste pro něj aktivně hlasovali. Tady pan ministr Rakušan pro něj hlasoval loni v červnu. Teď jste se alibisticky těsně před volbami zdrželi. Tak samozřejmě to je přímo protievropské. To je proti zájmům Evropy.

Současná Evropská unie je protievropská. Evropská unie ničí Evropu migrací, Green Dealem a omezováním demokracie. Ano, to je tady pan ministr vnitra Vít Rakušan, který prosazuje otevřenou cenzuru názorů. Byl jste to přesně vy, pane ministře - sedíte za mnou? - který jste dal pokyny k tomu, aby se vypnul web Nová republika našeho europoslance Ivana Davida, pana doktora Davida, bývalého ministra zdravotnictví, bývalého ředitele psychiatrické léčebny, soudního znalce v oboru psychiatrie. Vy jste mu nechal vypnout web spolu s Fialou vládou, web Nová republika, že prý jsou tam dezinformace.

Vždyť hlavním lhářem a dezinformátorem je vaše vláda! I vy jste osobně sliboval na mítinku v Ústí nad Labem spolu s předsedou Pirátů Bartošem, že nebudete zvyšovat daně, a obelhali jste celou republiku! Kdy tedy sám sebe nahlásíte za to, že jste hlavní dezinformátor a lhář? Vy jste říkali, že nebudete zvyšovat daně, a daně jste zvýšili. Přitom jste moc dobře věděli, v jakém stavu přebíráte Českou republiku. Výmluvy na Ukrajinu, to už jsme tady říkali mnohokrát, to je nesmysl, protože i oproti Polsku a Maďarsku a Slovensku vaše vláda je na tom nejhůř. Ceny energií, inflace, pokles reálných mez, pokles maloobchodních tržeb. Prostě zničili jste to úplně všechno. Takže ty sousední země jsou k Ukrajině ještě blíž a vypořádaly se s tím ekonomicky mnohem lépe. Takže to je úplný nesmysl, co říkáte. Ale hlavně vy jako hlavní dezinformátoři a hlavní cenzoři, ministr vnitra Vít Rakušan, premiér Fiala, paní Pekarová a další, tak kdy tedy sami sebe nahlásíte jako hlavní dezinformátory a prošetříte se? Před volbami jste neslibovali snižování zákonné valorizace důchodů a až po volbách jste to udělali. Opět dezinformace.

Já jsem se úplně musel zasmát, že vaše vládní pětikoalice přijala na mandátovém a imunitním výboru nová pravidla pro etické chování poslance. Samozřejmě že je (to) takový plátek (ukazuje), který jenom slouží podle mého názoru k cenzuře opozičních názorů. Ano, překvapilo mě, že hnutí ANO, poslanci hlasovali pro na mandátovém a imunitním výboru. Hnutí SPD bylo jediné, kteří jsme byli proti. Jediní jsme byli proti, SPD.

To je tedy úplně k smíchu, protože hnedka v článku 1 si Fialova vládní pětikoalice tady napsala, že poslanec je povinen jednat v zájmu všeho lidu a slouží veřejnému zájmu. Jak to tedy budete posuzovat na mandátovém a imunitním výboru, když vy jste obelhali tady všechny občany? To je v zájmu tedy všeho lidu, kdy jste tři miliony lidí okradli o slíbené valorizace důchodů, o zákonnou valorizaci důchodů, kdy jste všem lidem v rozporu s vašimi předvolebními sliby zvýšili daně? Tak co jste to tady odsouhlasili za nějaký etický kodex poslance? Co to je za proklamace, když sama Fialova vládní pětikoalice jedná přímo proti tomu? Nebo to znamená, vy budete tady šikanovat opozici a sami sebe, protože máte v mandátovém a imunitním výboru většinu, tak vám to bude všechno procházet, ty vaše lži a podvody na lidi? To je úplně neuvěřitelné.

Je tady článek 3, chování poslance, odstavec 1. Chování poslance je založeno na vzájemné úctě. No, vždyť ten, kdo tady v osobní rovině uráží, tak byl například ministr práce a sociálních věcí, tenkrát ještě v opozici v minulém volebním období, Jurečka, který mě tady urážel osobními nadávkami, že se ohradili dokonce už i ostatní poslanci. Jsem za to rád a děkuji za to poslancům ANO například, u kterých jsem si hned všiml, že se okamžitě, vteřinu po těchto osobních nadávkách ohradili a začal tady hluk v sále. Takže Jurečka. Ten musel přijít tady na mikrofon a hned se mi omluvit, jestli vzpomínáte v minulém volební období, spousta z vás tady byla, protože už to bylo moc, jak mě tady urážel. Stejně tak mě uráží tady vždycky v osobní rovině paní Černochová, ministryně obrany. Já se k tomu nikdy nesnížím, přestože když čtu to, co lidi píšou o paní Černochové, tak bych tady mohl citovat. No ale je to pořád žena. Takže já jsem jako... Nebo je to žena. Já jsem to nemyslel, jako že by nebyla, ale je to prostě žena a já už nepůjdu na takovou úroveň prostě. Já to zvládnu.

Takže vy si tady dáte jako koalice, že chování poslance je založeno na vzájemné úctě. Přitom tady máte poslance, kteří si z úst udělali kanál vůči lidem z jiných opozičních stran. Mimochodem, tady se musím zastat i hnutí ANO tedy, byť nejsem vaším mluvčím ani prostě nebudu. Ale to, čím vy vládní poslanci častujete i některé poslance hnutí ANO, to je prostě hrubost nejvyššího kalibru, když to řeknu slušně, ale prostě to je odpad neskutečný, jakým způsobem, jaký vy používáte slovník prostě. Protože jedna věc je, když se řekne zloděj, podvodník, lhář, ale druhá věc je, když jsou to prostě nadávky úplně v té nejosobnější rovině, včetně nějakých přezdívek vámi vytvořených. To je prostě úplně strašná úroveň.

Jsem tedy rád, že v tom etickém kodexu, který vy jste si vytvořili, už nejsou tedy alespoň ty úplné nesmysly, kdy tady místopředsedkyně Sněmovny paní Kovářová ještě před rokem, před dvěma, kdy se o tom diskutovalo, vloni to bylo tuším, tady navrhovala dokonce dát do toho kodexu, že se nesmí říkat slovo lhář a podvodník. No a jak jinak nazvat tedy to, že vy jste obelhali lidi v rozporu s předvolebními sliby? Jak nazvat kauzy organizovaného zločinu hnutí STAN? To znamená, že jste nás chtěli umlčet už úplně. Naštěstí od toho tedy paní místopředsedkyně Kovářová z hnutí STAN, která to asi dostala na starost u vás, tak z tohoto už ustoupila, z těchhletěch nesmyslů. Ale znovu říkám, že když se dívám na ten etický kodex - a sami tady píšete: poslanec je ve svých vystoupeních povinen zdržet se urážlivých výroků. Ale vždyť ty urážlivé výroky, já jsem jich tady byl terčem v minulém volebním období neustále právě z úst vládních poslanců. Ale i tady poslanci hnutí ANO jsou toho terčem a cílem, a neskutečných tedy přízvisek.

Já chápu, když je to tvrdá programová kritika. Já to tedy zvládnu všechno, jo, to je v pohodě. Tak volič to rozsoudí, následně, ale říkám, že tedy s tímhletím prostě nemůžu souhlasit. Protože tady ten politický souboj na mikrofon by měl být tvrdý, může být tvrdý, měl by být tvrdý, měli bychom na to být zvyklí, ale to, že tady Fialova vládní pětikoalice - znovu říkám, překvapuje mě, že i za souhlasu hnutí ANO - přijímá tyhlety věci, které sama vládní koalice dělá přesný opak, tak to mi opravdu z toho vyplývá, že cílem je jenom zcenzurovat opozici účelově, protože v mandátovém a imunitním výboru vy máte většinu.

Na jednu stranu samozřejmě zpátky k tomu migračnímu paktu, když to přesunu... Prosím vás, můžu poprosit o klid? Tam je nějaký hrozně hlučný rozhovor.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím tedy o přesunutí rozhovoru. Děkuji. Už je snad dostatečný klid. Prosím. ***


Související odkazy


Videoarchiv13:30


Přihlásit/registrovat se do ISP