Středa 28. února 2024

(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Pane ministře Kupko, vy jste teď kroutil hlavou. Ale na hrubý pytel hrubá záplata. Protože to, že váš premiér Fiala, váš předseda ODS, tady už několik let označuje víc než 2 miliony voličů opozice za populisty a extremisty, vy jste to tady vyhrotili. Vy jste politik, který, musím říct, že při osobním jednání se snažíte chovat slušně. Ale vaši stranu vede premiér Fiala. Tak si ho tam zklidněte a může se tady jednat úplně slušně. Vy jste jednal vždycky k nám, vždycky to byla v podstatě normální diskuse. Takže nejsou všichni stejní. Ale jenom na to, že kroutíte hlavou, jenom říkám, tak ať přestane Fiala urážet, ať přestane premiér Fiala urážet naše voliče. Oni si to nezaslouží. Jsou to pracující lidé. On to dává vždycky do jedné věty, si všimněte. Opozice, on řekne, populisti, extremisti. Přitom tu opozici, jsem viděl průzkum, volí ji mnohem víc stran než ODS. Nebo mnohonásobně víc. Takže prosím vás, tak ať on přestane urážet a přestane urážet paní Pekarová Adamová, která říká to samé. To samé říká ministr vnitra Rakušan vždycky. Vždycky tady uráží voliče opozice všechny a to je prostě špatně. A to je prostě špatně. Protože občané volí nějaký politický program, s kterým se ztotožňují, a není možno přece takhle hovořit. Není možno jako takhle hovořit. Vy se chováte neslušně a hrotíte diskusi v Poslanecké sněmovně. Za minulého volebního období, když to tady vedl Radek Vondráček, a to jsou konkurenti, ano, tak to tady fungovalo slušně, vám musím říct. A každému se měřilo rovným metrem. Musím říct, že jsem u toho osobně byl. Takže takhle.

Boj proti migračnímu paktu může být samozřejmě prvním krokem, který nás do budoucna, až dojde k výměně Fialovy vlády, může zase stmelit v rámci boje za ztracenou svrchovanost České republiky a v rámci spolupráce ve středoevropském regionu.

A úplně na závěr dodám, s přednostním právem jenom, protože jak jsem četl to, že - divný článek opravdu, prostě úplně pokroucený, zmanipulovaný nadpis na Seznam Zprávách, že SPD snad něco tady obstruuje nebo oddaluje nějaké hlasování o manželství pro všechny. Tak už jsem vysvětlil, že je to nesmysl, že to tady paní Pekarová způsobila, že nebyl čas na diskusi. (Poznámka z pléna.) A tady slyším, že mi tady tyká poslanec ODS, zoufalý výkřik už. Zoufalý, co? Preference 12, 13 % z 30, co jste měli? Tak to jsou nervíčky, co? Asi došla tabletka nebo co. Tak si ji kdyžtak někde tam... se uklidněte. Protože já si s vámi netykám, pane poslanče, jo? Tyhlety manýry si dělejte někde v ODS. Ale s některými poslanci ODS si tykám, protože jsou přátelští, musím říct, nejsou osobní nějak. To je pravda. Chovají se normálně. Samozřejmě každý hlasuje podle programu, tak proč ne? A i myslím, že mám poměrně přátelský vztah s některými. Ale ne s těmi hulváty, kteří tady vykřikují a tykají, když se jim nelíbí, že tady si mluvíme o migračním paktu, pro který vy sami jste hlasovali, takže to je na základě pokynu vašeho předsedy.

A úplně na závěr - my nic neoddalujeme ohledně stejnopohlavních párů. Takže jsme si vysvětlili, že paní Pekarová kdyby tady nedala mimořádnou schůzi na 11 hodin, tak už by to dávno všechno skončilo. Takže to je tady vina špatného řízení, špatného vedení Sněmovny. Ale kdybych se náhodou už nedostal ke slovu dneska, tak jenom zopakuji, že v případě stejnopohlavních svazků navrhujeme název partnerství, nikoliv manželství a chceme dát stejnopohlavním párům stejná práva jako manželům, kromě adopce a osvojování dětí. Zároveň podporujeme manželství výhradně mezi mužem a ženou pevně zakotvené v ústavě. A v tomto smyslu je náš pozměňovací návrh, pro který bude SPD hlasovat. To znamená, my jsme připraveni hlasovat pro náš pozměňovací návrh, takže není jediný důvod, proč bychom měli cokoliv oddalovat.

Takže příště, paní předsedkyně Pekarová, vaším prostřednictvím, více se zamyslete nad tím, na jaký čas dávat mimořádnou schůzi na téma, tak závažné téma, jako je migrace, abyste vy sama neomezila vámi navržený zákon ve třetím čtení. A to hlasování už tady dávno mohlo proběhnout. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Vážené dámy, vážení pánové, sice mám nutkání reagovat na svého předřečníka, ale neučiním tak, protože jsme se s kolegy, kteří mají přednostní práva, dohodli, že tady přednesu závěry a dohodu, která padla na grémiu.

Na základě dohody grémia vás tedy informuji o postupu, na kterém jsme se shodli. A ten postup je následující: Po skončení této mimořádné 95. schůze se dnes, tedy cca pět minut po jejím skončení, vrátíme k projednávání, ke schůzi číslo 94 s tím cílem, abychom dnes ve třetím čtení doprojednali a odhlasovali ten bod, který jsme již otevřeli, tedy občanský zákoník. A abychom mohli tuto dohodu z grémia naplnit, tak si rovnou dovoluji navrhnout tento procedurální návrh, tedy aby Poslanecká sněmovna tento jednací den vyčlenila podle § 95a jednacího řádu jiné hodiny pro projednání třetího čtení návrhů zákonů, tedy konkrétně sněmovního tisku 241 - občanský zákoník. To tedy znamená jednání po 14. hodině.

Prosím, abychom o tomto procedurálním návrhu hlasovali bezprostředně. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Děkuji za přednesení návrhu. Jedná se o procedurální návrh. Zaznamenala jsem zájem o odhlášení, proto vás nejdříve odhlásím a pak budeme, tak jak je v souladu s jednacím řádem, hlasovat o předneseném procedurálním návrhu. Prosím, přihlaste se.

 

Ještě připomenu, o čem budeme hlasovat. Jak zaznělo, v souladu s jednacím řádem § 95a bychom vyčlenili pro jednání Sněmovny i třetí čtení, tedy hodiny po 14. hodině, a to ke konkrétnímu tisku, který byl zmíněn. Mám tady zájem o náhradní kartu, která ještě bude nahlášena, takže prosím o posečkání. Pan poslanec Kučera hlasuje s náhradní kartou číslo 26. Počet přihlášených se již ustálil.

Tedy zahajuji hlasování o tomto procedurálním návrhu a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, je přihlášeno 160 poslankyň a poslanců, pro 132, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Tedy konstatuji, že po skončení 95. mimořádné schůze budeme pokračovat projednáváním v 94. schůzi, konkrétně bodu občanský zákoník.

Nyní se vracíme do fáze rozpravy, která není rozpravou, ale kde jsou přihlášena přednostní práva. Máme tady totiž přihlášeného ještě pana předsedu Radima Fialu, následovat by měl pan ministr Rakušan. Já vám poprosím všechny o ztišení a umožnění vystoupení u pultíku panu předsedovi. Prosím, máte slovo. (V sále je hlučno.)

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, dobrý den, přeju vám dobrý den. Dovolte i mně vyjádřit se k takzvanému novému migračnímu paktu Evropské unie. Jasně, konkrétně, věcně a se zdůrazněním těch momentů a souvislostí, které považuji za vážné a důležité. Já si myslím, že prostě ten dokument musíme podrobit důkladné analýze, abychom si řekli, v čem je pro nás nevýhodný a v čem je pro nás výhodný. ***


Související odkazy


Videoarchiv14:40


Přihlásit/registrovat se do ISP