(15.30 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Pojďme si ještě popsat, jak funguje ta podivná proputinovská koalice, která má svoje tvrdé jádro šiřitelů různých báchorek, propagandy, ideologických tvrzení, která obhajují zmateně jednou na jednu stranu, jednou na druhou stranu, co zrovna Rusko dělá nebo nedělá a jak fungují ti propagátoři, kteří jsou na to nabaleni. V jádru jsou samozřejmě ti různí vypouštěči zmatků, ty hlásné trouby, jako je paní Zacharovová, kteří vypouštějí zmatek s jediným cílem, aby oslabili naši obranyschopnost, aby vystrašili naše lidi, abychom přestali normálně přemýšlet o tom, co je logické a prospěšné pro Českou republiku, abychom se jich zalekli. Ale my se jich samozřejmě bát nechceme a nemusíme, protože jsme součástí silného celku a akceschopného celku.

To, co vypouští paní Zacharovová, jen si to připomeňme: chtěli jednat o míru, pak zase nechtěli jednat o míru; mají na Krymu vojáky, neměli na Krymu vojáky; požadují svoji bezpečnost, kterou zajišťují tím, že vyvražďují pokojně žijící lidi; za válku může Západ a tak dále. To je celá řada těch různých nástrojů válečné propagandy, které mají za cíl oslabit akceschopnost naší země. Na to jsou samozřejmě nasáčkovaní lidé, kteří jsou hmotně zainteresovaní na ruském režimu. To tvoří jádro té hlásné trouby a Putinových věrných. To jsou ti různí kolaboranti, lidé, kteří jsou placeni rozvědkou GRU a kteří jsou třeba různí oligarchové s vazbami na ten režim, že dostávají různé ekonomické výhody vyplývající z širokého nerostného bohatství, kterým disponuje Ruská federace.

Důležité je říci, že ti lidé, kteří šíří příběhy ruské propagandy, často nejsou právě tito placení nebo součástí establishmentu v Putinově říši, ale že jsou to užiteční pomocníci, pro které je to třeba způsob realizace, způsob toho, jak být zajímavý, způsob toho, jak zaujmout, jak se předvést před svými kamarády, a tak dále. Jsou to často lidé, kteří jinak jsou normální občané, není na nich nic zvláštního, jsou to lidé mezi námi. Není to tak, že by všichni tito lidé byli placeni z Ruska. To je úplný nesmysl. A ukazují to i zprávy bezpečnostních služeb, které na to upozorňují.

Ta alternativa, kterou představuje Putinův režim, je samozřejmě zřejmá každému, kdo se podívá, jak fungují režimy, jak funguje Ruská federace dneska nebo jak fungují různé režimy, které koketují s podporou Putinova režimu. V podstatě je to postavené na oligarchické, v uvozovkách, demokracii, ale spíše to lze nazvat něčím jako polomafiánský režim, kde vládnoucí jádro je prorostlé s různými oligarchickými strukturami, které žijí z fungování státu. Samozřejmě to staví na oligarchii, na nacionalismu, na snahách o izolaci toho státu a na určitou samovládu, že v podstatě jakákoliv mezinárodní spolupráce napříč osvědčenými organizacemi, jako je třeba Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, kontrola voleb, tak aby probíhaly regulérně ve všech státech, jako to historicky bylo, tak to je najednou vnímáno ze strany těchto režimů jako hrozba. Bohužel je tam samozřejmě i propojení s nějakými extrémními náboženskými proudy a tímto způsobem se prostě tvoří nová koalice v rámci těch oligarchických režimů. A toto vede k tomu, že je zformováno jádro té putinovské fronty.

Jsem přesvědčen, že kdokoliv z nás, kteří se účastníme politiky v Česká republice, nemá s tímto putinovským jádrem nic společného tady v Poslanecké sněmovně. To chci jasně říct a svým způsobem se i zastat některých kolegů v opozici, kteří jsou vykreslováni jako agenti. To už jde skutečně za hranu tím opačným způsobem a nemělo by to být, pokud tam nejsou konkrétní důkazy.

To, co je ovšem na další diskusi a o čem je velmi důležité mluvit, je pomezí Putinovy fronty. To jsou ty různé struktury, které se nabalují na toto mocenské jádro dnešního Putinova režimu. Jsou to ti různí političtí chameleoni, to znamená politici v menších státech, kteří si nechtějí dělat moc nepřátele, tak se snaží říci každému to, co chce slyšet. V Evropské unii řeknou to, co chce slyšet Evropská unie, proruským strukturám řeknou to, co chtějí slyšet proruské struktury. A tímto způsobem v tom kličkují. Jsou to různí vábitelé hlasů, kteří potřebují oslovit i extrémní část populace, těch pět procent, aby si vylepšili své volební výsledky. A jsou to samozřejmě i různí vypočítavci, politici, kteří spoléhají na to, že koketování s putinovským režimem jim třeba pomůže k nějakému okamžitému úspěchu v domácí politice, že jim třeba pomůže při vyjednávání v Evropské unii, protože konečně budou mít páky, kterými můžou tlačit na všechny ostatní evropské státy a vydírat je. Takže to je to pomezí Putinovy fronty, ti, kteří se zmateně motají kolem toho jádra putinovského režimu, nejsou s ním přímo propojeni, ale i tak kličkují a využívají toho, že by to pro ně mohlo být zajímavé, nebo třeba sázejí na to, že Ukrajina padne. Ale to je podle mě krátkozraká strategie, protože pokud by Ukrajina padla, tak ruský medvěd zamete tímto způsobem i s těmi vypočítavci, jakmile to jenom bude v jeho moci.

Kolem toho se samozřejmě motá i obrovské množství různých užitečných pomocníků, kteří to sdílejí, o tom už jsem mluvil, a je to obrovské riziko pro Českou republiku a pro českou bezpečnost, pokud někteří třeba bývalí nebo i současní politici vydávají výroky, které jsou následně využity ruskou propagandou k tomu, aby tam vystupovali čeští politici jako hvězdy, kteří se v podstatě zastávají Putina, ospravedlňují jeho příběhy a tak dále. Proto je tak důležité upozorňovat na tu hranici, kde končí politická kritika a začíná v podstatě podporování nepřátelského režimu, který usiluje o narušení bezpečnosti České republiky.

Já tady mám připravený jeden citát, který řekla eurokomisařka Věra Jourová, nominovaná za ANO: "Každý, kdo se snaží oslabit pomoc Ukrajině i třeba prohlášeními, tak v zásadě napomáhá Kremlu. Každý, kdo šíří ruskou propagandu například tím, že říká, že Ukrajinci začali válku, tak to vlastně znamená, že zrazuje své spojence v Evropské unii," řekla Věra Jourová, která je komisařkou pro hodnoty a transparentnost. Mě mrzí, že tolik jejích kolegů ze stejné politické strany, když tady teď čtu a připomínám její citát, není ochotno si tato slova ani vyslechnout. Dále uvedla: "Naše základní pravidla, což jsou základní smlouvy, nepočítala s tímto typem zrady základních zájmů Evropské unie a evropských občanů." Takže toto jsou slova eurokomisařky Věry Jourové, nominované za ANO. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP