(15.50 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Je to za prvé pojmenování těch hrozeb a našich bezpečnostních zájmů. Je to odhodlání pokračovat v podpoře - přezbrojit ten ruský režim. Ochota zastat se našich vojáků a toho, že příprava je nejlepší prevence eskalace jakéhokoliv vojenského konfliktu, a toho, což souvisí i s tím původním e-mailem, který byl spouštěčem dnešní mimořádné schůze, že nechceme nahrávat nepřátelské propagandě, že nechceme podkopávat naší zahraniční a bezpečnostní politiku a že nechceme, aby se výroky aktérů ať už v politice, nebo mimo politiku využívaly putinovskou propagandou. Mně je jasné, že tím, že schválíme nějaké usnesení, tím samozřejmě nikomu nezabráníme, každý si nese zodpovědnost sám za sebe a je to jeho vizitkou. Ale jsem přesvědčen, že jako Poslanecká sněmovna, jako zástupci občanů máme projevit odhodlání jasně pojmenovat, že toto je způsob, který je nepřijatelný a který podkopává ve výsledku i bezpečnostní zájmy. Toto jsou věci, v kterých může vláda a opozice spolupracovat. Věci, kde můžeme ukázat, že dokážeme mluvit jednotně, a věci, které mají oporu u většiny českých občanů.

Čili já bych chtěl poprosit i kolegy v koalici, kolegy v opozici, abychom během průběhu schůze jednali o návrhu usnesení k bezpečnostním otázkám, který budeme moci všichni podpořit. A závěrem bych chtěl navrhnout, možná po určité krátké přestávce třeba dvou minut, abychom projednali procedurální podmínky dnešního jednání tak, abychom jednali i hlasovali procedurálně i meritorně po 21. a 24. hodině, tak abychom během dneška dokázali minimálně odsouhlasit program jednání. Vzhledem k tomu, že se nebavíme o návrhu zákona, tak není potřeba mluvit o návrhu na jednání po 19. hodině.

Děkuji za možnost to zde představit. Děkuji za trpělivost. Těším se na nadcházející diskusi. A doufám, že během ní nebudeme zapomínat, že tato schůze není jenom o tom, abychom si vyříkali různé politické neshody, ale že je primárně o tématu, a mělo by to být na pozadí celé schůze, tématu bezpečnosti, kde by skutečně měla být shoda napříč celou koalicí a velkou částí opozice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo, zaznamenala jsem tedy váš procedurální návrh, abychom jednali a hlasovali procedurálně i meritorně po 19., 21. a 24. hodině. O tomto návrhu budeme hlasovat. Ještě než začneme s hlasováním, všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Počkáme, než se ustálí počet přihlášených. Já mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Adámková od 18.30 do 20.30 z pracovních důvodů a paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 15.30 do 20 hodin z rodinných důvodů.

Ještě jednou vás poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

 

Zopakuji návrh pana předsedy Michálka. Budeme hlasovat o tom, abychom jednali a hlasovali procedurálně i meritorně po 19., 21. a 24. hodině. Počet přihlášených se nám ustálil.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 81 poslanců a poslankyň, pro 66, proti 7. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy budeme pokračovat s přednostními právy. Na řadě je pan premiér Petr Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, důvod, proč jsme svolali a proč se zde scházíme na této mimořádné schůzi, je zřejmý. I když podle tiskové konference, kterou mělo hnutí ANO, tak je také zřejmé, že to chtějí zase otočit a proměnit tuto schůzi v nějakého Antifialu a odvést pozornost od vlastních problémů, ale to nás skutečně nepřekvapuje. Ano, důvod je zřejmý. Nicméně to, že jsme na základě výroků Andreje Babiše tuto schůzi skutečně svolali, to samozřejmé není, právě naopak. My tady hodiny a hodiny zde v Poslanecké sněmovně posloucháme výlevy nenávisti, osobních urážek, nekritické sebechvály, proud podivných asociací, který má s politickou diskusí jen málo co společného. Z úcty k instituci parlamentu a s ohledem na politickou kulturu to zpravidla přecházíme mlčky nebo jen s krátkým věcným komentářem. Proč to snášíme, je jasné. Chceme se věnovat parlamentní práci, diskusi nad konkrétními zákony a ne neustálým vyvracením lží a vyrovnáváním se s osobními útoky. Někdy ale, jak se říká, pohár přeteče. Mail, který se týkal ministra zahraničí, byl jen tou poslední pověstnou kapkou, která ale naplno připomenula způsob politického boje, uvažování a používané metody Andreje Babiše. A to je chvíle, kdy je potřeba promluvit a kdy je potřeba věci jasně pojmenovat, a to je také smysl této mimořádné schůze. Ano, věci pravdivě pojmenovat. Pravda je někdy nepříjemná, ale pravda osvobozuje. A já ve svém vystoupení pojmenuji věci tak, jak jsou.

Poslanci hnutí ANO nemají odvahu si to alespoň jednou poslechnout. Alespoň jednou. Ale i to o něčem vypovídá. Nevím, co nám tímto chtěli říct. Doufám, že ne to, že je jedno, jestli tu sedí oni nebo tu za sebe nechali nějakou cedulku. Já se na ně ale nezlobím... (Smích a potlesk koaličních poslanců.) Nezlobím se na ně. Člověk nemůže vědět, zda jejich šéf taky na ně nemá nějakou složku, a to by bylo určitě pro ně nepříjemné. Já zde ale o složkách moc mluvit nebudu, nebudu zde ani mluvit o nepřekročitelných hranicích ve veřejném životě, o soukromí, o dětech, o otázkách dobrého vkusu a dobrého vychování. To jsou věci, které člověku buďto dojdou, třeba za pomoci druhých, nebo ne, a pak mu vlastně není pomoci.

O čem tu však mluvit budu a musím, jsou vážné problémy Andreje Babiše. Problémy, které ovlivňují náš veřejný prostor, ohrožují zájmy České republiky a také oslabují naši bezpečnost. Zajištění bezpečnosti vnitřní i vnější je tou nejdůležitější funkcí státu. Je tak zásadní, že bývalo zvykem, že v těchto věcech opozice s vládou spolupracovaly. Dnes jsme v situaci, že opozice v tématu bezpečnosti nejenom odmítá spolupracovat, ale cíleně podkopává kroky vlády, které k zajišťování bezpečnosti našich občanů vedou. A to už není klasická politická bitva, to je tady novinka v České republice a je to hazardování s budoucností naší země. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP