(19.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně, pane poslanče. A já zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásili tito poslanci: První s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček - nechce vystoupit s přednostním právem. Další přihlášený je pan poslanec Andrej Babiš - není přítomen. Další přihlášenou je paní předsedkyně Alena Schillerová - není přítomna. A dalším přihlášeným je pan poslanec Radim Fiala - není přítomen. Paní místopředsedkyně Richterová stahuje svoji přihlášku. Další je paní místopředsedkyně Dostálová, také. Tím jsme se vypořádali s přednostními právy. No vidíte, jak to jde, když se chce.

Přistoupíme tedy k řádně přihlášeným. První je přihlášen pan poslanec Richter (vysloveno "Richtr"). Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Richter: Já děkuji za slovo, pane předsedající. A zase si to neodpustím: Richter (vysloveno "Richter"). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pardon, omlouvám se, pane poslanče Richtere.

 

Poslanec Jan Richter: Takže na úvod. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové... (Odmlka kvůli hluku.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, rozumím. Kolegyně, kolegové, prosím, abyste se ztišili, a kdo se nechce věnovat projevu pana poslance Richtera, aby opustil sál, případně jste se ztišili, ještě je tu ruch. Počkáme, pane poslanče, než se sál uklidní... Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. Dovolte mi, abych zde vystoupil a pár slovy vnesl svůj pohled na mimořádnou schůzi, která byla dnes svolána pětikoalicí. Svůj příspěvek jsem si rozdělil na několik částí, kdy v první části musím uvést, že mně až zazvonilo dneska v uších, když se v prvních dvou větách prvních dvou vystupujících na dnešním plénu s přednostním právem ozvala větu typu: Mrzí...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, pane poslanče, rozumím. Hluk se znovu rozvířil v sále. Takže ještě jednou, kolegyně, kolegové, je otevřena všeobecná rozprava, prosím, nechme vystoupit pana poslance tak, aby měl dostatek prostoru pro to v klidu vystoupit. A kdo opravdu nechce se jednání zúčastnit, nechť prosím sál opustí. Prosím.

 

Poslanec Jan Richter: Tak ještě jednou zopakuji jenom tu část, která možná zapadla. Že v první části dnešních vystoupení s přednostním právem prvních dvou vystupujících mi v uších zazvonilo, když jsem vyslechl větu typu: Mrzí mě, že opozice nás neposlouchá, nejsou tady v sále, a tak dále.

Pamatujete si možná všichni, tedy si myslím, pokud posloucháte, jak říkáte, vystoupení opozičních poslanců ze svých kanceláří nebo v jiných částech Sněmovny, tak já jsem v minulých svých vystoupeních několikrát vyzýval vládu a koaliční poslance, aby poslouchali mimořádně načítané body opozice anebo předřazení bodů. A výsledek? Drtivá většina odešla a v sále naposledy zůstalo sedm koaličních poslanců ze 108 a jeden člen vlády.

Já bych poprosil pana ministra (Jurečku), jestli by mohl telefonovat někde jinde. Děkuji.

Tak vás prosím, když tady tou rétorikou vystoupíte hned na začátku vaší mimořádné svolané schůze, tak než nás začnete poučovat prosím, tak se zamyslete i sami nad sebou, jestli z vašeho pohledu je důstojné to, když my tady hovoříme k načítaným novým bodům jednání nebo k předřazení bodů a vy odcházíte. Co je ale zase zajímavé z tohoto celého poobědního bloku? Že když my jako opoziční poslanci tady vystupujeme, tak nás naši kolegové poslouchají a vás neposlouchali ani vaši koaliční partneři a ani kolegové jednotlivých koaličních klubů. Takže to bylo hodně zajímavé.

V další části se opět musím vrátit k vytvoření či nevytvoření vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která se odehrála 21. prosince 2023. Zřízení komise je klíčovým krokem k podrobné analýze této tragédie, identifikaci jejích příčin a k zabezpečení efektivních preventivních opatření, aby se podobná událost neopakovala. Komise by měla shromáždit a vyhodnotit všechny dostupné informace o incidentu, včetně svědectví, materiálních důkazů a bezpečnostních protokolů. Cílem je nejen objasnit okolnosti střelby, ale také zhodnotit, zda byly v době incidentu dodrženy všechny bezpečnostní standardy... (U stolku zpravodajů mluví se zpravodajem poslanec Svoboda. Řečník vyčkává.) Děkuju, pane Svobodo, prostřednictvím pana předsedajícího. - Zda byly dodrženy všechny bezpečnostní standardy a protokoly a identifikovat případné nedostatky v systému, které vyžadují zlepšení. Je nezbytné, aby komise na základě svých zjištění formulovala doporučení pro zvýšení bezpečnosti na univerzitě a možná i na dalších vzdělávacích institucích. Tyto návrhy by poté měly zahrnovat případné změny v legislativě k vylepšení stávajících bezpečnostních protokolů, vzdělávací programy zaměřené na prevenci násilí a psychosociální podporu pro studenty i zaměstnance.

Je důležité zdůraznit, že tato iniciativa, a to už se také opakuji, neslouží k politizaci tragédie ani k dehonestaci práce policie, zdravotníků a celého integrovaného záchranného systému, i když nám s odstupem času přicházejí částečné zpovědi jednotlivých policistů, kteří na místě byli a spousta věcí se jim nelíbila jak před zákrokem, tak při samotném zákroku, a spousta otázek, respektive vyjádření některých policistů i po samotném zákroku. Ale toto by bylo opět zase důvodem, proč ta vyšetřovací komise má být zřízena, protože zase ta bílá místa, jak my říkáme, by mohla být ozřejmena a osvětlena.

Včera mi přišla e-mailová zpráva jednoho studenta, který v době střelby v blízkosti tragického místa byl. V e-mailu uvádí, že by rád podpořil snahu o ustanovení vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy - a teď budu citovat část jeho e-mailu: "Připadá mi neuvěřitelné, pokud tomu vicepremiér a ministr vnitra a potažmo celá vládní koalice brání s odkazem na neukončené trestní řízení a vyšetřování GIBS Přeji si vyšetřovací komisi a domnívám se, že nás většina Poslanecké sněmovny v naší tragédii vystavuje další potupě, když tuto komisi odmítá. Tak to cítím," uvádí. Dále uvádí: "K otravě Bečvy byla rovněž ustanovena vyšetřovací komise a neumřel tam žádný člověk. Považuji dokonce za nehorázné, že koalice obstruuje Poslaneckou sněmovnu mimořádnou schůzí k pro mě podivnému, ale v zásadě absurdnímu e-mailu pana Babiše ohledně pana Lipavského, zatímco oproti tomu mrtvoly a zranění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jsou sice i pro koalici tragédií, ale ne natolik velkou, aby se jí skutečně byla ochotna zabývat." Konec citace studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Ano, zde lze jenom souhlasit. A ve stínu mimořádné schůze, která byla koaliční a rétorická cvičení dnešního dne naprosto zásadní, proč se soustředit na vážné věci. Toto je pro současnou koalici cizí slovo. Síla 108 poslanců hlasujících jako ovce, i když sami s tím nejsou vnitřně ztotožněni, hovoří za vše. A nám se ovce předhazují, hnutí jednoho muže, demagogická prohlášení o poslušnosti a tak bych mohl pokračovat. Bezpečnostním rizikem nejsou vámi udávané důvody, ale bezpečnostním rizikem jsou vaše rozhodnutí, anebo naopak nerozhodnutí. Bezprostřední nebezpečí osamělých střelců můžou být na denním pořádku a vy se k tomu stavíte, jako by se nic nestalo, a čekáte na něco, co nepřichází. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP