(19.20 hodin)
(pokračuje Jan Richter)

Závěrem mi dovolte, abych měl jedno přání. Pokud chcete, a jak tvrdíte, že máte zájem být konstruktivní, komunikující s opozicí, tak se k nám chovejte alespoň tak, jako jsme se chovali my k vám v minulém období. Nic jsme neválcovali, nechali vás obstruovat, brát si nekonečné přestávky a hledali dohodu na důležitých věcech napříč celým parlamentem. Jednou se vám to může vrátit. A věřte, to bych vám nepřál. (Potlesk z poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, na vaše vystoupení s faktickou poznámkou chce reagovat paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Lang. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla navázat na svého předřečníka. Myslím si, že to, co tady řekl, je docela závažné téma. Já jsem, jak říkáte vy, vždycky s takovým tím úsměvem poslouchala vaše vystoupení. Ne zde v sále, protože my jsme vám ta témata dali na ty naše stoly. Poslouchala jsem vystoupení i pana ministra vnitra, a nejenom jeho, prostě všech jeho předřečníků, kteří tady vystupovali s tím přednostním právem, aby si vychutnali tu svoji dobu, protože my jsme na ně nemohli reagovat. Sedět tady a poslouchat je, ty jejich chvalozpěvy, pro nás už bylo ponižující, protože sedět tady v lavicích a nemoci reagovat na nikoho z nich, tak to je smutné.

Teď jsem očekávala, že tady za námi budou ti ministři, kteří nás tady dehonestovali, dehonestovali našeho předsedu Andreje Babiše, a není tady ani jeden z těch, co mluvili. Ano, rozumím, je tady ministr práce a sociálních věcí, ale nebyl jste to jenom vy, kdo tady měl ten plamenný projev. Není tady ani jeden z toho zbytku, co ten projev měli. Kromě tedy pana poslance Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího. Ten tady sedí jako zpravodaj a má to za trest. Takže bych docela byla ráda, když tedy jste nás tady neustále napadali, že místo toho tady máte ty ošklivé obrázky, kdybyste se vrátili do sálu a diskutovali s námi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou bude pokračovat pan poslanec Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Já bych také navázal na kolegu Richtera, aby to bylo smysluplné. Jsem člen bezpečnostního výboru a jsem rád, že se ta schůze otevřela po těch přednostních hlasech. Jsem devatenáctý přihlášený do diskuse. Jestliže se ta schůze jmenuje "bezpečnostní hrozby pro Českou republiku", tak vy jste to trošku zmírnili, protože, vážení spoluobčané, samozřejmě tato schůze byla původně otevřena na základě toho e-mailu, toho uniklého soukromého e-mailu našeho pana předsedy. Potom vlastně my jsme se už do toho začali obouvat, tak jste najednou zjistili, že je to tak trapný, tak prostě o ničem, že jste to nazvali bezpečnostní hrozby pro celou Českou republiku, a pomocí nějakého pseudousnesení, které tady někteří Piráti s přednostními hlasy už načetli, tak se budete snažit prostě nás vmanipulovat do něčeho, kdy my vlastně ve své podstatě už souhlasíme.

My jsme souhlasili s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny. Jasně jsme se vyjádřili, že je pro nás samozřejmě útok Ruské federace na Ukrajinu nebezpečím. Nikdo to nezpochybňuje, všechny lex Ukrajina jsme vám schválili také. Máme několik usnesení v tomto volebním období, která už zavazovala tuto Poslaneckou sněmovnu a vládu, aby jednaly o nějakém míru, příměří, vyřešení té situace a podobně. Tato usnesení nejsou naplňována a vy jste tady najednou, když jste zjistili, že je to fakt šílený, co jste si vymysleli, ten jeden e-mail, tak se to najednou snažíte na toto shodit.

Takže my se budeme tady k tomu neustále vracet. Místo abychom tady otevřeli tehdejší schůzi k té tragédii na filozofické fakultě, což určitě může být bezpečnostním rizikem pro Českou republiku, proto jsme chtěli taky zřídit tu vyšetřovací komisi. Tam kdyby na to byla svolána schůze a otevřela se ta rozprava, mohli jsme se bavit o bezpečnosti, protože měkké cíle jsou samozřejmě bezpečnostním rizikem a bylo to trošičku opomíjeno. Chtěli bychom to prostě všichni zlepšit, aby se to nemohlo opakovat. Tak na to schůzi neotevřete, ale na soukromý mail, kdy vlastně nikdo ve veřejném prostoru nic takového neřekl, tak vy tady najdete tu sílu a schůzi otevřete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou, připraví se paní místopředsedkyně Richterová. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych se ráda vrátila k tomu, co tady řekl pan poslanec Richter. Čili zcela konkrétně, tady šlo o zřízení vyšetřovací komise. On řekl jednu důležitou větu, která myslím v tom původním rozhovoru tady v plénu minimálně zapadla, rozhodně ji ráda zopakuji: že riziko těch osamělých střelců právě díky tomu, co se stalo na filozofické fakultě, zůstává, ba si myslím, že se i svým způsobem zvyšuje. Jsem přesvědčena o tom, že kdybychom toto - a to opravdu patří pod bezpečnostní hrozby pro Českou republiku - otevřeli, tak to neznamená, že vyšetřovací komise by musela dojít k nějakému jednoznačnému závěru, kdo za to může, ale rozhodně z hlediska preventivního bychom odhalili řadu souvislostí, na které ani nemůžou být orgány činné v trestním řízení soustředěny.

Čili zvažme ještě jednou, jestli právě v rámci komplexního přístupu a prevence podobných excesů bychom tu vyšetřovací komisi bez ohledu na to, z jakého jsme politického spektra, neměli zřídit, abychom posílili prevenci opakování podobných útoků. Myslím si, že je to připomínka nejenom správná na správném místě a ve správnou dobu, ale že to otevírá i možnost, abychom šli opravdu nadstranicky na to, co Česká republika v rámci odvrácení bezpečnostních hrozeb potřebuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Richterová, připraví se pan poslanec Lochman.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já jsem, jak vnímáte, počkala, protože bych ráda, aby ta diskuse mohla běžet, ale současně bych ráda, aby běžela férově. Protože tady zaznělo, na to chci zareagovat v té faktické poznámce, od paní poslankyně Peštové, že tady někdo dehonestoval Andreje Babiše. Můžeme se bavit o slovíčkách, co přesně znamená dehonestovat, ale já jsem slyšela fakta. Takže prosím, paní poslankyně, mě by zajímalo, co z toho vám nepřipadalo jako pravdivý fakt. Protože já jenom zdůrazním - bezpečnost je jenom jedna.

Myslím, že všichni, jak jsme tady, se shodneme na tom, že nám na bezpečnosti záleží, a bezpečnost naší země v současné chvíli velmi úzce souvisí s tím, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině. Tam vpadl Putin. On je ten, který tu válku rozpoutal, ale současně on je ten, kdo ji může zastavit. Nebo se nám podaří natolik podporovat tuto zemi, aby se ubránila a Putinův režim vyhnala z okupovaných území.

A teď k té faktické poznámce. Proč je bezpečnostní hrozba pro naši zemi to, co říká nebo dělá v některých krocích Andrej Babiš? Protože on se tváří, jako kdyby česká pomoc Ukrajině byla špatná. Doslova třeba zde na schůzi řekl, že jiné vlády hájí národní zájmy, zatímco tato je takzvaně - to řekl Andrej Babiš - proukrajinská. Úplně pominul, že je v našem životním zájmu, aby se Rusko nedostalo blíže k našim hranicím, aby prostě neroztáhlo svá chapadla dál, blíž k nám. To by nás bezprostředně ohrožovalo. Právě z tohoto důvodu je bezpečnostní hrozbou zpochybňovat tu pomoc a tvářit se - to jsou věci, které už tady řekli právě v těch projevech mnozí - že ty činy, které konáme, nejsou v našem zájmu. Jsou v našem zájmu. A o to jde!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Lochman s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem rád, že jsme se konečně dostali všichni ke slovu. Já jsem zde poslouchal projevy jednotlivců, bohužel tu nebyli jiní. Nicméně jsem tady nyní zaslechl, prostřednictvím pana předsedajícího, od pana Langa - budu citovat, nebo alespoň tak jak jsem to slyšel - že tu řešíme nějaký soukromý e-mail, že je to úplně trapný, že je to o ničem a že je to šílený.

No, já v jedné věci s vámi musím souhlasit. Je to šílený. Je to šílený, že jste si na to evidentně zvykli. Asi takovéhle e- maily dostáváte normálně, jak vaši kolegové, a vy z ANO říkáte náš šéf, tak asi od šéfa to dostáváte normálně, takovéhle e-maily, tak jste si na to zvykli. Odmítám přistupovat na to, aby tu někdo vytvářel kompro na ministry, aby do toho tahal nezletilé děti, aby poslanec, který tady je volen jako vy, říkal, že to je trapný. No trapný to je! Není to jenom trapný, je to smutný. Je to hnus! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP