(19.30 hodin)
(pokračuje Ondřej Lochman)

A to, že vy na to přistupujete, a to, že to obhajujete, to je pro mě tedy překvapení. Já se vlastně divím, že to zvládáte. Já bych na to obhajovat to, že někdo zatahuje děti, nezletilé děti do politického boje, neměl žaludek. Musím vás opravdu obdivovat, že na to žaludek máte. Já bych ho neměl.

A co se týká toho jednotlivého obsahu, tak samozřejmě že to příjemné není. Mně to není příjemné, že tu diskutujeme o bezpečnostní hrozbě. Ale když tu někdo, a je to velmi často váš šéf, jak vy říkáte v kuloárech, útočí na Armádu České republiky, na náčelníka Armády České republiky, tak se pak nemůžeme divit, že důvěra v armádu v měřeních a v průzkumech klesá. Protože když na ni budete útočit, tak ta armáda, která má chránit nás všechny, občany České republiky, na to bude doplácet.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Lang s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Chtěl bych zareagovat na svého předřečníka a na paní místopředsedkyni Sněmovny. Prosím vás, já jsem člen bezpečnostního výboru. Znova to tady budu opakovat několikrát. Minulý týden ve čtvrtek jsme měli bezpečnostní výbor, na tom jsou zástupci všech - celé bezpečnostní komunity: ředitel Bezpečnostní informační služby, Úřad zahraničních služeb a informací, další subjekty, Vojenské obranné zpravodajství. Já jsem tam konkrétně vznesl dotaz, který nebyl v nějakém režimu, zda Andrej Babiš je ve smyslu toho, co to je bezpečnostní ohrožení České republiky, je nějaký podnět, který byl dán na vládu, konkrétně panu ministrovi zahraničí Lipavskému, který vlastně před těmi 14 dny nastartoval všechno to, co nyní tady probíráme, musíme toho být svědky, kdy on řekl, on si to nevymyslel, on přímo řekl, že Andrej Babiš je přímým bezpečnostním ohrožením České republiky ve smyslu toho, jak je to vnímáno v té bezpečnostní komunitě. Prosím vás, zástupci všech těchto služeb mi tam řekli, že nic takového neexistuje. Prostě není Andrej Babiš bezpečnostním ohrožením České republiky, tak jak vy se nám to tady snažíte podsunout. To, že máme určité jiné názory, jak se ta válka vyvíjí, že máme názory, že by se mělo začít pravděpodobně jednat o míru, aby tam neumírali lidé... A vy nám tady najednou prostě začínáte zase podsouvat nějaký narativ nějakých proruských sil a podobných věcí. Prosím vás, takto to vůbec není. Andrej Babiš ve smyslu bezpečnostní komunity není bezpečnostním ohrožením České republiky.

Není to žádný můj šéf, je to náš předseda našeho hnutí. Já nevím, kde vy to berete, takovéhle... Asi máte nějaké informace, jak my se tam bavíme? To mě fascinuje konkrétně u vás, pane předsedo z hnutí STAN. A vy už nevíte kudy kam, tak tam strkáte ty děti, vy dedukujete z nějakého vnitřního mailu prostě něco, co tam není! Vždyť to tam není. Tak mi to dokažte, že Andrej Babiš je bezpečnostní ohrožení České republiky ve smyslu, co to je bezpečnost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. A nyní vystoupí paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Foldyna. Než paní poslankyně dorazí, načtu dvě omluvy. Omlouvá se pan ministr Dvořák ze zdravotních důvodů od 19.30. Pardon, to byl pan Dvořák Jaroslav, pardon, pan poslanec Dvořák Jaroslav. A pan ministr Dvořák se omlouvá od 18.30 z důvodu zahraniční cesty.

Tak paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Lochmana. Vy tady říkáte něco o dětech a o zneužívání těchto dětí do nějakých politických kampaní. A že jste to neříkali, když zneužívali syna Andreje Babiše? Když se všichni s ním fotili, všichni mu plácali po zádech a věděli, že tento člověk to má zdravotně, je velice na tom špatně. A to vám bylo úplně jedno. Ale úplně jedno! Bylo vám úplně jedno, že tohohletoho člověka, který má psychické problémy, zatáhli do nějaké volební kampaně a po této volební kampani, přesně tak jak jsme všichni predikovali, že od něj dáte ruce pryč, tak se stalo. Jo? Takže vy tady na jednu stranu obhajujete něco a na druhou stranu se chováte úplně jinak. Takže když měřit, tak měřit všem stejně.

Jestli jste si ten e-mail přečetl, jako já jsem to udělala skoro třicetkrát, já jsem tam hledala vlastně ten váš tón, ten tón, co ten e-mail má říct. Ten tón! Ten tón. Přečtěte si ten tón. Já jsem tam nic nečetla. Já jsem tam viděla: má děti - otazník, jazyky - otazník.

Nebudu opakovat to, co tady říkal můj ctěný předřečník, můj kolega. Bezpečnostní složky jasně řekly, že tam nic neidentifikovaly. Nic! Vy jste tady začali vařit něco. Ale vy v tom pokračujete jako. Prostě já chápu, že jste se asi vystrašili z nějakých procent, ono to asi nebude 40, ale prostě vy jste se vystrašili, a teď najednou tady něco vaříte. Proč to děláte? Je to zbytečné.

Když už jsme u toho, váš pan kolega Kolář vystoupil do televize a byl mnohem sprostější, když už to tak řeknu. Jo? A to vám nevadilo? Ne, to vám nevadilo. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Já se přihlásím. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Určitě. Děkuju. Pan poslanec Foldyna. Vaše dvě minuty. Připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, o čem to tady vlastně jednáme? Od Babiše k Putinovi! Slyšeli jste ty úvody a ty silné řeči.

Já si tedy jenom dovolím shrnout to, o co v dnešní této schůzi, kterou svolala vládní koalice, o co vlastně jde. První je jeden důvod, jestli člověk v soukromé korespondenci, to byl ten Andrej Babiš, píše v soukromé korespondenci svůj soukromý názor. O někom tady napsal, že je zmrd. No já nevím, jestli to vystihl správně. Možná to mohlo být i jinak. Na druhou stranu, dámy a pánové, vy nás chcete zatáhnout do cizí války! A vy nejste tím bezpečnostním rizikem pro naše ženy a děti? No vy jste horší! Mnohem horší! Na co si to tady hrajete?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, jenom vás příště poprosím, abyste dodržoval nějakou důstojnost jednání a nechal si vulgarity třeba do e-mailu. Děkuju pěkně. (Pobavení v sále.)

Paní poslankyně Pastuchová a její faktická poznámka.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já vždycky musím zareagovat na paní místopředsedkyni Richterovou, vaším prostřednictvím, protože mě její vystoupení fakt baví. Piráti, kteří si tady dělali rešerše na každého veřejně... Teď jsem se dočetla a dočetlo se to celé naše hnutí, jak Richard Brabec je snad propírán ve všech médiích, na všech sítích. To vám nevadilo si dělat tyhle rešerše na všechny? Máte to všude uvedené.

A já chci od vás přesně slyšet, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, přesně, a ukažte mi na papíře, kde máte doloženo, že Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem České republiky. Tohle říct veřejně do médií váš ministr, veřejně do médií, tak přece musíte mít nějaký podklad, který tomu dává tu pravou minci, kterou tam řekl. A pokud to nemáte, tak tohle všechno je tak strašné divadlo, co tady předvádíte. Já vás opravdu vyzývám, paní místopředsedkyně, vy jste to zopakovala, váš kolega Lipavský, pan ministr, řekl veřejně, že Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Tak když to řekl, tak pro to musí mít nějaký právní důkaz. A pokud vy to opakujete, tak mi ho ukažte vy. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Růžička, připraví se paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Já bych ke kolegovi Lochmanovi. Já vám řeknu něco z minulého volebního období. Víte, proč je náčelník Generálního štábu Karel Řehka náčelníkem Generálního štábu? No protože minulé volební období mu zachránil zadek nějaký pan premiér Babiš. A víte proč? Protože minulé volební období byl pan generál Řehka v mnohonárodnostních silách v Polsku na tři roky, pak se měl vracet, a heleďte, on neměl na Generálním štábu místo. Neměl místo. Tak současná paní ministryně začala běhat v našem poslaneckém klubu a začala říkat, prosím vás, vezměte toho Charlieho na NÚKIB, on se přihlásí do výběrového řízení. A my jsme byli tak dobří, že současnou paní ministryni jsme dali do výběrové komise jako opozičního poslance. A hele, pan generál Řehka se stal ředitelem NÚKIBu. Jo? Odešel do civilu. A pak se nějakým záhadným systémem dostal do funkce náčelníka Generálního štábu. Takže nebýt Andreje Babiše, tak pan generál Řehka v současné době je možná někde tamhle v civilu a v armádě určitě není. Takže byste mu měl poděkovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP