(19.40 hodin)
(pokračuje Pavel Růžička)

A to, že pan generál Řehka za měsíc řekne toho tolik co předchozí náčelník Generálního štábu třeba za rok, to je taky pravda. A to, že když pan generál Řehka něco řekne a paní ministryně to za tři dny dementuje, no tak to je také špatně, protože to, co řekne náčelník Generálního štábu, by mělo stoprocentně platit, a ne aby se v rámci Ministerstva obrany v takovéto situaci, jak vy říkáte, že ta situace je závažná, tak dementovat jeden druhého, tam je to bezpečnostní riziko, pane poslanče. Tam to je.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vystoupí paní místopředsedkyně Richterová, připraví se pan poslanec Letocha k faktickým poznámkám. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To téma, o kterém se bavíme, je velice závažné, je velice důležité a současně je tady vidět, že například paní poslankyně Peštová si jenom vybírá slovíčka, která se jí hodí, aby dmýchala určité nálady, ale už je nedokládá. Řekla, že jsme dehonestovali Andreje Babiše. Ptala jsem se čím a to už jsem se nedozvěděla. Protože já se domnívám, že to, co tady bylo předneseno v těch zhruba čtyřech hodinách, kdy tady vystupovala řada řečníků, byla prostě čistá fakta, popřípadě upozornění na věci, které se dají ověřit.

Stejně tak se mě teď ptala paní poslankyně Pastuchová. A zase, já chápu, že je to prostě nepříjemné pro členy a členky hnutí ANO, že se tady probírá, že jejich šéf Andrej Babiš je bezpečnostní hrozba, nicméně co je podstatné, ta konkrétní fakta, jak Andrej Babiš odpověděl na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a například v případě napadení Polska zda by mělo poslat do této země své vojáky, tak řekl - odcituji to přesně - ne, určitě ne, myslím si, že je potřeba mluvit o míru. Takže odmítl pomoc spojenci, kapitulace dopředu. Nebo jaký signál spojencům v NATO? To je hrozně důležité. (Projevy nesouhlasu, hluk v levé části sálu.) Prosím, nerušte mě. (Zleva hlasy mimo mikrofon.) Je hrozně důležité ukazovat, že tato rétorika vlastně nahrává agresorovi a tato rétorika podrývá naše postavení mezi spojenci, čili podrývá naši bezpečnost dlouhodobě. A to je obrovské bezpečnostní riziko, protože naše bezpečnost se opírá právě o členství v NATO, společně jsme byli na konferenci oslavující 25 let a my to... (Předsedající: Čas, paní místopředsedkyně.) nechceme podrývat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Letocha a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý večer, milé kolegyně, milí kolegové. Já bych možná přece jenom chtěl, ještě než zareaguju na to, co jsem původně chtěl, zmínit, že když tady hovořil pan poslanec Richter, tak tady málem nesměl spadnout špendlík, aby mohl pokračovat. A když tady kolegyně, místopředsedkyně Richterová, v podstatě má svůj proslov, tak tady opravdu to nevypadá tak, že byste se chovali stejně. Tak to chci jenom podotknout na první dobrou.

Dále bych chtěl zareagovat na kolegu Langa, protože jsme společně ve výboru pro bezpečnost. A chtěl bych říct, že to, co jste zmínil tady, není úplně až tak pravda. V podstatě je pravda, že jste se zeptal na výboru pro bezpečnost na tuhletu otázku, zdaleka ne všichni ředitelé bezpečnostních složek vám na to odpověděli. A jedna z těch odpovědí byla také taková, že se nebude vyjadřovat k politickým otázkám, a dva, pokud vím, se zmínili, že takové zadání nedostali. Tím nechci říct nebo naznačit, že by se tím jiné složky nějakým způsobem zabývaly, na druhou stranu to ale nemůžete říct ani vy, opak tady k tomuhle. Takže to bych chtěl říct.

Myslím si, že ta debata se povede poměrně dlouho, s největší pravděpodobností i zítra, budeme recyklovat argumenty, které tady padaly v prvních 40 minutách, které máme tady úspěšně za sebou, a těším se na to. Já jsem chtěl teď zareagovat primárně na pana Langa, protože jsem také členem výboru pro bezpečnost. A těším se a jsem připraven na další reakce.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Lochman. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve k panu poslanci Lochmanovi, vaším prostřednictvím. Skutečně soukromý e-mail a jeho zneužití tady trapné a je o ničem, v tom s vámi souhlasím. Skutečně soukromý e-mail, který je mezi odesílatelem a adresátem - adresátem měl být asistent, který měl něco připravit, necháváme si to zadávat všichni, tu práci, někteří si to připravujeme sami nicméně považuju to za zcela normální a legitimní. K čemu se nehlásím, je to ne oslovení, ale označení pana Lipavského, to bych nepoužil. Ale na tohleto tady svolat schůzi mně přijde opravdu neuvěřitelné.

Ke kolegyni Richterové bych chtěl připomenout usnesení z 29. března 2022, tedy měsíc po invazi, a tady ze 148 přítomných 138 hlasovalo pro to usnesení a byla to výzva naší Sněmovny, nás zákonodárců, směrem k vládě, aby se pokusila diplomatickými kroky ukončit ten konflikt. To jsme byli ještě na jedné notě a všichni jsme slovo "mír" vnímali nějakým jiným způsobem.

K těm ředitelům bezpečnostních sborů a panu kolegovi Letochovi. Každý jsme to na té schůzi mohli vnímat nějak jinak. Já tady nemůžu nic citovat, protože to bylo v režimu, nicméně to, co tady řekl můj ctěný kolega Lang, je pravda, nikdo se k tomu nehlásil. A právě ředitelé složek bezpečnostních služeb jsou k tomu, aby konzultovali ministry a radili jim u takovýchto vážných věcí, a zjevně to pan Lipavský neudělal. No a protože mi to končí (Předsedající: Čas, pane poslanče.), tak já se přihlásím ještě jednou. (K předsedajícímu:) Ano, děkuji, zaregistroval jsem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Lochman nyní vystoupí, připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Mně to přijde opravdu smutně úsměvné. Teď by vlastně stačilo říct hele, to se fakt nepovedlo, to byl přešlap. Takhle častovat ministra, shánět si na někoho složku, to bylo přešlap. Je to takhle jednoduchý. Nic víc. Normálně chlapi na vesnici by to udělali, řekli hele, ty jo, tohle se mi nepovedlo, to bylo fakt blbý. Dokonce i vy jako poslanci byste mohli říct hele, šéfovi se to nepovedlo - jak někdy říkáte takhle v kuloáru, tak prostě se to nepovedlo. (K poslanci Nacherovi:) Žádný dvojí metr, Patriku, to nemusel být, prostřednictvím předsedajícího. Stačilo prostě říct: ono se to nepovedlo, tohle bylo moc, to bylo přes čáru. Někdy stačí se omluvit.

No bohužel ne. A to není kvůli jednomu e-mailu, už jsme se tady o tom bavili. Je to přece o tom, že jestli někdo dlouhodobě útočí na armádu, jak už jsem tu zmiňoval, a jestli si to nepamatujete, tak já vám můžu některé výroky připomenout. Jednou je to útok na náčelníka Generálního štábu, že je šílený, příště ať se má schovat do bunkru, a takových bych vám tady mohl povídat, mám jich tady celou řadu, těch citátů. A v případě, že se útočí na armádu, v případě, že chcete mír... A on Chamberlain taky chtěl mír tenkrát, pro dnešní dobu tomu říkal. A jak ten mnichovský mír dopadl? Československo nebylo přizváno. A ten mnichovský mír, když tu váš pan předseda říkal, že chce zařadit na program bod Proč Fiala nejedná o mírové konferenci v Praze? Tak to by vypadalo jak? My bychom pozvali Putina, teď nechce Ukrajinu u stolu, a měli bychom tady další Mnichov. Tak si to představujete? Tak když se budeme bavit o tom míru, jasně, všichni ho chceme, já doufám, že ho všichni chceme. Teď je jenom otázka, jaký bude. A jestli ten váš mír dopadne jako ten, který dopadl v 38., kdy to pomohlo - na půlrok? Na rok? A pak stejně naši předci museli bojovat. Tak to si rozmyslete. Jaký mír chcete? Jediný mír, který funguje na Rusko, je, aby bylo poraženo. (Předsedající: Čas, pane poslanče.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vystoupí pan poslanec Nacher. (Ruch v sále.) Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No já jsem pak přihlášen, tak já to panu Lochmanovi vysvětlím, protože budu mít takový projev možná trochu delší, ale teď v rychlosti, protože já jsem to nemohl vydržet, tak jsem musel to tlačítko zmáčknout. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP