(19.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

To je fakt opravdu neuvěřitelné! Já si myslím, že tahle schůze nejvíc ukazuje o vás - jak jste to svolali, jak vystupujete, jak jste neotevřeli tu debatu, až po svých přednostních právech, takže vlastně chcete vést jenom monolog. Berete si monolog. Proto my jsme odešli. Tady si řeknete ty své projevy, pak jdete pryč, protože vy se bojíte těch faktických poznámek, abychom se vás doptávali na ty projevy. (K ministru Jurečkovi:) Pane ministře, takhle na mě neukazujte. Já jsem byl s vaším ministrem v nedělní Partii a říkal jsem, nebuďte zbabělci, otevřete to po prvním projevu třeba ministra zahraničí. Tomu bych rozuměl. Tak jste to mohli otevřít. Vy jste to neotevřeli, tady jste si řekli ty svoje projevy bez jakékoliv reakce a teď se hrozně jakoby divíte. Tak to je první poznámka. A ukazuje to o vás, ne o nás. O vás. Vy jste zbabělci. To je tečka.

A druhá věc, pokud jde o tu popularitu armády, to, co říkal pan Lochman, to je vaše zodpovědnost. Vy jste vláda, máte tady stoosmičku, máte většinu tady, v Senátu, máte na své straně prezidenta republiky, a vy i přes tohle všechno jste schopni svoji neschopnost svést, že za to může opozice. Že armádě klesají preference, za to může opozice. Takže kdyby jí klesaly v předchozím volebním období, tak za to může vláda Andreje Babiše, že ano? Ano je jasné, to jste říkali pořád u všeho. Když jsme v opozici, tak za to můžeme my jako opozice. Vy vlastně nemůžete za nic. Vy tady sice všechno řídíte a ovládáte, ale nemůžete za nic. Odpovědnost nulová. Dneska půlka těch projevů, které jsem poslouchal velmi důkladně, byly projevy opozičních politiků, ne vládních. Takže to je vaše vizitka. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Doufám, že vám to lidé spočítají. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Peštová vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Brabec.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Koukám, že už mi ubíhá čas, a ještě jsem ani nestačila mluvit.

Chtěla bych k paní místopředsedkyni Richterové, prostřednictvím vás. Když jsem tady říkala o té dehonestaci, tak to jsou ty estébácké metody, ne?, které se tady neustále zmiňovaly. Když už jsme u nějakých estébáckých metod, tak se podívejte, koho jste si demokraticky zvolili na Hrad. Je to rozvědčík s manželkou politručkou. On byl v nějaké vojenské rozvědce a teď prostě budeme to vymlčovat všichni, ne? Prostě najednou to se nestalo, tak to nebylo, on se hrdě hlásil k tomu leninské... (Poznámky zleva.) Prosím? Já už jsem se lekla, že něco říkám špatně. Takže k tomu on se potom přiznal. Takže jako byl to paradox, že se přiznal až po těch volbách. Před volbami to všichni vymlčeli.

Mě spíš zarazila jedna věc. Viděli jste, že tady člen ODS, pan Vondra, vystoupil v televizi Prima a ve 12 hodin dopoledne v neděli řekl, že pan Jandejsek je kolaborant, na základě nějakého pamfletu, který tam držel. Říkal: rusky neumím, nevím, co tam je, ale vyplývá z toho, že je kolaborant. (Hovoří hlasitě, rozčileně.) Že jste nesvolali nějakou mimořádnou schůzi k tomu! Jak si může někdo dovolit v neděli ve 12 hodin říct o někom, že je kolaborant? Co to je, tohleto? Co to je za metody? A vy tady někoho budete mistrovat a školit? To je to, co vám já vyčítám! Když chcete měřit, tak měřte každýmu stejně! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vstoupí pan poslanec Brabec. Připraví se pan poslanec Major. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych se chtěl zeptat úplně vážně, vaším prostřednictvím, pane předsedající, pana kolegy Lochmana, jestli těm nesmyslům opravdu věří, které tady říká, jestli je to ze srdce. A vlastně ani nevím, co je horší. Jestli tomu věří, protože to potom by byl vhled do duše poměrně zásadní, anebo jestli to tady říká, protože zjistil stejně jako celá řada jeho kolegů z pětikoalice, že jediné, co vám funguje, je Antibabiš. (Potlesk poslanců ANO.) Protože prostě to takhle je. Vy jste zjistili, že přes nějakou snahu, kdy ovšem čím víc se snažíte, tím méně to český občan vlastně oceňuje, což se tedy českému občanovi vůbec nedivím, protože je to opravdu hrůza, hrůza, děs, děs, činnost vlády, tak vlastně jste najeli zpátky a využili jste první příležitost.

Ale já bych se chtěl zastavit u těch dětí, protože to je pro všechny z nás samozřejmě téma. Přece nemůžete myslet vážně, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, že opravdu, a já si myslím, že i někteří novináři už to pochopili, že to je zástupný důvod, že to je hloupý důvod a že to tu schůzi vůbec neunese, tenhle důvod, myslet si, že opravdu ten dotaz na to dítě byl jakýmkoliv způsobem směřován k nějaké represi, nebo já nevím čemu, k pronásledování nebo zjišťování. Tady snad už každý ví z republiky, tu moji složku, tu už četl každý tedy zjevně, kterou udělali Piráti. A já se ptám, je to rešerše, nebo složka? Protože pokud je to rešerše, tak všechno ostatní tedy opravdu je rešerše, ano? Protože to je složka jak vyšitá! Tam je, kolik mám dětí, jakými jazyky hovořím, kde bydlím, jestli bydlím střídavě. Tam už schází akorát to, o kolik jsem přibral na Ministerstvu životního prostředí - a nebylo to málo. A to musím říct ano, to vám tam uznávám.

Takže já se ještě přihlásím, ale tohle je pro mě neuvěřitelné, co vlastně vy dovedete vykonstruovat z úplného nesmyslu! Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Major, připraví se pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Martin Major: Mně to nedá. Já se musím vrátit k tomu čtvrtečnímu zasedání bezpečnostního výboru a prosím, abychom se neschovávali za jednání tohoto výboru, a nezneužívejme zpravodajské služby. Já jsem na tom bezpečnostním výboru byl také a neprozradím nic tajného, přestože to jednání bylo v režimu, protože už to stejně prozradil pan poslanec Lang, co jsme tam probírali. Na jeho dotaz, zdali je pan poslanec Andrej Babiš bezpečnostním rizikem, nebo není bezpečnostním rizikem, bylo odpovězeno ředitelem BIS, že to nebude komentovat, a ředitelé druhých bezpečnostních služeb - Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství - řekli, že to nepatří do jejich působnosti. Takže na váš dotaz bylo zodpovězeno jedním, že to nehodlá komentovat, a Vojenským zpravodajstvím a Úřadem pro zahraniční styky a informace, že to nespadá do jejich působnosti. Takže nikdo z nich neřekl, že Andrej Babiš je nebo není bezpečnostním rizikem pro tuto zemi. Prosím, nevymýšlejme si tady! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Kubíček - dvě minuty.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím k panu poslanci Lochmanovi. Já se ještě vrátím k té dehonestaci armády. Tak abychom si řekli, jak to tady funguje. Nejvyšším velitelem armády je prezident, může se vyjadřovat k čemukoliv. Pak tu máme vládu, pak tu máme ministryni obrany a nejvyššího vojáka - náčelníka Generálního štábu, který své vyjádření především dává k těm sloužícím vojákům a může poskytovat takzvanou technickou podporu. To znamená fakta, která fungují, a nemůže vyskočit do novin a říkat, že budeme zavádět povinnou službu a že budeme bojovat na Ukrajině A tak to bylo a proto byla ta kritika! Ne z jiného důvodu!

A prosím vás, také jsem si přečetl o F-35. Já jsem tu analýzu pro náš klub dělal. Asi víte proč. Já jsem se úplně neshodl s panem předsedou Babišem a byli jsme někde veprostřed na těch věcech a informoval jsem o tom i ministryni obrany. A nebylo to úplně tak špatné, nicméně my jsme v tom procesu nebyli. Takže já s tím přišel pozdě. A abychom si uvědomili, nebyla to kritika letounu F-35, to bych si nikdy nedovolil, ale kritika toho, zda budou na sto procent využívány v České republice, protože air policing dělat s těmito letouny nelze. Bylo by to drahé, bylo by to neefektivní.

A pak padla další otázka, na kterou mi dodneška nikdo neodpověděl, a ta zní, na čem budou trénovat piloti české armády ve chvíli, kdy se zbavíme gripenů a budou potřebovat výcvik na nadzvukových letadlech? Protože asi všichni víte, že na to, abyste si sedli do F-35, potřebujete nálet minimálně 500 letových hodin na nadzvuku. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Na pana Majora a ostatní členy bezpečnostního výboru. Já si fakt připadám jak v blázinci. Já jsem samozřejmě neprozradil nic, co by bylo v režimu, protože to bylo v obecné části (nesrozumitelné) utajované, ale prostě nebylo tam nic prozrazeno. To, že se prostě vyjádřili ti, kteří se vyjádřili, jak jsem řekl tady, já si na tom trvám a ta naše interpretace je taková. Kdyby tam něco takového bylo, tak se to třeba i v tom režimu probíralo, což bychom tady samozřejmě říci nemohli. Já říkám, že prostě nic takového není,

Andrej Babiš není bezpečnostním rizikem. Ono se říká, že dezinformace je opakem informace, někde jsem slyšel. Nevím, za kterého ministra se vytvořil KRIT - krizový intervenční (informační) tým. Prostě jednoznačně, jestliže pan ministr Lipavský řekne to, co řekne, tak z mého pohledu je vlastně dezolát, protože takhle vy nás nálepkujete, když máme trošičku jiný názor. On vlastně tady říká dezinformace, to znamená, vědomě lže. Na to se nabalili další, protože samozřejmě okamžitě se toho chytili další poslanci a poslankyně, například paní Decroix z ODS, například paní Urbanová ze STANu. A zajímavé je, že nejvíc jakoby to jde z toho STANu. Mě by také zajímalo, kdo ve své podstatě inicioval tuto schůzi. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP