(20.00 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Já asi se domnívám, že to pravděpodobně přišlo ze strany STANu, který vlastně už nějakým způsobem si jede svoji předvolební rétoriku a nehledí na tu pětikoalici a už prostě prohodil i tu odéesku, která vlastně je tolikrát zachránila, to se tak říká tady pro občany. Takže se domnívám, že jako velkou zásluhu tady na tom má STAN. Také vyjádření dneska pana ministra vnitra Rakušana - já když jsem si udělal nějakou takovou jakoby... pomyslný žebříčky, tak na prvním místě pan Fiala, protože to bylo úplně tragické, tam bylo víc Babišů, než my kolikrát našeho pana předsedu vidíme za celou dobu, co jsme tady ve Sněmovně. Na druhém místě jednoznačně byl pan Rakušan a skórem toho pana Fialu předběhl.

Takže já si trvám na tom, že Andrej Babiš není bezpečnostním rizikem ve smyslu bezpečnosti. Trvám si na tom, že pan Lipavský je dezinformátor a pan Lipavský lže a dává dezinformaci do veřejnosti. (Předsedající: Čas, pane poslanče. - Potlesk poslankyně Peštové.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Vomáčka s faktickou poznámkou a já předám řízení schůze. Hezký zbytek večera všem.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně, já se musím velmi ohradit proti tomu, co tady pronesla paní kolegyně Peštová, prostřednictvím předsedajícího, když tady bouřlivě vystupovala s tím, že se dívala na paní místopředsedkyni a říkala: koho jste si zvolili na Hrad! Paní předsedkyně zdaleka ne. Paní kolegyně, toho jsme si my nezvolili, toho si zvolili občané České republiky. Ještě jednou, my jsme nikoho - samozřejmě v tomto sále jsme ho volili pravděpodobně půl napůl. Ale nemůžete přece chtít a dívat se po paní místopředsedkyni a říct: vy jako Richterová, nebo Piráti, vy jste si tam zvolili. Jako nepohrdejme takhle občany. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Richterová, následuje pan poslanec Lochman. Než dojde, tak vám ještě načtu omluvy. Pan poslanec Babka Ondřej se omlouvá od 14 do 16 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 20 hodin z rodinných důvodů.

Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za slovo. Tady totiž v posledních vystoupeních - a děkuju předřečníkovi za zastání - to trošku znělo, jako čím víc křičení, tím větší pravda. Ale tak to opravdu není.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím vás znovu, já jsem se tady ptala: proč používáte slovo dehonestace Andreje Babiše, když tady zaznívají fakta? Chtěla jsem slyšet, co z toho, co tady bylo řečeno, je nepravda. Namísto toho vy používáte nějaké zástupné argumenty, odvádíte řeč jinam. Ale já to řeknu znovu - Andrej Babiš je ten, kdo popřel, že by Česko pod jeho vedením plnilo své spojenecké závazky v NATO. Prostě ta otázka na ten případ napadení Polska byla naprosto zásadní, protože byla položena opakovaně, on věděl, na co odpovídá. Nebylo to v nějaké rychlosti. Prostě věděl, že říká, že by zradil svého spojence. A to je prostě bezpečnostní riziko jak blázen. A na to je velice důležité upozornit, že to je jeden aspekt.

Ale pak tady jiní ministři zase upozorňovali, že navzdory tomu, že jsme na začátku všichni společně hlasovali pro usnesení - a vy jste to zmiňovali, tak já to také připomenu - které jasně říká, že Poslanecká sněmovna - a podpořili jsme to společně - kategoricky odsuzuje barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi Ruska proti Ukrajině a tak dále, na tom všem jsme se shodli. Ale Andrej Babiš zveřejňuje teď video, v němž označuje ukrajinské obilí za kontaminované, i když opakovaná šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce to neprokázala. To je přece definice poplašné zprávy. Přece šířit něco, co z těch oficiálních zdrojů je vyvrácené, to je přece úplně špatně. A je to přesně příklad těch věcí, které podrývají naši pozici a podrývají naše dlouhodobé národní zájmy, a to je to, aby Rusko bylo na hlavu poraženo, respektive současný putinovský režim. To je to podstatné! (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Zajíčková, následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Já jsem taky chtěla reagovat na kolegyni Peštovou ohledně toho, že tady tvrdí, že jsme si my zvolili estébáka Pavla. Tak přesně to jsem chtěla říct, že my jsme si ho nezvolili, zvolili si ho občané České republiky. A to, že tohle vy říkáte, tak tím v podstatě vyjadřujete pohrdání občany České republiky. (Předsedající: Prostřednictvím.) To, že jste - že pan Babiš neuspěl, s tím jste se doteď nesmířili, a proto takhle vystupujete. Takže to je jenom jedna věc, abyste toto neříkali, protože to občané můžou vnímat velmi negativně.

Pak jsem chtěla reagovat na pana Richarda Brabce. Říká, že tady vytrháváme věci z kontextu. Ne, to děláte vy, protože je potřeba vnímat text celého e-mailu. To, co v tom e-mailu je napsáno, to není zdaleka samozřejmě jenom o dětech. Je to příkaz k tomu, co má kdo udělat, na koho má jaké kompro sehnat. A děti v tom samozřejmě hrají roli. A to je naprosto přes čáru, přes tisíc červených linií, které jste prostě tímhle překročili. Nejste schopní si to přiznat, obhajujete tady neobhajitelné.

A pak téma Antibabiš. Ano, a já se k tomu hlásím. Ano, pan Babiš spojuje naši koalici a vlastně mně to vůbec nevadí. To, že se tady prostě pět demokratických stran spojuje proti tomu, nebo proto, aby obhajovalo demokratické principy, je naprosto v pořádku. A klidně si říkejte, že tady pořád říkáme Antibabiš, Antibabiš. Ano, říkáme. A možná že to budeme říkat dál. Možná, že nám to vyhraje i volby. To je všechno. (Hlasitý smích z lavic poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Letocha, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Tak já bych rád reagoval na více předřečníků, kteří tady byli přede mnou. Ale nejvíce mi tady zarezonoval pan kolega poslanec Lang, vaším prostřednictvím, na kterého bych chtěl rád reagovat, protože označil našeho ministra zahraničí jako dezinformátora. Já si myslím, že my jako poslanci České republiky bychom měli hodně zvažovat to, co vypustíme z úst ať už tady u řečniště, anebo kdekoliv v rozhovoru. Měli bychom si uvědomovat, že pakliže veřejně zpochybňujeme instituce státu, ať už je to jakékoliv ministerstvo, jakýkoliv úřad, tak v podstatě tím vůbec neprospíváme České republice jako takové. A to, že nějakým způsobem dehonestujeme nebo se snažíme dehonestovat ministra, taky není vůbec dobře. Nemusíme s ním souhlasit, ale to neznamená, že ho budeme nazývat jako dezinformátora.

Já jsem se teď ještě snažil v rychlosti najít ten jeho záznam z pořadu, kde zmínil tu danou větu. A pokud vím, ale klidně mě opravte, jestli se mýlím, tak on tam řekl něco v tom smyslu, že způsob, jakým - nebo to, jakým způsobem pan Babiš vystupuje, tak by mohlo být ohrožením bezpečnosti České republiky. A neřekl, že přímo tím je. Ale i kdybychom se bavili o tom, že by to takto padlo, tak se možná zamysleme nad tím, co jsem řekl před chvílí. To znamená, pokud my budeme nějakým způsobem veřejně zpochybňovat instituce státu, a tím je samozřejmě i armáda, tak my té armádě v podstatě moc nepomáháme, protože na koho jiného se má občan spoléhat, než je Armáda České republiky a integrovaný záchranný systém České republiky? Takže prosím opravdu zvažujme to, co vypouštíme ze svých úst jako poslanci, a rozhodně bychom se měli vyhýbat tomu, že bychom jakéhokoliv ministra označovali jako dezinformátora, když ani neumíme přesně interpretovat to, co tehdy v tom pořadu řekl. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Růžička. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já už nevím, na koho mám reagovat, protože toho je tolik. V každém případě já jsem řekla, že v demokratických volbách jste si zvolili - to nebylo, že to bylo přímo na jednoho, to jste si zvolili vy všichni, jako to jsem řekla, klidně se koukněte do toho stenozáznamu.

A chtěla bych zareagovat - jako vy tady řešíte Babiše s jedním soukromým e-mailem, kde tedy máme vidět ten tón, který tam je napsaný. To není nic, co by si nikdo z nás a nikdo z vás nedával nebo nezadával, když potřebuje jít do nějakého střetu s někým nebo když se chce připravit na nějaké vystoupení v Poslanecké sněmovně. Přečtěte si ten mail třeba třicetkrát, tam žádný tón není. Tam není žádný tón, ani tón tam být nemůže. Tam je jednoznačně napsáno - ano, možná pan Babiš píše tak, jak píše, ale v každém případě, když si to přečtete, tak tam není vůbec nic.

Mě třeba zaráží, že vy jako ODS tady nevystoupíte a jednoznačně se nevyhradíte proti panu Vondrovi a neřeknete - bylo to špatně. Co tam měl říkat, že má v ruce kompro a že Jandejsek je kolaborant? Vy - ticho. Vy tady Babiše. Furt jenom Babiše, jo? Měli jste vystoupit třeba proti vašemu Novotnému, který tady podřezává skoro celý národ, váš - vlastně starosta Řeporyjí, který je veřejně činná osoba, chová se tak, jak se chová, a vy všichni mlčíte. Vy všichni mlčíte! Furt Babiš! Babiš, jo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP