(20.10 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Paní poslankyně Richterové, prostřednictvím paní předsedající. Když jsem tady řekla, že jste tady několikrát zmiňovali, že je estébák a že má estébácké metody, a když jsem tady tedy zmínila, kdo se dostal na Hrad, ano, jako prostě to si tady přiznejme všichni. Prostě je to člověk, který byl v komunistické straně, byl v rozvědce vojenské - a kdo to byla vojenská rozvědka? Vy to nepamatujete, ale prostě kdo to byl? A teď to všichni promlčíte! Takže na co si to tady hrajeme? (Předsedající: Čas.) Tak buď budeme měřit všem stejně (Předsedající: Čas.), anebo potom mlčme!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Měříme čas všem stejně, takže já poprosím o dodržování dvouminutového limitu.

Pan poslanec Růžička nyní vystoupí, následuje paní poslankyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Já bych zareagoval prostřednictvím paní předsedající na paní poslankyni Richterovou. Paní poslankyně, vy jste tady minulé volební období seděla a velice dobře víte, když byl premiér pan Andrej Babiš, tak Česká republika vůči NATO plnila veškeré své závazky, a to jak v Afghánistánu, tak v Mali, tak v Pobaltí, tak v Iráku a v dalších státech. Veškeré závazky, které Česká republika měla, tak plnila. Jak je to teď? Česká republika se zavázala, že postaví těžkou brigádu v roce 2026. A co dokázala vaše vláda? Odsunula to za rok 2030. Takže takhle vy plníte závazky NATO. My jsme je plnili.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní bude vystupovat paní poslankyně Richterová, následuje pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já opět zareaguji na předřečníky, protože to je přesně to, proč se tady dnes scházíme, že od občasných zaškobrtnutí, viz třeba defundace obranného rozpočtu kvůli požadavkům komunistické strany v tom minulém volebním období, ale přece jenom tam ta podpora opravdu těch spojeneckých závazků byla. Také byla ještě v tom únoru 2022. To jsme se opravdu shodli na velice jednoznačném postoji i v těch bezprostředních měsících po začátku Putinovy agrese. Nicméně to, co je obrovské bezpečnostní riziko, je populistické zneužívání toho, že ta Putinova válka bohužel trvá dlouho a že to je náročné, a vození se na vlně těch nálad, které bohužel Andrej Babiš samozřejmě dlouhodobě využívá, ale nyní to je proti bytostným zájmům České republiky, protože bezpečnost je prostě něco, co se nemůže populisticky handlovat. A právě proto je svolaná tato schůze a právě proto upozorňuji, že jakékoliv podrývání pozice České republiky, v jejímž zájmu prostě je, aby nás Rusko neohrozilo přes to, že by dobylo území, které mu nepatří, tak když tento stejný Andrej Babiš, který zde byl premiérem a plnil, myslím si, že velkou část těch závazků, co se týče těch 2 % na obranu, tak to jsme schválili do rozpočtu my. Ale naprosto jasně říkám ano, to směřování bylo jasné. Tak teď to tak jasné není. Teď prostě podrývá pozici České republiky. Tváří se, jako kdyby pomoc Ukrajině byla špatná, a spousta těch věcí, které říká - stejně jako v létě 2022 už řekl: "Nemyslím si, že bychom měli pokračovat v dodávání zbraní Ukrajině." - jde proti dlouhodobému strategickému zájmu našeho regionu, a to aby se Ukrajina ubránila, a tím zajistila i nám větší jistotu, že ruská chapadla nebudou zase blíž našich hranic. To už jsme zažili. (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych chtěl zareagovat na kolegyni Peštovou. Vrátil bych se k tomu, co tady zaznělo o našem zvoleném prezidentovi. Samozřejmě my jsme měli svého kandidáta, kterého jsme plně podporovali, lidé rozhodli tak, jak rozhodli v přímé volbě. Takto to bylo i řečeno. Ale tady je ten příměr. Nám nejde o to, jestli je to Franta, nebo Karel, ale jde nám o to, že to je člověk, který má nějakou minulost. U některých lidí se vám ta minulost hodí a u některých lidí se vám ta minulost nehodí. Jestli opravdu jako dáváte úplně na rovinu člověka, který v roce 1989, 17. listopadu - mně bylo 20 let, byl jsem na vojně. Ten člověk, který dneska sedí na tom Pražském hradě, mu bylo 28 let, byl kapitánem výsadkových vojsk, to znamená elitní prostě složky armády, byl na rozvědném kurzu Generálního štábu pod falešným krytím v Praze, s falešnou občankou, na falešné adrese a byl připravovaný na vysazení do týlu nepřítele bojovat proti imperialistovi. Najednou jenom proto, že kontrarozvědka vypadla z lustračního zákona, nebyla tam nikdy včleněna podle takové zvláštní prostě metody, tak je ten pan čistý, je ten v pořádku, zamlčel to v předvolební kampani. Lidé samozřejmě vidí pana Babiše, vy jste k tomu dali veškerý ten support, aby prostě to dopadlo, jak to dopadlo, a lidé ho zvolili. Já prostě jenom říkám, že nemůžeme tady mít dvojí metr. To je klasický dvojí metr Patrika Nachera.

Vy tady - dneska jsem zaslechl několikrát StB, složky StB, je tady cítit z toho e-mailu nějaký duch složek, duch StB. Vy nemáte nic, vy nevíte nic. Jestli my máme nějaké složky, říkáte tady o nějakém šéfovi a podobně. Prostě povídáte tady hlouposti, nemáte to ničím podloženo. Prostě svolali jste si schůzi. I někteří vaši koaliční poslanci říkali zákulisně: No, je to velkej průser, protože prostě to nedopadne dobře, všechno se to otočí vůči nám. Přesně takhle to dopadlo. Máte prostě jednu velkou ostudu. Já si na tom trvám, že to jedna velká ostuda, a prostě používáte dvojí metr. A k té Státní bezpečnosti a k lustračnímu zákonu se ještě vrátím v další faktické. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Brabec s faktickou poznámkou a následuje pan poslanec Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil reagovat na paní poslankyni Zajíčkovou, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Já jsem vás, paní kolegyně, neslyšel mockrát mluvit a jsem rád, že jsem vás vyprovokoval asi tímto způsobem. Ale vy jste možná mimoděk vlastně přesně pojmenovala tu naprostou vyprázdněnost, kterou ODS a celá koalice teď má, protože vy jste říkala: No, nás spojuje ten Antibabiš. Ale on vás spojuje jenom ten Antibabiš a pro tenhleten stát je to sakra málo. To je fakt sakra málo. A já myslím, že vy z toho sami musíte být frustrovaní, protože vy jste slibovali samozřejmě před volbami ty nízké daně, slibovali jste všechno všem, slibovali jste tu moderní digitální společnost. A dneska vidíme zchudlý národ, vidíme krachující průmysl, vidíme v podstatě miliony nespokojených lidí. Tak já se nedivím, že se vracíte ke kořenům, tedy k Antibabišovi. Ale já jsem pevně přesvědčen, že na tomhletom už volby nevyhrajete, že se lidi poučili s tím, že vaše sliby nic vlastně neváží, nic neplatí. A sama jste přiznala, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, že vlastně jste ráda, že vás to spojuje. No já vám to nebudu vymlouvat. Já jsem vlastně rád, že je to něco, kde já jsem přesvědčen, že se to dá velmi snadno voličům vysvětlit z naší strany, že to je opravdu jediné, co vás spojuje. A to je sakra slabé pro vládu České republiky. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Mašek, následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych ještě zareagoval na předchozího předsedajícího, pana Skopečka, vaším prostřednictvím, který panu Foldynovi, který tady citoval to označení pana Lipavského nahlas na mikrofon, tak mu řekl: Odpusťte si ty vulgarity tady a nechte si to do e-mailu. Takhle - nechat si to do e-mailu znamená, že bychom to tady znovu asi projednávali. Ale to je takové odlehčení.

Potom k panu Růžičkovi a k panu Řehkovi jenom poznámku. Byl jsem u toho také. Skutečně v minulém volebním období koalice a opozice na některých tématech spolupracovala, byla to i spolupráce personální, a skutečně jsme tehdejší předsedkyni bezpečnostního výboru, která si vybrala pana Řehku, tak jsme jí pomohli s tím, i s tou boční uličkou přes NÚKIB, tak aby přeskočil několik generálů. Kdybych býval věděl, jak to dopadne a jak se pan Řehka bude prezentovat, určitě bych tomu nepomáhal.

Potom k panu Kubíčkovi a k F pětatřicítkám. Tam skutečně to může být bezpečnostní riziko, protože jestli tam bude nějaká díra mezi tím, kdy dolétají gripeny, a tím, kdy budeme mít F pětatřicítky, tak je to typické bezpečnostní riziko.

Další bezpečnostní riziko tady bylo pojmenováno, a to je ta absence té těžké brigády o několik let později a také protivzdušná obrana. Přátelé, co je na Ukrajině nejdůležitější? Ukazuje se, že ne ty stíhačky a bojová letadla, ale protivzdušná obrana. Takže to jsme si tady oddálili. Čili jasné bezpečnostní riziko. Pojďme si to pojmenovávat, určitě se k tomu někteří moji kolegové dostanou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP