(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Pane premiére, udělejte si rešerši, co všechno politici pětikoalice řekli o mně a mé rodině. Vy jste tady zamítli tolik schůzí na aktuální témata, ale debatovat chcete jenom o vyfabrikované kauze a na to samozřejmě hlasy seženete hned. Najednou se paní Pekarová nerozčiluje, kolik bude jednání stát milionů. Jediný účel je, aby si pětikoalice ve Sněmovně odhlasovala a měla všude v novinách a serverech titulky, že jsem bezpečnostní hrozba. Ano, jsem hrozba pro koryta, tunelování, korupci, kšefty pětikoalice, ale ne pro Českou republiku. Bylo by dobré se zeptat tajných služeb na výborech - BIS a rozvědky - jestli jsem hrozba. Určitě ne rozvědky, která je pod vnitrem, která je pod kontrolou ministra vnitra. Pamatujete, jak tam chtěl dosadit toho člověka od Dozimetru? Já nemám důkazy, ale jsem přesvědčen, že tuhle rozvědku v minulosti zneužíval proti mně ministr vnitra Chovanec. Kauza Šuman, odposlechy Agáta, ztratilo se 300 milionů. Zajímavé.

Ta rozvědka hraje roli i kampeličce. A nikdo to neřeší. Jaká je tady kontrola takové rozvědky? Proč vlastně ty všechny rozvědky nemá pod sebou premiér? Je si jistý pan premiér, že ministr vnitra tuhle rozvědku teď nezneužívá i v rámci pětikoalice, jak to bylo za nás? Jste si jistý? Já si myslím, že to je důležité. Já znám člověka, který teď, nebo znám ten příběh, který v rámci té rozvědky se ptal někoho ve vojenské rozvědce, když to bylo za Chovance, a říkal mu, přijď k nám, děláme na Babišovi. Šuman, web, ty odposlechy, tam se ztratilo 300 milionů údajně. Je to před soudem. Moc se o tom nemluví. Ale mluví se o tom pánovi, který zase údajně figuruje v kauze IKEM, kde nějaký poradce pana premiéra vkládal do kampeličky, nebo posílal, desítky milionů. To je jako skutečně zajímavé. Já samozřejmě pro to nemám důkazy, ale já vím, že ta rozvědka, když jsem byl ve vládě, tak na mně pracovala i v zahraničí. A nechci tady spekulovat o tom, co se stalo a jaký měli vliv například na soud na Slovensku a další věci.

Takže já bych jenom doporučil panu premiérovi, když jsme my byli ve funkcích, jsme nikdy žádné instituce nezneužívali. Nezneužívali! A nechci tady spekulovat, kdo stál za aférou s Čunkem, kdo i zadal tu věc Promoprem a tak dále. Tahle rozvědka má nekontrolovanou moc. Proč tam chtěl pan Rakušan hned dát člověka z Dozimetru? Potom pod tlakem si to rozmyslel. Takže by bylo dobré o tom se bavit. Nevím, na tom výboru, který máte? Ale je to podle mého názoru důležité.

Chtěl bych říct, že v žádné demokratické zemi se neděje, že by vláda označovala opozici za bezpečnostní hrozbu. To dělají v diktaturách a dělají to totality, které se opozice bojí. Stejně jako v diktaturách tisk obhajuje vládu a útočí na opozici. Takže vaše tvrzení, že jste demokraté, je úplně mimo mísu. Slyšíme dokonce z okolí prezidenta, a to byl rozhovor bývalého nezávislého politologa, který už není nezávislý, dělá pro pana prezidenta, že by prezident nejmenoval vládu, která by ohrožovala bezpečnost země. Můžu se tedy zeptat, jestli se připravujete, pokud by vám nevyšly volby a nemohli jste sestavit vládu, na nedemokratické udržení u moci? Chcete se ve vládě zabetonovat u moci navěky s podporou pětikoaličního prezidenta? Protože to tak čím dál víc vypadá.

Bezpečnostní hrozba. Tak když skončili... a když jste asi dospěli k názoru, že ten populismus nefunguje, tak jste přišli s touhle verzí. To je nové PR. To je nová strategie. A já bych vám ještě jenom chtěl říct, že když používáte to slovo populismus, protože i to slovo, které jsem použil v tom mailu, určitě ani nevíte, jak je to interpretováno, tak populismus, abyste věděli, je politický přístup spočívající ve snaze oslovit běžného člověka - to děláme my - který se domnívá, že vládnoucí skupiny nehájí či přehlížejí jeho zájmy. Ano, to je ono. Populismus využívá dva základní termíny: lid - ano, my jsme tady pro lidi, a elitu - to jste vy. Pomocí těchto označení dělí společnost na dvě stejnorodé části. Lid je charakterizován jako zcela dobrý a politika by měla být vyjádřením jeho obecné vůle. Elita je naopak inherentně zlá a zkorumpovaná. Ježiš, jak to sedí fantasticky, ne? Elita sleduje jen vlastní zájmy, to jste vy, nenaslouchá lidu, to jste vy, nenaslouchá lidu, a naopak jej připravuje o jeho práva. Co mi tohle připomíná? Jak jste vzali důchodcům ty důchody, na které měli nárok? No to jste přesně vy.

Pojem lid má v sobě zahrnovat obyčejné lidi. Elita na druhou stranu představuje dosud vládnoucí vrstvu. Tu se populisté snaží diskreditovat, svrhnout a nastoupit na její místo, aby podle svého názoru v lepší podobě a na rozdíl od elity naslouchající (naslouchají?) lidu a jeho vůli. Přestože lid i elita mají stejné zájmy a hodnoty, liší se ve svých morálních zásadách. Lid, my jsme tady pro lid, a elita, to jste vy, tady stojí proti sobě. První populistická hnutí byla starořímská skupina populárů, například tam byl i Julius Caesar nebo první římský císař Gaius Octavius. Takže to je podle Wikipedie.

No a my tady, naše hnutí, vystupujeme jako - teď to hledám (listuje v materiálech) jsou tu různé populismy - my jsme někde ten středový populismus. No, to je jedno. Zkrátka vy ani nevíte, o čem mluvíte, protože my se k tomuto hrdě hlásíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP