(10.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže když to přestalo fungovat, tak jste přitvrdili a přišli jste s tou bezpečnostní hrozbou, a že jsem proruský. Jaký to nesmysl! A vy nejste schopní ani v rámci koalice se na něčem domluvit. Vy nejste schopní řešit problémy naší země. Podívejte se, co se tady děje teď. Nejsou léky, černý kašel. Všude problémy. Takže vy jste ty problémy ještě umocnili svou neschopností, asociálností a arogancí. Arogance pana premiéra a pana Stanjury na zemědělce, vy nejste schopní vůbec Českou republiku posunout dál. Za dva roky jste vrátili Českou republiku nejméně o pět let zpátky. Výsledek vládnutí je zcela katastrofální! Vláda zcela rezignovala na boj za zájmy České republiky.

Takže volební program jste nahradili militarismem. Protože se vláda bojí voleb, tak se rozhodla najít si vnějšího nepřítele, kterým je samozřejmě Babiš! Včera tady v těch projevech, tak možná to včera bylo, my jsme to nepočítali, ale myslím, že to tu odeznělo možná 120krát nebo 130krát, to jméno. Pětikoaliční píáristé rozjeli vymyšlenou kampaň, že jsem hrozba, a je to samozřejmě jenom pomlouvačná kampaň, protože zkrátka nefunguje. Takže ty reakce byly neuvěřitelné. Já to nechci ani tady číst. To je fakt takový hnus, takové lži, že to je skutečně neuvěřitelné. A nechci vám tady ani číst, jak jste se vyjadřovali a kdo k mému synovi, k mé rodině.

Takže bezpečnostní hrozba opravdu není, že opozice nesouhlasí s vládou. Bezpečnostní hrozba ani není, když se setkáváte s demokraticky zvoleným politikem a premiérem. Chápu, že Fico vám nevoní, ani Orbán, ano. Ale my jsme nikde neřekli, že souhlasíme se všemi jejich názory. My jsme souhlasili tam, kde bojovali za zájmy tohoto regionu, kde bojovali za práva jejich občanů, tak jak jsem to dělal já, a dělali jsme to společně.

Takže ty výmysly, že já a hnutí ANO máme sympatie k Rusku, jsou sprosté lži. Jako politik jsem na rozdíl od Topolánka a Nečase nebyl na návštěvě Ruska. Za mojí vlády došlo k rozprášení ruské rezidentury v České republice a na to konto nás Rusové dali, Českou republiku, na druhé místo seznamu nepřátelských států hned po Spojených státech. Vydali jsme ruského hackera Nikulina do Spojených států. Spojené státy jsem navštívil v roce 2015. Už tehdy ten lobbista nebo ta agentura uměli zařídit i dehonestující článek ve Spojených státech. Ano, tak to funguje, ty agentury mají celosvětové kontakty, přesné načasování. Vyšel článek - totální lži, totální žumpa. A 2015 jsem se setkal s Michaelem Bloombergem, bývalým starostou New Yorku, a Mikem Pompeem, který byl později šéfem CIA a dvojkou v Bílém domě. Navštívil jsem Pentagon. V roce 2019 jsem ve Spojených státech navštívil CIA, FBI, byl jsem na Memorialu u Pentagonu, s prezidentem Trumpem v Bílém domě, mluvil jsem s ním pětkrát.

Ta vaše kampaň, která provází ty lži o tom, že my jsme nějak zanedbávali armádu, to fakt myslíte vážně? A co jste vy tady dělali do roku 2019? Co jste dělali? Snižovali jste výdaje na armádu. Vy jste od roku 2009 do roku 2014 snížili výdaje na armádu a vy stále o tom lžete. Já jsem k tomu i dělal video včera večer. Znovu vám ukážu ten graf. Tady. V roce 2009 bylo 56 miliard a tady byla vláda a pan Vondra byl ministr obrany také, a když jsme přebírali v roce 2014 vládu, tedy já jsem byl ministr financí, tak to kleslo o 14 miliard. Proč stále lžete? Proč stále lžete? Armáda měla pro nás úplnou prioritu. Navyšovali jsme počty vojáků, navyšovali jsme jim mzdy. Já jsem navštívil několik jednotek. Jenom proto, že říkám, že náčelník Generálního štábu by neměl mít každý týden rozhovor, neměl by strašit jadernou válkou? Jenom proto? Ano?

Na ty F-35, které přijdou za 11 let, tento rok jde z rozpočtu 15 miliard. Takže není pravda, a pokud nějaký novinář zase manipuluje procenty HDP, tak my jsme to přebírali a bylo to pod 1 % a skončili jsme 1,45 a HDP stále roste. Stále roste. Takže to je potřeba vykazovat absolutně - v miliardách. A my jsme navýšili rozpočet armády o 100 %.

Takže já jsem v červenci 2020 poprosil armádu, když jsem viděl, že Ministerstvo zdravotnictví to nezvládá, aby nám pomohli. Ano, generál Procházka, generál Šnajdárek. Byli jsme spolu celé dny a bez nich bychom to nikdy nezvládli - pomoc v domovech seniorů, v nemocnicích, všude. Celý ten tým fungoval fantasticky a za to jim je třeba znovu strašně poděkovat. Já ten včerejší projev pana premiéra ani nechci komentovat, protože se ani nedá, ale to, že znovu zopakoval tu strašnou věc, že kdo, kolik jak zemřel... znovu opakuji: Nikdy jsem vás, pane premiére, ani pana ministra zdravotnictví neobvinil z toho, že můžete za to, že od nástupu vaší vlády na covid zemřelo víc než osm tisíc lidí. To jste nikdy neslyšeli. Nikdy. Protože je to skutečně hnus. Je to hrozný hnus!

Takže armáda pro nás byla na prvním místě. Neříkejte, že vy vlastně... My kritizujeme Řehku. My jsme ho udělali šéfem NÚKIBu. Neuměl přečíst ani pět vět pořádně. A vy jste byla ve výběrové komisi, paní ministryně Černochová. Tam jste byla. My jsme to dělali transparentně. A proč ten člověk nás stále straší? Takže armáda má naše poděkování, vždycky měla naši podporu, a my jsme mimochodem tedy hlasovali ta 2 %. Ale to jsme netušili, že nikdo jiný nedostane peníze. Mohli jste klidně počkat až v rozpočtu 2025. My jsme to podpořili. Tak proč teď lžete, že my máme nějaký problém s armádou? Ano, to se podívejte, kdo tam byl na té obraně, nějaký zakladatel béčka ODS. Na to je celá kniha o těch věcech, co se tam staly.

Takže zpět k obviňování ze sympatií k Rusku. Já jsem rozhodně - ani my jsme neposlali do tendru na dostavbu Temelína Rosatom jako Nečasova vláda. Vždyť ve finále byl Rosatom. A to pan premiér tam seděl jako ministr školství, neudělal samozřejmě nic. A je to lež. Stále jste opakovali, že Karel Havlíček tam chtěl Rosatom a Čínu. Není to pravda a je na to i usnesení naší vlády, že jsme je vyloučili jako bezpečnostní riziko. Bezpečnostní riziko. Posledním českým premiérem, který jednal s Vladimirem Putinem, byl politik ODS Petr Nečas, Sedm schodů k moci, se na to podívejte, ono to tak vypadá, že to je vláda Nečase a Topolánka. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP