(10.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a pak bych ještě připomněl slova Václava Klause, který vzpomínal, jak v roce 2007 se v Kremlu zakladatel TOP 09 Kalousek a s dalším morálním majákem Miroslavou Němcovou, toho času senátorkou, která už třicet let parazituje na penězích daňových poplatníků, která zneužívala svoji pozici a dala svému synovi k soukromému užívání služební auto ze Sněmovny a za podivných okolností nechala schválit předražené církevní restituce s inflační doložkou - ano, důchodci nedostali tu inflační, ale církve dostaly 7 miliard za rok - tak se dožadovali vodky od Putina. Vždyť to je v tom rozhovoru, tak snad pan prezident Klaus nelže. Já myslím, že nelže. Rozhovor u Xavera. Protestovali proti tomu, že by vodka měla být jenom na stole, když seděli prezidenti. Tak vy jste tam byli, tak co tady podsouváte stále? Takže paní Pekarová, která samozřejmě Kalouskovi tu stranu de facto ukradla, tak by se měla na to podívat, že zakladatel její strany, kde je předsedkyně teď, se dožadoval vodky od Putina. Tak co ještě chcete ode mě? Kdo tam byl v květnu 2013? Ne? Vy jste tam byli.

Takže já na rozdíl od ODS a TOP 09 mám s Ruskem čistý stůl. My jsme nikdy nezpochybnili ani nezpochybníme naši hodnotovou orientaci. Pro členství v Evropské unii a NATO neexistuje alternativa. Dobře víme, kde jsou naši spojenci. Kdyby došlo na válečný konflikt, samozřejmě budeme postupovat podle článku 5, kdybychom o tom rozhodovali. A taky jsme to dokazovali. Ale logicky se ptám, zda kvůli nečlenskému státu NATO chceme skutečně jadernou konfrontaci? Bezpečnostní hrozba pro naši zemi není Babiš, ale Fialova vláda, která podporuje ilegální migraci, kvóty na migranty, je to v tom paktu, můžete vykládat, co chcete, rušení práva veta a tak dále.

Když jsem v prezidentské kampani měl na billboardech, že nezavleču Česko do války a že generál nevěří v mír, tak mě obviňovali, že jsem válečný štváč, že vyvolám paniku a straším děti. Přitom od politiků pětikoalice a prezidenta neustále slyšíme o válce, znovuzavedení povinné vojenské služby, o odvodech, o vysílání vojáků NATO na Ukrajinu. Je pravda, že pan premiér tedy z toho couval potom, ale náčelník Generálního štábu Řehka veřejně mluví o povinné vojenské službě, o mobilizaci, veřejně vypráví, jak se armáda připravuje na jadernou válku a musíme se připravit na konflikt velkého rozsahu. Tak se ptám, co jste tedy, pane Řehko, připravili pro občany? Kde jsou ty kryty, zásoby potravin, vody a tak dále? Tomu nerozumím, proč o tom, tak si mluvte tam, u vás, ale nestrašte, nemluvte stále o tom.

Takže je úplně absurdní, že v prezidentských volbách ze mě udělali válečného štváče a vyčítali mi, že chci konec bojů. No, přitom pan Bartoš v roce 2017 o sobě říkal, že je pacifista. Jo? Je to rozhovor, kde odpovídá a Ivan Bartoš neví, jak by hlasoval při referendu o vystoupení z NATO. A pan Bartoš tvrdí: já bych preferoval, kdyby se řešila obrana na úrovni Evropské unie, protože mně se některé intervence NATO v rámci celosvětové politiky nezamlouvají a mám s nimi zásadní problém. Takže pan Bartoš, to jsou ty jeho hodnoty, vlastně tvrdí, že Piráti nechtěli NATO v roce 2017. Teď o tom plamenně mluví. A kritizoval NATO. Co je strašně zajímavé - jo, takže aby bylo jasno, samozřejmě určitě novináři řeknou, jak si to odpracoval... On totiž ani nehlasoval o vstupu do Evropské unie, v tom ho ospravedlňovali, že to byla mladická nerozvážnost.

A víte, co říkal pan Lipavský 10. května 2022 v Rozstřelu iDNES? Dobře poslouchejte: "Nejsem žádným velkým příznivcem blízkých vztahů s Moskvou, ale je namístě čas od času s Vladimirem Putinem promluvit." Slyšeli jste dobře, pan Lipavský říká, že bychom měli občas s Vladimirem Putinem promluvit. "Zjistit, v jakém stavu se vůbec nachází jeho mysl. A já věřím, že když budou Ukrajinci ve válce úspěšní, tak časem uslyšíme, že Rusko je připraveno jednat o míru." To říká pan Lipavský. Skandál? Není skandál. Když se potká ministr zahraničí Slovenské republiky s Lavrovem, mimochodem i Korčok se s ním setkal, nebo samozřejmě i, nevím, ministr zahraničních věcí Spojených států, tak je to skandál. A tady pan Lipavský říká, že je potřeba promluvit občas s Putinem. No, takže to je zajímavé, když s tím vlastně přišli, s touhle pseudoaférou, co všechno jsme se nedozvěděli.

Takže aby bylo jasno, NATO je obranný pakt, pokud to nevíte. Toto je Severoatlantická smlouva, Washington, D.C., 4. dubna 1949: Strany této smlouvy znovu potvrzují svoji víru v cíle a zásady Charty OSN a svoji touhu žít v míru se všemi národy a všemi vládami. Jsou odhodlány hájit svobodu, společné dědictví a kulturu svých národů založenou na zásadách demokracie, svobody jednotlivce a právního řádu. Jejich snahou je podporovat stabilitu a blahobyt národů v severoatlantickém prostoru. Jsou rozhodnuty spojit své úsilí o kolektivní obranu a zachování míru a bezpečnosti. Proto se dohodly na této Severoatlantické smlouvě.

Já vám přečtu jenom článek 1: Smluvní strany se zavazují, jak je uvedeno v Chartě OSN, urovnávat veškeré mezinárodní spory, v nichž mohou být účastny, mírovými prostředky, tak, aby nebyl ohrožen mezinárodní mír, bezpečnost a spravedlnost, a zdržet se ve svých mezinárodních vztazích hrozby silou nebo použití síly jakýmkoliv způsobem neslučitelným s cíli OSN.

Takže tohle je základní smlouva NATO a slovo mír se tam vyskytuje devětkrát. Tak bylo by dobré, kdyby si to všichni přečetli, že NATO je obranná smlouva, že je to společná obrana a že se tam mluví o tom míru, o kterém my mluvíme. Ale mluvme o příměří. My jsme nikdy neřekli, jak vlastně má vypadat ten mír. No tak nejlepší by bylo, kdyby Putin opustil Ukrajinu i Krym a aby skončila válka. Ne? To je ideální řešení. Tak ať to někdo zkusí. My nejsme ve vládě. My nejsme ti, kteří o tom můžou rozhodnout. A kdybychom tam byli, tak bychom určitě samozřejmě podporovali Ukrajinu. My jsme nikdy neřekli, že je špatně dodávat zbraně. Prosím vás, já jsem byl jako premiér v listopadu 2019 na Ukrajině, jsme měli oběd s panem Zelenským, veřejně jsem deklaroval, že podporuju celistvost území Ukrajiny, v roce 2019. A pokud teď jsem to napsal do toho komentáře, no tak všichni ti novináři nebo ti další říkají, že Babiš mění nějakou strategii. Ne? Babiš má stále stejnou strategii. Babiš nechce válku. Babiš nechce, aby naše děti zažily válku, my jsme jednoznačně členem NATO. Ale zkrátka ta válka by měla skončit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP