(10.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mělo by se jednat o tom příměří. Když tedy máme ty světové lídry, jako někteří si hrají, že jsou, no tak by to měli zkusit. Takže mluvit o míru neznamená být proruský. Určitě ne. Takže ty bezpečnostní hrozby, já jsem už je pojmenoval tady. A dokonce jsem byl označen ohledně bezpečnostní hrozby, že jsem mluvil s tím kohoutem, s tím Silverem. Já to nechápu, že tam čtyři ministři a ta kandidátka pro všechno se k tomu vyjadřovali. Já si z toho dělám srandu, protože tahle vláda je jediná, která vlastně z těch čtyř zemí je proti zemědělcům. Ano.

Tak já vám tady přečtu tu skutečnou pravdu, jak to je. A mimochodem, jak jsem o tom ráno mluvil, tak tady je článek z Novinek dokonce, omezit ukrajinské obilí. Francie se připojila k Polsku a jde o miliardy. (Ukazuje materiály, ze kterých cituje.) Až o 1,2 miliardy eur může Ukrajinu připravit nejnovější tlak na omezení ukrajinského zemědělského vývozu, především obilí. Francie se totiž připojila k požadavkům na restrikce k Polsku. Ukrajinu? Skutečně Novinky. Nechcete si udělat rešerši, komu patří půda na Ukrajině? Těm oligarchům, kteří to odtáhnou, všechny ty peníze, na Kypr? Nebo těm nadnárodním společnostem? O tom jsem už mluvil. Takže neříkejte, že je to v prospěch Ukrajiny. Ne.

A já vám teď přečtu tu pravdu: Dovozy z Ukrajiny - a z Ruska samozřejmě taky, ale i Běloruska - jsou hlavním faktorem poklesu cen zemědělských výrobců v posledních měsících. A pokud pan Výborný, já nevím, jestli už se vrátil z toho výletu ve Vietnamu a Filipínách, takže on jede do Vietnamu, na Filipíny, nevím, co tam dělá místo toho, aby tady byl doma, tak bylo by dobré, aby se trošku zorientoval. Minule jsem tady mluvil o tom, že evropský komisař pro zemědělství konstatoval, že evropští zemědělci přišli o 19 miliard eur. Takže tady jsou ta množství. Z Ukrajiny se v úhrnu za dva roky dovezlo více než 53 milionů tun obilovin a olejnin. Problematické jsou i dovozy z Ruska a Běloruska, cirka 3 miliony tun, které už měly být dávno zakázané. Proč nejsou zakázané dovozy z Ruska a Běloruska, pane premiére, pane ministře? Jak je to možné? Vy dovážíte obilí z Ruska? Evropská unie? Ale to není kompetence Evropského parlamentu, ale výhradně Rady, takže pana Výborného. Jedná se o sankce a každý to kritizuje, a nic se neděje. Z Ukrajiny se dovezlo za dva roky 36,5 milionu tun obilovin, to je 13,5 % roční produkce Evropské unie, a 17,2 milionu tun olejnin, to je 52 % roční produkce Evropské unie. V roce 2023 vzrostly zásadně některé další dovozy z Ukrajiny: cukr o 1 000 %, vejce o 100 %, drůbeží maso o 50 %. Ano, to je to, co se přebaluje na Slovensku a dává se tam razítko EU.

Vládní politici se snaží situaci pro české zemědělce opakovaně bagatelizovat, pan Výborný, tím, že akcentují pouze přímé dovozy do České republiky v řádu tisíců tun. Zapomínají, že v rámci EU máme vnitřní trh bez hranic a je úplně jedno, přes kterou zemi dovozy na tento trh doputují. Jejich rekordní výši naši zemědělci pociťují zejména v zásadním propadu tržní ceny a také v zásobách komodit, které nemohou na tradičních trzích v Evropské unii prodat, neboť ty už jsou zaplaveny právě ukrajinským levným zbožím. Česko je v komoditách, hlavně v obilí, exportní zemí v rámci Evropské unie, a dopady jsou proto o to citlivější. Kvůli tlaku dovozu klesly ceny například za obiloviny z více než 10 000 korun na tunu výrazně pod 5 000, a to už je pod náklady evropských zemědělců. Proto oni protestují. S ohledem na situaci na světovém trhu - dostatečné zásoby - nelze pokles v Evropské unii bez řešení dovozu z Ukrajiny, Ruska a Běloruska uspokojivě vyřešit a mnozí zemědělci budou ve ztrátě.

Vždyť ta vláda stále říká, že chce podporovat ty malé. Tak já nevím, jestli to ti malí ustojí, ale to samozřejmě pan ministr by se měl zorientovat, co by se mělo udělat. A co se má udělat, předložil náš europoslanec Martin Hlaváček. Ano, to znamená, navrhl vratná cla, kauce, změna referenčního období na roky 2021, 2022, rozšíření seznamu komodit, obiloviny, olejniny, med a tak dále. Nebudu to celé číst. Náš Martin něco dělá. Ministr je na výletě někde a samozřejmě na naše zemědělce kašle.

Takže to je o tom zemědělství. A absurdita je, když někdo mluví, že ten kohout mělo být vyjádření, že nevím co, jsem proti Ukrajincům. Ne, nejsem. Určitě nejsme. Ale je to jasné. To není jenom o byrokracii, ale jak se vláda chová k zemědělcům, jak je ponižuje, jak je dehonestuje. Pan premiér říkal, ten traktor, jaký mají krásný, a Stanjura a tak dále. Takže to je taky bezpečnostní hrozba.

Takže pan Fiala nás straší představou, že pokud Putin porazí Ukrajinu - co si tedy nemyslím rozhodně a doufám, že se to nikdy nestane, já myslím, že se to nestane, protože se to nemůže ani stát. Ruská armáda za dva roky nebyla schopna ani postoupit na Ukrajině. A pokud by si Putin troufl na NATO, tak by se musel úplně zbláznit. Vždyť naše výdaje na zbrojení jsou dvanáctkrát vyšší než ty ruské! Ale to je údaj za rok 2023. Předtím byly dvacetkrát vyšší než ty ruské. Pokud si dobře pamatuji, tak Spojené státy vydávaly na obranu až 4 % HDP, to je 900 miliard dolarů, a Rusko dávalo někde 56, 57. Takže vy si myslíte, že ten Putin si toho není vědom? Rusko nemá šanci porazit NATO. Nemá! NATO je vymaže z mapy. Ale doufejme, že k tomu nedojde... a komerční válce samozřejmě. Ale to by se musel Putin úplně zbláznit a já pevně věřím, že to tak není a že to tak nebude. A já mám za to, že otevřený konflikt mezi NATO a Ruskem znamená třetí světovou válku, možná termonukleární válku. Takže něco jiného je jít pomoct podle článku 5 napadenému členskému státu NATO. To jsem nikdy nezpochybnil a ta manipulace České televize byla evidentní. Můžete si to znovu přečíst, jak to bylo. Proč se mě někdo ptá na nějakou hypotézu, kterou nepřipouštím? Pokud by k něčemu došlo, tak bude to vina těch politiků, světových politiků, kteří jsou u toho. Ano, Putin je agresor. Nikdy se to nemělo stát. Musí odejít, musí vrátit území. A jak to chcete udělat, když nechcete - už ten Zelenskyj mluví o mírové konferenci, Erdogan o tom mluví. A když já o tom mluvím, tak hned tady útočí. Ale něco jiného samozřejmě je aktivně chtít jít do boje s Ruskem, které není (nesrozumitelné) samozřejmě, a posílat tam naše vojáky nebo naše děti. Vždyť to je absolutně absurdní!

Takže já bych jenom připomněl, že britský voják Harry Patch, který byl posledním žijícím účastníkem bojů v zákopech, na první světovou válku vzpomíná slovy: Politici, kteří nás poslali do války, měli sami dostat zbraně a měli si své rozdíly (spory?) vyřešit mezi sebou místo toho, aby organizovali legalizované masové vraždění! To říkal ten voják v první světové válce.***




Přihlásit/registrovat se do ISP