(10.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mimochodem 11. listopadu 2018 jsme všichni byli v Paříži, já jsem byl taky, čtyři roky po anexi Krymu, byl tam Putin, byl tam Trump, byli tam všichni. Zapomněli. Proč mu tehdy někdo nevyčetl, že ten Krym, ne? Všichni se tvářili, že je to v pořádku. Ano, pokud Česká republika sehnala munici, tak je to fajn. Pomáháme. Ale jaký je problém dneska Ukrajiny? Proč ministr obrany Ukrajiny říká, že 650 000 Ukrajinců je někde v Evropě a nechtějí se vrátit a bojovat? No kdo by chtěl jít na smrt? Kdo? Chtějí žít. Nechtějí zemřít na frontě. Jsou taky dezoláti? Jak to tedy dneska funguje? Víte, podle mých informací, kolik stojí přechod zelené hranice ukrajinsko-slovenské? Kolik se platí převaděčům, aby nemuseli jít do války? 15 000 eur v keši. Patnáct tisíc. Jinde mluví o desetitisících. Ano, tak to je, to je ta pravda. Bohužel. A to je - takže pokud Ukrajinci nechtějí bojovat, nechtějí se vrátit domů, a teď nechci spekulovat, kolik je u nás mužů a proč nebojují a tak dále. Možná pan Rakušan má přehled. Ale je to normální. Je to normální, že nechtějí válku, a že je potřeba proto najít cestu, diplomatickou cestu, příměří. A my jsme nikdy neřekli, jak to má vypadat. Já to říkám. Putin musí odejít, celistvost Ukrajiny se nesmí změnit. A já už jsem to podpořil, znovu opakuji, v listopadu 2019 (?) tato vláda, však ukazuje na jakousi absenci strategického uvažování. Je jenom emoce. Žádný plán B. Místo toho, aby legitimní vyjádření obav z další eskalace bojů brala vážně, dehonestuje vláda, její politici, lidi, kteří mluví o příměří, termíny jako proruský dezolát a jiné. Vláda by se přitom měla snažit obavy lidí zmenšovat. Místo toho je ostrakizuje za názor. Každému myslícímu člověku je přitom jasné, že o osudu války rozhodnou prezidentské volby ve Spojených státech v listopadu. To je snad jasné.

Já bych se rád vrátil k tomu, k těm výrokům... Tady mám například článek. Bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý, 18. března: Ukrajinci z Česka by se měli vrátit bojovat, říká pan bývalý engeš. Jo, taky.

Takže vraťme se teď k těm výrokům pana Lipavského, kde to všechno vzniklo. Co říkal pan Lipavský v televizi? On provedl naprosto šílené věci s česko-polskými vztahy. On se nechal vodit od Orbána v evropské politice naprosto šíleným způsobem. Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu. Tak váš předseda byl pacifista. Nevím, kdo mu ty jeho mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že už začíná být jako bezpečnostním ohrožením této země. Tohle říkal pan Lipavský. Jako neuvěřitelné. Fakt neuvěřitelné.

A tady potom dále tvrdí - je to naše vláda, říká pan Lipavský, která po osmi letech, kdy rezort ministra zahraničních věcí byl převážně tedy v rukou sociální demokracie, ve vládě zároveň byl Andrej Babiš, který prostě systematicky boural česko-polské vztahy. Tak dneska máme velmi dobré vztahy s Polskem, máme nejlepší vztahy s Rakouskem, vlastně asi za tu celou listopadovou éru, s Německem vedeme strategický dialog, našimi rovnými a velmi kvalitními partnery jsou země jako Dánsko a Nizozemsko. Macron byl teď v Praze. Úžasné, my máme výborné zahraniční vztahy. No, takže to je jako skutečně neuvěřitelné, jak tenhle člověk lže.

Tak můžeme začít od těch polských vztahů. Tak já jsem se stal premiérem - naše vláda vznikla 13. prosince 2017. Tady mám celý přehled (ukazuje list papíru). Už 20. 12. 2017 jsem telefonoval Morawieckému. 28. 6. 2018 jsme měli jednání Vé čtyřky s Macronem ohledně migrace. 6. 7. 2018 Morawiecki byl v Karlových Varech a šli jsme spolu do kina. 28. 10. - společný oběd s premiéry okolních zemí, sto let republiky. 15. 11. 2018 - společné jednání vlád České republiky a Polska v Praze. 10. 3. 2019 - výročí vstupu do NATO. 1. 5. 2019 ve Varšavě - oslava vstupu do EU, 28. 6. 2019 premiéři V4 v Hrzánském paláci - jednání o obsazení Evropské komise. 12. 9. 2019 V4 v Praze - rozšiřování Evropské unie o západní Balkán. 28. 8. 2019 - jednání společných vlád (?) ČR a Polska ve Varšavě. A 5. 10., vážený pane ministře, mě osobně pozval premiér Morawiecki na mši, která se konala, protože zemřel mu táta a já jsem byl jediný politik z celého světa, který tam byl, byla tam jeho rodina. A byl jsem jediný. Takže to je jako nehorázná drzost, co jste vy vlastně tady předvedl. Ano, byl jsem tam, byl tam i Kaczynski, všichni tam byli, celá rodina, a pan premiér Morawiecki si to přál. Tak o čem to vykládáte takhle? Co to je vlastně? 16. ledna 2020 - setkání V4 s rakouským kancléřem v Praze - energetika. 4. 3. 2020 - jednání premiérů V4 kvůli pandemii. 3. 6. 2020 - předání předsednictví V4 od České republiky Polsku. 24. 9. 2020 - V4 v Bruselu. 17. 2. 2021 v Krakově - COVID. Katovice - jednání, ve Slovinsku jsme jednali, v Budapešti, všude.

Tyhle vaše nehorázné lži, to je neuvěřitelné. Vy máte od 1. 7. minulého roku české předsednictví, 1. 7. Trvalo osm měsíců, než jste zorganizovali prvé setkání. Na prvním setkání Vé čtyřky v Bruselu, kterému se pan premiér vyhýbal, nechtěl tam jít, mohl tam být už klidně 17. 12. nebo 16. 12 místo mě, ještě mi to nechal, den před nástupem této vlády, až v únoru, protože jemu je to nepříjemné, on se tam necítí. Toto je materiál naší vlády (ukazuje podklady), Program předsednictví České republiky ve Visegrádské skupině 2019, 2020 - V4 pro rozumnou Evropu. X věcí, byli jsme aktivní. Vy jste tu Vé čtyřku rozbili, zničili jste ji, zničili jste vztahy s Maďarskem, s Polskem. Čím se chlubíte? Že tady byl Macron? No jasně že tady byl, když chce ty Dukovany. Myslíte si, že přišel za vámi? Na to nemá čas. Nejste zajímaví. Nejste nikdo v Evropě. Hlavně pan ministr. Takže to je jako neskutečné, co tady - to. A mimochodem to neformální setkání, když měla Francie to předsednictví ve Versailles, když skončilo, tak Morawiecki se přihlásil a říká, jedu s Janezem Janšou, slovinským premiérem, do Kyjeva. No, tak potom se tam nějak nachomýtl pan Fiala. Náhodou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP