(11.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže co vy jste udělali pro Polsko? No udělali jste pro nás nevýhodnou dohodu ohledně Turówu. To jste udělali. Podrazili jste nás, předali jste to a Poláci samozřejmě se k tomu postavili, jak se postavili. Přes ně to neprošlo. Neprošlo to. Takže pan Lipavský tady mluvil o tom. Člověk je v úplně němém úžasu, co tenhle člověk vlastně si dovolí říct. Takže jediné zahraničněpolitické vztahy, které jsem já zničil, byly s Ruskem. A můžu vám tady povídat o tom, kde všude jsem byl, kde jsem jednal, s jakými politiky, a to by bylo na hodiny.

Mimochodem, my jsme v Lichtenštejnském paláci udělali krásnou výstavu, tam jsem dal všechny dary, a byly to vzácné dary, které jsem dostal od prezidentů a premiérů. Pan premiér Fiala to zlikvidoval. Bylo tam i hezké video. Já vím, že ty dary si vždycky premiéři nechávali. Já jsem se inspiroval od Macrona, když jsem mu daroval obraz, tak mi to řekl, no. Tak i to jste zničili. Všechno jste zničili.

Já jsem se v Bruselu choval jako premiér, který hájil české zájmy, nikoli jako gubernátor nějaké evropské provincie, jak to dělá pan Fiala nebo Lipavský. Zahraniční politika Pirátů je naopak postavena na aktivismu, černobílém vidění a ideologickém zápalu, nikoli racionálním uvažování. Bohužel v diplomacii se musí mluvit s lidmi, a proto je to diplomacie. Premiéra Fica i Orbána si Slováci a Maďaři vybrali ve svobodných volbách, tak to respektujte a neraďte občanům ostatních zemí, co mají dělat. Já vím, že teď děláte kampaň pro kandidáta Progresivního Slovenska, byla tady teď paní prezidentka, jasně, byla i u pana premiéra Fialy. Na mě si nenašla čas, ale to je jedno.

Takže tato kauza, umělá kauza odstartovaná lží pana Lipavského, nám pomohla připomenout, jak se stal ministrem. No stal se ministrem jen proto, že jeho jmenování vyjednal ministr spravedlnosti Blažek - toho jsem tady už dávno neviděl - s Nejedlým. To jsou Lipavského političtí tátové. Lipavský je vlastně politické dítě Blažka a Nejedlého. A představte si, že tuto poznámku, kterou jsem poslal mailem, tam jsem měl poznámku, média záměrně vynechala. To je náhodička! Nikdo to necitoval, jo? Takže Lipavský se stal ministrem se svolením Nejedlého, a poté co pan premiér Fiala dal slib Miloši Zemanovi, který stejně své předvolební sliby nesplnil, no tak ten slib nesplnil. Takže pan prezident, vlastně ho podvedli. No a Lipavský se ještě chová jako nevděčné dítě, protože stejně jako ostatní Piráti, kteří vyzvali k Blažkovu odvolání po jeho schůzce s Nejedlým, přitom těch schůzek bylo x. A kdyby nebylo Blažka a Nejedlého, tak žádná vláda, jak známe pana prezidenta Zemana, trvalo by to dlouho. Takže Piráti ještě hlasovali o Blažkovi po tom, co jim dojednal vládu. To je neuvěřitelné, fakt neuvěřitelné. Takže prezident Zeman dobře věděl, proč pana Lipavského nechce na ministerstvu.

Tady mám ten článek: Piráti vyzvali své zákonodárce k okamžitému odvolání Blažka z vlády. Důvodem je jeho schůzka s Nejedlým. To je neskutečné. Neskutečné pokrytectví. Takže Piráti dobře věděli, a prezident Zeman samozřejmě nechtěl Lipavského. Proč ho nechtěl? Tady je článek, nějaká Tereza Patočková, ta tedy bojovala za Lipavského: Zemanovy výhrady ke jmenování Lipavského. Co tvrdí prezident a jaká jsou fakta? Tak za prvé prezident říká, že pan Lipavský má nízkou kvalifikaci, za druhé distancovaný postoj k Visegrádu. A pan prezident Zeman říká: distancovaný postoj k visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády. Potom: distancovaný postoj k Izraeli, to by byl strašný příběh. A naposled, co tu je, to byly ty důvody, proč nechtěl Lipavského jmenovat Zeman ministrem: Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští sudetoněmecké dny konaly na území České republiky, říká prezident Zeman. Lipavský řekl, že by šlo o dobré gesto. Mluvil o tom ministr vnitra Horst Seehofer a Lipavský řekl, že by to bylo dobré gesto vůči bývalým spoluobčanům. No. Takže proto nechtěl pan prezident Zeman jmenovat. A vyřídil to Blažek a Nejedlý.

Pan Lipavský si léčí svůj mindrák, že v politice nic neznamená, pomlouváním ostatních, jako bývalého prezidenta Klause. Dobře poslouchejte, to je neuvěřitelné. Pan Lipavský říká: Já myslím, že mindrák má hlavně Václav Klaus, protože on se zapsal do české historie pouze tím, že podepsal přihlášku do Evropské unie, jinak nic nedokázal. Dobře jste slyšeli? Nic nedokázal.

Takže tady mám článek, Petr Bošnakov to psal: "Klaus podle Lipavského kromě jednoho podpisu nic nedokázal. - Já si myslím, že mindrák má hlavně Václav Klaus, protože on se zapsal do české historie tím, že podepsal přihlášku do EU, jinak nic nedokázal. Přesně toto prohlásil Jan Lipavský, historicky první český ministr zahraničí bez důvěry voličů, protože on neuspěl ve volbách, v posledním pořadu Otázky Václava Moravce na adresu dvojnásobného vítěze parlamentních a prezidentských voleb, který rovněž zastával post předsedy Poslanecké sněmovny. Mimochodem, na rozdíl od bakaláře Jana Lipavského, jehož nejvyšší dosažené vzdělání nestačí ani na post referenta ministerstva, se například Václav Klaus dokázal stát profesorem ekonomie. Jako zajímavější se mi ale jeví skutečnost, že Lipavský z pozice jednoho z nejvlivnějších politiků eurofanatické strany Pirátů opomenul zmínit, že 3. listopadu 2009 podepsal Václav Klaus také Lisabonskou smlouvu, ačkoli byl její odpůrce. Podřídil se tak verdiktu Ústavního soudu, což by mu mělo ze strany Pirátů být přičteno k dobru. Leč nevděk světem politiky vládne.

Takže nejen pro bakaláře Lipavského stručná rekapitulace toho, co politik, který nic nedokázal, vlastně dokázal a nedokázal. Takže je otázkou, zdali si ministr zahraničních věcí České republiky Lipavský, ročník 1985" - čtu text - "je vůbec vědom toho, že se před 31 lety rozdělilo Československo. Stalo se tak bez použití síly, což svět ocenil, bez otřesů finančních trhů proběhlo rovněž rozdělení majetku a národní měny na dvě samostatné. Premiérem byl tenkrát Václav Klaus, předseda a zakladatel Občanské demokratické strany, která v koalici s KDS vyhrála volby do České národní rady, tato se pak rozdělením federace transformovala v Poslaneckou sněmovnu Parlamentu České republiky."

Takže já samozřejmě určitě tady nechci velebit pana prezidenta Klause, já mám jiný názor na tu privatizaci, na tu kuponovku, ale pokud pan Lipavský říká, že nic nedokázal - jak to vlastně může říct? Tady ten autor píše například, že ODS, pan Klaus, vyhrál dvakrát volby. Vlastně jestli si je pan Lipavský vědom, že byl dvakrát prezident, předseda Sněmovny? To jsou neuvěřitelné věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP