(11.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tady se v tomhle komentáři píše, že "vedle výše uvedeného je nutno přiznat, že jsou věci, které Václav Klaus ve srovnání s Piráty nedokázal. Například nikdy nezvládl dovést stranu k volebnímu debaklu, jak tomu bylo v případě Pirátů na podzim roku 2021. V demokratických volbách získali 4 - slovy čtyři - z hlediska fungování koalice vlastně zbytečná poslanecká křesla. Pro ilustraci, nejslabšího volebního výsledku dosáhla ODS pod vedením Václava Klause v roce 2002 ziskem 27,74 %, který se rovnal 58 křeslům v Poslanecké sněmovně. Vsadím se o cokoliv, že tomuto výsledku se Piráti, ale ani žádná jiná ze stran v současné koalici nikdy nepřiblíží." No, to uvidíme.

"Václav Klaus by jistě nedokázal přetavit volební debakl v zisk postu vicepremiéra a tří ministerstev, osmi náměstků, jak se to podařilo ve volbách Ivanu Bartošovi. K výčtu úspěchů musíme ještě přidat post místopředsedkyně Sněmovny. Dredatý boss také uměl, na rozdíl od Václava Klause, otočit stranu o 180 stupňů. Z původně ryze protestní strany bojující proti establishmentu se totiž stala partaj papalášského střihu. Ano, oni byli proti NATO, proti EU. Pirátští papaláši proto upřednostňují před proklamovanými hodnotami například čtyřletou smlouvu o občerstvení se společností Aristokrat Catering, která daňové poplatníky vyjde na 20 milionů plus DPH. Takže kdo se může pochlubit, že 25 % věrných straníků, 267 ze 1 184, zdroj Novinky, žije z veřejných rozpočtů? No přece Piráti. Takže kdo umí, ten umí!"

Takže to je ten komentář, abychom vlastně věděli, jaké velké sebevědomí má pan ministr. No, takže pan ministr z dříve propalestinského aktivisty se vypočítavě překabátil, a to hned při výletu do Dauhá, tam šel akorát se vyfotit, a až potom - my jsme už měli tehdy ten konflikt ohledně Izraele, tak se tam stavil, přitom už několik dní tu evakuaci našich lidí neřešil.

Pan Lipavský stále cestuje po světě. Jasně, je ministr zahraničních věcí. No, otázka je, když tedy, například - nevím - má dovolenou v New Yorku, jestli náklady platí daňoví poplatníci, nebo si to platil sám, nebo pokud vždycky chodí někam na dovolenou, například do Řecka, údajně, kde kontaktuje tu ambasádu, proč to tedy vlastně dělá, jo? On teď samozřejmě propaguje korespondenční volbu, velvyslanci jsou přímí podřízení ministra, takže - a na Ministerstvu zahraničních věcí se dějí zvláštní věci, jo? Tady byla nějaká věc, nějaká diplomatka létala z Brazílie přes agenturu, utrácela peníze. Místo toho, aby ji odvolal, tak z ní udělal velvyslankyni.

Ale co je absolutně skandální, je, jak se zachoval pan ministr Lipavský vůči naší dlouholeté velvyslankyni v Sýrii Evě Filipi. A ta dáma je ve skvělé kondici a má 80 let a hájila naše zájmy, ale nejenom zájmy České republiky, ale zájmy i Spojených států a dalších našich západních spojenců v Sýrii. A tady je článek, kde je titulek, že: Lipavský mi ani nepodal ruku, říká velvyslankyně Filipi o konci v diplomacii. V Sýrii pomáhala i lidem z vězení. Já jsem s ní spolupracoval, já jsem posílal nadace i svoje peníze pro sirotky v Sýrii a chtěli jsme tam postavit tu vesničku, ale to bohužel kvůli problémům na straně Sýrie nedopadlo.

A za to angažmá paní velvyslankyně Filipi dostala, dostala dopis. Děkovala jí náměstkyně ministra zahraničí Spojených států Rena Bitter: "Pod vaším vedením úřad prokázal soucit, obětavost a profesionalitu, z čehož profitovalo mnoho občanů Spojených států, kteří se ocitli v nouzi. Jsem nesmírně vděčná za péči, kterou jste vy s vaším týmem věnovala práci na těchto obtížných případech," stojí v dopise, který je tady k dispozici. A po návratu ze Sýrie se dočkala paní velvyslankyně vlažného přijetí a ukončení spolupráce s Černínským palácem. "Myslela jsem si, že můj chlebodárce, což je ministr zahraničí Lipavský, mi přijde podat ruku a řekne děkuji, paní Filipi," zmínila exvelvyslankyně. To se ale nestalo. Ministerstvo říká: Nějaká běžná procedura. Jí poděkovali i politici Velké Británie.

Takže samozřejmě pokud někdo nechodil do mateřské školky a neučili ho tam způsoby nebo diplomatický protokol, tak je to nevychovanec, který neví, co se sluší a patří, a ne ministr zahraničních věcí České republiky. Paní Filipi měl pan ministr přijmout, poděkovat jí a dát jí minimálně kytici, jo? Neskutečné! Já myslím, že všichni profesionální naši velvyslanci musí být z toho úplně, úplně - no, nebudu to dokončovat, tu větu. Takže jak to chodí? Pan ministr má skvělý rezort, vlastně na život našich občanů to má minimální dopad, jo? Tak jak to tam chodí?

Teď jsme se dozvěděli, že tam byl vypracován detailní audit, kde rozkryl podezřelé způsoby výběru diplomatů a dalších pracovníků na české ambasády v zahraničí. A tenhle auditor dostal kvůli tomu auditu padáka z hodiny na hodinu. A Ministerstvo zahraničních věcí tento audit zmírnilo, aby to tak nevypadalo, tak hrozivě. A ten auditor zjistil, že v podkladech k výběrovým řízením se objevují k jednotlivým uchazečům poznámky ministerských šéfů, jako nesouhlasím, je nutno vyslat pár, tedy aby místo v cizině získal manžel či manželka, nebo preferují x, znamená to jiného uchazeče. Podle něj tak nebylo jasné, co vlastně rozhoduje o vítězi, jestli úředníkova kvalifikace, nebo známosti.

Takže takhle je to na Ministerstvu zahraničních věcí za pana Lipavského. (Ukazuje materiál.) Tady je k tomu článek, ano, kdo tomu nevěří. Potom jsme tam měli v minulosti v srpnu 2021, tam to bylo ještě za nás, ale to už v podstatě byla aféra s tou Hybáškovou, to taky nějak nedopadlo. No, takže to je pan ministr Lipavský. A pokud se někdo diví, že vznikl ten konflikt, tak možná to po mém vystoupení pochopil, pokud chce samozřejmě.

Piráti se stali tradiční politickou stranou. Jsou prolezlí klientelismem, koryta pro straníky, papalášstvím, extrémní levicí, nevadí jim střet zájmů, sestavování seznamu oponentů, dávají přednost zájmům Bruselu před zájmy České republiky, jsou promigrační vítači, zelení šílenci, jsou to práskači a udavači, skrytí antisemité, ve straně se vyskytuje bossing, násilí, i sexuální, mají velmi volný vztah k drogám a nejraději by někoho zavírali bez soudu. Piráti jsou součástí bruselské chobotnice, ekofanatici, vítači nelegální migrantů, prodali by suverenitu České republiky Bruselu a z Česka udělali pouhý region, chtějí zrušit právo veta a nechat o nás většinově rozhodovat ostatní členské země, chtějí euro. My nechceme euro.

Jenom europoslanci z Pirátské strany hlasovali pro omezení práva národního veta a rozšíření většinového hlasování v Radě. Pirátský europoslanec Marcel Kolaja považuje Českou republiku - dobře poslouchejte - za pouhý region Evropské unie a Českou republiku s vetem přirovnal k Vysočině blokující národní parlament. Představte si, tohle vypotil, že když přijdeme - že to veto, že to bude, jako že Vysočina blokuje náš parlament. Úplně mimo. Úplně mimo.

Europoslanec - to je další případ - Peksa tvrdí, že se elektrárny v Česku nevyplatí a že energii nám zajistí dovoz. (Ukazuje materiál.) Tady je článek od paní Kubátové, 10. února 2022. Podle europoslance Mikuláše Peksy nemá smysl úkolovat jednotlivé státy a zasypávat je dotacemi, zelené technologie podle něj se prosadí samy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP