(12.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Hnutí ANO samozřejmě nikomu svou prozápadní křesťanskou orientaci dokazovat nemusí. Jsme hnutím, které se všemi hlasy svých přítomných poslanců již v únoru 2022 připojilo k usnesení Sněmovny, které kategoricky odsoudilo ruskou agresi jako barbarskou a neomluvitelnou, která je v rozporu s mezinárodním právem i zásadami vzájemných vztahů mezi civilizovanými národy. Jako jediná politická strana v zemi jsme navíc nepodpořili Ukrajinu jen plackami na klopě sak svých poslanců, ale deseti miliony z vlastního rozpočtu a příspěvků svých členů. A za dobu našeho vládnutí se rozpočet na obranu více než zdvojnásobil, když jsme ho od vlády ODS v roce 2014 přebírali v zoufalém stavu pod 1 % HDP.

Takže je mi líto, dámy a pánové, ale výsledek dnešní mimořádné schůze bude jediný - pětikoalici nezůstane téma vůbec žádné. Respektive zůstanou jí témata, na která by nejraději zapomněla. Jedním z nich je například i fiasko s dohodami o provedení práce v důsledku nepřipravených legislativních změn u placení pojistných z těchto dohod. Změny mají platit od července, ale protože jsou pro firmy fakticky neřešitelné, tak podle Hospodářské komory se již dnes většina podniků dohodářů úplně zbavuje. Schválně to tu zmiňuji. Vzpomínáte si, jak jsem navrhovala a předložila pozměňovací návrh, aby se účinnost posunula alespoň o půl roku na 1. leden 2025? Jak mi na jednání mezi čtyřma očima řekl ministr financí, že to není nutné, apelovala jsem na něho, protože prostě oni jsou připraveni? Víte, co by to znamenalo? Co to znamená? Faktické zablokování brigád a krátkodobých pracovních úvazků nejen pro studenty, ale pro rodiče na mateřské, pro seniory nebo invalidní důchodce. Je to zhruba dva miliony lidí v naší zemi, kteří pracují zhruba u 250 000 zaměstnavatelů na tyto dohody. Takže proč nekřičí Piráti? Vzpomínáte si, jak minulé volební období bojovali za dohodáře? Jak jsme jednali, snažili se pro ně najít podporu v době covidu? Kde dneska jsou? Vyměnili to za ta teplá místa, za ty pašalíky, za ty funkce všech různých poradců, náměstků, místopředsedů a tak dále. Už je nezajímají lidi. Mladí, studenti, ti převážně pracují na dohodu, a další. Takže prostě fiasko. Absolutní fiasko.

Nebo další - fiasko daňové politiky této vlády, které aktuálně sledujeme v případě neklesajících cen potravin. Únorová čísla o inflaci, kterými se tak chlubí pětikoalice, pan premiér, totiž potvrdila velmi závažné zjištění, že ceny potravin v letošním roce neklesly ani o promile. Naopak u některých základních potravin vzrostly - brambory, vejce, ovoce, zelenina. Vzpomínáte si, jak se zaklínal pan premiér, dělal schůzku a tiskovou konferenci, jak to kosmetické snížení DPH o 3 procentní body povede ke snížení cen potravin? K smíchu! Už tehdy jsme to říkali, varovali jsme před tím, že prostě vítězové budou řetězce. Je to tak? Je to tak. To znamená, že rozpočet přišel o 13 miliard a věnoval je řetězcům, které si samozřejmě takto pomohly, ale připravilo o peníze nejen státní rozpočet samozřejmě toto rozhodnutí vlády Petra Fialy, ale přijdou o rozpočet i municipality, protože DPH je sdílená daň, takže kraje, obce, města. Kde je hnutí STAN, bojovníci za municipality? Vzpomínáte si, jak se vedly v minulém období (debaty) o rozpočtovém určení daní, a musíte navýšit, a když tady máte kompenzační bonus, to takhle není možné. Jak se tady bili v prsa? Kde jsou? No stejně jako Piráti to vyměnili za ta teplá místa, za ty pašalíky, za ty funkce, za ten příjemný život.

Nebo třeba fiasko s windfall tax u bank, kde místo naplánovaných 33 miliard nevybral Zbyněk Stanjura ani jednu, a střihl si tak pravděpodobně světový rekord nenaplnění plánovaného daňového inkasa 2 %. Vybral 700 milionů. Vzpomínáte si, kdy jsme tady o tom mluvili a říkali jsme: Kde máte propočty? Proč to nešlo legislativním procesem? Kde máte RIA, ekonomické zhodnocení? My jsme před tímto varovali ať už na půdě Sněmovny, nebo na půdě rozpočtového výboru. Pamatuji si tu jeho památnou větu: budoucnost nás rozsoudí, říkal, tady se držel, budoucnost nás rozsoudí. Tak nás rozsoudila. Tak nás rozsoudila, všichni víme, jak to dopadlo.

No a možná bychom se také mohli bavit o zpackaném migračním paktu, jehož souhlasem se máme zavázat k povinným kvótám na migranty a pokutám v případě jejich nepřijetí. Nebo o chybějících vakcínách proti černému kašli, o pohrdání seniory, o zoufalých zemědělcích před Úřadem vlády, o nejvyšším zvyšování daní v historii České republiky. Ale ze všeho nejvíc nás zajímá, kdy Petr Fiala přestane mlčet ohledně podezření na financování ODS z peněz vypraných v kampeličce.

Dovolte mi zakončit své vystoupení připomenutím návrhu usnesení Poslanecké sněmovny z 8. února 2024, které je dnes ještě mnohem a mnohem aktuálnější a naléhavější, našeho usnesení, usnesení hnutí ANO:

Poslanecká sněmovna ukládá premiéru Petru Fialovi

I. aby pro vysvětlení svého působení v Podnikatelské družstevní záložně transparentním způsobem zpřístupnil široké veřejnosti

a) veškerá daňová a majetková přiznání od roku 2011,

b) své vstupní majetkové přiznání veřejného funkcionáře a všechna následující až do současnosti,

c) potvrzení banky o odeslání (rok 2015) a přijetí (2022) vkladu do Podnikatelské družstevní záložny;

II. aby zpřístupnil široké veřejnosti podklady ozřejmující financování Pravého břehu, Institutu Petra Fialy, a plnění vůči think tanku New Direction, zejména zveřejnění kompletního plnění v letech 2015-2024, a to v rozsahu dílo, částka a datum zpracování.

Budu ráda, když návrh tohoto usnesení z 8. března 2024 podpoříte v zájmu boje s bezpečnostními hrozbami. A věřte, že my o tom mluvit nepřestaneme, a pokud budete pokračovat ve své tendenci se tímto skandálem promlčet, tak my třeba přistoupíme po poradě na klubu i ke svolání další mimořádné schůze a budeme na vás ten tlak stupňovat. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Havlíček. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, hovořím i k poslankyním a poslancům pětikoalice, která svolala tuto bizarní schůzi pod názvem Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku, a nejsou zde. Ale já jsem přesvědčený, že tahleta vládní schůze se zapíše jako vůbec největší poslanecká fraška za toto období. Normální smrtelník, který má své starosti, tak tohleto fakt nemůže pochopit. A já se musím lidem, kteří měli zejména včera tu trpělivost a odvahu sledovat to, co se tady odehrává, tu tragikomedii pětikoalice, omluvit.***




Přihlásit/registrovat se do ISP