(12.40 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Pojďme si připomenout, co se tady vlastně odehrává v těch dvou dnech. Takže pětikoalice si zjevně plete role, protože místo aby opozice zpovídala vládu, tak si usmysleli, že tomu bude naopak a že vláda začne zkoušet opozici. No a k tomu svolají tedy mimořádnou schůzi, na které cíleně - opakuji cíleně - neumožní vystoupit v řádném pořadí představitelům opozice s přednostním právem. Není pravda, že nás někdo předběhl s přihláškami. Cíleně se to připravilo tak, aby nejdříve mohli vystoupit vládní činitelé, protože naše asistentky tam byly minutu a půl poté, co přišla zpráva, že bude tato schůze. A udělalo se to tak, aby pochopitelně mohla koalice, vládní představitelé, mluvit do večerních zpráv, a večer tedy, nechť si ty drobky vezme opozice.

No tak na to zapomeňte, protože na to jsme nemohli reagovat jinak než odchodem a jako nejsilnější politický subjekt v této zemi, za kterým dneska jde víc jak třetina obyvatel, který má nejvíce mandátů v této Sněmovně, nebudeme, nebudeme stát někde v rohu a nebudeme tam šoupat nohama. A uvědomte si prosím jednu věc. Vy nevydrbáváte s opozicí! Vy se vysmíváte občanům, protože my zde reprezentujeme jejich zájmy! No, ona ta fraška je vlastně celá podstata té schůze, protože v době, kdy posíláte naši zemi do velké černé díry, kdy máte jeden průšvih za druhým, tak se rozhodnete, že otestujete, jestli hnutí ANO je dostatečně uvědomělé a není bezpečnostní hrozbou. A v tom je, vážené kolegyně a kolegové - vesměs nepřítomní - z pětikoalice, obrovský, obrovský rozdíl.

Mezi námi, vy vůbec nežijete v reálném světě, jste úplně mimo, jste v zajetí sociálních bublin, jste úplně odtržení od běžných starostí lidí, od reality. A vás neřídí touha něco změnit, něčeho dosáhnout. Vás řídí ve vládě vaše PR týmy a různí prapodivní poradci a vaším jediným cílem je u toho ještě nějakou dobu vydržet a vládnout. Protože kdybyste žili v běžném, normálním světě, jako žijí všichni smrtelníci, kteří na vás musí útrpně koukat, nebo kdybyste kolem sebe měli alespoň pologramotné lidi, tak byste věděli - a vy to víte velmi dobře - že ANO podpořilo, ad jedna, vyslání vojáků do Pobaltí; že ANO podpořilo výdaje na obranu z 42 miliard na 95 miliard, my ještě 85, ale připravili jsme už rozpočet na 95 miliard, čili z 0,9 na 1,5 %; že jsme podpořili i vám 2 % výdajů na obranu; že jsme podpořili smlouvu mezi Spojenými státy a Českou republiku; a že jsme dali jasné vyjádření, a několikrát to tady dneska padlo, že vstup do NATO byl jeden z nejdůležitějších aktů v novodobé historii České republiky. Na rozdíl od Pirátů, kteří stáli za tím, že se zde tato schůze vůbec udělá, protože opět umlátili svými aktivistickými čepicemi, kolektivistickými čepicemi, zbytek pětikoalice, nebo minimálně některé ty konzervativnější strany, jestli se to tak ještě vůbec dneska dá říct, v koalici. Ano, Piráti v roce 2011 byli jednoznačně pro vystoupení z NATO a v roce 2017 si ještě nebyli jisti. Ano, dobře slyšíte, po Krymu si ještě nebyli jisti, jestli je správné být či nebýt v NATO, protože to jsou pa-ci-fi-sté! Ano.

Nežijete v reálném světě, protože byste velmi dobře věděli, že jsme oficiálně jednoznačně odsoudili Rusko jakožto agresora v rámci celého konfliktu s Ukrajinou, že jsme podpořili všechny uprchlíky, více jak půl milionu, že jsme podpořili ekonomickou podporu, vojenskou podporu, že jsme podpořili výcvik vojáků z Ukrajiny na českém území, že jsme podpořili všechny lex Ukrajina I až V. A konečně, že jsme byli jako jediná strana - pokud se nepletu, ale myslím, že jsme byli skutečně jediná strana v České republice, která podpořila z vlastních zdrojů částkou 10 milionů korun Ukrajinu.

Můžete říct, že to v těch miliardách je pod rozlišovací schopnost. Ne! To je přece o symbolu. O symbolu. I kdybyste tam dali milion, tak alespoň byste mohli něco prokázat, že jste udělali. Vy umíte nádherně mluvit a rozdávat z cizího, nikoliv z vašeho! V tom je ten zásadní rozdíl mezi námi. No a museli jste vědět rovněž to, že jsme vyhostili - my jsme to byli, vláda, kterou vedl pan premiér Babiš, po Vrběticích vyhostila téměř osmdesátku ruských diplomatů. Nikdy v historii něco takového nenastalo. Ano, byli jsme to my, kdo vládní usnesením vyřadil Rosatom, navzdory tomu, že vy jste v roce tuším 2013 nebo 2014 Rosatom pustili do finále tenkrát Temelína. A byli jsme to my, kdo zahájil velký projekt - už se na to dneska zapomíná - náhrady dodavatele jaderného paliva do Temelína, to bylo v roce 2020, kdy jsme tenkrát zahájili velký výzkum a vývoj toho, že se tam začne dodávat palivo alternativního dodavatele.

Já to říkám proto, že to je na rozdíl od těch vlád předcházejících, které byly před námi, které, jak už jsem říkal, nejenže Rosatom nechaly dojít až do finále tendru na Temelín. Jenom podotýkám, že to byla vláda za účasti pana Petra Fialy, tenkrát ministra, a pana Zbyňka Stanjury. Ano, tato vláda nechala Rosatom dojít až do finále, kdy se tehdejší politici aktivně scházeli s Putinem, veselili se u vodky a servilně přikyvovali na budování evropské energetické infrastruktury navázané na Rusko a chválili si spolupráci. A kde jste byli, vy hrdinové političtí, kritici, když se budoval hlavní evropský plynovod Nord Stream 1 a Nord Stream 2? Kde jste byli, že jste nic neříkali? Ani jste nepokrčili rameny. Vy jste to prostě akceptovali. Vy jste vychvalovali, že ta spolupráce s Ruskem je vlastně dobrá. Ani jste nemukli. Ale popravdě, stejně tak jako ostatní světoví politici i celebrity stáli na Putina frontu - po Krymu, podotýkám. Po Krymu. My jsme na něj frontu nestáli. Ale ať jsem objektivní, já to nikomu nevyčítám. Spletli jsme se všichni, přiznejme si to. Mysleli jsme si, že Rusko je napravitelné. Není napravitelné, spletli jsme se. Konečně přesně to vystihl i Bill Clinton, když byl v České republice před 14 dny. Kdo jste poslouchal jeho projev, tak to vztáhl konečně i na sebe.

Ale tohle všechno já bych bral. Ale vy jste měli tu drzost, myslím tím politiky pětikoalice, vylepovat naše představitele na billboardech s Putinem a prohlašovat nás za proruské politiky. Lhali jste o ruském plynu, dnes se vám vše vrací. No a proč jsem já osobně přesvědčen, že měl-li bych tedy použít vaši rétoriku a vzdálit se tedy tomu, co já jsem vždycky měl za to, že je správné, že o tom, co je bezpečnostní hrozba, rozhodují bezpečnostní složky, nikoliv politici. Ale tak tedy dobrá, vy jste s tím začali, já tedy beru tu hozenou rukavici a stojím si pevně za tím, že bezpečnostní hrozbou se stává pětikoalice. A zdůvodním to.

Mám dvě oblasti nebo dva důvody hlavní, proč si za tím stojím. Za prvé je to díky, ale úplně mimořádné, nevídané nekompetenci a za druhé je to díky vazbám na organizovaný zločin. Začnu těmi nekompetencemi, což tedy mimo jiné potvrdil včera pan premiér Fiala. Další legendární projev jeho podivných poradců. Ten už si ani neláme hlavu s tím, na jaké téma mluví, a omílá stále stejný projev. To jediné, co se tam mění, tak jsou akorát větná spojení, jinak je to úplně stejné, co říkal před půlrokem, před rokem, dokonce je to velmi podobné tomu, co říkal jako opoziční politik. Protože on stále je opozičním politikem, který sice má nálepku v tuto chvíli premiéra, ale opravdu, lídr to není. Je mi líto. Lídr řeší problémy. Lídr před nimi neutíká. A hlavně, lídr se nevymlouvá.

No a díky té naprosto mimořádné nekompetenci většiny ministrů zde vidíme několik unikátních jevů. Tak za prvé, Česko se dostává - a to je riziko, to je ta odpověď, to je ta bezpečnostní hrozba - pod nebývalý vliv klientelistických skupin, lobbistů, korporací. V tomto jsme v mezinárodním hodnocení již druzí. A víte, kdo je první, přátelé z pětikoalice? Rusko. Druzí nejhorší v mezinárodním žebříčku klientelistických klik, které působí na Českou republiku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP