(12.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Pojďme si říct pár příkladů. Úplně typické je to v oblasti energetiky. Energetická opatření po tom fiasku pana ministra Síkely v roce 2022, kde nám zde několik měsíců říkal, jak si s tím poradí, jak se nebude řešit zastropování a jak nám pomůže Evropská unie, tak když se mu to odebralo, tak nakonec neřešilo MPO, neřešili to pracovníci Ministerstva průmyslu a obchodu, z nich se udělali statisté, stejně tak jako z pana ministra Síkely, ten se poslal někam do zámoří nebo někam plout do evropských vod, ale řešil si to Úřad vlády. Ten si tam tenkrát natáhl desítky pracovníků a ten už byl nekompromisně kontrolován. Kým? No energetiky. A taky jak to dopadlo? Dopadlo to tak, že energetici nakukali té zmatené vládní nekompetentní partě to, že nejlepší řešení je nechat ty peníze vydělat. Koho? No samozřejmě ty energetiky. Jinými slovy, nechat ty ceny volně a pak je zdanit, protože to je tržní přece, a když to zdaníme, no tak ty peníze krásně pustíme do té podpory. No, je to výborné, až na to, že to je proinflační. Taky proto nárůst cen energií byl nejvyšší za jedenáctý, za dvanáctý měsíc, dokonce i roku 2023 či roku 2022 ze všech zemí OECD. Mělo to pochopitelně obrovský vliv na inflaci. Taky proto jsme jednou z nejhorších zemí, jsme mezi třemi nejhoršími zeměmi za dobu té krize energetické, čili za rok 2022 a 2023. A pochopitelně mělo to gigantický vliv na domácnosti, mělo to gigantický vliv na firmy, které se stávají nekonkurenceschopnými. A to je opět ohrožení země. Pokud zde budeme mít nekonkurenceschopné subjekty, tak je to z mého pohledu jasné riziko.

Další majstrštyk v těch korporátních klikách a klientelismu je zdanění bank, windfall tax. To se tady fakt povedlo! To je tedy fakt majstrštyk. Takže vy si naplánujete, že ty banky vám zaplatí 33 miliard korun v roce 2022 na podzim. Nedáte na argumenty a doporučení. Když už to zavádíte, a z mého pohledu jsme to nastavili zbytečně vysoko, tak se to mělo dát ještě na ten rok 2022 logicky, kdy ty banky vydělaly ty peníze. Ne! Vy jste jim dali ten prostor, ať se připraví na to, že si to zoptimalizují, nebo si nastaví svoje náklady, výnosy, to je věc jiná, tak, aby v podstatě vám nezaplatily skoro nic. A když jsme vám to říkali, tak jste se smáli. Takže jak to dopadlo? 700 milionů. Ne 33 miliard - 700 milionů! Převálcovaly vás nekompromisním způsobem, vysmály se vám ty banky.

A můžeme se bavit rovněž o tom, proč jste do té windfall tax, do té válečné daně, kterou mohu za určité situace připustit, i když nerad, protože nechceme zvyšovat daně a nezvyšovali jsme je, naopak jsme snižovali, ale připusťme, že v mimořádné situaci, když někdo mimořádně vydělá, tak se to dá aplikovat. Konečně dělalo se to i v jiných zemích v Evropě. Proč jste tam nezahrnuli zbrojařské firmy? Nebo se vám snad zdá, že zbrojařské firmy nevydělávají v době, že to je, v uvozovkách, tedy jejich zasloužený byznys, na kterém desítky let pracovaly? Já jim nezávidím ty peníze. Férově je vydělaly tím, podobně jako energetické firmy, tím, že byla mimořádná doba. Ale jestliže jste nasadili windfall tax na energetické firmy, nasadili jste to i na banky, pak tedy fakt nechápu, proč jste to nenarazili na zbrojařské firmy?

Já tím jenom jaksi demonstruji to, že tam, kde je nekompetence, tak je vždycky klientelismus. Proč? Protože ty korporace mají kvalitní lidi, špičkové vyjednavače, mají výborné právníky, mají velmi dobré argumenty, a když jim neumíte argumentovat, tak to dopadne takhle vždycky. Takže to je ta klientelistická klika, která dneska řídí Českou republiku. No a ta se samozřejmě bude snažit, aby se tady ta vláda udržela co možná nejdéle. Protože jim děláte nádherné oslíčky.

Další problém je ten, že jste v ekonomických ukazatelích propadli v zásadě vše. Já už nevím, kde bych našel nějaký ukazatel, kde nejste buď úplně nejhorší, anebo mezi nejhoršími. Ať už je to energetická inflace - opakuji, nejhorší ze všech zemí OECD! Průmyslový sentiment, tam jste taky nejhorší! Kdybyste aspoň byli předposlední, kdybyste byli devětadvacátí - ne, vy jste ze 30 zemích nejhorší! Blbé na tom je to, že jsme průmyslově orientovanou zemí.

Když přepočítáváme ceny na kupní sílu v rámci energií v rámci metropolí, tam už máte dva roky naprosto neotřesitelnou, suverénní pozici v rámci hlavních měst v Evropě. Suverénně jednička. Čili samozřejmě nejhorší.

Propad reálných mezd - katastrofa úplná.

Index prosperity a finančního zdraví. Když jsme předávali vládu, byli jste na 9. místě - to myslím, že není špatné - ze 27 zemí. Index prosperity a finančního zdraví 9. místo. Já myslím, že to je solidní umístění. Po prvním roce jste to sťukli na 12. místo, po druhém roce na 14. místo. Neříkám, že 14. místo je tragédie. Jste dnes v horším průměru tedy už v Evropské unii. Ale byli jste mezi top devítkou, to je prostě realita.

Největší průšvih úplný, který vám vyčítám a který ne vám, ale nám způsobí velké problémy, protože vy už tady nebudete v nějaké době, ale bude tady nějaká další vláda a ta další vláda se bude potýkat s příjmy, prostě je nebude mít. Proč je nebude mít? Protože neinvestujete, respektive firmy neinvestují, domácnosti neinvestují, neroste hrubý domácí produkt, jeho struktura je katastrofální, táhne to stát svými výdaji, ať už do spotřeby, anebo do investic, místo aby je táhly spotřebitelské výdaje domácností, aby je táhla tady spotřebitelská poptávka domácností, aby je táhly investice firem, aby je táhly investice domácností, aby je táhl export. Pro to neděláte vůbec nic a ten váš slavný Restart, to je debakl, to už nemůže být horší. Všichni ekonomové se vám vysmějí. Vy jste vsadili na stát, který si půjčuje peníze, aby je dával do železnic, a tím pádem chcete táhnout ekonomiku. Naprostá katastrofa! Nechte si to někde vysvětlit alespoň, že to takhle nejde.

To mi tedy řekněte, když ty příjmy jste nastavili tak - nebo ne nastavili, vy jste neudělali pro to nic, ale ty příjmy nebudou, což už vidíte, hrubý domácí produkt se vyvíjí velmi špatně i v tomhle tom roce, z čeho tedy budeme financovat ty slavné zítřky, které jste naplánovali? A dokonce na kterých se můžeme i shodnout, ať už je to jádro, ať už to jsou vysokorychlostní tratě, ale konečně i ty velké výdaje v obraně. Dopočetli jste si vůbec, o kolik se jedná peněz? Dopočetli jste si, že to jádro, které je naplánováno tak, jak jste v tuhletu chvíli uvedli, to znamená dejme tomu čtyři bloky v pořizovací ceně plus cena peněz, vysokorychlostní tratě plus cena peněz v čase, že vám to bude dělat 4 biliony, 4 000 miliard navíc? Navíc! Když si to dáte do 20 let, tak máte 200 miliard korun navíc. Jenom investice, rozpočet, čili kapitálové výdaje, investice dnes 200 miliard. Čili vy říkáte, ještě k tomu přihodím dalších 200 miliard, a těch 200 miliard dnes už děláte s jazykem na vestě. Kde na to chcete vzít peníze?

Logické by bylo, kdybyste řekli: vsadíme na příjmy a budeme generovat příjmy a to by nám to částečně mohlo zaplatit. A to by bylo docela fajn a fér a pod to bychom se určitě podepsali, protože jestli se domníváte, že to všechno tedy vezmeme na úvěry, fajn, i to je varianta. Tak to ale řekněte, stoupněte si před ty lidi a řekněte: budete tady platit 4 biliony korun v následujících 20 letech za vysokorychlostní tratě a za jaderné zdroje, protože je potřebujeme, ale protože nebudeme mít žádné příjmy anebo minimální růst příjmů, tak je budeme muset zaplatit, logicky, budeme si na to muset půjčit. To znamená, pak řekněte, že zadluženost nebude 42, 43 %, ale že bude třeba 50, 55, že bude 60 %. A musíte říct, že budou výrazně vyšší deficity státního rozpočtu. Je na tom něco tak divného? Ale hlavně se vymáčkněte. Vy říkáte A, ale neříkáte B. Úplná katastrofa! V životě (mě) nenapadlo, že bude takhle amatérský.

V oblasti energetiky je to nekompetentní od samého počátku. Místo k tomu (toho), abyste v tuto chvíli řešili to, co nás trápí nejvíc, a to je období mezi rokem 2025 až 2030, 2031, 2032, to je období, kdy se budou muset budovat plynové zdroje a současně se budou muset v nějakém režimu zřejmě odstavovat zdroje uhelné, protože ekonomika na to nebude stačit, myslím tím ekonomika těch uhelných elektráren, tak tady není žádný plán. Vy jste předložili energetickou státní koncepci, kde sice říkáte, co bude za 30 let, na tom se asi shodneme, ale neříkáte, co bude v dalších pěti sedmi letech. Uvědomujete si vůbec, že když se tohle podcení, tak že tady hrozí blackout v roce 2026, 2027, 2028? Proč? Protože jestliže se odstaví některé uhelné elektrárny a nebude za ně adekvátní náhrada a bude zde nějaký problém, to znamená, například se bude muset odstavit jeden jaderný blok nebo prostě nějaké další elektrárny, které vytváří stabilní zdroje, nebavím se o těch nestabilních zdrojích, no tak zde budeme mít problém. Mimo jiné se to promítne i do ceny regulované složky energie. To už je to, co jste ne zcela zvládli v těch posledních letech. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP