(13.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Všimněte si, že také ty vaše sliby, jak se nebude zvyšovat cena energie, tak vzaly zasvé, během dvou měsíců vám je rozprášil trh a zvyšují se ty ceny, meziměsíčně přibližně o 13 %, meziročně shodou okolností taky o 13 %, díky zvýšené regulované složce. To znamená, jestliže chceme najet na tuhletu linku, tak se musíme opět připravit na to, že se bude zvyšovat ta cena té regulované složky. A řekněte to těm lidem! Řekněte, jak to nahradíte, když to bude, a řekněte, jak se to bude odstavovat! Řekněte, jestli se bude měnit zákon. A jestliže mi říkáte teď: neboj se, Havlíčku, my ti to řekneme - což mi řekl pan ministr Síkela někdy před čtrnácti dny, když jsem s ním byl v televizní diskusi - já bych i tohleto bral. Ale proč jste tedy předkládali tu státní energetickou koncepci teď? Proč jste to tam rovnou nedali? Vy si z nás děláte legraci? Tak to nepředkládejte. Nejdřív to dohrajte, domluvte se se všemi provozovateli, jak to bude, domluvte se, jestli změníte zákon, a pak tam udělejte ten jízdní řád. Že to není jednoduché, já vím. To já si uvědomuji, že není jednoduché to dohrát, toto. Ale to, co jste udělali, to je pro mě úplně naprosto nepochopitelné. Vůbec nechápu. Jenom se chlubíte tím, jak pumpujete peníze do obnovitelných zdrojů energie. Vy tam pumpujete, zvyšuje se samozřejmě podíl obnovitelných zdrojů, protože ty ceny, které vy jste zabezpečili, jsou tak vysoké, že lidé raději investují do vlastních obnovitelných zdrojů, aby se nemuseli spoléhat na ty běžné ceny.

Proč neřešíte teplárenství? Uvědomujete si, že tady jede 50 % tepláren na uhlí? Proč s nimi nejednáte? Já s nimi jednám. Jednám s energetiky, jednám s teplárnami, s asociacemi, se svazy. Střídají se u mě tady v kanceláři jak na malém ministerstvu průmyslu a obchodu. Drží si hlavu v dlani, už nevědí, co mají dělat. Na co čekáme? Až nám to tady bouchne? Až tady to teplo skutečně bude mít problém, protože jedeme na uhlí? Uvědomujete si to, že když se odstaví dnes uhelné zdroje, že se odstaví rovněž u některých těžařů i těžba toho uhlí? Uvědomujete si, že to bude mít dopad na ty teplárny? Na co najedou ty teplárny? Jaký máte alternativní zdroj, náhradní zdroj? A kdy bude ten zdroj? To všechno mělo být v té energetické koncepci! To je podle mého názoru jasné nebezpečí, jasná hrozba. Čili opět bezpečnostní hrozba.

Kdybyste si místo těch lží o ruském plynu, do kterých jste se sami chytli, a o tom trvalém skloňování té naší takzvané proruské orientace, kdybyste radši řešili věci, které jsou podstatné, abyste tady skutečně zabezpečili energetiku ve smyslu energetické bezpečnosti, protože ta je pochopitelně o ceně, tu jste vůbec nezvládli, ta je o zdrojích, tak to vám teď uniká. To (jsem?) se snažil dokázat na tom uhlí a na nějaké diverzifikaci.

Nekompetence našich ministrů v předsednictví Evropské unie je další hrozbou. Já jsem myslel, že mě zrak šálí a že to nemůže být ani pravda, to, co jste tam všechno natropili. Vy jste stali součástí té totální zpackané klimatické politiky v rámci Evropské unie. Vy, kteří jste tam odjížděli s tím, že budete racionální. Já ne že bych vám jaksi ve všem věřil, ale musím říct, že z toho, co jste říkali před tím předsednictvím, tak celá řada věcí mně docela i dávala hlavu a patu. Vždyť jste říkali: nedopustíme konec aut na spalovací motory po roce 2035. Prásk! Vy jste hlasovali pro! Vy jste neměli ani tu odvahu se zdržet v tom hlasování. Vy jste hlasovali pro. Vy, kteří jste tvrdili, že uděláte všechno pro to, aby se změnil systém obchodování s emisními povolenkami. Jakkoliv chápu, že to není jednoduchý, tak vy jste hlasovali v tom nejjednodušším režimu. Když se řekne zvýším počet nebo snížím počet - když zvýším počet, tak tím snížím cenu té povolenky, když snížím počet, tak zvýším cenu té povolenky. Tak vy jste iniciovali hlasování, že jste hlasovali pro snížení počtu těch emisních povolenek, kdy jste zvýšili jejich cenu. Uvědomujete si to vůbec? Vy jste byli u toho rozhodnutí, kdy se rozhodlo, že se rozšiřuje emisní poplatek, emisní poplatky i do domácností.

Vy jste byli u toho, když se udělala norma Euro 7, která by pohřbila malá naftová vozidla. Pak jste, pravda, začali panikařit, protože jste zjistili, že to je totální průšvih, a začali jste společně s dalšími zeměmi to dávat do pořádku, a dobrá zpráva je ta, že se to podařilo, to zase musím objektivně uznat, že se to zmírnilo. Ale to, co mělo být tím cílem, je to, že tady žádná Euro sedmička vůbec neměla být, vždyť je to nesmysl. Tady ještě není zdaleka všude zavedena Euro šestka, a my už dneska budujeme lepší zítřky na Euro sedmičku. Ale to, že se s tím přišlo z Evropské komise za vašeho předsednictví v té nejtvrdší formě, kdy s vámi pan eurokomisař Timmermans totálně vydrbal a nakukal vám, že když budete hlasovat pro konec aut na spalovací motory, takže udělá mírnější verzi Euro sedmičky, a vy jste hujersky zvedli ruku pro ten konec aut na spalovací motory, načež přišel Timmermans, jak je jeho zvykem, a udělal vám tu nejhorší možnou Euro sedmičku, tak jste na to koukali.

Varovali jsme vás před tím. Ale znova říkám, zaplať pánbůh, aspoň potom jste něco udělali. Já když dneska vidím pana Vondru, jak jezdí někde po eskalátorech a říká: já jsem zajistil to, že Euro sedmička není takováhle - co dělal předtím? Jeho úkolem mělo být to, že vůbec k tomu nedojde, a měl vás varovat, abyste do tohohle neskočili. A měl vás varovat, ať nejdete na ty dohody s tím Timmermansem. Všechno jste promáchli, a teď říkáte, jak vy jste to dávali dohromady. Vy jste akorát hasili požár!

Další. Nekompetence spojená s vaší totálně mylnou, chybnou a úchylnou komunikací. Dehonestujete kdekoho. Ale pro mě, co je asi největším překvapením - jako to, že dehonestujete naše voliče, to je samo o sobě šílené. Dehonestujete většinu obyvatel v této zemi. Vysmíváte se jim. Jednáte arogantně. Ale to, že tahle vláda, která se tvářila jako vláda pravicová, i když tedy z mého pohledu je to nejvíce socialistická vláda, která je tady od revoluce, tak vy dehonestujete nepohodlné podnikatele. To je úplně šílené! To je zvrácené! Takže pan premiér Fiala zdvihne prst varovně, pohrozí firmám, že mají příliš vysoké zisky. Místo toho, aby jim poděkoval, že ty zisky mají, a snažil se je zdanit a za ty zdaněné peníze stavěl dálnice, silnice, železnice, aby za ně investoval do, já nevím, nemocnic, do škol, školek a podobně, tak on zkritizuje podnikatele, že mají vysoké zisky. Dobře slyšíte. Zkritizuje podnikatele. Nějaké divné jsou ty zisky těch podnikatelů, příliš vysoké. Má mít radost a má je zdanit. Protože vysoký zisk podnikatele rovná se prosperita státu. Pochopte to už prosím pěkně. Proto říkám, jste socialistickou vládou. To je šílený!

Poté se vysmějete elitářsky, papalášsky zemědělcům. Vy vůbec ani nevíte, jak ten zemědělec funguje. Uvědomujete si, že ty traktory, krásné nové stroje - pomíjím to, že oni si je pouze umyli slušně, když přijeli do Prahy, takže to nebyly zdaleka nové stroje, ale to je vedlejší - že to je pro ně pracovní prostředek? To chcete, aby jezdili s koňmi? Myslíte to vážně? Děláte si fakt legraci z těch lidí? Uvědomujete si, že oni si ty traktory pořídili na leasing? A uvědomujete si, jaké tam jsou úrokové sazby? Že máme jedny z nejvyšších úrokových sazeb v celé EU? A že musí všechno do posledního haléře zaplatit? Že to pořizujou z vlastních peněz, zatímco vy si vozíte zadky v BMW, na která jste nepřispěli ani korunou? Děláte si fakt z těch lidí srandu? To nemůžete myslet vážně přece tohleto!

Jak ten Jakeš! Ten by to neřekl. Ten by to neřekl, tohleto. Tomu by to někde secvaklo, že to říct nemůže. Ne proto že, že je chytrej, byl blbej jak necky. Ale proto, že by mu to snad někdo doporučil. To je něco strašnýho!

A pak se rozšoupnete a váš první kandidát na europoslance, pan Vondra, si sedne bafuňářsky do televize Prima, tam vytáhne pamflet a řekne: Zdeněk Jandejsek je kolaborant s Putinem a tady mám krásně to lejstro na to. Sice neumím rusky, to nemusíte umět rusky, ale stačí si možná předtím, než tam jdete, si to ověřit. Ale vy umíte rusky. To je na tom to nejhorší. Vy jste si to přečetl. A jestli jste nevěděl, že to je pamflet, tak jste amatér nejhrubšího zrna. Ale dobře, i kdybyste to nevěděl a jste tím amatérem a nazvete někoho v době války, svého oponenta, že je kolaborantem s Putinem, což je něco neuvěřitelného, tak mám alespoň dostatek soudnosti a slušnosti, že si potom stoupnu a řeknu: já se omlouvám, byla to chyba, prostě jsem to překombinoval, byl jsem pod emocemi. Já nevím, něco říct musíte. Vy jste neřekl vůbec nic. Vy jste použil tu nejbrutálnější bolševickou metodu! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP