(16.40 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Chtěl bych reagovat na svého ctěného kolegu Hofmanna, který, nevím proč, si vybral podle mě takové slabé místo celkem, protože když se podívá na vývoj na tom grafu, teď mluvím o absolutních částkách, no, přesně ten myslím, o absolutních částkách i o tom poměru, tak to jde postupně nahoru. Postupně, ne skokově. Postupně, pane kolego! Z toho, a já už jsem to teď pochopil, z toho se rekrutuje to, že my mluvíme o investování v oblasti armády a vy o utrácení peněz. No jasně, tak kdybyste chtěl meziročně, aby to šlo z 0,98 na 2 %, a kde budete mít ty projekty, za které to proinvestujete? Vy to utratíte. To je pravda, vy to utratíte. Ale je potřeba to investovat. To znamená, vy jste si fakt vybral slabé místo.

Notabene se krásně ukazuje - tak vy tady vládnete třetí rok. Volby byly 2021, teď je 2024 a i při rozpočtu na rok 2024 se vymlouváte na předchozí vládu. Naproti tomu hnutí ANO, které tu vládu sestavilo na začátku roku 2014, tak jim předhazujete rozpočet roku 2014, který dělala ale předchozí vláda. To znamená, že to vůbec nemá nic společného. Vůbec. Jako to ať se na mě pan kolega jakoby nezlobí, tohle to je fakt úplný úlet. Tak tady tři roky ještě po volbách nejčastější slovo, co tady máte, je předchozí vláda, ANO, Babiš, a vy máte tu odvahu říct, že rozpočet, který připravovala předchozí vláda ODS tehdy, tak vlastně za to může hnutí ANO, které to jenom převzalo. Jenom připomínám, že tehdy ve vládě bylo i KDU-ČSL, a je potřeba to opakovat, abychom si jako rozuměli. Neustále dokola. Je to koaliční vláda, jako je ta vaše. Vy se taky soustavně vymlouváte na koaliční partnery.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Tak další dvě faktické poznámky - pan poslanec Jiří Mašek, pak pan poslanec Jan Hofmann. Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Byť nejsem členem výboru pro obranu, samozřejmě se o tu problematiku zajímám. A ona vlastně souvisí i s problematikou vnitřní bezpečnosti. A musím říct po té konverzační přestřelce, která tady proběhla, a dobře, že se dozvídáme některá fakta i my z ostatních výborů, ostatní poslanci, tak mně z toho vychází neradostná čísla. Jestli jsem dobře poslouchal ctěného kolegu Růžičku, tak téměř ve všech parametrech investičních nákupů se posouváme o roky. Těžká brigáda, to byl náš závazek v rámci NATO - posouváme někde na rok 2030. A to byl závazek, ten jsme měli plnit. PVO, protivzdušná obrana. Taky nejsme na tom dobře. A na druhou stranu bojová letadla, která po nás nikdo nechce, tak deseti miliardami ročně budeme předplácet firmě Lockheed s vizí, že se k nám v roce 2035 dostanou. Bude to rok, kdy je skutečně budeme potřebovat? Anebo potřebujeme mít bojeschopnou, připravenou armádu právě dnes, kdy nám hrozí nebezpečí, kterým se tady všichni ostrašujeme, lidem předkládáme různé návrhy o tom, jak budou probíhat odvody, a malinko je připravujeme na to, že možná příslušníci ozbrojených sil NATO budou působit na Ukrajině? V téhle době, kdy jsme dostali 20 leopardů, byť je chválí paní ministryně, líbí se ministrovi zdravotnictví. Já jsem také sběratel veteránů (pobavení v levé části sálu) a jejich tvary mi připomínají tygry z druhé světové války. A nebude to daleko od pravdy, a jestli mám dobré informace, musí se ty tanky upravit a věnovat tomu velké prostředky, aby byly bojeschopné. Takže prosil bych touto cestou, abychom dostali informace o tom od paní ministryně zde nepřítomné, jaká je bojeschopnost naší armády a jestli právě to není bezpečnostní hrozba pro Českou republiku. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Žádné další faktické poznámky nejsou. Nyní tedy půjdeme postupovat v pořadí přihlášek do obecné rozpravy. Jako první vystoupí pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Michal Zuna, Radek Vondráček a další přihlášení. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Dámy a pánové, pane ministře, dva ministři tady jsou dohromady, koaličních poslanců jako do mariáše; jedenáct, dvanáct, třináct, čtrnáct, nějakých čtrnáct poslanců. (Poslanec Michálek reaguje pokřikováním.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já poprosím, nepokřikujte po sobě, kolegové. Mluvte pouze na mikrofon. Pokračujte, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak já budu pokračovat, když tady na mě nebudou kolegové pokřikovat. Já to tady říkám schválně.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pořádek si zjednám v sále sám. Vy pokračujte v projevu. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Když mi do toho nebudete skákat, tak budu pokračovat.

Je tady čtrnáct koaličních poslanců, dva ministři. A říkám to tady záměrně, protože vy jste svolávali tuhletu schůzi. A já tady musím zopakovat celou tu proceduru a to, jakým způsobem jste se chovali, že jste nepřekročili svůj vlastní stín. Já vždycky říkám u jednání o rozpočtu nebo u jednání o vyslovování nedůvěry nebo důvěry vládě, že se jedná o takovou oslavu demokracie. Dneska bych to tady nazval spíš jako frašku. To se jako na mě nezlobte, protože vy moc dobře víte, a já to tady zopakuji, že ta procedura toho svolávání je fakt jako podstatná. Chcete-li vy, jak říkáte, stmelovat tu společnost, kterou my údajně rozdělujeme, tak přece musíte jít příkladem. A vy, když jste to svolali, tak jste tedy příkladem fakt jako rozhodně nešli. Přihlásí se tady dvanáct třináct přednostních práv z koalice a rozprava, to znamená zahájení té schůze, je poté, co oni vystoupí, čímž pro diváky, protože oni to nevědí, nikdo nezpochybňuje právo přednostního práva, to znamená to, že budou mluvit jako první. To nikdo z nás nezpochybňuje. Ale v momentě, kdy je otevřená rozprava, tak aspoň mohou poslanci, ti řadoví, obyčejní smrtelníci reagovat třeba faktickými poznámkami. V momentě, kdy vy to neotevřete, tak v té chvíli prostě vedete monolog a vlastně vás vůbec nezajímá názor opozice. A já jsem vyzýval, a říkal jsem to v nedělní partii Martinu Kupkovi, ministrovi dopravy, abyste překonali ten svůj stín, nebyli zbabělci, protože víte, že na konci toho bude schválení té schůze. Abyste neargumentovali tím, že vždycky mluví přednostní práva na začátku i u opozice. No ano, protože my víme, že ty schůze nám neschválíte. A my jsme menšina, tak asi těžko tady schválíme tu schůzi. Tudíž to víme dopředu, tak mluví aspoň přednostní práva. Ale v momentě, kdy vím, že na konci toho je schválení programu schůze, vím, že všichni, kteří jsou přihlášeni, tak budou hovořit. A vy jste i přesto, i přesto jste tu rozpravu neotevřeli. I přesto, že na grémiu vám bylo nabízen takzvaný zip, aby aspoň mezi třeba dva tři koaliční vystupující s přednostním právem se zamíchal jeden opoziční. Ani s tím jste nesouhlasili. To byla praxe z minulého volebního období.

Asi bokem nechám i to, jakým způsobem se vůbec dostalo, docela by mě to zajímalo, to pořadí těch dvanácti přednostních práv, kdy já mám informace, že asistenti našich místopředsedů čekali na chodbě u předsedkyně Poslanecké sněmovny těsně po tom, co vy jste tam odevzdali ty podpisové archy, a najednou už tam bylo dvanáct přednostních práv, zázračně schválených v pořadí, jak jsem si tady napsal. To znamená, nejdřív vystoupil Jakub Michálek, potom premiér, potom Vít Rakušan, potom Marian Jurečka. To je taková náhoda, že tam ta přednostní práva jste dali do pořadí, že každá strana měla jednoho vystupujícího, potom ministr zdravotnictví Válek a pak zase od začátku. Nezlobte se na mě, jestli myslíte vážně tu debatu - bezpečnostní hrozby pro Českou republiku - tak takhle se to prostě nesvolává. Protože to znamená přesně to, proto já jsem tady počítal ty poslance, to, co teď tady zažíváme. Ministři a přednostní práva si to řeknou, pak opustí sál a je jim to úplně jedno. Proto my jsme tady měli ty cedule. Mimo jiné proto.***




Přihlásit/registrovat se do ISP