(16.50 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Takže to je i vysvětlení pro lidi, proč my jsme ostentativně bych řekl opustili ten sál, protože vy svoláte schůzi, máte na to hlasy, a přesto necháte mluvit přednostní práva, a provokativně, bych řekl provokativně, to necháte otevřít až po tom patnáctém vystupujícím. Přitom by to bylo gentlemanské, kdyby tady třeba vystoupil ministr zahraničí, od něhož jste se od toho mailu odpíchli, úvodní slovo, pak by se hlasovalo o programu a pak už by byla normálně debata. Nikdo by vás nepředběhl, máte přednostní práva, ale mohli by na vás ostatní reagovat. Vy prostě fakt jako nepřekročíte ani tenhle stín.

Mimochodem ani od jednoho z vás jsem neslyšel to, co nám vždycky vyčítáte, když máme mimořádné schůze, když je svoláváme, tak že to jednání Sněmovny stojí 4 miliony. To nám vždycky říkáte a to považuju za takový ten úplně učebnicový příklad toho populismu. Jeden den Sněmovny stojí 4 miliony. Opozice si dovolila svolat mimořádnou schůzi nebo tady dlouho řeční. A všimněte si, že od nás nic takového teď nezaznělo. A mohlo. A vy taky jste mohli mít takovou sebekritiku, ne? Stojí to 4 miliony, teď jsme tady druhý den, to je 8 milionů, a tak dále. Já to jenom připomínám, jakými argumenty nás... nám tady říkáte, když chceme svolat mimořádnou schůzi.

Ještě v té věci si dovolím připomenout, a vy to víte, že vy jste nám tady neschválili vlastně ani jednu mimořádnou schůzi. U těch politických se tomu nedivím, to říkám férově. Já kdybych byl koalice, tak to třeba taky neschválím. Typicky když jsme chtěli jednat tady o Dozimetru, o nejasných finančních tocích kolem družstevní záložny a Petra Fialy nebo o tom večírku na Ministerstvu práce a sociálních věcí, kde pan ministr třikrát změnil svoje stanovisko. To jsou takové politické věci, tam já tomu rozumím, že ta koalice to nepodpoří. Vidíte, já to aspoň říkám férově. Nemám to úplně černobílé, jako že všechno, co navrhujeme my, vy musíte schválit, a opačně. Ale vy jste nám neschválili ani ty věci, které jsou obsahové, které by měly být ve vašem zájmu, abychom se o tom bavili, jako jsou vysoké ceny energií, jako je nedostatek léků v lékárnách. Vždyť to řešíme pořád. Vy jste prostě neschválili ani jednu tu schůzi. Ale tahleta je fakt jako zásadní. Jeden mail, svolání schůze, dva dny, 15 přednostních práv, zbabělý útěk - a potom ať si tam opozice něco odpovídá, reaguje. Takhle to... takhle je popis, reálný popis, ověřitelný popis toho, co se teď tady odehrává.

Já si teď dovolím ještě pár poznámek k tomu, co tady zaznělo od těch některých přednostních práv, a pak řeknu pár věcí k tomu bezpečnostnímu riziku.

Pan předseda klubu Pirátů Jakub Michálek měl nejčastější - a musím říct, že to byl nejférovější tedy projev, který se skutečně týkal věci, kde nebylo nejčastější slovo hnutí ANO nebo Babiš. Tak on tam mluvil o jednotě a propagandě. To byla zase jako nejčastější slova jeho. A zase odpovídám - jednota. Kde chcete vzít tu jednotu, když potom dva dny tady útočíte na opozici? Vy jste si úplně popletli ty role. Vy se máte zpovídat Poslanecké sněmovně. Vás má kontrolovat ta opozice. Já mám pocit z těch projevů všech vašich ministrů, že vy kontrolujete nás jako opozici. To je neuvěřitelné. To je opravdu, to si myslím, že je skutečně rarita, co se tady děje. Vy byste chtěli mít ideální mix, vy byste nás chtěli kritizovat jako opozici, jako byste byli v opozici, ale přitom mít tu vládní moc. Jo, tak takhle ten svět ale fakt jako nefunguje. Jestli chcete kritizovat někoho, co kdo dělá, tak ale nelezte potom do vlády. A když tam jste, tak převezměte odpovědnost.

Ministr Rakušan tady mluvil o dětech v politice. Kdo je kam zatahuje? No tak já si nemůžu nevzpomenout na to, že on přece říkal, že ten šifrovaný telefon, o kterém rok vlastně neříkal pravdu, tak že ho dal svým dětem na hraní. To je zajímavé. Šifrovaný telefon dát svému dítěti na hraní, řekne ministr vnitra. A ticho. Pohoda. V pohodě. Tím je to vyřešeno. Zajímavé. Když už jsme tedy u toho zatahování těch dětí.

Marian Jurečka mluvil o morálce, politické kultuře, o lžích. Tady připomenu zase ten večírek. A všechno je taková červená nit. Vy jste tady teď říkali - červená linie, že někdo překročil červenou linii. Tak já bych řekl - červenou nit. To je ten můj oblíbený dvojí metr. No to by mě zajímalo, co vy byste dělali, kdyby ministr za ANO lhal o tom, jestli byl, nebyl na nějakém večírku v době, kdy mimořádně potom jednala vláda kolem střelby a největší tragédie, kterou jsme tady zažili za posledních několik desítek let. Pak se na ten večírek vrátil, měsíc o tom mlčel, a pak měl dvě nebo tři verze toho, jak to vypadalo. To by mě zajímalo, co vy byste dělali? To už byste tady pořádali ve spolupráci s Milionem chvilek jednu demonstraci za druhou.

Premiér. Premiér je premiérem této země. On vystoupí a 37krát řekne jméno Andrej Babiš. Je to jako normální? Jo, kdyby byl lídrem ODS, předsedou ODS, lídrem opozice a my jsme byli ve vládě, tak já ani nepípnu. Taky víte, že jsem tady vystupoval v minulém volebním období jako koaliční poslanec a nezpochybňoval jsem vaši možnost kritizovat vládu. Koneckonců já sám jsem měl interpelace na vlastní ministry. Ale když je někdo premiér a 37krát dva a půl roku poté, co převzal zodpovědnost, řekne jméno opozičního lídra, tak to mně přijde skutečně jako nevídaný úlet.

Covid. On tady připomněl covid. Jak souvisí covis s bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku? To by mě tedy fakt zajímalo. Covid. A pamatujete si na ten covid? Byli to vaši hejtmani, kteří přijeli a apelovali na vás, abyste vládě neházeli klacky pod nohy. A to tady říkám jako poslanec, který ne se všemi těmi opatřeními souhlasil. Protože vy jste byli - vy to, co vlastně promítáte do nás, že jsme negativisté, to jste dělali vy, vy jste byli proti všemu. Takže přijeli hejtmani a řekli vám, že takhle ne, že když se to neschválí, prodloužení nouzového stavu třeba mimo jiné, tak v té chvíli ty kraje mají velké problémy. Kde berete odvahu teď jakoby nám vyčítat covid?

Když ta opatření ta vláda zmírnila, tak vy jste říkali, že se měla zpřísnit. Když se zpřísnila, tak vy jste zase řekli opačně, že se měla zmírnit. Pak jste pořádali nějakou oslavu na Karlově mostě. To si opravdu myslíte, že v době sociálních sítí se na tohle na všechno zapomnělo? A úplně nejvíc mě baví ty výdaje v době covidu, ke kterým se soustavně vracíte, jako byste vůbec neposlouchali, co já vám tady opakovaně říkám. Já mám soupis všech vašich pozměňovacích návrhů v době covidu, kde vy jste navrhovali, aby to bylo delší, na delší dobu, pro vícero osob, pro vícero firem a vyšší částky. Když vláda navrhovala 300 korun, vy jste navrhovali 500. Když vláda navrhovala tři měsíce, vy jste navrhovali půl roku. Kdyby všechny ty vaše pozměňovací návrhy prošly, tak ten schodek je o 100, 150 miliard větší. Jak je možné, že jste na to zapomněli a teď vyčítáte covid? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP