(17.00 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Úplně nejvíc jsem se, musím říct, bavil, když premiér - a oni se k tomu vlastně vrátili i další ministři, mluvili o Vrběticích. Tam totiž jste neměli za co kritizovat tu vládu, protože sami jste tady řekli na mikrofon, že v pár hodinách byla rychlá reakce, tak jste aspoň řekli, a to je krásný důkaz toho, že fakt kritizujete za každou cenu, tak jste aspoň řekli: No vláda reagovala rychle, protože byla pod tlakem. Kdyby nebyla pod tlakem, tak by na ty Vrbětice nereagovala. Což je věc, která je nedokazatelná. Takové to kdyby. To tady můžete říkat, ale to už dneska nikdo neověří. Takže vy i tu věc, kdy byste mohli ocenit tu předchozí vládu, tak v domnění, že mají všichni krátkou paměť, tak to zase vrátíte zpátky a i za ty Vrbětice řeknete: bylo to rychlé, ale díky tlaku nás a médií, jinak by to bylo pomalé.

Když se bavíme o bezpečnostním riziku, zaznamenal jsem opakovaně - a musím říct, že mě to fakt naštvalo - že vy přitvrzujete. Vám už nestačí většina v Poslanecké sněmovně, v Senátu, prezident na vaší straně, máte většinu hejtmanů, můžete si tady dělat skoro, co chcete, tak ještě v posledních dvou třech dnech zaznívaly věci jako nedemokratická opozice a antisystémová strana. To jsem zažil naposledy včera v televizní debatě od kolegyně Zajíčkové a kolegy Lochmana. Tak bych se chtěl zeptat, jak se to projevuje. Vy tady furt bojujete proti dezinformacím, a takhle je tady šíříte. Jak se to projevuje, že jsme antisystémová strana nebo nedemokratická strana? My navrhujeme odejít z NATO, z Evropské unie? Nerespektujeme výsledky voleb třeba? Že bychom třeba nerespektovali výsledky voleb, že bychom nepředali, tak jak to v demokracii funguje, tu moc? Ne, dostali jste to všechno v mašličkách. Kde je něco, že jsme antisystémoví, nedemokratičtí? Vždyť vy jste se dostali tak daleko, že vy už budete i organizovat, jakým způsobem má fungovat opozice. To je za mě naprosto nepřijatelné. Mě by fakt zajímalo a chtěl bych slyšet buď důkazy, anebo abyste se omluvili, v čem je hnutí ANO antisystémová strana, nedemokratická strana? Antisystémová, to znamená systém ohrožující subjekt. Chceme převzít moc bez voleb? Nebo v čem to tkví? Chceme opustit prozápadní směřování? Můžete nám to říct? Protože jinak šíříte poplašné zprávy, jinak šíříte dezinformace. Když si vzpomenu, jakým způsobem jsme přijali volební výsledky v roce 2021 nebo výsledky prezidentských voleb v roce 2023, tak jsem zvědav, jakým způsobem vy budete přijímat volební výsledky nadcházejících voleb. (Ministr Bartoš mimo mikrofon: S jásotem.) S jásotem, dobře.

Takže ještě jednou. Vy za bezpečnostní riziko považujete - a já jsem furt neslyšel v čem, kromě obecných frází - opoziční politiky nebo politika v zemi, kde jako koalice ovládáte úplně všechno. To je fakt jako absurdní. Zazněl tady za dva dny nějaký konkrétní důkaz, argument, v čem jsme bezpečnostní riziko? Ani jeden. Jenom nějaké fráze, že ne ve všem souhlasíme s vaší politikou, že si dovolíme někdy něco zpochybnit. Ale to je přece role opozice v těch základních věcech. Vy moc dobře víte, že vás podporujeme, často i proti vlastním voličům. To je právě to, že my ten stín umíme překročit, když tady hlasujeme pro některé věci, které prostě mají tenhle přesah. Připomínám lex Ukrajina I až VI, některá usnesení. A spousta lidí si myslí, že by to takhle být nemělo, a my i přesto pro to hlasujeme. A vy, místo abyste to ocenili, tak vy ještě do nás zajedete. (Řečník se odmlčel.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane poslanče, máte nějaký problém? Vy jste se na mě obrátil. Chcete zjednat klid, ale mám pocit, že v sále je dostatečný klid. Takže prosím pěkně, kolegové a kolegyně, pan poslanec má pocit, že je tu hluk, tak se prosím ztište ještě více, než je tomu doposud. Děkuji.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Možná je to dáno tím, že mám zalehlé uši, tak se omlouvám, paní místopředsedkyně. Mám pocit, že pak míra hluku je větší, a pak musím přidávat na hlase, na intenzitě, a pak mi někdo vyčte, že se tady křičí. Já nechci křičet.

Takže to bezpečnostní riziko bych fakt poprosil, abyste tady objasnili a vysvětlili, v čem tkví konkrétně. Ne v nějakých frázích, jako to včera říkala v televizi kolegyně Zajíčková, která mluvila o nějakých posunech a tak podobně, a nic konkrétního jsem se nedověděl kromě onoho mailu. Jestli tento mail je bezpečnostní riziko, tak už rozumím, proč vám to v té vládě tak funguje. Já jsem jako příklad tady uváděl to, že jiné subjekty si úplně běžně dělají - já tomu neříkám složky, ale rešerše na své politické oponenty. Tady bohužel chudák Richard Brabec, tak tady běží ta jeho nechci říct složka, ty jeho informace o něm, které sesbírali Piráti na základě požadavku Ivana Bartoše. Vím, že jsou staré, protože jsem se mezitím dověděl, že spousta těch věcí už takhle není. Nebudu prozrazovat, kde nově bydlí Richard Brabec, protože už to není v Lovosicích, takže je potřeba to aktualizovat, ale i přesto, že kdykoli jsem tímhletím argumentoval v televizní debatě, moji oponenti, naposled pan poslanec Lochman, řekli, že je to také nepřijatelné, tak já jsem si nevšiml, že by někdy byla schůze kvůli takovýmto dokumentům, které jsou oficiálně na pirátském fóru. Takže pak je otázka, co ještě je někde neveřejně. Zaplať pánbůh, že aspoň Piráti to mají veřejně. Otázka je, jak to sbírají ostatní politické strany neveřejně.

Tolik k tomu mailu a sběru. Já sám nejsem zastáncem vulgárních výrazů, to víte. Připomenu, že to je soukromý mail a že Andrej Babiš - a já jsem za to rád - se za to omluvil. Zároveň připomenu, že jsou to často vaši politici, jak celostátní, tak komunální, kteří používají vulgární výrazy dost často, a s vámi to vůbec, vůbec nehne.

Dámy a pánové, ještě jedna poznámka, jak jsem řekl, k těm dětem. Souhlasím s tím, že děti se do politiky nemají tahat, a mám to opravdu padni, komu padni. Jenom mě překvapuje, že titíž politici, kteří neváhali využívat Andreje Babiše mladšího v rámci politické kampaně těsně před volbami - připomínám, těsně před volbami - tak jim teď vadí dotaz v mailu: má děti? Vy to ani nedáváte na roveň, vy to první promlčíte a u toho druhého - má děti? - z toho děláte tuhle celou kauzu, kvůli které jsme tady dva dny, kvůli této otázce. Což mě tak napadá, že kdyby Andrej Babiš měl tu složku na ministra zahraničí, tak by ji měl tak detailní, že se nebude ptát, jestli má děti, protože už by to samozřejmě dávno věděl. Takže někdy je potřeba i trochu zapojit mozek a zdravý selský rozum. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP