(17.10 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Ale já mám tady, já tím teď nebudu zdržovat (ukazuje), fotky, jak jste se fotili, někteří z vás, ne všichni, s Andrejem Babišem mladším. A pozor, abyste mi tady nevkládali něco do úst. Já nezpochybňuju, že ho vytěžovali novináři, to je jejich právo, to je v pořádku. Co já kritizuju, je, že se s ním fotili - do hospody ho zvali, vymýšleli různé vizuály, trička - političtí oponenti. To je to, co mi vadí. A až na fakt světlé výjimky vy jste tenkrát ani nepípli. Ani jste nepípli. Chodili jste s ním, využívali ho, fotili, dávali to na sociální sítě.Tady těch fotek je dostatečné množství.

A najednou budete říkat, že to je ta červená linie? Tak pro mě ta červená linie to je ale vždycky, pro vás jenom, když se to týká vás. Když se to týká oponenta, tak je vám to jedno. Mimochodem, na tomhle krásně vidíte, že se vlastně všechno - a vy víte, že to sleduju, klidně to ironizujte, mně to je jedno - ten dvojí metr. Všechno to, co já vždycky vám vyčítám, tak že se vrací. Agrese na ulici, řvaní oponentů, vulgarity, házení věcí na politiky. Když se to teď začíná občas dít vám, tak se hrozně divíte a píšete, že to je setkání s lůzou nebo něco takového. Ale když se to dělo nám, tak vy jste vůbec nevystoupili.

Mimochodem, jestli tady někdo na někoho sbírá nějaké materiály - je docela zajímavé, nevím, jestli jste to zaznamenali - tak se to týká fakt někoho jiného. Já jsem si našel článek Jaroslava Kmenty ke kauze IKEM, kterou šetří GIBS a kde jsou dvě skupiny doktorů - na jedné straně je i poradce přímo premiéra. A je zajímavé, že tohleto se do jiných médií než do Reportérů nedostává. Zase by mě zajímalo, co byste dělali vy, kdyby to samé bylo na Úřadu vlády za předchozí vlády.

Já vám to přečtu, odcituju. Jaroslav Kmenta: Měl jsem totiž podezření opírající se o konkrétní indicie a zdroje, že někteří lidé s napojením na premiérovo okolí si o mně nechávají sbírat informace a zamýšlejí je využít k nějaké formě nátlaku. Šlo jim o to, abych už nepsal o věcech, které někomu vadí. Ale tentokrát to bylo jiné, a to ve dvou směrech. Jednak intenzitou - tolik sdělení o tom, že někoho hodně zajímám, obvykle nedostávám, a informace, které jsem loni získal, navíc hovořily o tom, že se chtějí zaměřit i na mé blízké a rodinu. - Tady máte rodinu a děti. - Když prý nemohou hnout se mnou, půjdou na to oklikou.

Přečtěte si ten článek, má nějakých, nevím, 27, 28 stránek, 43 minut poslechu. Jak to, že tohleto vám nevadí? A pak jsem v České televizi byl včera, to je zajímavé, a oni mi tam dali citaci Jaroslava Kmenty, který se zaměřuje na Andreje Babiše. Ale abych se vyjádřil třeba k tomuhle, k tomu bych se vyjádřil rád, na to se bohužel Česká televize nezeptala.

Takže tady jsou nějaké konkrétní příklady toho, jakým způsobem vy se stavíte k těm vulgarittám, k zatahování dětí a podobně, když se to týká vašich soupeřů, a jakým způsobem posouváte jeden soukromý mail tak, aby z toho byla dvoudenní schůze. Takže suma sumárum znovu vyzývám kolegy z koalice, kteří to používají, aby konkrétně řekli, v čem je bezpečnostní hrozba opozičních politiků, v čem je hnutí ANO antisystémová strana, antisystémová strana ohrožující demokracii - včera to zaznělo v televizi, podívejte se na přepis - ohrožující vývoj demokracie v České republice.

Očekávám od vás to, co jsem řekl už v televizi, řeknu to i tady. Jestli si to někteří z vás skutečně myslí, tak dejte podnět na Ministerstvo vnitra. Dejte podnět na Ministerstvo vnitra, aby tedy zamezilo, aby hnutí ANO, které je antisystémová strana, která ohrožuje demokracii, aby vůbec nemohlo kandidovat. Přece takhle to je, ne?, když jsme takovou hrozbou. Tohleto už je skutečně přehnané.

Ode mě tohleto nikdy vůči vám neuslyšíte. Já s vámi můžu nesouhlasit, a nesouhlasím, ale respektuju, že jste demokratické subjekty, nebudu to zpochybňovat. Protože to je to rozdělování společnosti: že vy ze sebe děláte ty lepší, ty demokratičtější, ty kultivovanější, ty chytřejší, zatímco opozice, jak jsem se včera dozvěděl, demokratická opozice tady vlastně neexistuje. Takže vy jste vlastně koalice, vy jste chudáci, vy jste tady vlastně bez opozice. A to já považuju, že to je to překročení té červené linie, protože se obávám dalších kroků, které v této věci budete dělat, a považuju to za přípravu k těmto krokům. Anebo se od těchto slov distancujte. Je to přesně to, co vy chcete vždycky po nás. Rozdíl je v tom, že vy se máte zpovídat nám, protože my jsme v opozici. My tu moc nemáme. Vy ji máte reálnou, my ne. Ale tady je to úplně otočené o 180 stupňů.

Takže tolik moje vystoupení. Já vám děkuju za pozornost a za kultivované prostředí.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou vystoupí pan předseda Marek Benda. Jste přihlášen k faktické. Prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl předeslat, že přednesu teď procedurální návrh. Takže vyzývám paní místopředsedkyni, abyste zazvonila. (Předsedající: Ano, už gonguji.) Vyzývám všechny - přestože jsem to signalizoval poslaneckým klubům - vyzývám všechny, kteří jsou v předsálí, aby se v klidu a míru mohli dostaviti. Nechci to nějak příliš urychlovat, ale když jsem viděl teď vystoupení ctěného kolegy Patrika Nachera, které s věcí souviselo jen velmi středně, ale zato trvalo tři čtvrtě hodiny, tak pokládám - já jsem si to sledoval velmi pečlivě, milý pane kolego Nachere, prostřednictvím paní předsedající, tak pokládám za do jisté míry ohrožené, že bychom se do devíti hodin, dokdy máme čas, usnesli k tomuto bodu. Současně pokládám za důležité, abychom o tom usnesení na závěr hlasovali a dali tím najevo svoji vůli a svoji schopnost se postavit na některou stranu.

Takže jménem koaličních klubů navrhuji, abychom odhlasovali, že dnes budeme pokračovat i po jednadvacáté - protože do jednadvacáté, vzhledem k tomu, že se jedná o řádný bod, můžeme stejně - i po čtyřiadvacáté hodině. Věřím však tomu, že se nám to podaří někdy ve večerních hodinách ukončit, ale je to trochu na disciplíně jednotlivých lidí. A měl jsem v dnešním odpoledni příliš pocit, že někteří se příliš rádi poslouchají. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: To znamená, že navrhujete, pane předsedo, jednat i hlasovat po devatenácté... (Poslanec Benda mimo mikrofon k předsedající: Po jednadvacáté i čtyřiadvacáté.) Ano, po jednadvacáté, čtyřiadvacáté hodině. Čili to je procedurální návrh, o kterém budeme bezprostředně hlasovat. Já ještě jednou zagonguji. Zaznamenala jsem žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami.

Počkáme, až se ustálí počet přihlášených. Já mezitím přečtu omluvy. Omlouvá se paní poslankyně Mračková Vildumetzová od 16.30 do 22 hodin z rodinných důvodů a Karel Smetana od 17 hodin z pracovních a rodinných důvodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP