(17.20 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Počet přihlášených se nám ustálil. Budeme tedy hlasovat o procedurálním návrhu pana předsedy Bendy.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 4 přihlášeno 126 poslanců a poslankyň, pro 83, proti 8. Návrh byl přijat. Odsouhlasili jsme si, že tedy budeme jednat i hlasovat po jedenadvacáté a čtyřiadvacáté hodině.

 

Nyní se s přednostním právem přihlásil pan předseda Ivan Bartoš. Prosím, máte slovo. (Blízko řečniště se shlukli hlasitě debatující poslanci.)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já jsem v této části už ani nechtěl vystupovat, ale poslouchal jsem velmi -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Kolegové - pardon, omlouvám se, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Poslouchal jsem ale velmi pozorně -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vydržte chvilinku, vydržte chvilku prosím. Prosím, abyste své diskuse přesunuli do předsálí. A poprosím vás o klid.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych to taky asi ukřičel. Jak jsem říkal, nechtěl jsem vystupovat v této části, ale poslouchal jsem velmi pozorně kolegu Patrika Nachera z ANO. A jelikož mě i několikrát zmínil, já bych chtěl reagovat asi na čtyři oblasti, které tady zazněly.

První oblast. Ano, je normální, že opozice může a má kontrolovat vládu. Ostatně vláda se zodpovídá Poslanecké sněmovně a je to tak správně.

Tady zaznělo něco o tom, že jsme vše dostali při vstupu do vlády v mašličkách. Já si tedy pamatuju, když jsme přebírali vládu, tak tady byla nezvládnutá situace s covidem a doběh omikronu, státní deficit, narůstající inflace k 6 % a spousta dalších problémů na jednotlivých rezortech, které jsme řešili. Proč to říkám? Když popíšu nějaký problém, nebo nějaký ministr, který musel po nástupu do funkce řešit, tak to bylo po osmi letech, osmi letech hnutí ANO ve vládě. Z logiky věci tedy čtyři roky druhé volební období ANO byste se těžko vymlouvali na to, že v předchozím období něco bylo špatně, protože v předchozím období jste taktéž v té vládě byli. Tady vidím jakýsi drobný rozdíl. Já si naopak pamatuju zejména v těžkém období covidu, kdy opozice byla častým alibi vlády ANO, nejen tady přítomného pana poslance Babiše, v té době premiéra, kdy svoje neúspěchy házel na opozici, jako že to je její vina. Kdybych použil tu argumentaci Patrika Nachera, tak vy vládnete, ale může za to opozice. Já bych si mohl dohledat těch x, bezpočet výroků, které mířily tímto směrem v druhém volebním období ANO. Tudíž Piráti byli 2017 poprvé zvoleni do Sněmovny. Ta naše situace - já vím, že to je nepříjemné, že nemůžete říct, že Piráti před 20 lety něco a před 15 lety něco. Já si myslím, že bychom se měli koukat hlavně do budoucnosti.

Další věc - a já jsem rád, že se vrátil pan poslanec Andrej Babiš. On zde ráno citoval z otevřeného pirátského fóra věc z roku 2017, pokud se nemýlím, nebo někdy z té doby, kdy vlastně vznikala vláda Andrej Babiše. A on to citoval doslovně, což mě těší. Protože já jsem se obracel na vnitřní fórum Pirátské strany, které je veřejné, a já jsem za to rád. A několikrát zaznělo: Prosím, můžete udělat rešerši objektivní - to slovo v tom citovaném dokumentu bylo dvakrát - na lidi, kteří přicházejí do vlády Andreje Babiše bez důvěry? Kdo to je? Co to je za lidi? Neboť se nás na to budou ptát média a my budeme muset reagovat.

Takže ano, já nezpochybňuju existenci tohoto, ale byla to otevřena otázka a několikrát, a citoval to zde i pan poslanec Babiš, zde bylo slovo "objektivně". Respektive - co je to za lidi, které Andrej Babiš jmenuje do své vlády? Neboť tito byli neznámí. Pár jmen bylo známých. A logicky, což samozřejmě nastalo poté, co byli oznámeni vlastně nominanti do vlády Andreje Babiše, tak přišli novináři - a co říkáte na jednotlivé nominanty? Kdo to je? Jste spokojení? Má ten člověk dané kompetence? A podobně.

Poslední dvě věci, na které bych chtěl zareagovat. Protože já s Patrikem Nacherem nesouhlasím v tom, o čem je tato schůze. Jednak tady byl komentován vlastně ten ostentativní odchod a to ponechání těch cedulí, které tady byly místo poslanců hnutí ANO, které tedy v momentě, kdy Patrik Nacher kritizoval, že na straně opozice sedí 12 poslanců, tak já jsem si to počítal, nebo 14 a dva ministři, tak tady i s Patrikem Nacherem jich bylo také 13 nebo 14, i když možná jsem nedohlédl tamhle do rohu k SPD, tam by ještě mohl být nějaký poslanec navíc.

Ale co je důležité. Patrik Nacher tady říkal, že nezazněl jediný argument k tomu, co nám tedy připadá, že může být bezpečnostním rizikem. Proč říkám slovo "může být". Ono i to, co zaznělo od Jana Lipavského a na co reagoval tedy Andrej Babiš tím soukromým e-mailem, kde ho nazval, nebudu to tady opakovat, tak byla nedělní debata, kde vystupoval Jan Lipavský, a i to, jak o tom hovořil, tak Jan Lipavský říká: Mně přijde, že už Andrej Babiš začíná být bezpečnostním ohrožením této země způsobem, jakým podkopává obranyschopnost, mezinárodněpolitické postavení naší země. Pak to ještě pokračovalo, bylo tam i o ose maďarského premiéra Viktora Orbána a další. Ale - takže řekl doslova: tím, jakým způsobem Andrej Babiš vystupuje, začíná to být, nebo může to být bezpečnostním ohrožením této země.

A já ve svém vystoupení, které se čirou náhodou tedy zrovna krylo s tiskovou konferencí hnutí ANO, které přenášela Česká televize, já jsem za to rád, že to takto proběhlo, tak kdybyste tady v danou chvíli byli, tak já jsem říkal: Andrej Babiš vládu a prezidenta doslova označil za válečné propagandisty, protože se stavíme proti Putinovi. Řekl, že nemáme pokračovat v dodávkách zbraní napadené zemi. Že nechce Ukrajinu nikdy v EU. Že naši vojáci zatahují Česko do války. Že je špatně, že vláda financuje obranu naší země a dává prostředky na pomoc Ukrajině, uvedl. A to je ta starší věc z té prezidentské debaty nebo z té prezidentské kampaně. V případě napadení Polska by porušil závazky NATO a neposlal na pomoc vojáky, protože je potřeba mluvit o míru.

Já jsem tady potom zopakoval, že když padne Ukrajina, Putin půjde dál do Evropy. A pokud někdo hovoří o tom, že bychom měli nějakým způsobem ustupovat nebo jednat o míru v momentě, kdy jediným řešením - a Ukrajina vyzvala k jednání o míru, prezident Zelenskyj dal těch deset podmínek jednání o míru - tak skutečně hazarduje i s bezpečností naší země, nehájí zájmy České republiky a rozhodně to nemá ani nic společného s vlastenectvím. Protože ten mír, který Putin nabízí, je kapitulace Ukrajiny. Což mimo jiné zopakovala řada lidí z okolí Vladimira Putina.

Pak jsem zde také hovořil o tom, a dokonce jsem citoval programové prohlášení vlády Andreje Babiše z předchozího období, kdy on říkal, že nemá smysl rozdmýchávat nějaké obavy zbytečné, že to vede k nárůstu xenofobie a extremismu. A zmínil jsem zde i to bizarní video s tím kohoutem, kde například Andrej Babiš tvrdil, že ten kohout žere pouze české obilí, neboť ukrajinské je kontaminované. A prostě ty narativy skutečně obrací i mínění Čechů, občanů České republiky vůči uprchlíkům z Ukrajiny.

Já jsem tady zmínil tyto konkrétní věci, byl jsem asi pátý nebo kolikátý v tom ranním vystoupení, nebyla tady tedy ta audience a ještě zároveň probíhala tisková konference hnutí ANO. Takže pokud to tady nezaznělo, tak jsem teď zopakoval, pokud jste to neslyšeli, tak jsem teď zopakoval své věci z včerejšího projevu, kde jsem říkal, které konkrétní věci my vnímáme jako narůstající riziko pro bezpečnost České republiky. Ostatně i takto hovořil ministr Jan Lipavský a z toho si sekundárně vysloužil nejenom to označení, ale ten e-mail, ale i to požadování informací, včetně toho: vytvořte mi příběh, jak Jan Lipavský nechal naše lidi v Izraeli. Vždyť tam pro ně letěl tím letadlem, ze služební cesty se tam stavoval. A když tady pan Babiš plamenně hovořil u pultíku, tak Jan Lipavský měl naložené letadlo lidí, kteří se vraceli z Izraele. Vždyť to není pravda!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky, první vystoupí pan poslanec Nacher, poté pan poslanec Milan Feranec. A pane předsedo, zaznamenala jsem - moment, pane předsedo (Babiši), já jsem zaznamenala vaši přihlášku z místa. Pan poslanec Feranec stahuje svoji faktickou poznámku. Zdá se, že i pan - momentíček, pane předsedo, vidím, že se hlásíte. Pan poslanec Nacher stahuje svoji faktickou také a vy se hlásíte s přednostním právem? Prosím, pane předsedo. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP