(17.30 hodin)

 

Poslanec Andrej Babiš: Omlouvám se Patrikovi, ale to bylo všechno na mě, Patriku. A bohužel tu není ani Karel, ani Alenka, ani Klára, takže musím reagovat na pana Bartoše, který jak obyčejně zase lhal. Vytvořte mi příběh? Mám vám to tu číst znovu ten mail? Proč lžete znovu? Jaký příběh? Já jsem žádný příběh nechtěl. Váš ministr, který se stal ministrem díky Nejedlému a Blažkovi na základě slibu premiéra Fialy Zemanovi, který nesplnil, který nikdy neměl být ministrem, protože zkrátka na to nemá, tak se zeptejte na Ministerstvu zahraničních věcí, jak probíhala jeho cesta do Doha, jak dlouho tam byl. Proč nejednal s těmi ministry v Ománu? S nikým neměl setkání, jen příběh, dal si hromadnou fotku. A potom zjistil, že v Izraeli je problém. Od neděle mi psali lidé. A tady ten aktivista ze 168 hodin České televize, jsem mu ukazoval, že mi lidé psali. Myslíte, že jsem si to vymyslel? Nevymyslel. Kdyby nebylo paní ministryně Černochové, tak ti lidé nedostali žádnou pomoc. Ona jediná byla schopna to zorganizovat, protože váš ministr je totálně neschopný a premiér taky nic neřešil. Jo, takže to je ten příběh z Izraele.

A já jsem se dneska ptal, co pan ministr dělá. Ať nám řekne, když byl na dovolené v New Yorku, kdo platil jeho cestu a ubytování, a na dovolené v Řecku. Proč kontaktuje ambasády? Já když jsem jezdil na dovolené, tak jsem si nebral bodyguardy nikdy a nikdy jsem ambasády neobtěžoval. Tolik k vašemu ministrovi.

Uprchlíci z Ukrajiny. No, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, kolik jste vy Piráti dali Ukrajincům? Naše hnutí bylo jediné, co dalo 10 milionů. My jsme poslali humanitární pomoc do Veĺkých Kapušan. Já jsem byl jako jediný český politik na ukrajinsko-slovenské hranici. Já jsem tam byl. Já jsem dal z vlastních peněz 60 000 eur pro záchranu tisíc volyňských Čechů řidičům. A když už se dostali na slovensko-ukrajinskou hranici, tak potom paní Pecková tam poslala autobusy a dělala si píár. My jsme dělali zájezd pro ukrajinské samoživitelky s českými samoživitelkami tady. My jsme podpořili Dům dobra. Co jste udělali vy pro ty Ukrajince? Kolik berete? Tři sta litrů? Kolik jste dal z vlastního? Tak to řekněte. Proč zase lžete? Proč mě zase provokujete? A ten kohout Silver? No tak asi ho slyšeli ve Francii. Francie už říká, že taky nechce ani ruské, ani běloruské, ani ukrajinské obilí, protože to není v prospěch Ukrajiny. Udělejte si rešerši, vy v té rešerši jste skvělý, ať je to systémové. Systémové. Udělejte si rešerši, komu patří ukrajinská půda. A ti ukrajinští oligarchové, ti to mají zaparkované na Kypru. Ti tam nenechají ani rubl, nebo co tam mají, hřivnu, nebo co tam mají za měnu. Ani euro, ani dolar. Ti žijí mimo Ukrajinu. Ti vozí ukrajinská kuřata, která mají občas salmonelu a přebalují je na Slovensku a dají tam razítko EU. Tak si to přečtěte. Proč naráz Francouzi otočili? No protože dneska ti evropští zemědělci nejsou schopni vyrobit ani to obilí, ani ty olejniny za prodejní cenu, jsou pod nákladem.

Takže teď to slovo z toho mailu. No to použil tady pan Ferjenčík, tady to řekl to slovo. Já jsem tady žádnou vulgaritu nepoužil nikdy. (Ministr Bartoš se směje.) No tak mi řekněte jakou, kterou? Parazit? Že má zalézt do díry? To jo. Magor taky. A co ještě? Tak se podívejte, kolik článků vyšlo o tom, kdo tady říkal jaké vulgarity. To byl soukromý mail. A co to slovo reprezentuje, to jsem tady taky četl. Ono to celkem sedí, ten obsah toho slova. Ne to slovo, protože vy ani nevíte, co to slovo znamená. Dneska jsem to tady četl, jo. A pokud jsem jednou něco řekl o paní předsedající, tak to taky byl odposlech z 168 hodin a myslel jsem to dobře. Taky jsem to vysvětlil. Takže zase lež.

Článek NATO 5. Tak znovu jsem to tady dneska říkal. Že si to ten aktivistický moderátor v České televizi zkrátka vymyslel, že NATO napadne Polsko. A já říkám, nenapadne. Nechci třetí světovou válku. Nechci. Nechci poslat syna do války. Tak proč to tady znovu opakujete?

A vy jste začal hlavně s první lží o tom covidu. Žádný covid jste neměli. Žádný covid jste neměli. 17. prosince 2021 ještě v 8.30 ráno byl na vládě výbor, komise pro zdravotní rizika. Nikdy jste žádný covid neměli. Nikdy. Omikron neměl žádný dopad na zátěž našich nemocnic. Vy ani netušíte, co my jsme zažívali v rámci covidu. A co jste vy dělali? Co to vykládáte? Vy jste zapomněl, vy děláte rešerše? Tak si pusťte ty tři moje projevy, kde jsem vás vyzýval a prosil, abyste nedělali politiku, že tady umírají lidi. Ani jednou jste mi nevyhověli. Kdo nás podpořil? Stále pořád nám tady vaše místopředsedkyně přednášela o covidu. Všechno umí. Škoda, že si nezvala to Ministerstvo práce a sociálních věcí, na to se připravovalo, ono tady to moderovat, jo, tak to je samozřejmě jiná funkce, než být ministrem a mít nějakou zodpovědnost. Vy to víte sám.

Každý vidí, že vám to nejde. Takže covid jste normálně lhal. Máte rešerše, tak se podívejte na ty moje projevy. Jste nám házeli jenom klacky pod nohy. Stále jste nám rušili nouzový stav. Ani jednou jste nás nepodpořili! Kdo nás podpořil? Kuba nás podpořil z ODS, hejtman. Hejtmani nám vyšli vstříc, protože jsme společně bojovali na ochranu životů našich spoluobčanů. Vy jste nebyl v první linii. Vy jste nezařizoval oxygenátory z Nového Zélandu. Vy jste nezařizoval bamlanivimab, který jsme měli jako druzí v Evropě. Který, když ho dostal ischemik, 130kilový s vysokým tlakem, tak neskončil na jipce, ale jsme ho zachránili. Vy jste neřešil postel, vy jste neřešil nic. My jsme řešili, když nám oznámila spalovna v Ostravě, že už není místo, co budeme dělat. To byla naše noční můra. Viděli jsme v New Yorku, jak skladovali lidi, kteří zemřeli, na ledové ploše. Nic o tom nevíte. My jsme dělali 24/7, jela vláda. A vy jste dělali všechno proti nám! A dá se to dohledat. Dá se to dohledat. Jste nás obviňovali. A dneska jsem to tu říkal.

Řekl jsem někdy, že od nástupu Fialovy vlády 17. prosince 2021 zemřelo na covid víc než 8 000 lidí? Řekl jsem, že za to může ten nejhorší ministr zdravotnictví, který tady byl, který neumí vůbec nic? Neřekl jsem to. Protože to je prasárna, tohle říkat. A ten váš premiér to včera tady zopakoval. To byla ta vaše rétorika. Nechutná rétorika. Takže žádný covid jste neměli. My jsme vám předali naši zemi v mašličkách. Červený koberec, čekal jsem tam, 17. 12. 2021. Ještě den předtím jsem byl na Evropské radě, které se pan premiér vyhýbal. Kytky pro ministryně, nebyl tam ten (flipchart?) od Sobotky, a prázdný Úřad vlády, kde se někdo učil anglicky, nikdo nás tehdy nevítal. My jsme vám to předali. Ještě dopis jsem předal panu premiérovi. Všechno v mašličkách. Mohl jsem vzít pověření od prezidenta Zemana a rok nebo dva psát premiérovi Fialovi, pojďte jednat. Mohl jsem to dělat. Však i Zeman byl naštvaný na mě. Ne. Respektovali jsme, že jste se spojili pět proti jednomu. Jo, super. Tak o čem tady říkáte? Co to mluvíte? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP