(17.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A vy děláte skvělé rešerše. Tak to jsou vaše rešerše. Dneska jsem to četl. Tak si udělejte rešerši na to, jak to bylo s covidem. Vy normálně lžete. Nám šlo tehdy o životy lidí. A spolupráce s hejtmany byla skvělá díky tomu, že tam byl rozumný hejtman Kuba. Ano. My jsme měli on-line debaty, kdy hejtman uděloval slovo premiérovi a ministrům. A jsme to akceptovali a měli jsme společný tým. Takže o čem tady vykládáte? Kdo nám tady nadával, že dáváme málo peněz? Kdo? Že jsme měli dát víc? A když jsme dali 450 miliard a podrželi zaměstnanost, no tak teď vlastně nás z toho viníte. A přitom sami jste říkali, dejte víc a víc. A stále všechno odpustit, škody zaplatit. Takže jste nám dělali jenom problémy. Jenom problémy! Žádný covid jste neměli. Je to lež, stokrát opakovaná lež.

A navíc my jsme vám předali naši zemi jako devátou nejvíc prosperující v Evropské unii. Devátou. Šestou nejméně zadluženou. Tak se podívejte, kde jste dneska. My jsme srazili inflaci v listopadu a prosinci 2021, protože jsme snížili DPH na elektřinu, plyn a teplo z 21 % na nulu. Ale protože vaše vláda všechno dělala proti tomu, co my jsme dělali, no tak vám to vyskočilo. Vy jste vyhnali tu inflaci. Vy jste nevyřešili elektrickou energii. Takže žádnou krizi jste neměli! Vy jste způsobili tu krizi jednoduše tím, že vám ta inflace vyhovovala. Takže nevím, co jste tady zase... proč zase tady vystupujete a neříkáte pravdu. Není to pravda. A to, co já jsem chtěl, ano, a znovu jste lhal, že vytvořte mi příběh. Kde to je napsané? Chcete vidět ten mail? Není tam nic takového. Nic tam takového není.

A o panu Lipavském jsem mluvil dneska. Jeho sebevědomí je neuvěřitelné. To už tedy Klaus, to je nula, ten se jenom podepsal. A já jsem tady ten velký ministr zahraničí. Tak se zeptejte svých partnerů v Evropě. Však ani nevědí, kdo to je. Nevědí. Ty jeho cesty... Co teď dělá? Všude cestuje. A víte proč? No proto, aby říkal krajanům, že bude ta korespondenční volba. Tak vy jako Piráti máte nejvíc hlasů, ne?, v zahraničí. O to jde. Takže vlastně chodí, chodí. A jaký je z toho výsledek? Žádný. Je z toho výsledek žádný. Neznám žádné výsledky pana ministra, který se stal díky Nejedlému a Blažkovi ministrem zahraničních věcí. A vy Piráti místo toho, abyste byli vděční, hlavně Lipavský, Blažkovi, tak jste měli to vaše referendum, nebo hlasování, že ho odvoláte. Přitom jste dobře věděli, že bez té dohody Zeman-Fiala-Blažek-Nejedlý by nikdy nebyl ministr. Takže já bych byl strašně rád, abyste neříkal nepravdy.

A kohout vám vadí, jo? No, ten kohout, no. Tak toho kohouta už viděly 2 miliony lidí. Tak se ho zeptejte, toho kohouta. Můžu ho sem přinést. Zeptejte se ho. Kohout vlastenec žere české obilí. To je proruské? Nebo co to je? O čem mluvíte? Vy jste svolali tuhle schůzi a asi jste si uvědomili, že je to o ničem. Už ten váš novinář Bartoníček říká, že je to o ničem. A teď jste začali tady vystupovat, tady pan Michálek mluvil o historii Ruska, nevím, kterého století. Takže o tom to bylo.

Takže prosím vás, nevím, proč tady, a já mám tu smůlu, že musím na vás reagovat, protože Klára už přišla konečně, na ty vaše lži, protože jsou ty lži. Já jsem tohle všechno zažil. Vy jste u to nebyli. Nebyli jste. A já vám gratuluju. Ty vaše rešerše - my jsme amatéři. Tak si udělejte pořádně ty rešerše, o čem tady mluvíte, a zjistíte, že neříkáte pravdu. Jo? Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Nacher, poté pan poslanec Milan Feranec. Mám zde jedno sdělení: pan poslanec Vondráček se omlouvá od 17.20 do 19 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych reagoval na pana ministra. On říkal, že mě pozorně poslouchal, ale z té jeho reakce to tak nevyznělo, protože já jsem říkal, že ta vláda předala to další vládě v mašličkách. Nemyslel jsem tím, že se vším a se všemi projekty budete souhlasit, ale v mašličkách bylo míněno, že to bylo hladké převzetí moci. A bylo to v reakci na to, kdy vy nás tady častujete, že jsme antisystémoví a nedemokratičtí, což se třeba mimo jiné projevuje v tom, že takový subjekt prohraje volby, neuzná tu porážku, nepředá tu moc. My jsme ji předali. To je to v mašličkách. Jo? Takže pozorněji poslouchat.

Jinak souhlasím s panem ministrem, že když někdo vládne v tom druhém volebním období, tak se vymlouvat na ta předchozí, že by se nemělo. To já také nikdy nedělám. A ode mě jste to neslyšel, že kdybych někde byl druhé volební období jakoby koaliční nebo vládnoucí poslanec, že bych se vymlouval minus sedm osm let. Tak v tom případě to ale také řekněte vašemu spolustraníkovi, bývalému primátorovi Zdeňkovi Hřibovi, který už je druhé volební období. Byl primátor, teď je náměstek. A přesto v aktuálních věcech, které Prahu tíží, tak vlastně ve všech se odvolává buď na ODS, nebo na ANO, a tahá do toho pravěk. Jo? Takže když už jsme u toho.

Pokud jde o to bezpečnostní riziko, bezpečnostní ohrožení, jsem rád, že jste to tady, pane ministře, upřesnil. Vy jste řekl doslova: může být. Napsal jsem si to: může být. Co to je? Může být? To je něco takové to, jako když chci o vás něco říct, ale abyste mě nežaloval, tak řeknu - říká se. Říká se, údajně. Ne? Může být. Umíte si představit situaci, kdyby to bylo opačně, my bychom byli v koalici, vy v opozici a my bychom o vás a o vašich politicích říkali, že jste bezpečnostní riziko a ohrožení? Co byste s námi dělali? Jenom to představte.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě pan poslanec Milan Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, budu taky reagovat na vystoupení pana ministra Bartoše. Pane ministře, vy jste ústavní činitel. Pan Lipavský je ústavní činitel. Vám přijde normální, běžné, že ústavní činitel, člen vlády, řekne o předsedovi největší opoziční strany, že je bezpečnostní riziko? Rozumím, kdyby pro to měl nějaké věcné argumenty, věcný podklad. Předpokládám, že rovná se analýza Ministerstva zahraničních věcí, možná nějaké poznatky tajných služeb. To bych tomu rozuměl. Pokud to říkáte, tak nám je předložte - tady, v utajeném režimu, to je úplně jedno. A pokud nic takového není, tak je to jenom politická proklamace. A celé dva dny se vlastně bavíme o vašich politických proklamacích. Já chápu, proč to děláte. Tomu rozumím. Ta vláda má nejnižší důvěru, ekonomice se nedaří, digitalizace, stavební řízení a tak dále, prostě jsou problémy. Tak potřebujete získat nějaký argument proti opozici. A řeknete, že je bezpečnostní riziko nebo ohrožení. Ale vy přímo zatahujete do standardního politického boje bezpečnost tohoto státu. To je největší hrozba! A říkáte, argumenty jsou: prý řekl toto a prý řekl toto.

A já jsem se nakonec za vašeho vystoupení dozvěděl, kdo je vlastně to největší ohrožení. No to je ten kohout Silver! Tak přijměme usnesení: bezpečnostní hrozbou je kohout Silver. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. To byla zatím poslední faktická poznámka. Nyní je do všeobecné rozpravy přihlášen pan poslanec Zuna. Pan poslanec Vondráček stahuje svoji přihlášku. A připraví se pan poslanec Lochman. Prosím, pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP