(18.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Mám tu faktickou poznámku pana poslance Langa. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju, paní předsedající. Tak já k panu kolegovi Zunovi, prostřednictvím vás. Tím chcete říct ve své podstatě, že my ve své podstatě říkáme, že by asi bylo dobrý v tom stávajícím zamrzlém konfliktu, jak jste sám zmínil, že bychom mohli zkusit třeba tam docílit nějakého příměří obou stran, aby skončilo to bezprostřední krvavé zabíjení, kdy se to posouvá jako za první světové války sem a tam o kousek, zkusit obě dvě strany dostat k nějakému jednacímu stolu, což právě bylo to ze strany našeho pana předsedy, že bychom mohli zprostředkovat nějakou mírovou konferenci, která by mohla být v Praze, za účasti vlastně obou stran, to znamená dostat Rusa k jednacímu stolu, dostat Ukrajince k jednacímu stolu, a můžeme se začít bavit jakoby co s tím. Jo? Přece chcete mi říct, že my se obáváme, že by na nás jako Rus zaútočil? Vy myslíte opravdu vážně, že Vladimir Putin zaútočí na NATO? To chcete říct? Možná to já mám ve svém projevu, že nějaký polský generál říká, že do dvou do tří let prostě říká, že pravděpodobně by mohl Vladimir Putin zaútočit na NATO, na takový subjekt, jehož jsme my součástí, jsme rádi, že jsme v NATO, a hnutí ANO nikdy nezpochybnilo naši účast v NATO. Proto také na to dáváme ty finanční prostředky, proto jsme zvýšili i ta 2 % HDP a i my jsme pro to zvedli ruku, doufám, že nám to snad aspoň uznáte, že my jsme pro ta 2 % HDP na obranu zvýšili. Vy se opravdu domníváte, že Rus zaútočí na NATO? Nebo mi vysvětlete, jak chcete pokračovat v tom konfliktu, když je to jaderná velmoc. Kdyby to byla jenom velmoc, která má nějaké konvenční zbraně, tak věřím, že by se to dalo nějakým způsobem vyřešit, ale tady to ve své podstatě nemá jiné řešení než nějaké mírové řešení. A o to nám jde, dostat ty obě strany k mírovému jednání, a můžeme se potom bavit o tom, jak pokračovat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou, pan poslanec Zuna. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Michal Zuna: Já jenom v krátkosti odpověď panu kolegovi Langovi. Ta odpověď je ano, samozřejmě že ta obava je reálná, že Ruská federace může zaútočit i na země Severoatlantické aliance. Já vycházím z toho, co jsem tady v průběhu těch pár minut konstatoval, že během třiceti let vyvolá čtyři mezinárodní válečné konflikty, že postupuje tak, jak postupuje, a čím více západní země nebo země v rámci Severoatlantické aliance budou prokazovat, že jsou ochotny ustupovat Ruské federaci, ať už právě nějakou konferencí, nebo zase nějakým rozdělením Ukrajiny, nějakým dalším ústupkem, tak tím více ta chuť Ruské federace postupovat dále a v uvozovkách osvobodit ty osiřelé země, mezi které Českou republiku, Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko řadí, tak tím větší ta chuť bude. Takže ano, tu obavu mám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou, pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Já tedy nevím, neslyšel jsem výraz osiřelé země, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, že by jako Ruská federace poté, co my jsme se zaplať pánbůh za přispění Madeleine Albrightové a Václava Havla už na začátku toho milénia dostali do NATO, tak prostě jsme ukotveni, že jo. Já celkem se cítím paradoxně bezpečně. My si musíme také říct, že ve své podstatě ten konflikt, který tam probíhá, byť je to tragický konflikt, my odsuzujeme ten útok Ruské federace na Ukrajinu, tak se jedná o dva subjekty, které nejsou ani v Evropské unii a nejsou ani v Severoatlantické alianci. Tam prostě došlo k nějakému selhání diplomacie, které vyústilo vlastně v ten vzájemný jako bratrovražedný konflikt. Prostě jakoby ty věci jsou poměrně obsáhlé, na základě čeho to vzniklo, táhne se to mnoho let už od vzniku Ukrajiny, kdy se zbavila jaderných zbraní a byly podepsány nějaké dohody, které potom nebyly nějak ani ze strany Západu úplně dodržovány, to si také můžeme říct, takže ten ruský medvěd zase nějakým způsobem reagoval. Bez toho, aniž bych ho nějakým způsobem obhajoval. A já se domnívám, že České republice bezprostředně jako součásti Aliance, a to se dostáváme k tomu článku 5, který tady vy pořád dokolečka zpochybňujete v jednom rozhovoru, kdy my jsme jasně řekli, že samozřejmě ten článek 5 hovořící o té kolektivní obraně, kdy jeden přispěchá na pomoc druhému a podobně, a jsme do toho zapojeni, tak já se neobávám, že bychom byli bezprostředně ohroženi Vladimirem Putinem.

A kdybychom jako - můžeme dostat ty dvě znepřátelené do nějakého jednání a my můžeme na ty Rusy jako velice dobře působit jako západoevropské společenství, můžeme je zvízovat, můžeme jejich rezidenty dostat pryč, můžeme jim zmrazit majetky, což se děje, ale ještě ve větší míře, a prostě nějakým způsobem říct tomu Vladimiru Putinovi takhle ne, to není standardní situace prostě, dejme tomu stáhněte se, zaplaťte nějaké reparace. Ale v tomto okamžiku, když vidíte ta videa, jak se tam vzájemně ti lidé zabíjejí, přibývají mrtví a zranění, tak přece musíme něco dělat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Zuna a pak se s faktickou hlásí z místa pan poslanec Foldyna. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Michal Zuna: Tak za mě už poslední výstup. To je právě ale to, o čem jsem, pane kolego, hovořil. To je to, co vnímáme jako bezpečnostní riziko, protože vy to jako riziko nevnímáte. Proto to jako bezpečnostní riziko pochopitelně vnímáme. A když jste hovořil o tom, že jste nikdy neslyšel pojem osiřelé země, to je pojem, který používal Šojgu a který používá Lavrov na prvním kanálu ruské televize.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Foldyna a připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuju za slovo. No, víte, mě udivuje pan poslanec, kterého tady vidím málo u toho mikrofonu, vlastně jsem se ptal, jestli to je poslanec, ale to asi není podstatné. Vy tady vyprávíte nějaké zkazky o dějinách, o kterých asi nevíte moc. Já si pamatuju, že před 25 lety NATO vybombardovalo Jugoslávii bez mandátu OSN, používalo ochuzený uran. Vy se tomu smějete, já jsem tam byl. Byl jste někdy v bombardovaném státě? Tak tam jeďte, vyzkoušejte si to. Já jsem tam byl v květnu, když to vaše NATO bombardovalo Jugoslávii, když jste zabili kazetovou bombou Milici Rakić 17. dubna, byly jí tři roky. Neměla s válkou nic společného. Vy tady vyčítáte Andreji Babišovi, že chce jednat o míru. Já bych vás naložil do vagonu a odvezl bych vás na tu válečnou linii a pak bych vás tady nechal promluvit. Až potom, co byste týden sloužili na té přední válečné linii mezi tím Ruskem a Ukrajinou, mezi tou válkou, která byla vyprovokována. Já si vůbec nepřeju, aby umírali ani Rusové, ani Ukrajinci, ale vy z toho zřejmě máte plezír. Politickej plezír! Už toho mám plný zuby!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Já bych chtěl věcně reagovat na kolegu Zunu. Takže shodli jsme se na tom, že prostě je špatně, že dvě země proti sobě válčí, že tam prostě umírají lidé. Na tom se asi shodneme. My jako západní společenství bychom měli udělat všechno pro to, silou našich argumentů, silou naší ekonomiky, silou naší diplomacie, abychom tomu nějakým způsobem zabránili.

Já opravdu nevím, kde vy berete ten náhled nebo ten pohled, že hnutí ANO prostě je bezpečnostní hrozba. Vy už nevíte, jak jste tu schůzi měli posunout, budete tady chtít přijímat nějaké usnesení, kam nás budete chtít manévrovat, jako kdybychom my dnes stáli na straně Vladimira Putina. Tady jednoznačně ze všech článků, pokud jde o hodnotovou orientaci hnutí ANO - znovu opakuji slova našeho pana předsedy: Debata o vystoupení z NATO je pro nás zcela nepřijatelná. Plně podporujeme všechny věci, které jsou proti Ruské federaci. Všechny sankce, všechny sankční seznamy, jsme účastni Komise společně, připojili jsme se k sankčním seznamům, národní sankční seznam, mezinárodní sankční seznam, lexy Ukrajina, přijali jsme na svém území uprchlíky, posíláme tam zbraně, posíláme tam finanční prostředky. Kde vy berete to, že hnutí ANO je jakýmsi bezpečnostním rizikem a že my se jakoby těšíme, že by sem přišel ten ruský medvěd? My to nechceme. A to, že říkáme, že by mělo zavládnout v prvním kroku příměří, aby se lidé přestali zabíjet, dostat je k jednacímu stolu, mohla by to zprostředkovat nějaká země, třeba Česká republika, rozhodně by to byla lepší iniciativa, než kterou vyvíjíme dneska, byť říkáme, jaký jsme světový lídr, že prostě jsme sehnali, já nevím, jeden a tři čtvrtě milionu nábojů, ano, ale víte, kdy ty náboje dojdou? Ty náboje tam dojdou v květnu nebo nejdříve v červnu. A tady píše ten polský generál, že vlastně ta iniciativa je chvályhodná, ale za tři měsíce může být pozdě, může být ta linie prolomená a ten Rus se může dostat někam k Charkovu a ke Kyjevu. A to my chceme? To nikdo z nás nechce!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Michálek. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP