(18.10 hodin)

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuju za slovo. K panu kolegu Zunovi, vaším prostřednictvím. Já bych byl opatrný s termínem osiřelá země. My přece nejsme osiřelá země, jsme členem NATO, 32 členů NATO, to jsou sirotci? Bezmocní? Nebo proč jsme v tom NATO? Je to obranný pakt, takže osiřelá země mně tady opravdu nesedí. Vy prostě umíte jenom, jenom strašit. To, že se nevyvíjí situace na frontě úplně dobře, to je bohužel fakt. A on se na to v diskusi na ČT1 ptal ministr Havlíček pana ministra dopravy Kupky a byl tam i pan kolega Michálek. A nedokázal mu tam nikdo odpovědět na to, jaký je plán B. Čili já si to dovolím zopakovat. Jaký je plán B, když se nebude dařit a vy se odmítáte zapojit, respektive iniciovat to, co vám tato Sněmovna zadala už na konci března 2022, to znamená diplomatickými kroky se snažit zastavit ten konflikt na Ukrajině? Nebudu tady opakovat všechno, co řekli předřečníci, jak se snažíme Ukrajině pomáhat. Ale ono to nefunguje. Co jsme dokázali, je, že Rusko přešlo na zbrojní výrobu, asi čtyřnásobně navýšilo produkci zbraní. My jsme ji navýšili, Amerika a my, zhruba dvojnásobně. Čili nedokážeme to tempo uhnat. A je to opravdu všechno na těch Ukrajincích, je to na jejich lidech. Zapojení NATO, vy víte dobře, že je nereálné, protože by skutečně vznikl konflikt s jadernou velmocí. Tak proboha začněte mluvit o tom, co je možnost jako možnost B, možnost dvě, a zkuste se přes to přenést a začít iniciovat jednání o míru, kterým jsme vás (Předsedající: Čas.) zavázali před dvěma lety.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Michálek a připraví se s faktickou pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuju za slovo. Já si myslím, že to je zajímavá otázka. Můžete tedy upřesnit, co přesně by Česká republika měla podle hnutí ANO dělat? Jestli by měla tedy rozeslat dopisy nebo pozvat si velvyslance a říct jim: my jsme se na základě jednání v Poslanecké sněmovně, na základě iniciativy jedné politické strany rozhodli, že bychom vás chtěli poprosit, abyste se už tedy dohodli po těch dvou letech vraždění Ukrajinců? Já si myslím, že my děláme to, co je v dané situaci nezbytné, a to je - pokračujeme v obraně Ukrajiny. Ale pokud vy máte, pokud vím - a někdy je to těžké, ano, jsou v životě nějaké situace, které jsou těžké, a někdy nemáte žádný plán B. A když už ho máte, tak ho určitě veřejně nevykládáte, protože to pro vás není výhodné. Ale mě zajímá, pokud vy říkáte, že máte lepší alternativu, jaksi chcete ji tady představit, že je možné nějaké mírové řešení, zkuste to tady popsat, jak by to za hnutí ANO vypadalo. To je seriózní a legitimní debata, která si myslím, že patří sem do Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní s faktickou pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Tak k panu Michálkovi, prostřednictvím vás, paní předsedající. Vy to říkáte takovým arogantním způsobem. Vždyť přece jsme tady zákonodárci, jsme tady dospělí lidé a my se chceme dohodnout. Tak prostě hledejme nějaké řešení. Ale ne prosím vás řešení, že vy se nás budete tady snažit vmanipulovat prostě do nějakého vašeho usnesení, které mimo jiné už ta Sněmovna přijala před dvěma, dvěma a půl lety, kdy my jsme přece jasně řekli, že nikdo si nepřeje ten konflikt, že my si přejeme nějaké ukončení toho konfliktu.

Ale pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající, prosím vás, jak chcete ukončit takhle konflikt s jadernou velmocí? Já vám tady říkám, ten polský generál, který je bezprostředně více ohrožen, protože mají velkou hranici s Ruskou federací, říká: situace na Ukrajině je mimořádně dramatická. Prostě ten Rus na té široké frontě postupuje, prostě ti Ukrajinci jsou vyčerpaní, i když dostávají tu maximální pomoc. A přece vždycky je lepší zkusit nějaké mírové řešení než jenom harašit těmi zbraněmi. Vždyť to už děláme dva roky. To tady budeme mít ten konflikt s tou katastrofou na tom území jako dalších osm nebo deset let? Česká republika není velkým hráčem, ale my můžeme přece iniciovat, aby velcí hráči typu Francie se do toho nějakým způsobem zapojili, nebo Německo, nebo Velká Británie, už je mimo Evropskou unii, ale prostě najít nějakého velkého hráče. A my můžeme přece říct: chceme, aby se to nějakým způsobem vyřešilo. Možná že i ten Vladimir Putin, když mu to nevyšlo, že by třeba nějakým způsobem, aby nebyl úplně jakoby poražen a skončil to. Ale musí se o tom jednat. Ale tady se nejedná, tady se pouze haraší zbraněmi, tady se pořád kupujou další a další náboje, umírají další a další lidi, Ukrajinci jsou vyčerpaní, prostě ekonomika tam je úplně na huntě. Střední třída utekla z Ukrajiny, zůstali tam staří lidé, zůstali tam nemocní lidé. (Předsedající: Čas.) Prostě není žádné řešení. Vy nenabízíte žádné řešení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Mašek a připraví se pan poslanec Ryba; faktické poznámky. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Tak na pana Michálka. Pane Michálku, já vím, že jste se trošičku u toho usmíval. A já opravdu nejsem mistr světa ve skoku na špek, takže já vám tady nebudu dávat žádné návody. Já vám jenom chci říct, že byste si měli uvědomit, že pokud se ta situace bude vyvíjet, jak se vyvíjí, a pokud nedokážeme té Ukrajině účinněji pomoct, a my jí nedokážeme účinněji pomoct, pokud bychom tam neposlali vojska NATO, a my je tam nepošleme, protože nechceme celosvětový konflikt, tak jsme v patové situaci. A ta vyjednávací pozice se neustále zhoršuje a bude horší a horší pro ukrajinskou stranu. Tak my se k tomu tady určitě v diskusi zase vrátíme. Ale ta pozice bude s velkou pravděpodobností výrazně horší pro Ukrajinu a zemřou na obou stranách té frontové linie další lidé a bohužel i civilisté. To je všechno.

A to, že plán B nemáte a tváříte se, že i kdybyste ho měli, tak o něm nebudete z taktických důvodů mluvit... Já jsem viděl, jak jste byli zaskočeni v tom studiu, když se vás na to pan ministr (?) Havlíček zeptal, tak jste tam trošku lapali oba dva s panem Kupkou, prostřednictvím předsedající, po dechu. Ale vidím, že vám to zůstalo, že prostě nic nemáte. A to mě trošku jako občana České republiky, jako poslance opravdu děsí.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Ryba a připraví se pan poslanec Juchelka, faktické poznámky. Prosím.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Děkuji za slovo. Já bych chtěl také reagovat na pana poslance Zunu a pana poslance... (Nápověda z pléna: Michálka.) Michálka, přesně tak. Tady včera i dnes několikrát zaznělo, že jsme v únoru 2022 přijali usnesení. Přijali jsme je, myslím si, že dokonce kompletně celá Sněmovna, takže jste pro to usnesení hlasovali i vy, předpokládám. To usnesení má ale několik bodů. Ten první bod, že jsme odsoudili ruskou agresi na Ukrajině, k tomu se všichni hlásíme a nikdo od nás neuslyšíte ani nic jiného. Ale my chceme, abyste naplnili jako vláda i ten druhý bod, který tam je a pro který jste rovněž hlasovali. A já se proto legitimně ptám, co jste pro ten druhý bod udělali, když jste zavázali vládu, aby tak činila? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Flek. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu mluvit v podobném duchu taktéž na svého ctěného kolegu, pana předsedu Michálka. Ta rétorika vždycky těch vládních poslanců, kteří se snaží říkat, kde to hnutí ANO tedy má ten recept? Slyšíme to u důchodové reformy. Tak vy za sebou máte tisícihlavé ministerstvo, vy máte tu exekutivu, tu odpovědnost vládnout, poněvadž jste se takto rozhodli, ale ty recepty chcete po hnutí ANO. Takže najednou u důchodové reformy, já o tom budu hovořit, se říká: no tak vy jste nic nepředložili, tak předložte vy. Samozřejmě že to není pravda. My máme svou vizi například u důchodů, no a to stejné je, že vy na základě toho usnesení byste měli jako vláda, a vy jako Piráti máte ministra zahraničních věcí, takže byste měli usednout na ministerstvu, kde máte diplomatické hlavy pomazané, a připravit právě ten plán B, i kdybyste ho třeba nerealizovali. To je vaší povinností podle toho, jakým způsobem hlasovala Poslanecká sněmovna včetně vašich hlasů. Takže se ptáme: Naopak vy, zodpovědná vládo, která tady máte exekutivu, jaký máte ten plán? Jaký, pane Michálku?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Flek a připraví se pan ministr Baxa. Pane poslanče, prosím.***




Přihlásit/registrovat se do ISP