(18.30 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Ale kdyby to byl ministr zahraničí, tak by věděl, že ten konflikt musí se skončit nějakým kompromisem. A já doufám, že to samozřejmě asi udělají jiní ministři zahraničí, třeba ministr zahraničí Turecka nebo pan prezident Turecka, nebo to udělá Čína, nebo to udělají konečně ty Spojené státy, nebo se najde nějaká země, kde jsou profesionálové a vědí, že ten kompromis bude vždycky na úkor někoho. Ten, co prohrál, se nesmí cítit jako absolutní poražený, a ten, co vyhraje, se nemůže cítit jako absolutní vítěz. A čím později se začne o míru jednat, tak budou ty hromady mrtvých kluků ukrajinských a hromady mrtvých kluků ruských větší a větší ten smutek a svět bude rozdělen víc a víc. Takže je tady nutné jednat! A já si myslím, že pan Babiš to popsal velmi správně, a nevím vůbec, proč bychom ho měli za to teď kritizovat, ať to řekl Babiš, nebo kdokoliv z vás to řekne, že je potřeba jednat, protože opravdu ta válka je něco hrozného! A já jsem ve válečném konfliktu se byl podívat! Taky jsem se tam jel kouknout, když se ta Jugoslávie bombardovala, když kazetové bomby padaly, když padaly grafitové bomby, bomby s ochuzeným uranem a - (Předsedající: Čas.) Promiňte.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Vomáčka a připraví se pan poslanec Volný. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuju za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegové, kolegyně, já jsem si tady udělal takovou poznámku, jak jste se vy, anaři, poslanci za hnutí ANO, podivovali nad tím, že teď sem přijde poslanec za koalici a optá se vás, jak byste to tedy řešili vy, když nás neustále kritizujete. Já si myslím, že to je naprosto v pořádku, protože vy jste se vždycky přece instalovali do konstruktivní opozice. A konstruktivní opozice by podle mě znamenalo to, že sem přijdete, řekněte, my s vámi nesouhlasíme, a vážení spoluobčané, my bychom to řešili takto. A vy to zamáznete tím, že řeknete, neptejte se nás, je to vaše odpovědnost. Takže jste konstruktivní opozice, anebo jste jenom opozice? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Volný a připraví se pan poslanec Juchelka. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji. Já budu velice rychlý. Já mám takový povzdech tady na Martina Baxu, nyní sloužícího ministra jako jediného (v sále), což mu je ke cti. Nevymyslel jsem to, řekl to už nějaký kolega dneska nebo včera, ale já to rozšířím i na pana kolegu Vomáčku, kterého mám jinak rád.

Kolegové, vy jste si asi spletli role. Ministři a vláda tady není kvůli tomu, aby dirigovala, žádala poslance o rady a jejich názory a aby se ptala, jak kdo z poslanců bude hlasovat. Vždyť je to přece úplně naopak - poslanci by měli kontrolovat vládu, úkolovat vládu, (nesrozumitelné) úplně popletl. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka a připraví se pan ministr Baxa. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já budu hovořit - děkuji moc za slovo - k panu poslanci Vomáčkovi, vaším prostřednictvím. Já mám tady to usnesení z 29. března, takže je to na vás, protože my jsme pro to udělali jako opozice samozřejmě maximum, protože jsme se podíleli i hlasy i samozřejmě nějakou kreativou na tomto usnesení, které vám v tuto chvíli přečtu. A ptám se, zdali vy jako poslanec, protože my tady tu kontrolu máme, jste také žádal o kontrolu toho, co v tom usnesení je. Takže znovu čtu usnesení z 29. března, které bylo na 17. schůzi odhlasováno drtivou většinou této Sněmovny, jak koaličních, tak opozičních hlasů.

Poslanecká sněmovna žádá vládu

(1) o předložení strategického dokumentu zvládání uprchlické vlny do 14. dubna 2022. - To se stalo, lex Ukrajina II, III, IV, zákony byly, tady jsme se s tím skutečně popasovali napříč politickým spektrem.

2. Žádá vládu o intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. - Co se událo? To se ptáme my. My se ptáme vlády.

3. Žádá o předkládání seznamu všech veřejných zakázek, kde vláda využije nouzový stav k možnosti nákupu bez výběrového řízení;

a II. žádá vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně zprávu o opatřeních učiněných s využitím nouzového stavu do 30 dnů od schválení tohoto usnesení.

Podepsána Markéta Pekarová Adamová, hlasovali jsme pro to všichni.

Takže my se ptáme, co ta vláda má. (Otáčí se do vládních lavic.) Pane ministře Baxo, ptám se vás, co jste udělali pro naplnění tohoto usnesení? Ptáme se ministra zahraničních věcí, ptáme se vládních politiků, poslanců, předsedů klubů, ptáme se, co jste pro naplnění tohoto usnesení udělali, kdy jste čas měli do konce dubna před dvěma lety?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan ministr Baxa. Prosím.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo. Já mohu odpovědět, protože toho se týká dnešní debata, určitě na bod, který - pan poslanec Juchelka mluvil ohledně té Ukrajiny. No, co my děláme pro to, aby se ukončil konflikt na Ukrajině - je-li tam správná ta formulace takhle, nevím přesně? Tak jenom, pane poslanče Juchelko, prostřednictvím paní místopředsedkyně připomenu třeba teď tu klíčovou českou iniciativu na nákup munice. A to je přece věc, ve které se úplně jako - a buď se v ní rozcházíme, nebo nerozcházíme. To se potom ukáže na tom, jak se bude hlasovat o tom návrhu usnesení. Takto to potom bude. Tam bude - já se musím seznámit s vaším návrhem usnesení, ale ten návrh usnesení, který předložila skupina koaličních předsedů klubů, a myslím, že pan Lochman, je naprosto jasný. Je hodnotově ukotvený tak, jak si myslím, že členská země Severoatlantické aliance, Evropské unie má mít.

Takže my bezpochyby, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, plníme tu část, která se týká ukončení konfliktu na Ukrajině razantní podporou Ukrajiny na všech platformách, které jsou k tomu určené. Protože my si přejeme, aby ten konflikt dopadl tak, aby Rusko nenaplnilo své agresivní plány. A na tom se buď shodujeme, nebo neshodujeme. Neumím samozřejmě odpovědět na ty části, které se týkají dodržování nouzového stavu, to neumím, ale umím odpovědět jako člen vlády přesně na ten bod, který se týká Ukrajiny.

A pak jenom ještě jednu důležitou věc, kterou říkal pan poslanec Volný. Do této parlamentní diskuse patří právo těch, kteří vedou diskusi, se vzájemně ptát. A pokud říkal pan poslanec Volný, že se ptát nemám, tak já se ptát určitě mohu. A proto se ptám pana poslance Langa, zda bude hlasovat pro náš návrh? Protože ten je podle mě hodnotově odpovídající tomu, jak se členská země Severoatlantické aliance a Evropské unie má stavět ke konfliktu Ukrajina versus Rusko.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Juchelka a připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji moc. Já si myslím, že mě pan ministr poslouchal dobře a že to skutečně se snažil zaonačit, takže já mu to přečtu znovu. Jenom, protože mě zaráží, že ministr této vlády vůbec neví, co v takovém usnesení bylo. Pravděpodobně jste to tedy vůbec na vládě neprobírali, i když vám to Sněmovna - Sněmovna! - uložila, která vás má kontrolovat. Takže intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. Intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého ukončení válečného konfliktu na Ukrajině.

My jsme podpořili všechna usnesení, která se týkají vojenské pomoci Ukrajině, humanitární pomoci Ukrajině. Hnutí ANO ze svého jako jediná strana - ne ODS, ne STAN, ne TOP 09 ani další, KDU-ČSL a další - hnutí ANO dalo 10 milionů korun ze svého na pomoc Ukrajině, na humanitární pomoc Ukrajině. Takže my to, co tady řekl pan ministr Baxa, jsme zajedno, my to vůbec nepopíráme, že potřebujeme vojensky pomáhat Ukrajině. Samozřejmě že ano, ale paralelně s tím se ptáme na ten plán B a ptáme se na plnění tady tohoto usnesení, pro které jste stoprocentně hlasoval i vy, pokud jste tady byl. A to usnesení zní ve druhém bodě: intenzivní diplomatické kroky s cílem rychlého - rychlého - ukončení válečného konfliktu na Ukrajině. Já se ptám, které ty kroky byly? Co se událo? Co se událo na mezinárodním poli? Co se událo na poli v Evropské unii? A potřebujeme to samozřejmě vědět, protože my tady ve druhém bodě žádáme vládu, aby předložila Poslanecké sněmovně zprávu o opatřeních učiněných do 30 dnů od schválení tohoto usnesení. Existuje takováto zpráva? Existuje? Předložila to? Předložila tuto zprávu? ptám se. Ptám se ministra této vlády.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová a hned následuje pan ministr Baxa. Paní poslankyně, prosím. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP