(20.30 hodin)
(pokračuje Hubert Lang)

Už jdu k zahraniční politice, kdy najednou se nám tady začíná vytvářet jakýsi dojem, podívejte se, čeští občané, co se na tom Slovensku stalo, tam vyhrál Robert Fico. Za rok a půl máme sněmovní volby v České republice. Kdyby nedej bože vyhrálo hnutí ANO, Andrej Babiš, tak by se stalo něco podobného asi u nás taky, že jo? Tím, že bychom třeba nějakým jiným způsobem se chtěli dívat na nějaké věci, chtěli bychom dělat určité revize, nějaká rozhodnutí a podobně.

Tady tuším včera od paní Zajíčkové zaznělo, že vlastně oni se domnívají, nebo ODS a další strany současné vládní koalice, se domnívají, že vyhrají další sněmovní volby. Je to tedy hodně jakoby takové jako silné vyjádření, když se podíváme na procenta, byť my opravdu k těm procentům přistupujeme s velkou pokorou a děkujeme za každou důvěru, každý měsíc je to mnohokrát, takže už je to nějaký trend, že jo? A já jsem třeba, když mluvím o paní Zajíčkové, tak včera jsem ji zaregistroval večer v televizi s Patrikem Nacherem, naším kolegou, kdy ona tam řekla, že - to je taky zajímavý výrok - že v současné době chybí v českém parlamentu demokratická opozice.

V českém parlamentu jsou dvě opoziční strany, SPD a hnutí ANO. Jsou sice demokraticky zvoleny, lidé, takže nás je tady 71 z hnutí ANO, my jsme jakoby demokraticky byli zvoleni, anebo ne? Doufám, že jo, že jako s tím souhlasíte, že jsem třeba já ten mandát získal opravdu tím, že jsem prošel volbami a lidé mi uvěřili to, co chci tady propagovat, a že jsem byl demokraticky zvolený. To samé druhé opoziční hnutí. Ale my jsme sice jako byli demokraticky zvoleni - ale nejsme demokratičtí, jo? Tak to je jako úžasný výrok, že vlastně máme dva opoziční subjekty, které jsou demokraticky zvolené, a nejsou demokratické. A že chybí v současném parlamentu demokratická opozice typu třeba ČSSD. To znamená, vy byste tady potřebovali někoho, kdo bude tady sedět v tom koutě, šoupat nohama, prostě takhle se jako někde klepat o pár poslancích, a prostě aby nedejbože, když máme na něco jiný názor, abychom se tady vyjadřovali, abychom vám šli, jak se říká v uvozovkách, po krku. To ne, to je špatně.

Takže já nevím, jestli tedy není bezpečnostní hrozbou pro Českou republiku vyjádření poslankyně paní Zajíčkové, která prostě řekne, že sice jsme prošli demokratickými volbami, ale nejsme demokratické hnutí. Jo? Že nejsme demokratická opozice. Tak to je taky docela takový silný výrok, který si myslím, že není v pořádku, aby se někdo takovýmhle způsobem vyjadřoval. Nebo viděli jste snad, že bychom my zpochybňovali třeba nějaký demokratický mandát KDU-ČSL nebo TOP 09 nebo STAN nebo ODS? Prostě že takto my hovoříme? My takto nehovoříme. Nevím, kde jste prostě k tomu přišli.

O tom Ficovi jsem hovořil. A náš kolega Patrik Nacher se tam snažil oponovat a říká, jako jak jste k tomu přišel, pane Kupka? On říká, naše vláda si to tak jako předpokládá, že pokud někdo nesouhlasí se vším, tak je hned bezpečnostním rizikem, říká Patrik Nacher. Vy nám hned nasadíte nálepku nějakého bezpečnostního rizika, což je úžasné.

Tak a je tady ještě takový dovětek tady k tomu, a to už se blížím k té části Ministerstva zahraničních věcí. A tady opět říkáte, že vám jdeme jakoby po krku. Tak po čem vám máme jít, že jo? V uvozovkách se říká, opozice vždycky jde koalici po krku. A pakliže se ta koalice chová tak, jak se chová, tak jako nemůžete od nás očekávat jako vůbec nic. Naši voliči od nás očekávají, že budeme obhajovat jejich zájmy. A jestliže vy nás tady přejíždíte úplně natvrdo, no tak my se samozřejmě bráníme a využíváme všechny demokratické možnosti, které k tomu máme, což je tady debata v Poslanecké sněmovně, předkládání pozměňovacích návrhů, svolávání mimořádných schůzí, které nám zamítnete, načítání nových bodů programu této Sněmovny. Ano, že tady nevládne úplně ideální atmosféra. Já jsem tady poprvé. Dneska je to klasická ukázka, kdy my tady druhý den řešíme úplně z našeho úhlu uměle vytvořený problém, nějakou marginálii, místo abychom se třeba dostávali ke třetím čtení, kterých tady mělo několik proběhnout. To vás vůbec nezajímá. A opravdu paradoxem je, že ten, kdo si tu schůzi svolal, tak tady vlastně není. Nás je tady z opozice víc, než je vás tady z koalice, kteří jste si tu schůzi svolali.

Já bych ještě teď chtěl zareagovat na hnutí STAN, protože já opravdu, já to říkám veřejně, jako člen bezpečnostního výboru s plným vědomím toho, co říkám, já se domnívám, že hnutí STAN a jeho předseda pan Rakušan je opravdu silný politický protivník nejenom nás, ale i vás v té pětikoalici. Jestli si neuvědomujete, například ODS, co vám vlastně první místopředseda vlády vyvádí, jak se vůči vám vymezuje, a vy pořád jakoby držíte společně, všechno mu prochází díky tomu, jak je to prostě poskládáno v té pětikoalici, tak já se vám opravdu až divím, jo?

Jestliže se setká někdo, kdo je předseda hnutí STAN, se všemi těmi věcmi, které se objevují, a dneska vlastně opět vybublala další část Dozimetru, zároveň je prvním místopředsedou vlády, zároveň je ministrem vnitra s bezpečnostním aparátem, tak prostě to je z mého pohledu, můžu říct, mohlo by to být třeba bezpečnostní riziko pro naši zemi. Neříkám, že pan ministr vnitra není demokrat, že nebyl demokraticky zvolen. Ale prostě už jsem to tady dneska zmínil, jestliže máte policejního prezidenta, který řídí policii, jestliže můžete mluvit do bezpečnostního aparátu, máte velké vnitro, máte celou řadu organizací, které jsou podřízeny Ministerstvu vnitra, tak máte velkou moc. Proto je to silový rezort. Kdyby to nemělo takový význam, tak se to nejmenuje silový rezort. Máme silové rezorty a pak máme rezort jakoby v uvozovkách druhého řádu, třeba Ministerstvo kultury. Nechci jako vůbec shazovat jakýkoliv rezort.

A pan Lochman, prostřednictvím vás, paní předsedající, ten dneska to tady jakoby opravdu velice dobře bačoval z mého úhlu pohledu. Říká, já jsem z vesnice, vždyť by stačilo úplně prostě chlapsky říct, udělali jste chybu a podobně, omluvit se. My se nemáme za co omlouvat, jo? Protože vy tady něco dedukujete, co jste nebyli schopni doložit. Prostě jako teď používáte takové narativy jako argumenty typu estébácké praktiky, estébácké metody. Já prostě musím to použít pouze v okamžiku, kdy se mi to silně nelíbí, prostě když někdo, kdo opravdu je generačně trošku mladší a v době revoluce mu třeba bylo deset let, jedenáct let - prosím vás, co o tom ví? Tak si napřed o tom něco přečtete. Potom se na to podívejte, jak pracovaly ty které odbory. Nebo včera pan ministr vnitra Rakušan takhle tady běhal s těmi složkami, nebylo přes ně ani vidět, dal si to samozřejmě na Facebook a říká, připravil jsem pro hnutí ANO složky všech poslanců hnutí STAN, doufám, že to je dobře, tak jak se vedly složky na StB. Nevím, jak tedy k tomu přišel. Samozřejmě vás je tady tuším 34 ze STANu, tak doufám, že v dalším volebním období třeba ty složky už budou tenčí, takže už pana ministra uvidíme přes ty složky, které by nám chtěl znovu předávat. Prostě připadá mi to až jako takové dětinské, nedůstojné. Jakoby: Andreji, je čas. Tamhle někde z půdy Ministerstva vnitra teď tady mluvit o nějakém StB, o nějakých složkách.

Vy tady hovoříte o 71 poslancích, vesměs lidech, kteří mají něco za sebou v různém věku, z různých oborů, kteří mají většinou všichni vysokou školu, prostě mají něco za sebou, prošli demokratickými volbami. Hnutí ANO bylo zaregistrováno na Ministerstvu vnitra, prošlo demokratickými volbami. A vy tady říkáte, že my jsme nějaká skupinka lidí, že máme nějakého el jefe, nějakého capo di tutti capi, prostě tam líbáme někde nějaký prsten. Já nevím jako vůbec, kde k tomu přicházíte, jo? Prostě vy urážíte nejenom pana Andreje Babiše, který hnutí vybudoval. Samozřejmě vám to nekonvenuje, že se tady objevilo hnutí, které zaujalo lidi, dneska je to největší subjekt s největší podporou veřejnosti, naboural ty tradiční politické strany. Vy tady urážíte všech těch 71 poslanců, kteří mají za sebou nějakou životní dráhu, nějakou zkušenost. My máme za sebou čtyři roky vlády, čtyři roky nějaké vlády koaliční, menšinové. A jsou za námi vidět nějaké úspěchy. Vy jste tady dvaapůl roku u moci po tom tragickém, kdy vlastně, co vůbec jako vzniklo hnutí ANO, že jo? Já jsem tady zmiňoval mnohokrát, že rok 2010, 2012, Sedm schodů moci, Nečas. A podle mě to byla tragédie prostě, která vyústila, tak jak vyústila. A takhle vlastně vzniklo i hnutí ANO. Jo? A vy nám tady budete říkat, že jsme nějací stáťáci?

Prosím vás, mě se to dotýká, mně je 55 let. Když byla revoluce, mně bylo 20 let. Nastoupil jsem k demokratické policii, 30 let jsem skoro pracoval pro tento stát v různých bezpečnostních funkcích až na nějaké ředitelství služby do Prahy, kde jsem končil v hodnosti plukovníka v celorepublikovém útvaru. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP