(16.30 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Proč to děláte? Proč? Zametáte stopy? Bojíte se pravdy? Já vám říkám tady za hnutí ANO, že se tím nevymlčíte! V pátek je tu Jan Richter znova! (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní se již dostáváme do programu schůze.

 

Otevírám

 

3.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 312/2002 Sb.,
o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 520/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan a tímto žádám pana ministra, aby se ujal slova.

Dovolím si požádat ctěnou Sněmovnu o zklidnění, aby měl pan ministr důstojný prostor k obhajobě zákona. Pane ministře, vydržte prosím. Děkuji.

Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo i za pokus sjednat klid v sále. Dámy a pánové, kolegyně, kolegové, jen stručně. Jedná se o druhé čtení, návrh zákona jsem představoval podrobněji už v prvním kole našeho projednávání. Daný zákon reaguje na poznatky z praxe, přičemž navrhované změny byly intenzivně konzultovány se zástupci územních samospráv. V tomto směru lze tedy tento návrh považovat za konsenzuální.

Novelizace se zaměřuje především na oblast vzdělávání úředníků, kdy je cílem zefektivnění a snížení související administrativy. Zároveň zkouška ze zvláštní odborné způsobilosti bude více zaměřena prakticky na míru potřebám konkrétní správní činnosti, zatímco obecná část zkoušky bude nahrazena on-line testem. Nově se upravuje zvláštní typ zkoušky zvláštní odborné způsobilosti, zaměřený na úředníky obcí se základním rozsahem výkonu přenesené působnosti, který je připraví na správní činnosti, které na malých obcích reálně vykonávají.

Navrhuje se zefektivnění systému akreditací při vzdělávání úředníků. Za prvé samotného procesu akreditace vzdělávacích programů. Tady se nově navrhuje podřídit pouze vzdělávací programy pro přípravu k ověření zvláštní odborné způsobilosti, zatímco ostatní druhy prohlubování kvalifikace již nadále nebudou muset být akreditovány, což je výrazné organizační zjednodušení dalšího vzdělávání. Za druhé, k výraznému zjednodušení dochází i u akreditací vzdělávacích institucí zejména tím, že nově budou udělovány na dobu neurčitou, a vzdělávací instituce tedy již nebudou muset každé tři roky žádat o jejich obnovení.

Taktéž se navrhuje snížení povinného rozsahu vzdělávání úředníků na polovinu, což umožní obcím a krajům vynakládat prostředky na vzdělávání ne podle obecně platných mustrů, ale podle svých konkrétních, reálných, specifických, mnohdy regionálních potřeb. V oblasti úpravy pracovněprávních vztahů úředníků se zejména navrhuje zjednodušení procesu zaměstnávání úředníků pomocí snížení administrativních nároků na veřejné výzvy a výběrová řízení, včetně usnadnění elektronické komunikace. Na základě požadavku územních samospráv se navrhuje umožnit poskytovat odměny úředníkům, kteří byli obcemi a kraji vysláni do řídících a kontrolních orgánů podnikajících právnických osob. Vychází se při tom z řešení přijatého v rámci aktuální novely zákoníku práce.

Součástí návrhu zákona jsou i související novely tří dalších zákonů, které slouží například k zavedení správních poplatků za udělení akreditace. Garanční výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj doporučil návrh zákona schválit ve znění pozměňovacích návrhů, s jejichž obsahem souhlasím. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 520/1 a 2.

Prosím, aby se slova ujala zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, paní poslankyně Marie Pošarová, informovala nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnila. Paní zpravodajko, prosím.

 

Poslankyně Marie Pošarová: Děkuji za slovo. Já bych vás teď provedla usnesením výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který proběhl dne 1. února 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

"Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj po odůvodnění předlohy panem Mgr. Jiřím Koubkem, vrchním ředitelem sekce veřejné správy Ministerstva vnitra, po zpravodajské zprávě a po rozpravě přijal usnesení, kterým doporučuje Poslanecké sněmovně sněmovní tisk 520 projednat a schválit ve znění přijatých pozměňovacích návrhů:

První pozměňovací návrh - prováděcí právní předpis stanoví způsob přihlašování ke zkoušce vstupního vzdělávání, náležitosti přihlášky, způsob a průběh zkoušky vstupního vzdělávání a náležitosti osvědčení o zkoušce vstupního vzdělávání. Obsah a rozsah zkoušky vstupního vzdělávání zveřejní ministerstvo způsobem umožňujícím dálkový přístup.

Druhý pozměňovací návrh - prováděcí právní předpis stanoví správní činnosti, pro jejichž výkon je předpokladem prokázání zvláštní odborné způsobilosti, způsob přihlašování ke zkoušce zvláštní odborné způsobilosti, náležitosti přihlášky, způsob a průběh zkoušky zvláštní odborné způsobilosti a náležitosti osvědčení o zvláštní odborné způsobilosti. Obsah a rozsah zkoušky zvláštní odborné způsobilosti zveřejní ministerstvo způsobem umožňujícím také dálkový přístup.

Další pozměňovací návrhy - za část druhou se vkládají nové části třetí a čtvrtá, které zní: ,Změna obecního řízení. V příloze k zákonu o obcích ve znění zákona se mění koeficient, kde se číslo 0,491 nahrazuje číslem 0,184 a číslo 0,546 se nahrazuje číslem (0,205).‘ Pak se mění část čtvrtá, změna zákona o hlavním městě Praze, kde opět se mění koeficienty, kde (se) koeficient číslo 0,491 nahrazuje číslem (0,184) a číslo 0,546 se nahrazuje číslem (0,205). Následující části a články se přečíslují.

Další pozměňovací návrh - na konci textu se doplňují slova ,s výjimkou ustanovení čl. 4 a 5, které nabývají účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po dni jeho vyhlášení‘.

A další pozměňovací návrh, kde v čl. 7 se slova ,1. července 2024‘ nahrazují slovem ,1. ledna 2025‘."

Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásila jako první paní poslankyně Ožanová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Půjdu rovnou k pozměňovacím návrhům. Do systému jsem vložila čtyři pozměňovací návrhy, teď je odůvodním, posléze se k nim přihlásím.

První pozměňovací návrh pod číslem 3907 ve své podstatě pouze přejímá to, co se dalo do zákona o státní službě, do zákona o úřednících. V zákoně o úřednících je věc, že pokud chce být někdo úředníkem, musí projít výběrovým řízením. Samozřejmě nemusí to proběhnout ústně, ale musí tam zasedat komise a vybrat správného uchazeče. Zde jsem pouze implementovala to, co je v zákoně o státní službě, co vymyslelo samo ministerstvo, a to je, že se může tajemník dohodnout s přímým nadřízeným, který povede sám výběrové řízení a potom doporučí tajemníkovi, koho vybrat. Pokud to není úplně skvěle napsané, tak se omlouvám, nicméně při projednávání zákona o státní službě bylo přislíbeno, že v tomto duchu to bude implementováno do zákona o úřednících, což se nestalo, tak to je můj pokus o implementaci toho, co bylo v zákoně o státní službě.

Nyní k dalším pozměňovacím návrhům. Pozměňovací návrh 4071 a 4072 - jsou si obdobné, pouze v číslovkách se mění. Předložený návrh zákona mění počet dnů, které musí úředníci věnovat svému vzdělávání. V současné době je v zákoně během tří let 18 dnů vzdělávání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP