(17.30 hodin)
(pokračuje Michaela Šebelová)

A ještě bych chtěla zmínit jednu takovou drobnost, o které určitě bude mluvit později potom poslankyně Klára Kocmanová. My jsme opravdu ten návrh diskutovali dlouze, 12. března jsme jako předkladatelé k tomu uspořádali kulatý stůl. 27. března jsme komplexní pozměňovací návrh rozeslali všem kolegům ze zdravotnického výboru. Ten zákon už kromě legislativně technických úprav se od té doby nezměnil, ale během té doby, toho jednoho měsíce, ještě odborníci z Úřadu vlády byli na jednání OSN, kde bylo doporučeno zpřesnění té formulace, tak ještě budeme podávat zvláště jeden pozměňovací návrh k tomu zpřesnění. Jedná se o formulaci - rozdíl je v tom, jestli "látka, která způsobuje", anebo "látka, jejíž užívání způsobuje". My si myslíme, že formulace "užívání" více navádí k tomu, že se jedná o něco, co je určeno k lidské spotřebě a lidské konzumaci, tudíž já osobně se přikláním k tomu - ale už jsme se na tom, protože ta změna byla načtena nebo doporučena v poslední fázi, neshodli - takže tady férově říkám, že jsme to z toho návrhu komplexního vyjmuli, předložíme to zvlášť, aby se Poslanecká sněmovna mohla nad tím zamyslet.

Chtěla bych velice poprosit o to, abychom měli na paměti - můžeme mít různé názory na to, a určitě ten zákon není dokonalý, chybí celá řada prováděcích předpisů, měníme tady deset zákonů, spoustu věcí se budeme teprve učit za pochodu - ale myslím si, že je to důležitý krok k tomu, abychom se od - za mě nesmyslných - zákazů přesunuli k smysluplné regulaci a abychom měli na paměti to, že současný stav je opravdu neúnosný a v současném stavu my nedokážeme smysluplně ochránit děti a mladistvé od toho, aby si koupili kdekoliv gumové medvídky, aniž by věděly, že v reálu nejí gumové medvídky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, paní poslankyně. S faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Brázdil, poté paní poslankyně Adámková.

 

Poslanec Milan Brázdil: Chtěl bych zareagovat. Smysluplná regulace... Kolegyně, kolegové, víte, co my to projednáváme? Legalizaci drog! Vy chcete, aby mladí lidi si preparovali, nejen mladí, i staří, preparovali mozek a já potom jako ze záchranky k nim jezdil: agresivní sobě, svému okolí, nebezpeční, pak je tam další látkou tlumili. To my nechceme. Aspoň tedy od zdravotníků bych očekával ne - žádnou legalizaci, zakázat dětem. Ale legalizovat jako prodej a ještě do kamenných... A nebude to takové. Ne! My bychom měli jako poslanci říct: naše republika bude čistá, my tady nechceme žádné dealery drog.

Nevím, jestli jste mě teď někdo poslouchal, ale tímto způsobem vlastně my říkáme: My vám to zlegalizujeme, abyste si vy, kteří jste závislí, mohli pro to přijít. Ale já nechci, aby někdo byl závislý, aby další množství lidí, kteří dneska už jsou tak psychicky na tom špatně, válka a tak dále, aby to řešili něčím takovým, preparovali si mozek. Nesouhlasím s tím a chtěl bych, aby naše republika byla bez takovýchto dealerů, bez takovýchto psychotropních, psychomodulačních a jiných látek, které v podstatě z lidí nedělají lidi, ale dohánějí je i k šílenství. Nechci to.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosil bych další s faktickou poznámkou, a to je paní poslankyně Věra Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, domnívám se, že problematika užívání návykových látek je opravdu velký problém naší republiky. Bohužel, dostupnost pro naše děti, což je nejohroženější skupina, tady je. Já bych si velmi přála, aby tomu tak nebylo, ale realita je opravdu jiná. Naprosto rozumím panu kolegovi Brázdilovi, protože opravdu ty trosky, které potom vidíme v našich ordinacích, jsou tristními ukázkami lidských bytostí. Je třeba si uvědomit, že svět není zcela čistý, to víme také velmi dobře. Bohužel katastrofální je, že příkladně - já tady nechci nic jmenovat, aby někdo, kdo nás poslouchá, si nemyslel, že děláme reklamu, chraň pánbůh - ale bohužel máme už i žáky první, druhé třídy, kteří končí na jednotkách intenzivní péče po požití těchto látek. Některé látky opravdu nejsou na žádném seznamu a v podstatě teď, když půjdete, tak si koupíte obrázek Karlova mostu a prostě k tomu příslušnou látku. Takže o tom, že se budeme muset podívat na stratifikaci a určité látky dát na blacklist, je bezpochybné, protože jinak jsou to dveře otevřené opravdu všem dealerům a lidem, kteří s tím velmi dobře umí provádět byznys, a bohužel směřují na ty velmi ohrožené skupiny, a to jsou děti. Poslední konkrétní případ byl osmiletý chlapec, který někde dostal toho medvídka ve škole - což znamená, že on ví, že si nesmí od cizího nic vzít, to by si nevzal, nevzal by si žádný prášek, to by si taky nevzal, ovšem medvídka si vezme.

Já tady mám trošku ještě problém s vyjasněním kompetencí mezi Úřadem vlády a Ministerstvem zdravotnictví. Předpokládám, že ještě budeme mít vysvětleny tyto věci, aby se tam předešlo spekulacím, které by se mohly zdáti důležité, a byly by důležité, a to bych byla velmi ráda, než budeme dále o tom povídat, abychom tady v tom měli jasno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Zlínský, poté se připraví s faktickou poznámkou pan vicepremiér Válek, poté paní poslankyně Zajíčková.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já bych měl, vaším prostřednictvím, dotaz na předkladatele nebo někoho z předkladatelů, aby mně vysvětlil pojem "malá zdravotní a sociální nebezpečnost", jaká je definice tohoto, protože mně to připadá jako absolutně vágní, a já si pod tím tedy nedokážu nic představit. Pokud toto nebudeme definovat, tak se pohybujeme absolutně na vodě. Prostě mně to připadá úplně šílené. Pak co může být schváleno, co může být vlastně mezi těmi psychomodulační léky, co tam může být zařazeno? Protože si myslím, že kdokoliv z těch odborníků, kteří o tom budou rozhodovat, se ocitne pod ohromným tlakem, protože za tím je schovaný ohromný byznys. Takže jak budeme kontrolovat takové odborníky, že rozhodují správně a tak, jak mají? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Pan vicepremiér Válek.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuju, pane předsedající. Tak, dámy a pánové, vidím, že je dobře, že jsme odhlasovali hlasování po sedmé a po desáté, protože diskuse bude bohatá.

Chtěl bych říct, že určitě nejsem ten, který by podporoval konzumaci návykových látek. Dvakrát jsem donesl na vládu zařazení tady těch derivátů HHC, aby byly zakázané. Podruhé jsem přesvědčil vládu, aby to schválila, a myslím si, že určitě nejsem ten, kterého by oslavoval kdokoliv, kdo řekněme v této oblasti je málo radikální. Spíš si myslím, že patřím mezi ty extrémně radikální, a proto ten zákon podporuju, protože to je jeden z nejradikálnějších zákonů, který vůbec by mohl vzniknout. Velmi stručně řeknu proč.

V současné době musím čekat, až se mně jakýkoliv takový preparát objeví na trhu v České republice, musím aktivně zjišťovat, jestli se tedy prodává. Pokud se prodává jako upomínkový předmět, neexistuje způsob, jak to regulovat - těžko můžu zakázat prodej upomínkových předmětů dětem do 18 let, to bych pravděpodobně skončil na psychiatrii a ty jsou přetížené, nechtěl bych je zatěžovat. Jediná možnost, která je, že předložím úřadu koordinátora protidrogové politiky a dalším, aby zvážili zákaz této látky. To můžu udělat, ale musí to pak ještě vláda schválit. Stejně to pak podléhá ještě notifikaci Evropské unie. WHO, ano, by měla reagovat podstatně rychleji, jsou to naši kolegové. Je jejich chyba, že v tomto případě nejsou aktivnější.

Tento zákon umožní v podstatě tři věci. Jakákoliv látka, která se kdekoliv objeví a automaticky bude na blacklistu v České republice dva roky, dva roky se nejenom u nás, ale i WHO bude zjišťovat její škodlivost a pak v lepším případě se ta látka bude regulovat daleko tvrději než alkohol, a o škodlivosti alkoholu vás nemusím přesvědčovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP