(17.40 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času, a nyní tedy paní poslankyně Zajíčková, připraví se pan poslanec Kobza.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Já bych chtěla velmi krátce zareagovat na svého milého kolegu pana Milana Brázdila, samozřejmě prostřednictvím vás, pane předsedající. Já bych také chtěla žít v ideálním světě. Mně taky nedělá dobře se tady vlastně zabývat tím, co zakážeme, nezakážeme, ale ono se ukazuje, že žádná prohibice neexistuje a nefunguje. Nefunguje! Přineste mi, pane Brázdile prostřednictvím předsedajícího, jediný důkaz o tom, že prohibice v dějinách lidstva měla nějaký efekt, nějaký výsledek - že se přestalo fetovat, že se přestalo pít, že se prostě přestaly užívat návykové látky. Neexistuje taková studie, neexistuje takovýhle efekt. Naopak, podporuje se šedá ekonomika, není to pod kontrolou, a vlastně devastace na zdraví lidí je daleko horší, než když tu bude nějaká regulace. Pokud mi přinesete relevantní důkaz, studii o tom, že zákaz, absolutní zákaz funguje, já určitě se ráda o tom s vámi budu dál bavit. Ale všechna čísla a studie ukazují, že to prostě v našem světě - a nikdy to tak nebylo a ani nebude - to prostě nemá vůbec žádný, jak jsem řekla, efekt. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní poprosím pana poslance Kobzu a jako poslední s faktickou je přihlášena paní poslankyně Šebelová.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já bych se s vámi rád podělil o svůj vlastní osobní zážitek. Bylo mi třináct, v Helsinkách na kluzišti v zimě, ve tmě jsem si přezouval brusle a přišel chlap, dospělý z mého pohledu třináctiletého kluka, dospělý, velký, silný chlap, a třikrát mě bodl. Bodl mě do srdeční krajiny. Měl jsem jediné štěstí, že jsem měl zimní bundu, která měla hedvábnou podšívku a po té podšívce se mu ta čepel smekla, takže naštěstí mě nezasáhl. Nicméně jiný člověk, na kterého potom nastartoval později, ten už toto štěstí neměl, tam už vedl úder zřejmě pod jiným úhlem a skutečně ho pobodal. Naštěstí ho chytili. Byl to syn nějakého lékaře, kterému chodil na prášky, na morfin, na různá další narkotika, a v momentě, kdy tohle prováděl, byl úplně mimo.

Já jsem tady teď vyslechl ke svému úžasu spoustu omluv, proč to vlastně musíme tolerovat, proč musíme nějakým způsobem být neschopní tomu zabránit. Já jsem vám chtěl říct tento svůj osobní zážitek z mé vlastní životní dráhy, abyste si uvědomili, že až se něco podobného, jako se stalo mně, stane vašim dětem, tak si sáhněte do svědomí, protože jste měli možnost tomu zabránit, nebo to aspoň omezit, a neudělali jste to. Takže vaše děti odskáčou to, co vy dneska budete projednávat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní prosím paní poslankyni Šebelovou.

 

Poslankyně Michaela Šebelová: Děkuji za slovo. Já si dovolím krátce v odpovědi zareagovat na kolegu Zlínského, vaším prostřednictvím. Samozřejmě že to nebude tak, že se někdo podívá z okna a rozhodne se, že ta nebo ona látka je nebo není nebezpečná. Vždy je to posuzováno odborníky a v rámci hodnocení rizik u látek zařazených do kategorie psychoaktivních látek jsou posuzovány mimo jiné jejich farmakologické a toxikologické vlastnosti, míra a povaha psychoaktivity té látky, potenciál vyvolat závislost a zdravotní či sociální škody, informace týkající se trhu s danou látkou, stejně jako zdravotních a sociálních následků užívání látky, hodnocení a doporučení mezinárodních organizací a institucí Evropské unie. Takže opravdu se na tom hodnocení bude podílet celá řada odborníků a samozřejmě v momentě, kdy se ukáže, že ta látka může vyvolat takové chování, jako právě přede mnou popsal pan poslanec Kobza, vaším prostřednictvím, zcela jistě bude zařazena na seznam zakázaných látek.

Ještě si dovolím reagovat na pana Kobzu, prostřednictvím pana předsedajícího. My ale teď máme situaci, kdy děti si kupují reklamní sběratelské předměty v automatech, které obsahují látku, která jim škodí, takže my tím, že nepřijmeme legislativu, která dokáže tento prodej regulovat, právě budeme mít na svědomí ty děti, které třeba v kombinaci s alkoholem a dalšími látkami budou mít veliký problém. Takže já naopak tvrdím, že když neuděláme nic, budeme mít na svědomí řadu uživatelů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Adámková.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Ještě k tomu pozměňovacímu návrhu, který tady zazněl. Já bych byla velmi ráda, kdyby všichni opravdu velmi pečlivě pročetli některé formulace, a důvod, proč ho nemohu podepsat, ještě abych to řekla, je proto, že si tam stále nejsem zcela jistá, zda jsme se úplně vypořádali s jednou větou, kterou tam paní kolegyně Kocmanová dopsala, a to je, že tyto látky jsou určené ke spotřebě. Prosím pěkně, to je špatně, my bychom tím naváděli děti, že se to má automaticky jíst, čili to je formulace ne úplně správná a nejsem si jistá, že nám v tom kontextu ještě něco nezůstalo, čili proto to pro mě v této chvíli je takto nepodepsatelné.

Jinak bych chtěla jenom říci, že bohužel samozřejmě, že ta druhá strana, to znamená ti, kteří vyrábějí a dealují, samozřejmě se snaží velmi obsáhnout ten trh, pochopitelně, protože to je byznys velmi lukrativní, to není nic, co by bylo zbytkového. Já se domnívám, že tady by měla být i posílena úloha školy, což není možné v jednom zákonu pravděpodobně všechno samozřejmě dát. V každém případě by měla být posílena úloha školy, protože se opakovaně stává - slyším to od lidí, kteří učí dlouho a jsou opravdu zkušenými pedagogy - že jim přicházejí i pod vlivem těchto látek děti do školy, tím myslím tedy celou základní devítiletou školu, nemyslím tím úplně první stupeň. Oni poměrně obtížně komunikují s rodiči a shánějí tam další řešení, čili byla bych velmi ráda, kdybychom pomýšleli i tady na to. V případě, že ten učitel nabude dojmu, že tedy dítě je pod vlivem nějaké látky - nemusí být zrovna v bezvědomí, to doufám, že nebude - aby bylo možné jenom rodičům oznámit, že tedy pokračují další úkony, a nemuseli čekat na to, až přijedou do školy, protože tam skutečně může dojít k ohrožení života. Tyto látky jsou velmi nebezpečné, není to žádné jednoduché a je to opravdu složitá záležitost. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Nyní pan poslanec Zlínský a poté se připraví paní poslankyně Němečková Crkvenjaš.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Budu vaším prostřednictvím reagovat na paní poslankyni Zajíčkovou ohledně té prohibice. Kdyby to tak bylo, že prohibice nemá žádný účinek, tak pak můžeme zrušit prohibici heroinu, cracku, zombie drogy. Samozřejmě nemá nikdy stoprocentní účinek, že se zabrání tomu, aby někteří lidé to užívali, ale samozřejmě znepřístupní tu drogu ta prohibice nebo pokus o prohibici mnoha lidem, kteří by k ní měli snadný přístup, a pak samozřejmě těch lidí, kteří by tu drogu užívali, by bylo mnohem více.

Vaším prostřednictvím budu reagovat na paní poslankyni Šebelovou. Ano, vy máte pravdu, co jste tady vyjmenovala ty body, kterých se to má týkat, to, jestli je to málo nebo moc nebezpečné sociálně nebo zdravotně, ale pořád to neodpovědělo na tu otázku, na tu konkrétní, jaké ty parametry mají být. O tom budou rozhodovat odborníci a já jsem tady řekl, že ti odborníci budou pod absolutním tlakem, že za tím budou schovány, nechci říci, jak obrovské prostředky, ale nepochybuji, že to bude ohromný byznys. A kdo bude kontrolovat ty odborníky? A kdo bude stanovovat přesné parametry, podle kterých se ti odborníci mají řídit? O to mi jde. Děkuji za odpověď. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP