(17.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Nyní paní poslankyně.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, pane předsedající. Já tady zareaguji nejdřív na kolegyni Adámkovou, vaším prostřednictvím. Byla tam původně zvažována věta do komplexního pozměňovacího návrhu, kterou tam chtěla zařadit paní poslankyně Kocmanová, že to jsou látky určené k přímé spotřebě, nicméně není tam zařazena, není v komplexním pozměňovacím návrhu, pokud se nemýlím - možná je ve zvláštním, ale v komplexním není.

Teď mi, prosím vás, dovolte jenom říct, zareaguji na všechny zároveň, když řeknu, že tady ten problém prostě máme. Problém máme i po tom, co jsme zakázali HHC, opět se hned vyrojily další látky, které - oni změní jednu skupinu na té molekule a už máme novou látku a nic s tím nenaděláme, a než dáme nový zákaz, prostě ta látka bude užívána. A jak jsem říkala, jako lékaři, když se nám takové dítě - nebo i dospělý - dostane do rukou intoxikované látkou, o které nic nevíme, tak je to strašně nepříjemné a nebezpečné pro život toho jedince. To je důvod, proč opravdu potřebujeme tento zákon, protože žádná látka, pokud neprojde komplexním posouzením, až dva roky může být na seznamu zařazených psychoaktivních látek a může být zkoumána, než rozhodneme, tak žádná látka se do té doby nemůže uvést na trh, nemůže se prodávat, nemůže se distribuovat. To si myslím, že je ta správná ochrana. Pokud to úplně zakážeme, tak na prvním rohu u školy se objeví nějaký dealer, který prostě to nabídne našemu dítěti. To si myslím, že bychom měli mít na paměti, že opravdu nejsme schopni to zakázat, musíme to regulovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, úplně přesně na sekundu to bylo. Poprosím pana poslance Maška, připraví se pan poslanec Kobza, poté pan poslanec Zlínský. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, zareaguji na několik svých předřečníků, a to takovou - pokusím se trošku hledat jednotící myšlenku. My skutečně máme ve společnosti velký problém - velký problém s přílivem nových a nových syntetických látek. Viděli jsme tu reakci na to zakázání HHC, okamžitě nějaké nové látky se objevují. My jsme se o tom bavili poměrně obšírně na zdravotním výboru. Semináře jsem se tedy neúčastnil, ale ten návrh mi z tohohle pohledu přijde velmi logický v tom, že tam vlastně dáváme ty látky povinně na nějakou čekací listinu. Na té čekací listině by se to ale nemělo pročekat. Tam bude strašně záviset na prováděcích předpisech, aby po zařazení té látky do čekací listiny se okamžitě začala ta látka nějakým způsobem zkoumat, posuzovat tak, aby skutečně do dvou let bylo jasné, jestli bude přeřazena mezi návykové látky. Tam to vidím relativně jednoduché, protože když se dostane mezi návykové látky, tam je trestnost z hlediska jejího prodeje, její distribuce a podobně, a tam se ta represe nějakým způsobem dá uplatnit.

S čím já mám malinko problém, je skupina psychomodulačních látek a co to vlastně ta psychomodulační látka je - jestli opravdu už je málo škodlivá, že si můžeme dovolit nechat ji kupovat dospělé populaci. Potom my bychom zřejmě byli pro nějaké zpřísnění ve smyslu, že by to neměl být internet. ale mělo by to být tvrdší, pouze třeba na kamenné prodejny, což se ukáže eventuálně v rámci pozměňovacích návrhů. A tam já vidím problém - ne problém u těch návykových látek, kam se přeřadí z čekací listiny, ale u té skupiny psychomodulačních látek tak, aby nám nebobtnala, aby byla nějakým způsobem definována a regulována. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. Poprosím pana poslance Kobzu. Stále jsme v režimu faktických poznámek.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, pane předsedající. Já mám takový pocit, že místo hledání východiska hledáme důvody, proč to nejde, protože když si uvědomíme, jak snadno dokážeme zakázat čínské plastové hračky, protože jsou škodlivé, tak proč by to nemohlo jít tady s těmito látkami? A je otázka, jestli to má řešit zdravotní úřad, nebo Česká obchodní inspekce.

Je mi jasné, že stoosmičková koalice s Piráty si to prosadí. Sleduju snahy o legalizaci drog, o popularizaci drog od roku 1992, kdy jsem se vrátil do Čech, kdy jsem se nestačil divit, a to jsem přijel ze Středního východu, kde ty drogy skutečně jsou, jsou ilegální, je tam poměrně vysoká trestnost pro dealery, někde dokonce tresty smrti, a dokážou si s tím poradit, aby to dokázali udržet v nějakých mezích, aby jim to nedevastovalo společnost. Ale to, s čím my si tady hrajeme, to je Pandořina skříňka, o kterou se snaží skutečně generace dealerů drog a pěstitelů drog už od dvaadevadesátého roku. A v podstatě tím, že nejsme ochotni najít způsob, jak se tomu postavit, utápíme se v naprosto nesmyslné detailní legislativě, místo abychom našli nějaký způsob, jak jsem říkal, viz třeba Česká obchodní inspekce - prostě je to škodlivé, tak se to zakáže, sebere, zabaví a je po ptákách. Uvědomme si, že se bavíme o věcech, které jsou na hranici legality, a ti ilegální výrobci a dealeři se nebudou ptát po zákonech. My musíme najít způsob, jak je motivovat, aby to v uvozovkách nedělali. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím pana poslance Zlínského.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Já o tom budu hovořit ve svém vystoupení, o mechanismu účinku toho kanabinoidu, takže teď s tím nebudu zdržovat, ale předpokládám, že všechny ty látky, o kterých tady hovořila paní poslankyně Němečková Crkvenjaš, jsou svým způsobem příbuzné. Ony jsou to polosyntetické deriváty těch přirozeně se vyskytujících kanabinoidů. Já tedy nejsem právník, ale mně to připadá iracionální, že my nejsme schopni říct: Dobře, všechny deriváty kanabinoidů prostě vyřazujeme. Samozřejmě některé nemusí být vůbec jako účinné, ale pak otázkou je, proč by se prodávaly, jako budou zakázány. Já nevím, možná mi to tady někdo vysvětlí, proč to nejde. Rád si to nechám vysvětlit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a poprosím s faktickou - zatím v tuto chvíli poslední - paní poslankyni Němečkovou Crkvenjaš.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Vyslechli jsme si opět argumenty - já se obávám, že tady bohužel ty argumenty na obou stranách budou zaznívat pořad dokola. Já musím opakovat: my opravdu nechceme legalizovat tvrdé drogy, to rozhodně nechceme. A také musím říct, že není pravda, že za psychomodulační látky by nebyly žádné postihy, v zákoně to je jasně napsané, že i na kategorii psychomodulačních látek se vztahuje trestní zákoník, který mimochodem je také upraven, a je tam trest odnětí svobody až pět let, pokud někdo podá mladistvému psychomodulační látku. Takže tady si opravdu myslím, že tenhle argument je trochu lichý, že bychom to neupravovali a že by to bylo volně ponecháno bez trestněprávní zodpovědnosti.

Tady mi dovolte ještě jednu věc, protože samozřejmě jsem matka, mám děti a nechci, aby se dostaly k drogám, ale já je neochráním tím, že to zakážu. Opravdu když se podíváte v dnešní době, ti dealeři jsou všude a kolem škol se ochomýtají nejvíce.

A teď zareaguju na pana poslance Kobzu, vaším prostřednictvím, jak tady uváděl hračky - nemyslím si, že by se našel někdo, kdo by chtěl distribuovat na černém trhu čínské hračky, takže tohle opravdu si myslím, že není úplně vhodné srovnání. Tady se jedná o látky, na kterých se dá vydělat, na kterých černý trh vydělává, a my nechceme podporovat černý trh, chceme to regulovat a zakázat dostupnost těchto látek dětem - opakuji, dětem. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP