(20.00 hodin)

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Tak mám zopakovat, paní předsedající, nebo je to zaznamenáno?

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pevně věřím, že jsme to zaznamenali.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji. Takže mi dovolte ještě navrhnout zkrácení lhůty pro projednání návrhu zákona pro třetí čtení ze 14 na 7 dnů podle § 95 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Než dám slovo panu poslanci Fifkovi: pan poslanec Černý ruší svoji omluvu.

Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Petr Fifka: Děkuji. Já bych se rád přihlásil ke svému pozměňovacímu návrhu, který je pod číslem 4214 a který jsem přednesl v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní se přihlásila o slovo paní poslankyně Klára Kocmanová, připraví se pan poslanec Jan Bureš. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Klára Kocmanová: Děkuji. Já se přihlašuji k pozměňovacímu návrhu číslo 4218, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se o slovo hlásí do podrobné rozpravy pan poslanec Jan Bureš, poté pan poslanec Marek Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bureš: Děkuji. Když se moje ctěná kolegyně hlásila k pozměňovacímu návrhu pod číslem 4218, tak já se hlásím ke 4217, ovšem s tím, že jej načítám jako pozměňovací návrh k pozměňovacímu návrhu číslo 4203. Ačkoliv je na titulní stránce uvedeno něco jiného, skutečně to načítám jako pozměňovací návrh ke komplexnímu pozměňovacímu návrhu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji. Nyní pan poslanec Marek Novák. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já se tímto hlásím k pozměňujícímu návrhu 4221, který jsem odůvodnil v obecné rozpravě.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Děkuji, pane poslanče. Jako první se hlásil - ano, pan předseda Michálek, poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se hlásím k pozměňovacímu návrhu, který je v systému uveden jako sněmovní dokument 4219. Odůvodnění je v příloze. Je to ten pozměňovací návrh, který se týká vývozu návykových látek do zahraničí. Jest to odůvodněno tak, že je potřeba dodržovat naše závazky, které vyplývají z práva Evropské unie, a z hlediska toho, že látky jsou navrhovány jako legální, je potom otázka, jestli by bylo v souladu se zakládacími smlouvami Evropské unie, abychom stanovovali omezení vývozu nebo nějaká opatření s rovnocenným účinkem, která by byla v rozporu s volným pohybem zboží v rámci Evropské unie.

Je to pozměňovací návrh, který předkládám jako návrh poslanců sebe, pana Jana Kuchaře a paní poslankyně Renáty Zajíčkové, která ostatně už tento pozměňovací návrh avizovala v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní než dám slovo paní předsedkyni Schillerové - není potřeba? - ještě přečtu omluvu. Omlouvá se Philipp Tom od 18 hodin z pracovních důvodů.

Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Táži se na závěrečná slova - není zájem.

Nyní bychom přistoupili k hlasování o návrzích, které padly během podrobné rozpravy, a to byl návrh paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš na zkrácení lhůty k projednání ve výboru mezi druhým a třetím čtením ze 14 na 7 dnů. Přivolám kolegy z předsálí.

Zahajuji hlasování...

Zaznamenala jsem zájem o odhlášení, všechny vás odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počkáme, až se ustálí počet přihlášených.

 

Mezitím tedy zopakuji návrh paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš, která navrhla zkrácení lhůty na projednávání v garančním výboru mezi druhým a třetím čtením ze 14 na 7 dnů. Zdá se, že se počet přihlášených ustálil.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro tento návrh? Kdo je proti?

Hlasování číslo 124, přihlášeno 131 poslanců a poslankyň, pro 73, proti 56. Návrh byl přijat, zkrátili jsme tedy lhůtu ze 14 na 7 dnů.

 

Končím projednávání druhého čtení tohoto návrhu. Děkuji navrhovatelce a zpravodaji.

 

Budeme pokračovat v projednávání dalšího bodu a tím je bod

 

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě
náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností
a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 613/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr kultury Martin Baxa. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych jenom krátce pronesl pár vět k úvodu druhého čtení návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů, zákon o církvích a náboženských společnostech. Já jsem tedy představil už v prvním čtení detailněji tento návrh. Jedná se vlastně o příležitost k tomu, abychom navrhli provést některé změny, které se týkají oblasti ekonomické, které jsou, řekl bych, velmi podstatné. Jedná se vlastně o větší stabilitu pro hospodaření právnických osob zakládaných registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi. Mění se některé záležitosti spojené s evidencí... (Ve sněmovně je trvalý hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane ministře, že vás přerušuji, a poprosila bych kolegy, aby své hovory přesunuli do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Teď jsem zapomněl, kde jsem skončil.

... přizpůsobení se postupující digitalizaci a snížení administrativní zátěže jak na straně adresátů právní úpravy, tak i na straně státu.

Chtěl bych podotknout, že ten náš návrh novely církevního zákona není nijakým návrhem revoluční ve smyslu toho, že by se jednalo o nějaké hluboké koncepční zásahy. Ten zákon od roku 2002 se ukazuje jako funkční, nicméně s postupem času, a zejména praxe se ukázaly některé věci, které je možné navrhnout k úpravě, což tímto činíme.

Děkuji za pozornost a jsem připraven reagovat na další podněty, připomínky a podobně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 613/1, 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslanec Ondřej Matěj Havel, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP