Úterý 16. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

8.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě
náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností
a o změně některých zákonů (zákon o církvích a náboženských společnostech),
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 634/2004 Sb.,
o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 613/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr kultury Martin Baxa. Prosím, ujměte se slova.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, dovolte mi, abych jenom krátce pronesl pár vět k úvodu druhého čtení návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb., o svobodě náboženského vyznání a postavení církví a náboženských společností a o změně některých zákonů, zákon o církvích a náboženských společnostech. Já jsem tedy představil už v prvním čtení detailněji tento návrh. Jedná se vlastně o příležitost k tomu, abychom navrhli provést některé změny, které se týkají oblasti ekonomické, které jsou, řekl bych, velmi podstatné. Jedná se vlastně o větší stabilitu pro hospodaření právnických osob zakládaných registrovanými církvemi a náboženskými společnostmi. Mění se některé záležitosti spojené s evidencí... (Ve sněmovně je trvalý hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane ministře, že vás přerušuji, a poprosila bych kolegy, aby své hovory přesunuli do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Teď jsem zapomněl, kde jsem skončil.

... přizpůsobení se postupující digitalizaci a snížení administrativní zátěže jak na straně adresátů právní úpravy, tak i na straně státu.

Chtěl bych podotknout, že ten náš návrh novely církevního zákona není nijakým návrhem revoluční ve smyslu toho, že by se jednalo o nějaké hluboké koncepční zásahy. Ten zákon od roku 2002 se ukazuje jako funkční, nicméně s postupem času, a zejména praxe se ukázaly některé věci, které je možné navrhnout k úpravě, což tímto činíme.

Děkuji za pozornost a jsem připraven reagovat na další podněty, připomínky a podobně.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání výboru pro vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 613/1, 2. Prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu, poslanec Ondřej Matěj Havel, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi tedy, abych vás informoval o průběhu projednání této novely ve vzdělávacím výboru. Konstatuji, že vzdělávací výbor nepřijal žádný pozměňovací návrh k tomuto zákonu a naopak mě pověřil, abych vás seznámil s jeho usnesením: vzdělávací výbor doporučuje Poslanecké sněmovně, aby schválila sněmovní tisk 613 v předloženém znění. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní otevírám obecnou rozpravu, do které je přihlášen nejprve pan poslanec Zdeněk Kettner, poté paní poslankyně Nina Nováková. Pana poslance tady nevidím, to znamená, že nyní je na řadě paní poslankyně Nina Nováková, a připraví se pan poslanec Helebrant. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ráda bych krátce - nebojte se, nebude to trvat půl hodiny ani deset minut - zdůvodnila pozměňovací návrh, který podávám spolu s panem poslancem Alešem Dufkem. Je to tedy pozměňovací návrh, ke kterému se potom přihlásím, pod číslem 4189.

Tento pozměňovací návrh nijak nemění účel novely vládního návrhu zákona, nemění ani logiku ani strukturu tohoto návrhu. Týká se výlučně terminologické otázky, a to označování právnických osob, které jsou zřizovány církvemi a náboženskými společnostmi. Musíme si říci, že od roku 2005 platí označování těchto právnických osob jako evidované právnické osoby. V tomto rejstříku k dnešnímu dni je už několik tisíc těchto evidovaných právnických osob. Nesmíme zapomenout, že zákon se týká svobody, jedné ze základních lidských svobod, a to je svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání, a upravuje tu možnost pro každého, aby svoje náboženské vyznání projevoval. V platné novele od roku 2005 je asi dobré stručně říct, že od roku 2002 do roku 2005 se pro právnické osoby používalo označení církevní právnická osoba, a to je právě ten pojem, o kterém bych prosila v tom pozměňovacím návrhu, spolu s kolegou Dufkem, aby tento pojem nebyl znovu zaváděn.

Stručně vysvětlím. Církev a adjektivum církevní prostě etymologicky nemůžeme odpoutat od toho, že to je "ecclésia tu Kyriu" neboli shromáždění Pánovo, neboli je to společenství lidí, kteří se hlásí k božství Kristovu. Ostatní náboženská společenství rámcově toto označení církev vůbec neužívají. Že to není tak samozřejmé a že trošku problém je, si můžeme ukázat i na tom, že třeba Evropský soud pro lidská práva důsledně hovoří pouze o náboženských společenstvích a nepoužívá pojem církve. Je to prostě proto, že čas se nezastavil a každá země, každý stát - a evropské státy v zásadě na tom principu jsou postavené, jsou to pluralitní státy, které počítají s tím, že různé skupiny lidí se hlásí k nějakému vyznání, a teď by tedy byl asi nejvhodnější ten pojem - vyznání je konfese. Proto také se hovoří třeba o konfesním právu a pojem církevní právo je důsledně používán pouze pro vnitřní právo uvnitř církve, ale jinak je to právo konfesní.

My jsme zvolili a dlouhodobě používáme takové komplikované označení, a to jsou církve a náboženské společnosti. Mezi církvemi a náboženskými společnostmi žádný právní rozdíl neexistuje, ale, dámy a pánové, a to je důležité: rozumím tomu, že je logická snaha zjednodušit tohleto, církve a náboženské společnosti. My tedy dnes pro ta zařízení zřizovaná církvemi a náboženskými společnostmi používáme označení evidované právnické osoby. Je to sice logické, ale použít jako nadřazený pojem to "církevní" považuji za nesprávné a nevhodné. V současné době, kdy je registrováno mezi církvemi a náboženskými společnostmi, je to něco přes čtyřicet, tak už mezi těmito čtyřmi desítkami církví a náboženských společností je spolehlivá čtvrtina, která absolutně nesouvisí s křesťanským vyznáním, s jakoukoli denominací křesťanskou, a dokonce tihleti lidé, ale ti mají právo samozřejmě svoji konfesi, mají právo se k ní hlásit, a tato společenství mají právo jistě i zakládat nějaké právnické osoby.

Já řeknu třeba - v roce 2002 byla registrovaná Mezinárodní společnost pro vědomí Krišny, v roce 2015 vyšla Guru Hindu Mandir, v roce 2004 Ústředí muslimských obcí v České republice, v roce 2007 Buddhismus Diamantové cesty, v roce 2007 vyšla Nirmala Dharma, nebo v roce 2014 Společenství Josefa Zezulky, nebo Théravádový buddhismus, nebo v roce 2020 Společenství buddhismu v České republice a v roce 2022 náboženská společnost Slované, ryze deklarující pohanství. Všechna tato legitimní registrovaná náboženská společenství, všechny tyto registrované legitimní konfese vůbec s pojmem církev, s tím myšlenkovým konceptem církev, nepracují. Proto bych velmi prosila, aby - a teď, co je podstata toho pozměňovacího návrhu - neměnit to, co tam od roku 2005 je, čili ponechat název, označení evidovaná právnická osoba pro právnické osoby zřizované církvemi a náboženskými společnostmi. Třeba jednou přejdeme na pojem konfese a pak budeme hovořit o konfesním. Upuštěním od této změny dojde také k ušetření prostředků z veřejného rozpočtu, protože změna názvu sebou samozřejmě nese - a znovu říkám, je to na tisícovky těch právnických osob - náklady spočívající ve změně rejstříku evidovaných právnických osob a tak dále. Čili dokud - velmi souhlasím s touto novelou, podporuji ji - ale dokud nepřijdeme na nějaký vhodnější krátký název, doporučovala bych neměnit a ponechat pojem evidovaná právnická osoba. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Helebrant a poté pan poslanec Kettner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, chci vás seznámit se dvěma pozměňovacími návrhy poslanců Jaroslavy Pokorné Jermanové, Margity Balaštíkové, Jany Hanzlíkové, Bereniky Peštové, Jiřího Maška, Evy Fialové, Petra Sadovského, Tomáše Helebranta, Františka Petrtýla a Michala Ratiborského k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 3/2002 Sb. A teď ho krátce odůvodním.

Vlivem vysokého růstu cen je nutné alokovat v následujících letech ze státního rozpočtu prostředky na takzvanou inflační doložku zakotvenou v zákoně o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Ta v současné době počítá s tím, že výše nesplacené částky finanční náhrady každoročně zvyšuje o míru roční inflace zveřejněnou Českým statistickým úřadem pro kalendářní rok o dva roky předcházející kalendářnímu roku výplaty konkrétní roční částky. Zohledníme-li současnou inflaci, je zřejmé, že nová výše nesplacené částky o inflaci z let 2022 a 2023 by si vyžádala alokaci prostředků státního rozpočtu v rozsahu, který nejenom nebyl předpokládán, ale je též neudržitelný. Navrhuje se proto částečné omezení dopadů inflační doložky s tím, že výše nesplacené částky se bude každoročně zvyšovat o pevně stanovenou procentuální výši odpovídající průměrné inflaci za posledních deset let, to je za roky 2013 až 2022, tedy v prvním případě o 2,26 % a druhý pozměňovací návrh 3,03 %. Jsou to pozměňovací návrhy 4034 a 4035. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji, pane poslanče. Nyní s přednostním právem se přihlásil pan předseda Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Na to nemohu nereagovat. Možná bych si vystačil s faktickou poznámkou, ale možná bych jaksi přeložil to, co třeba ostatní nezavnímali - to znamená, opět se tady vytahují církevní restituce, to znamená to, co tady vlastně bylo schváleno v minulých volebních obdobích, kdy hnutí ANO s podporou komunistů prosadilo zdanění církevních restitucí a skončilo to až u Ústavního soudu. Teď se pro změnu znovu do toho tento problém otvírá a hovoří se, že se opět podmínky církevních restituci mají změnit, že vlastně inflační doložka neplatí a budeme stanovovat nějaký pevný úrok. Mně tedy ten návrh přijde fakt jako velmi nešikovný, když to řeknu velmi slušně, po rozhodnutí Ústavního o zdanění církevních restitucí, protože to samozřejmě popírá legitimní očekávání, jakoukoliv legitimitu zákonodárného procesu. Já to prostě fakt svým způsobem nechápu, proč se to znovu vytahuje a znovu se zpochybňuje dohoda státu a církví z roku 2012. Upozorňuju, dohoda. Dohoda! To znamená, ta známá zásada práva facta sunt servanda, to znamená, smlouvy se mají dodržovat, opět dostává v tomto případě na frak.

A skončím tím, že si nemůžu odpustit, že zatímco tady v pátek jsem si musel vyslechnout, že my lidovci už jsme černým svědomím sociálním vlády, tak já bych to trošku parafrázoval a řekl bych, že když s něčím takovým se přijde ze strany hnutí, které má náznak se někdy prohlašovat za konzervativní, tak skutečně tenhle návrh je pro mě černým svědomím všech konzervativců, kteří volili hnutí ANO, případně uvažují o jeho volbě, protože to s konzervativismem nemá nic společného. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě než dám slovo přihlášeným do obecné rozpravy, mám zde několik faktických. Nejprve paní poslankyně Berenika Peštová, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já si svého kolegy, ctěného poslance Dufka, nesmírně vážím. Tento pozměňovací návrh - já jsem pod ním taky podepsaná - se netýká toho zdanění, jak vy říkáte, ale bavíme se tady o valorizaci. Jestliže jsme byli schopni snížit valorizaci důchodcům - a můžu si říkat, co chci, o tom, jestli souhlasím, nebo nesouhlasím s tím rozhodnutí Ústavního soudu, ale nesouhlasím s tím, co je tam napsáno, mám jiný názor, ale ctím ho - takže jestliže jsme to byli schopni udělat důchodcům, proč bychom to nebyli schopni udělat u církevních restitucích? To je ten problém. Proto říkám, ctím si, nesmírně si ho ctím, ale v tomto s ním nesouhlasím. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou je přihlášená paní poslankyně Pokorná Jermanová, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Prosím, vaše dvě minuty, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedající. Já bych také ráda reagovala na svého ctěného kolegu, vaším prostřednictvím, na pana Dufka. Můžete si projet stenozáznamy, kolikrát já jsem tady žádala jménem i svých kolegů, abychom zařadili tento nový bod - novela toho zákona tam visí už několik měsíců, abychom tady tu diskusi otevřeli a bavili se o tom. Dočkali jsme se akorát toho, že to vždycky smetete anebo to vetujete. Tak se pojďme o tom bavit, protože jestliže dokážeme důchodcům nenaplnit jejich legitimní očekávání, tak nevidím důvod, proč bychom se tady nemohli bavit i o těch inflačních doložkách, které jsou velmi umně nastavené, ale vzhledem k tomu, jak je na tom Ministerstvo kultury se svým rozpočtem a financování kulturních institucí, tak si myslím, že to je legitimní debata, která se tady má odehrávat. Já si myslím, že my jsme využili všech nástrojů, které jsme měli, a myslím si, že je správné, že ten pozměňovací návrh předkládáme, a pojďme o něm diskutovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S další faktickou vystoupí paní poslankyně Balaštíková.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já jsem v tom prvním volebním období, kdy jsem tady byla, zastupovala ANO při vyjednávání k církevním restitucím. Tehdy se navrhovala řada věcí, která měla být pozitivní pro tento stát, a my jsme i žádali církve, aby k něčemu přistoupily dobrovolně. Ale to ne - žádné duchovno, jenom peníze, peníze a peníze. A mě osobně to velmi mrzelo, protože jsem křesťanského vyznání a myslela jsem si, že církev je tady za úplně jiným účelem. To jsem se tedy, pánové a dámy, spletla. Já jsem i vyzývala, aby se církve dobrovolně vzdaly těch neočekávaných zisků, které jim z inflace náleží, ale to také ne, protože ty peníze jsou přece tak strašně důležité při rozvoji našeho duchovna.

To je všechno, co jsem vám chtěla říct. Takže až se potom budete divit, proč máme ty kostelíčky prázdné, je to proto, že jsme dali přednost těm žluťáčkům před tím, abychom vedli občany k víře v Boha. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan ministr Výborný vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Helebrant. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Tak trapná, ubohá slova předchozí kolegyně, která zde vystoupila, fakt komentovat nechci. Já myslím, že pokud si, vaším prostřednictvím, paní poslankyně Balaštíková zjistí, co skutečně této společnosti přinášejí církve a náboženské společnosti a taky federace židovských obcí, jak se věnují charitě, jak se věnují školství a vzdělávání, pak možná pochopíte, jak ubohá, ubohá slova jste tady pronesla.

Ale já jsem chtěl reagovat, to jsem se hlásil před tím, na ta slova, na srovnání těch penzistů a církví. No, to kulhá na všechny čtyři nohy nebo na dvě nohy, to je možná trošku teď dáno mým rezortem. Ale tak, přátelé, penzistům tady skutečně nebylo nic ukradeno. Pokud se bavíme o náhradě vůči církvím a náboženským společnostem, to je částečná náhrada za to, co jim ukradl komunistický režim. Takhle to je! Penzistům nic ukradeno nebylo, ti samozřejmě na své penze mají nárok, platí to dnes a bude to platit i do budoucna. Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí paní poslankyně Balaštíková s faktickou poznámkou, poté Berenika Peštová. Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Tak ještě, kolegyně a kolegové, jednou. To, co tady pronesl můj předřečník, to bylo ubohé. Víte, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, já jsem nikdy nekritizovala, že obce nepřináší něco do našeho společenství. Já jsem naopak i při tom vyjednávání říkala, že ony opravdu umí působit v sociální oblasti, aby ty finance, které jsou jim vydány, věnovaly do té sociální oblasti, do školství. Takže velmi se pletete a nevíte o tom vůbec nic. Vy jste tady řekl prázdná slova, protože kdybyste něco věděl, tak byste tu nemohl takto hovořit. Vy možná nevíte o ničem nic, protože kdybyste věděl, tak by i zemědělství nedopadalo na kolena tak, jak pod vaším vedením dopadá. Mně se líbí, jak plamenně hovoříte, ale prosím vás, napřed si o těch lidech a o tom všem něco zjistěte a pak teprve mluvte. Já tady s vámi nevedu žádný ústní souboj. Já jsem vyslovila svůj názor a mrzí mě, že nevíte vůbec, jak jsem vystupovala, co jsem říkala, a melete tady nesmysly.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Bělobrádek.

Momentík, já si jenom vyjasním s panem ministrem (K ministru Baxovi.). Vy se hlásíte s přednostním, nebo s faktickou? Dobře, děkuji.

Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře Výborný, prostřednictvím paní předsedající, nebo můžu vlastně napřímo - toto je vaše silnější parketa než zemědělství, koukám. V každém případě vy to možná cítíte tak, že důchodcům nebylo nic odepřeno. Já to cítím úplně jinak. Legitimní očekávání - říkám, ctím rozhodnutí Ústavního soudu, nesouhlasím s tím odůvodněním, ale prostě podle mého důvodu, nebo tak jak jsem si to četla, prostě legitimní očekávání nastalo, ale jenom krátkou chvíli. Nabylo to účinnosti, ale jenom krátkou chvíli. Tak to prostě tak nějak je tam napsáno, ve stručnosti popsáno, a já s tím nesouhlasím. Prostě já nesouhlasím s tím odůvodněním a to je moje právo. Že to ctím - ano, ctím, ale nesouhlasím s tím. A já si myslím, že vy tady říkáte o tom, že komunisté sebrali. Ano, to je pravda. Také dostali vráceno, a tak jak ti důchodci, tak i u tohoto díky inflaci byla ta valorizace, a bavíme se o ní. A bavíme se o ní! Když důchodcům jste dokázali ponížit, tak jste měli ponížit i církvi a měli jste s nimi o tom jednat, jestli budou ochotni, tak jako byli, jak museli být ochotni důchodci na to přistoupit, byť legitimní očekávání nastalo. Rozumím tomu, že potom se tady rozjely nějaké kampaně, že někteří důchodci souhlasí a jsou spokojeni se svými důchody. Já nevím, možná v nějakých oblastech ano, ale třeba u nás na tom severu, tam je to docela kruté. Takže já říkám, že osobně si myslím, že vy říkáte: nebyli okradeni - já si myslím, že byli. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní pan poslanec Bělobrádek, poté paní poslankyně Pokorná Jermanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se jen chtěl zeptat, o kolik byla snížena penzistům valorizace penzí vzhledem k inflaci, když to srovnáváte. O kolik byla snížena částka k výpočtu důchodů vzhledem k inflaci? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Pokorná Jermanová nyní vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Helebrandt. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Děkuji, paní předsedající. Já bych se chtěla obrátit na pana ministra Výborného. Pane ministře, já tady vůbec nemluvím o těch částkách, kdy se má vypořádat církev ohledně restitucí, my se tady bavíme o té valorizaci, a ten vzorec, který je nastaven, je nastaven tak nešikovně v uvozovkách, že z Ministerstva kultury půjde mnoho milionů církvím, které by se mohly využít třeba na opravu památek, které jsou pro naši tradici důležité. A já chci jenom říct, že my na to upozorňujeme od poměrně - dá se říct od začátku fungování této Sněmovny v tomto obsazení - a narážíme na neochotu o tom diskutovat. Já si myslím, že to je špatně, a pan ministr o tom moc dobře ví, protože já mu to připomínám pořád a pořád, a on mi pořád a pořád odpovídá, že se to Ministerstva kultury a jeho rozpočtu netýká. Týká, protože ty peníze, které byste třeba na tom ušetřili, byste třeba vybojoval do toho rozpočtu, kde je potřebujete, třeba na opravu Nové scény Národního divadla.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou vystoupí pan poslanec Tomáš Helebrant, připraví se pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, já bych chtěl říct, že skutečně reaguji na pana ministra Výborného. Tady opravdu nejde o to, jestli někdo zpochybňuje práci církví, o tom se tady skutečně nebavíme. My se tady bavíme o tom, jestli ta valorizace má být v takové výši, v jaké je. A pokud jsme tady dávali za příklad důchodce, tak já si myslím, že legitimní očekávání milionu důchodců má samozřejmě také váhu a je to argument proti legitimnímu očekávání církví. My prostě díky inflaci a díky tomu vzorci, který tady je nastaven, se dostaneme do toho, že na to budeme potřebovat prostředky, s kterými jsme nepočítali, a proto navrhujeme změnu tady té procentuální částky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou vystoupí pan poslanec Milan Feranec, poté pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení páni ministři, dámy a pánové, já zkusím odpovědět, zareaguji na dva předřečníky. Pan Bělobrádek se ptal, o kolik procent byla snížena vůči inflaci. Ten výpočet jednoduchý, ne? Podle inflace, valorizačního vzorce měli nárok na 1 700, dostali nějakých 770 nebo tak nějak. Tak to je 55 %, ne? Proti nároku. To je od odpověď. To je první.

A dále jsem chtěl zareagovat na pana ministra Výborného a spíš jenom to historicky upřesnit - jak říkal, jak komunisté vzali ty majetky. Tak jenom říkám, nebyli to jenom komunisté. Byly to všechny strany Národní fronty a jedna ze stran Národní fronty byla Československá strana lidová, jejíž zkratku nesete dodnes v názvu strany! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. K faktické se přihlásil pan poslanec Bělobrádek, poté pan poslanec Heller. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Pro pana poslance Ferance, vaším prostřednictvím. Ne, já jsem se ptal, kolik v tom výpočtu z valorizace bylo sníženo, to znamená, ne kolik procent z celkového výpočtu, ale v tom výpočtu je plná valorizace podle inflace, a já se ptám, když to srovnáváte s penězi u církevních restitucí, kolik bylo u penzí pokráceno? A nepleťte mimořádnou valorizaci a řádnou valorizaci! To je přesně ono! Něco si vezmete, ohnete to! O kolik procent byla v tom výpočtu pokrácena inflační složka výpočtu penzí? To mně odpovězte! A uvidíte, že to nemůžete srovnávat, že to je úplná blbost.

Ano, lidová strana byla v Národní frontě, byla zmrzačena. Její předseda byl vězněn ve Valdicích a dalších těžkých žalářích, umřel v internaci. Čtyři naši poslanci byli popraveni nebo umučeni, mnoho jich - desítky a stovky - byly zavřeny v kriminálech, tak i tam zemřely, a v Národní frontě byla i Národní socialistická strana. Milada Horáková třeba byla v Národní frontě. A to bylo fakt hrozně prima být v Národní frontě, obzvláště po roce 1948! To bylo fakt výborné! To byly totiž hrozně svobodné časy! Tohle je fakt úplně nechutné! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Heller a poté pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Šimon Heller: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jen velmi krátce zareagovat na slova pana Ferance. Bude to přibližně za měsíc a půl, kdy tady budeme hlasovat návrhy na státní vyznamenání, a já osobně tam podávám dvě jména právě dvou poslanců, kteří zaplatili životem a nedostali, v současné době ještě nemají žádné státní vyznamenání, nebyli oceněni, protože ti dva, o kterých tady potom mluvil Pavel Bělobrádek, dostali. Já považuju za naprostou hanebnost principiálně tohle zmiňovat, protože ti lidé zaplatili vlastním životem, a mimochodem, jeden lidovecký poslanec, který tady dneska v lavicích sedí, jeho pradědeček patřil mezi ně, kteří za ně zaplatili životem, a má tu zkušenost. A věřte, že když poslouchá tahle slova, tak se musí za vás stydět! (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím poslední přihlášený k faktické je pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji za slovo. Já bych chtěl poděkovat kolegům Pavlovi Bělobrádkovi i Šimonu Hellerovi za to okénko do moderní historie a za sebe dodám ještě jedno jméno. 13. května 1948 jedna z prvních obětí komunistického režimu, této zlovůle, byl poslanec této Sněmovny - poslanec této Sněmovny, lidovec Rostislav Sochorec, kterého komunisté umlátili v Brně v kriminále. Tak se trošku chytněte za nos! Děkuji. (Potlesk poslanců KDU-ČSL.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. To byla zatím poslední faktická přihláška a nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Baxa - ten ruší svoji přihlášku. Pan poslanec Zdeněk Kettner - toho tady nevidím, není přítomen, a přichází na řadu pan poslanec Jan Berki. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Berki: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Milé kolegyně, milí kolegové, já jenom ve stručnosti zareaguju na pozměňovací návrh, který tu představovala kolegyně Nováková.

První otázka by byla, proč vlastně takovéto právnické osoby potřebujeme odlišit od ostatních právnických osob. To byla moje první otázka, kterou jsem kladl na výboru. Domnívám se, že pokud je potřebujeme z nějakého důvodu odlišit, tak právě proto, že jsou to buď církve, nebo náboženská společenství. Návrat k pojmu evidovaná právnická osoba mi nedává příliš smysl z toho důvodu, že v zásadě, pokud se nepletu, všechny právnické osoby jsou evidovány, neb je najdeme v nějakém z rejstříků. Tudíž bych považoval za spíše jako logické, kdyby ten pozměňovací návrh, který kolegyně podává, směřoval k tomu, že by se to tedy jmenovalo náboženská právnická osoba nebo konfesní právnická osoba, jak sama navrhovala. Ale sám osobně se přikláním k tomu, abychom její pozměňovací návrh v tomto smyslu potom ani nepodpořili.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já bych vystoupila na svého předřečníka. Tím jste, pane kolego, opravdu tomu nasadil korunu. Vy se pořád tady vracíte k tomu, co se stalo, co nikdo z nás nemůže změnit, jak jste tady zatáhl vlastně ten komunismus a to všechno. Já jsem i při vyjednávání o církevních restitucích říkala, že absolutní právo a pravda neexistuje. Ale jestli chcete - fajn, tak se vraťme do období, kdy se upalovaly ženy za čarodějnictví, pálila neviňátka, když tedy chcete tu spravedlnost! Protože já bych byla ráda, abyste tuhletu rétoriku už jednou provždy opustili. Já si mnohdy v té lavici, když tady vystupoval kolega Bartošek, připadala, že snad půjde a upálí mě, jak tady bojoval proti komunistické straně. Já nemám ráda jakýkoliv tento rétorický postup. Tak to prosím vás už jednou provždy opusťme a bavme se fakticky k tomu, co je na pořadu dne, a nevytahujme to, co nikdo z nás nemůže změnit, protože je to minulost. A jenom se z ní prosím poučme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vystoupení paní poslankyně vyvolalo další faktické poznámky; pan poslanec Bělobrádek, poté pan poslanec, pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Já zareaguju na paní poslankyni Balaštíkovou, vaším prostřednictvím. No, já si právě myslím, že absolutní pravda existuje. Pokud jste věřící, tou absolutní pravdou je ten, jemuž říkáme Bůh. To znamená, můžeme se bavit o různých názorech. To je jasné, pravdu nikdo nevlastní. K pravdě můžeme dospívat a tady na světě k ní asi nikdy nedospějeme, k absolutní pravdě, ale já věřím, že pravda existuje. (Slabý potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr Výborný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, ale je to poslední poznámka k tomuto tématu. Jenom předesílám k paní poslankyni Balaštíkové, že to téma sem vytáhl váš kolega, poslanec Feranec, my jsme pouze na to reagovali. A já chci zdůraznit právě proto, že si vážím všech, kteří položili životy v komunistických, nacistických kriminálech, kteří podlehli kterýmkoliv jiným genocidám zrůdných režimů na tomto světě, tak o tom nebudu mlčet. Nikdy o tom nebudu mlčet, protože ty věci se nemůžou takhle zamést pod koberec, říct: Už o tom nemluvme, pojďme dál. Právě proto, aby se neopakovaly, tak je potřeba připomínat to, jaké tyto režimy byly, co přinesly, jaké utrpení, jaká zlovůle se tady děla, to je potřeba říkat mladé generaci. Takže znovu říkám, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, nebudu mlčet. Nebudu o tomto mlčet právě s ohledem na naše děti a na budoucí generace.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Richter. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Bělobrádka, prostřednictvím paní předsedající. Já si myslím, že absolutní pravda neexistuje. Proto máme pragmatismus a relativismus a mohli bychom se ponořit hlouběji do Čapka, který - on to tedy neřekl tak sofistikovaně, ale takhle to říkal tedy můj otec a myslím si, že to mohu říct a za to nebudu popoháněná: Jenom absolutní vůl si může dovolit říct, že má on jenom sám tu pravdu, protože každý máme nějaký úhel pohledu. Vaše pravda a moje pravda se vůbec nemusí potkat, protože váš úhel pohledu bude úplně jiný než můj úhel pohledu, ale ve finále máme oba dva pravdu. Takže říkám, absolutní pravda nemusí vůbec existovat nebo podle mě neexistuje. Ano, vy třeba máte svého Boha, já třeba věřím v přírodu. Nevěřím v Boha, věřím v přírodu. Myslím si, co se má stát, to se stane, jo? Ale říkám: říkat tady někomu, že má absolutní pravdu, je přece nesmysl, jo? Protože říkám, každý se na to koukáme úplně z jiného úhlu pohledu. Takže já rozumím tomu, že tady budete říkat o svojí pravdě něco, ale i když se kouknete právě na ten úhel pohledu toho druhého, tak zjistíte, že i jeho pravda je jeho pravdou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Richter, poté pan poslanec Bělobrádek.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych zareagoval na slova pana ministra Výborného a jsem strašně rád, že to řekl, že nebude mlčet, když se děje nějaké příkoří, nějaké bezpráví, že se někde někdo umučí, zabije a tak dále. Tak já se těším na to, až v pátek znovu předložím návrh o fakultě novodobých dějin, kde se také vraždilo, že nebudete mlčet a podpoříte mě. (Velký potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Bělobrádek a poté pan předseda Aleš Dufek, oba s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Já bych chtěl vaším prostřednictvím požádat paní kolegyni Peštovou, aby mi nevkládala do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem neřekl, že někdo má absolutní pravdu, tak mi to prosím nepodsouvejte. Já jsem řekl pouze v návaznosti na to, co tady zaznělo, že neexistuje pravda nebo absolutní pravda, a já říkám, že existuje, a to je Bůh. To je ten, kterému říkáme Bůh.

A potom otázka, že každý má svoji pravdu. No, to je relativismus a já jsem zastáncem přirozeného práva a jsem zastáncem hodnot, které nerelativizují jednotlivé věci. Pravda není součet nebo aritmetický průměr různých pravd, to není pravda. Názor je něco jiného, ano, to já vám neberu. Každý má svůj názor, může ho říct, to je jistě pravda. Urážka není názor, ale dobře, i to se může stát. Ale já jsem netvrdil, že někdo tady z nás má absolutní pravdu. Já jsem naopak řekl - tak se poslouchejme - že pravdu nikdo nevlastní. Nikdo ji nevlastní, pouze k ní můžeme směřovat. Takže neříkejte, co jsem neřekl. A myslím si, že taky není úplně fér tady používat citové vydírání. Já myslím, že to sem nepatří.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím jako poslední přihlášený k faktické poznámce je pan předseda Aleš Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych se vrátil s dovolením zase na začátek po tomto jakémsi přechodném období filozoficko-nábožensko - nebo jak to ještě nazvat - proloženým určitými antiklerikálními výpady některých kolegů tady. A znovu bych chtěl připomenout, že tento pozměňovací návrh, který byl daný, pro mě jako pro právníka je porušením konzervativních zásad v právu. To znamená, že by stát měl dodržovat to, co jednou se dohodl s nějakým jiným subjektem, než je on. Je to vysoce, až téměř bych řekl směr neomarxistický, že prostě zkrátka a dobře na něčem se dohodnu a pak řeknu: Za dvanáct roků mi to nevyhovuje, že si to upravím jinak. To bylo všechno, co jsem chtěl říct.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Peštová bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. A přesně proto si svého ctěného kolegy vážím, protože pravidla se nemění. A vy jste to udělali, vy jste to s tou valorizací prostě udělali! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Ještě s faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Pavel Bělobrádek. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Smlouva mezi dvěma subjekty je něco trošku jiného, to je první věc. A za druhé, ano, valorizační schéma se změnilo, a změnilo se i za Sobotkovy vlády, tak to znovu připomenu, za Sobotkovy vlády klesal náhradový poměr pod 40 %, takže se zasáhlo do výpočtu penzí, a penze, ten výpočet se změnil tak, abychom těch 40 % dosáhli, protože byl obecný úzus, že 40 % náhradového poměru, to znamená průměrná penze vůči průměrné mzdě, aby byly na 40 %. Pokud se nepletu, tak je současný tento náhradový poměr 44 % a směřoval nám a už dosahoval 50 %. Takže to, že se mění zcela běžně výpočet valorizací, je zcela správné, je to zcela legální, je to zcela legitimní, a to, že se zvýšil jednou dolů a jednou nahoru, to je prostě to, že směřujeme k nějaké hodnotě, která je racionální, a to je těch 40 %. Teď dokonce i po tom vašem nehorázném tvrzení, že se jedná o okrádání, je furt vyšší, než býval v době, kdy jste měli ministra financí v Sobotkově vládě, to znamená, že srovnáváte opět nesrovnatelné. Tady žádný takovýto princip nemůžete použít na smlouvu mezi dvěma subjekty. To není smlouva, výpočet valorizace není smlouva. Není.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Mám zde jedno oznámení: pan poslanec Letocha ruší svoji omluvu.

Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Myslím si, že to asi bude poslední, protože už jsme si spoustu věcí řekli. V každém případě, když jste tady něco citoval, a já jsem se tady vracela k valorizaci a bavila jsem se o legitimním očekávání, bavila jsem se o nabytí účinnosti, bavila jsem se o tom, že ten mechanismus už byl spuštěn, tak zpětně, retroaktivně byl změněn. Takže je to úplně jedno. Ano, vy říkáte o smlouvách, já se bavím o jiném mechanismu a je to úplně stejný postup. Ve své podstatě retroaktivně bylo uděláno něco. Chápu, Ústavní soud vám dal zapravdu, říkám, ctím rozhodnutí. Osobně vnitřně s tím nesouhlasím, protože si myslím, že pokud byl porušen zákon, tak má Ústavní soud říct: byl porušen, nebo nebyl porušen, ano? Ale říkám, potom v tom odůvodnění, když jsem si to četla - další a další, nechci tím unavovat, je to zbytečné. V každém případě si myslím, že bylo postupováno špatně. Pokud jste ho chtěli měnit, tak jste měli tento vzorec měnit dřív, to znamená třeba někdy v září nebo v říjnu, udělat si to tím vaším způsobem, jak umíte. To znamená, měli jste říct, že je legislativní nouze, jako jste to udělali, a mohli jste to změnit. Ale bohužel, doba byla špatná pro to, dělat takové opatření. To je vše. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat bude s faktickou poznámkou pan poslanec Bělobrádek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedající. Vaším prostřednictvím, k paní poslankyni Peštové. Teď jste akorát ukázala, jak nesrovnatelné tyto dvě věci jsou, že jste pouze účelově použili penze vzhledem k církevním, takzvaným církevním restitucím, i když to jsou dva naprosto odlišné příběhy, v kterých se rozhodně nedá hovořit o reciprocitě, nedá se rozhodně mluvit o tom, že to jsou ekvivalentní příběhy, nejsou. A je zcela zjevné, že můžeme se bavit, jestli to mělo být dříve, nebo později, ale vaše tvrzení - samozřejmě, můžete si říkat, co chcete, můžete říkat, že země je placatá, to je vaše právo. Nicméně Ústavní soud rozhodl, že se nejednalo o retroaktivitu a že to bylo legitimní. Toť celé.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reagovat s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Tak naposled, doufám, k panu poslanci Bělobrádkovi. Pane poslanče, tento pozměňovací návrh, prostřednictvím paní předsedající - nebojte se, ne, ne, ne, prostřednictvím paní předsedající, já se taky nerozčiluji, když mi tady kolikrát někdo něco řekne napřímo, ale pokud vás to tedy tak nějak pohoršuje... (Předsedající: Podle jednacího řádu.) Prostřednictvím paní předsedající, tak se vám omlouvám, omlouvám se bytostně. V každém případě tento pozměňovací návrh by byl načtený k vašemu daňovému balíčku, když jste dělali ty daňové změny, když už jsme u toho, jo? Takže tentokrát je to další jeden z pokusů. Já se s vámi loučím, jo? Takže to není o tom, že by se teď najednou něco zrodilo, my už jsme ho sem dávali předtím, ale bohužel, u daňového balíčku neuspěl, jo? Takže to není, že by teď najednou nás něco osvítilo. My se to snažíme tam dávat několikrát, nebo respektive už několikrát jsme se pokusili o to, aby to bylo ve své podstatě spravedlivé: když důchodcům, tak církvím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. To byla zatím poslední faktická poznámka. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak. Končím obecnou rozpravu.

Táži se na závěrečná slova? Ano, pan ministr má zájem. Prosím, máte slovo.

 

Ministr kultury ČR Martin Baxa: Děkuji za slovo, paní první místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, děkuji za prošlou diskusi. Jsme v demokracii, i toto určitě patří na půdu Poslanecké sněmovny. Jenom považuji za potřebné už teď, v druhém čtení, říci, že pozměňovací návrh, který tady jménem kolegů z hnutí ANO obhajoval pan poslanec Helebrant, nijak věcně nesouvisí s tímto návrhem zákona. Je to třeba takto otevřeně říci. Je to nějaký druh politického gesta, ke kterému samozřejmě má každý z poslanců právo nebo které má každý z poslanců právo učinit, ale nijak nesouvisí s novelou církevního zákona. Já s tímto návrhem samozřejmě posléze vyslovím zásadním nesouhlas. Koneckonců, jakékoliv pokusy o zásah do principu církevních restitucí rozhodl Ústavní soud na podnět, který byl podán po projednání zdanění církevních restitucí v minulém volebním období, je třeba na toto poukázat, mimo jiné i z toho důvodu, že princip, který souvisí s těmito církevními restitucemi, je zásadně jiný než ten, kdy je tady argumentováno valorizací penzí, protože zatímco penze jsou řekl bych natrvalo, tak náhrady, které byly přijaty podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, v nějakém horizontu končí. To porovnávání těchto dvou věcí je v principu chybné - nejenom tím tady, jak říkal pan předseda Dufek, ohledně neporušitelnosti smluv, ale prostě proto, že církevní restituce mají jasné, zákonem dané ukončení, a posléze už tedy budou církve hospodařit zcela na vrub svého majetku. To se týká věci s návrhem podaným panem kolegou Helebrantem.

Co se týká podnětu paní kolegyně Novákové, my jsme o něm vedli bych řekl opakovanou, dlouhodobou diskusi a my máme za to, že tento pozměňovací návrh, který koneckonců moje ministerstvo pomáhalo paní poslankyní upravit, byť ten její základ je samozřejmě platný, jsme připraveni v posledku podpořit. To já považuju za věc srozumitelnou. Jakkoliv si myslím, že ten náš návrh logiku dává prostě proto, že evidovaná právnická osoba je skutečně termín, který je sice dlouhodobě používaný, ale zcela bezpříznakový, zatímco to, co my jsme navrhli, vlastně ukazuje nějakou spojitost s tímto zákonem, ale ctíme v tomto ohledu ten řekněme vysoce konzervativní požadavek, který je tady přednesen, neměnit to, co je platné, takže my jsme připraveni tento návrh posléze podpořit. Pan kolega se tady ptal na jeho obsah, tak určitě pak k němu ve třetím čtení nebo na výboru bude příležitost ještě vystoupit. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Táži se, zda má pan zpravodaj zájem o závěrečné slovo? Nemá.

Pokud vím, žádný návrh, o kterém bychom měli hlasovat, nepadl v obecné rozpravě, proto budeme pokračovat dále.

Zahajuji rozpravu podrobnou. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musejí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásila paní poslankyně Nina Nováková a poté pan poslanec Helebrant. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Nina Nováková: Děkuji za slovo. Děkuji za schopnost vysoké filozofické reflexe našemu ministrovi kultury a hlásím se k pozměňovacímu návrhu číslo 4189.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Helebrant je přihlášen do podrobné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo. Já bych se chtěl přihlásit k pozměňovacím návrhům číslo 4034 a 4035, které jsem odůvodnil v předchozí rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak.

Je zájem o závěrečná slova? Pan navrhovatel nemá zájem, pan zpravodaj také ne.

Žádné návrhy, o kterých bychom měli hlasovat, nepadly. Mohu konstatovat, že končíme druhé čtení tohoto návrhu zákona.

Přeji vám zatím hezký večer a předávám řízení schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, kolegové, přeji hezký večer. Nejprve načtu v mezičase dorazivší omluvy, kdy se omlouvá pan poslanec Stanislav Fridrich od 20.30 hodin ze zdravotních důvodů, Jiří Kobza od 20.25 hodin z pracovních důvodů, Radek Koten od 20.30 hodin z pracovních důvodů a Helena Válková od 20 hodin z osobních důvodů.

 

A nyní můžeme přejít k následujícímu bodu číslo 10, který tímto otevírám. Jedná se o

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 14:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP