(20.40 hodin)

 

Poslanec Jan Berki: Děkuji, paní předsedající, za slovo. Milé kolegyně, milí kolegové, já jenom ve stručnosti zareaguju na pozměňovací návrh, který tu představovala kolegyně Nováková.

První otázka by byla, proč vlastně takovéto právnické osoby potřebujeme odlišit od ostatních právnických osob. To byla moje první otázka, kterou jsem kladl na výboru. Domnívám se, že pokud je potřebujeme z nějakého důvodu odlišit, tak právě proto, že jsou to buď církve, nebo náboženská společenství. Návrat k pojmu evidovaná právnická osoba mi nedává příliš smysl z toho důvodu, že v zásadě, pokud se nepletu, všechny právnické osoby jsou evidovány, neb je najdeme v nějakém z rejstříků. Tudíž bych považoval za spíše jako logické, kdyby ten pozměňovací návrh, který kolegyně podává, směřoval k tomu, že by se to tedy jmenovalo náboženská právnická osoba nebo konfesní právnická osoba, jak sama navrhovala. Ale sám osobně se přikláním k tomu, abychom její pozměňovací návrh v tomto smyslu potom ani nepodpořili.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Balaštíková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Já bych vystoupila na svého předřečníka. Tím jste, pane kolego, opravdu tomu nasadil korunu. Vy se pořád tady vracíte k tomu, co se stalo, co nikdo z nás nemůže změnit, jak jste tady zatáhl vlastně ten komunismus a to všechno. Já jsem i při vyjednávání o církevních restitucích říkala, že absolutní právo a pravda neexistuje. Ale jestli chcete - fajn, tak se vraťme do období, kdy se upalovaly ženy za čarodějnictví, pálila neviňátka, když tedy chcete tu spravedlnost! Protože já bych byla ráda, abyste tuhletu rétoriku už jednou provždy opustili. Já si mnohdy v té lavici, když tady vystupoval kolega Bartošek, připadala, že snad půjde a upálí mě, jak tady bojoval proti komunistické straně. Já nemám ráda jakýkoliv tento rétorický postup. Tak to prosím vás už jednou provždy opusťme a bavme se fakticky k tomu, co je na pořadu dne, a nevytahujme to, co nikdo z nás nemůže změnit, protože je to minulost. A jenom se z ní prosím poučme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vystoupení paní poslankyně vyvolalo další faktické poznámky; pan poslanec Bělobrádek, poté pan poslanec, pan ministr Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Já zareaguju na paní poslankyni Balaštíkovou, vaším prostřednictvím. No, já si právě myslím, že absolutní pravda existuje. Pokud jste věřící, tou absolutní pravdou je ten, jemuž říkáme Bůh. To znamená, můžeme se bavit o různých názorech. To je jasné, pravdu nikdo nevlastní. K pravdě můžeme dospívat a tady na světě k ní asi nikdy nedospějeme, k absolutní pravdě, ale já věřím, že pravda existuje. (Slabý potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr Výborný s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Ministr zemědělství ČR Marek Výborný: Děkuji, ale je to poslední poznámka k tomuto tématu. Jenom předesílám k paní poslankyni Balaštíkové, že to téma sem vytáhl váš kolega, poslanec Feranec, my jsme pouze na to reagovali. A já chci zdůraznit právě proto, že si vážím všech, kteří položili životy v komunistických, nacistických kriminálech, kteří podlehli kterýmkoliv jiným genocidám zrůdných režimů na tomto světě, tak o tom nebudu mlčet. Nikdy o tom nebudu mlčet, protože ty věci se nemůžou takhle zamést pod koberec, říct: Už o tom nemluvme, pojďme dál. Právě proto, aby se neopakovaly, tak je potřeba připomínat to, jaké tyto režimy byly, co přinesly, jaké utrpení, jaká zlovůle se tady děla, to je potřeba říkat mladé generaci. Takže znovu říkám, paní poslankyně, prostřednictvím paní předsedající, nebudu mlčet. Nebudu o tomto mlčet právě s ohledem na naše děti a na budoucí generace.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s faktickou poznámkou je na řadě paní poslankyně Peštová, poté pan poslanec Richter. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Bělobrádka, prostřednictvím paní předsedající. Já si myslím, že absolutní pravda neexistuje. Proto máme pragmatismus a relativismus a mohli bychom se ponořit hlouběji do Čapka, který - on to tedy neřekl tak sofistikovaně, ale takhle to říkal tedy můj otec a myslím si, že to mohu říct a za to nebudu popoháněná: Jenom absolutní vůl si může dovolit říct, že má on jenom sám tu pravdu, protože každý máme nějaký úhel pohledu. Vaše pravda a moje pravda se vůbec nemusí potkat, protože váš úhel pohledu bude úplně jiný než můj úhel pohledu, ale ve finále máme oba dva pravdu. Takže říkám, absolutní pravda nemusí vůbec existovat nebo podle mě neexistuje. Ano, vy třeba máte svého Boha, já třeba věřím v přírodu. Nevěřím v Boha, věřím v přírodu. Myslím si, co se má stát, to se stane, jo? Ale říkám: říkat tady někomu, že má absolutní pravdu, je přece nesmysl, jo? Protože říkám, každý se na to koukáme úplně z jiného úhlu pohledu. Takže já rozumím tomu, že tady budete říkat o svojí pravdě něco, ale i když se kouknete právě na ten úhel pohledu toho druhého, tak zjistíte, že i jeho pravda je jeho pravdou. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Richter, poté pan poslanec Bělobrádek.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych zareagoval na slova pana ministra Výborného a jsem strašně rád, že to řekl, že nebude mlčet, když se děje nějaké příkoří, nějaké bezpráví, že se někde někdo umučí, zabije a tak dále. Tak já se těším na to, až v pátek znovu předložím návrh o fakultě novodobých dějin, kde se také vraždilo, že nebudete mlčet a podpoříte mě. (Velký potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Bělobrádek a poté pan předseda Aleš Dufek, oba s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji za slovo. Já bych chtěl vaším prostřednictvím požádat paní kolegyni Peštovou, aby mi nevkládala do úst něco, co jsem neřekl. Já jsem neřekl, že někdo má absolutní pravdu, tak mi to prosím nepodsouvejte. Já jsem řekl pouze v návaznosti na to, co tady zaznělo, že neexistuje pravda nebo absolutní pravda, a já říkám, že existuje, a to je Bůh. To je ten, kterému říkáme Bůh.

A potom otázka, že každý má svoji pravdu. No, to je relativismus a já jsem zastáncem přirozeného práva a jsem zastáncem hodnot, které nerelativizují jednotlivé věci. Pravda není součet nebo aritmetický průměr různých pravd, to není pravda. Názor je něco jiného, ano, to já vám neberu. Každý má svůj názor, může ho říct, to je jistě pravda. Urážka není názor, ale dobře, i to se může stát. Ale já jsem netvrdil, že někdo tady z nás má absolutní pravdu. Já jsem naopak řekl - tak se poslouchejme - že pravdu nikdo nevlastní. Nikdo ji nevlastní, pouze k ní můžeme směřovat. Takže neříkejte, co jsem neřekl. A myslím si, že taky není úplně fér tady používat citové vydírání. Já myslím, že to sem nepatří.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím jako poslední přihlášený k faktické poznámce je pan předseda Aleš Dufek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já bych se vrátil s dovolením zase na začátek po tomto jakémsi přechodném období filozoficko-nábožensko - nebo jak to ještě nazvat - proloženým určitými antiklerikálními výpady některých kolegů tady. A znovu bych chtěl připomenout, že tento pozměňovací návrh, který byl daný, pro mě jako pro právníka je porušením konzervativních zásad v právu. To znamená, že by stát měl dodržovat to, co jednou se dohodl s nějakým jiným subjektem, než je on. Je to vysoce, až téměř bych řekl směr neomarxistický, že prostě zkrátka a dobře na něčem se dohodnu a pak řeknu: Za dvanáct roků mi to nevyhovuje, že si to upravím jinak. To bylo všechno, co jsem chtěl říct.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní poslankyně Peštová bude reagovat s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. A přesně proto si svého ctěného kolegy vážím, protože pravidla se nemění. A vy jste to udělali, vy jste to s tou valorizací prostě udělali! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Ještě s faktickou poznámkou bude reagovat pan poslanec Pavel Bělobrádek. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP