(Jednání pokračovalo v 11.25 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vypršela nám doba, je 11.25 - teď přesně, akorát - takže můžeme pokračovat.

Já jenom nastíním další vystupující. S faktickou je přihlášena paní poslankyně Malá, poté pan poslanec Kohoutek. Pan ministr skončil už svůj projev, to znamená, pokračovat bude potom v obecné jako první pan poslanec Nacher.

Už nám přichází kolegyně a kolegové, takže bych prosil paní poslankyni Malou s její faktickou poznámkou. Máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Chtěla jsem reagovat svojí faktickou poznámkou na pana poslance Bureše, který hovořil o závazcích státu a o rozpočtové odpovědnosti, a to je právě ono, protože samozřejmě velkou část věřitelů v oddluženích a obecně v konkurzech a insolvencích tvoří právě stát, ať už jsou to zdravotní pojišťovny, správa sociálního zabezpečení nebo finanční úřady, a predikce říkají, že touto novelou jenom u těchto jmenovaných stát přijde o 15 miliard korun. Takže mě to fakt fascinuje, je potřeba tu debatu poslouchat celou.

A já se znovu ještě vrátím k jedné věci. Vy jste schválili konsolidační balíček, kterým jste přenesli na řadu občanů, podnikatelů, živnostníků ekonomické nároky státu, zvýšili jste daně a podobně. A teď tady chcete schválit novelu insolvenčního zákona, která zase dopadne na ty ekonomicky aktivní, kteří budou muset platit dluhy za ty nezodpovědné? To, že budou muset platit dluhy za ty, kteří jsou v nějaké tísni, ať jsou to starobní důchodci a podobně, nebo invalidní důchodci, osamělí rodiče, OK, le proč by to měli platit za ty, kteří pracovat a svoje závazky plnit mohou?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že pan poslanec Kohoutek se odhlásil s faktickou, prosím pana poslance Nachera. (Poslanec Nacher přichází k pultíku a říká: To jsem já.) Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pardon. (Ještě mimo mikrofon.) Pane předsedající, děkuji. Pane ministře, dva ministři, dámy a pánové, já si politický projev k této novele nechám až na třetí čtení. Kvituju otevřenost pana ministra spravedlnosti, který tady se přiznal v zásadě, když bych to měl přeložit, k tomu, že koaliční shoda je v této chvíli důležitější, a já dodávám, než výsledek potom, jo? Při veškeré úctě, bohužel. Vy víte, že já vždycky bojuji za poctivé dlužníky a seriózní věřitele. Vy jste dokonce tohleto úsloví použili i v programovém prohlášení, poctivý dlužník a seriózní věřitel, protože i dlužníci mohou být nepoctiví a samozřejmě i věřitelé jsou neseriózní.

A v čem je problém? Problém je v tom, že celkový počet exekucí postupně, byť pomalu klesá. Znovu bych chtěl podtrhnout, že to je dáno ani ne tak milostivým létem nebo milostivým podzimem - který mimochodem za chvilku budu hájit v Senátu, takže tím se dopředu omlouvám, pokud tady nebudu na podrobnou rozpravu, poprosím moje kolegyně, aby načetly čísla pozměňovacích návrhů, které teď představím - ale zejména rušením marných, bagatelních exekucí. To je dobrá zpráva.

Ta horší je, že samozřejmě počet lidí s vícečetnými exekucemi - vždycky se uvádí nad 10 - tak ten roste a to všichni víme, že je neřešitelné. Když má někdo 10 a více exekucí, a těch lidí je, já nevím, 160 000, tak samozřejmě to oni nevyřeší nebo v tom budou celý život. Celý život budou na hraně legálních příjmů, šedé ekonomiky, černé ekonomiky, a těm by právě mělo posloužit to oddlužení, jinak 10 a více exekucí nevyřešíte, opravdu ne, a ty insolvence tomu musí být přizpůsobeny.

Tady se nabízejí dvě možnosti, jak zatraktivnit insolvence. První je zkrácení té doby z pěti na tři roky. To je to, co se tady navrhuje nad rámec toho, co po nás chce Evropská unie. Můžeme se o tom bavit, můžeme se o to přít. My navrhujeme i nějaké odstupňování, aby to skutečně bylo podle výše dluhu, aby to bylo férové vůči seriózním věřitelům. Ale to není jediné. Jestli znáte ta data od neziskových organizací, víte, že těm lidem, kteří nejdou do oddlužení, nevadí jenom ta délka, ale také to, že v oddlužení mají často méně, než mají v exekuci, jinými slovy, že se jim strhává více. A k tomu směřuje - to je takové návěstí - k tomu směřuje první pozměňovací návrh, který najdete pod číslem 4213, který právě tuhletu disproporci narovnává, to znamená, aby člověku v insolvenci zůstalo stejně jako v exekuci, protože to je motivace tam jít. Mimochodem, když bych to hodně zjednodušil, lidé s vícečetnými exekucemi mohou pracovat načerno, zatímco člověk v insolvenci už nikoliv, protože on je pod mnohem větší kontrolou, a to je právě zásadní. Takže my potřebujeme dostat vlastně toho člověka pod větší kontrolu, ale to ho dostaneme v momentě, kdy mu aspoň zůstane stejně, není to jenom o té kratší době. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP