Neautorizováno !


(11.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Pokud se, kolegové z koalice, nejste schopni dohodnout a vznikl by z toho kočkopes a vy nám zamítnete naše pozměňovací návrhy bez ohledu na ten obsah, za který já si myslím, že je teď velmi kvalitní, je nekontroverzní, má svoji logiku, a vy budete proti tomu jenom čistě proto, že jako máte koaliční, velmi jemnou a citlivou dohodu, tak mně přijde fakt férovější normálně to přerušit.

Udělejte implementaci, jenom tu čistou implementaci, a pak se pojďme bavit, a pak pojeďme prostě ve volném stylu tady pozměňovací návrhy. Nejhorší kombinace je, že vy se domluvíte citlivě, aby se koalice nerozpadla, na nějakém kompromisu, který ale nedává moc smysl.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vás přeruším a poprosil bych kolegyně a kolegy z pravé strany, jestli by se mohli ztišit, případně si vyřídit, co potřebují, před sálem. Ještě jednou. Děkuju mockrát.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tady je poloprázdný sál a je tady hluk, jako by tady bylo plno. Děkuji, pane místopředsedo. Tohleto je docela důležitá materie, kolegyně, kolegové. Pak se ve třetím čtení vždycky všichni diví, pro co hlasují a nehlasují.

Tak já znovu říkám za mě, pokud na tom nemáte elementární shodu, a tady se různě načítají na poslední chvíli pozměňovací návrhy a vznikají různé kompromisy, u kterých i sám pan ministr jako předkladatel tady říká, že z toho není dvakrát nadšen, a na svých slovech několik let starých, které tady citoval Radek Vondráček, říká, že nemá co měnit, tak implementujte to čistě a nedělejte tady kočkopsa, jo? Pokud ale vám jde skutečně o nějaký poctivý záměr, to znamená, jak vyřešit lidi s vícečetnými exekucemi, tak se férově podívejte na ty naše pozměňovací návrhy.

Jak jsem řekl, ten první je 4213 a týká se toho, aby v insolvenci byl nárok na dávky posuzován dle příjmů po odečtení srážky v insolvenci - bavíme se teď o nákladech na bydlení - čímž se zvýší motivace dlužníků pracovat legálně. V současné době totiž u velkého počtu dlužníků srážky z příjmů v insolvenci jsou dvojnásobně vyšší - to je to, o čem jsem hovořil - než srážky v exekuci, což ty lidi demotivuje vstoupit do oddlužení a začít svůj problém řešit. Oni nevstoupí do oddlužení. A co se stane? Jsou v šedé ekonomice. Takže neplatí nic věřiteli, ale neplatí nic ani státu. To oddlužení znamená, že aspoň něco platím věřiteli, ale tím, že musím přiznat ten příjem, tak platím i státu. Takže tenhleten pozměňovací návrh narovnává tu situaci, že vám díky tomu, že se odečte nárok na dávky až po srážkách v insolvenci, tak to umožní, aby v insolvenci těm lidem zůstalo stejně jako v exekuci. To je první.

Druhý pozměňovací návrh, který mám s Taťánou Malou pod číslem 4236, se týká dvou problematik. První se navrhuje povinné uveřejňování informací v registru vozidel, pokud je veden výkon rozhodnutí nebo exekuce. To je to, o čem jsem tady dlouhodobě hovořil. Dvakrát jsem interpeloval pana ministra dopravy Kupku s tím, že dneska nastává situace, že si někdo koupí auto od někoho, ne nové, od někoho, a pak teprve zpětně zjistí, že to auto bylo v exekuci, což nevěděl, osloví ho exekutor, přichází o auto a peníze zpátky nedostane. Dvakrát jsem interpeloval pana ministra, on mi slíbil, že se spojí s ministrem spravedlnosti, což tak učinil, a tento návrh mám ve spolupráci, je vytvořený ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti, respektive s legislativci Ministerstva spravedlnosti.

V tomto návrhu jde čistě o to - myslím si, že proti němu nemůže nikdo pípnout, a jestli někdo pípnete, tak mi to řekněte na mikrofon, v čem - jde o to, že v registru silničních vozidel se u silničního vozidla uvede nově: údaj o tom, že je vůči vlastníkovi vozidla veden výkon rozhodnutí nebo exekuce, datum vydání usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí, vyrozumění o zahájení exekuce nebo exekučního příkazu v exekuci podle daňového řádu, spisová značka řízení, údaj o orgánu, který exekuci nebo výkon rozhodnutí vede, a dále údaje o tom, že vozidlo bylo pojato do soupisu movitých věcí, datum sepsání motorového vozidla s uvedením orgánu, který exekuci nebo výkon rozhodnutí vede, a spisová značka řízení. To znamená, jde o ochranu lidí, kteří si kupují auto a dneska nevědí, jestli to auto je v exekuci, či nikoliv.

Jestli s tím má někdo nějaký problém, tak prosím, jestli by mohl na mikrofon říct, v čem. Docela by mě to zajímalo. Stejně tak by mě zajímalo, jestli tenhleten návrh vás rozhádá v koalici natolik, že byste to nepodpořili. To by bylo skutečně už na úkor těch lidí. Jestli budete chtít, tak vám můžu poslat i odkazy na reportáže v televizi, které se tím zabývaly, kde ti lidé přišli potom o to auto i o ty peníze. Dokonce už jsou případy, kdy se to řetězí, že už to není, že to kupujete od toho prvního, kdo je v exekuci, ale ten první to zjistí, tak to ještě rychle přeprodá, to znamená, že už vlastně se podílí - to by mě asi paní profesorka Válková teď doplnila - už snad sám na trestném činu, že už prodává něco, co by měl vrátit exekutorovi. Řetězí se to, protože ti lidé jsou potom zoufalé situaci.

Druhá změna v tisku 4236 se týká odbřemenění zaměstnavatelů. To je to zase, o čem tady mluvíme posledních pět let, to znamená, zaměstnavatel není ani věřitel, ani dlužník, a má s tím starosti. A můžete si to ověřit u svých známých a kamarádů, že když máte ve firmě, která má třeba sto zaměstnanců, pár lidí, kteří mají víc než pět deset exekucí, tak na to musíte vyhradit jednu účetní, která komunikuje s exekutory a kdoví s kým ještě vším, takže potom takovýhle člověk, byť je třeba schopný, pracovitý, tak je hůř zaměstnavatelný přes vzdělání, přes všechno, prostě proto, že má s tím ten zaměstnavatel starosti. Když nekomunikuje, hrozí mu pokuty a podobně. Takže tady se navrhuje a zavádí evidence srážek, kterou spravuje Exekutorská komora. Do evidence se zapisují údaje související s exekucemi, srážkami ze mzdy jiných příjmů. Evidence má být neveřejná, údaje z ní mají bezplatně a dálkově zpřístupňovat soudu, exekutorovi a tak dále. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP