Neautorizováno !


(12.20 hodin)
(pokračuje Helena Válková)

Pan poslanec Kubíček, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, správně poukázal na judikaturu Nejvyššího soudu. Co mají dělat tyto statisíce lidí, kteří mají ve svých řadách také nezodpovědné recidivující dlužníky, pokud jim umožníme takto velkoryse, ale já bych řekla ne velkoryse, ale lehkomyslně a nezodpovědně koncipovanou insolvenci, oddlužení v rámci tří let.

A poslední věta, tedy tu chci odcitovat: Důvodem našich obav je fakt, že dluh vůči bytovým družstvům a společenstvím vlastníků jednotek se v roce 2022 navýšil na zhruba 170 milionů korun, meziročně se tedy zdvojnásobil. A z toho 53 % jsou dlouhodobě nevymahatelné dluhy a 13 % reprezentují trvalí neplatiči. A nám jde právě o zpřísnit to podmínky ty podmínky pro trvalé neplatiče. Takže nám prosím nevkládejte do úst, že bychom poctivým odpovědným dlužníkům chtěli jejich situaci ztížit. Naopak, tam je na místě jim tu situaci usnadnit třeba i tím návrhem, který jsme předložili. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Cogan, zatím poslední faktická poznámka. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já se budu snažit tedy nerozšiřovat tu debatu úplně hluboko. Já třeba na kolegu jsem právě řekl, že některé vaše návrhy považuji za podnětné, ale že to prostě musíme probrat v rámci koalice, jaký k nim máme postoj. A samozřejmě se k tomu může vyjádřit každý v té koalici a buď sjednotíme názor, nebo ne jakoby v té věci. Takže my to vnímáme tak, že oboje ty věci se musejí ještě projednat. Vy je dneska načtete, přihlásíte se k nim a my o nich budeme normálně jednat.

Pokud se týká těch věcí, je tady vždycky zajímavé, jak se vytrhnou jenom některé věci bez kontextu. Já jsem třeba neřekl, že exekuce byly v rozvalu. Já jsem řekl, že to je složitý problém, že tam je 600 000 lidí v exekucích, 100 000, tak jak tady řekla třeba kolegyně, a že to vnímám jako to... O rozvalu jsem mluvil o veřejných financích. To jsem řekl k něčemu jinému a kolega to propojil k exekucím, kdy jsem neřekl, že je tam rozval v exekucích. To jsem vůbec neřekl. A takhle trošku používáte ta slova, že vždycky vytrhnete slovo z jiné věty a připojíte to k jiné větě. Kolegyně tady mi přinesla průzkum nebo čísla, kde jsou výše dluhů, ale já jsem mluvil o procentu lidí, kteří jsou v exekucích, procentu lidí, kteří jsou jakoby v oddlužení. Vůbec ne o tom čísle, které mi tady řekla. A když říká, že nejsou žádná doporučení, tak prostě mluvila tady o NERVu, že NERV je proti. Tak bod pět opatření NERVu je redukce počtu lidí v předlužení a související šedé ekonomice, tak když tak, kolegyně, si přečtěte, najděte si to - bod šest v opatřeních týkajících se prorůstových opatření NERVu se týká oddlužení. A vy jste tady říkala, že NERV je proti a že vlastně na ně nedáme, tak tady něco nehraje, že?

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Není to poslední faktická poznámka. Nyní je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Malá, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Taťána Malá: Problém je, pane kolego, prostřednictvím paní předsedající, že vy pořád montujete dohromady insolvence a exekuce. Teď řešíme novelu insolvenčního zákona, takže se bavme o insolvencích a o tom, jak upravit tento zákon. To je to stěžejní. A já bych využila toho, že jsem tady viděla pana ministra průmyslu, teď někam zmizel, a mě by zajímalo, jak on se na to dívá i z tohoto pohledu. Co mu na to říká Hospodářská komora a další? My víme, že s tím samozřejmě nesouhlasí. Ale vy řeknete, že tedy máme teď vést tu debatu. Vždyť teď je poslední možnost podat pozměňovací návrhy. A vy máte ten aparát toho ministerstva, který je může napsat. Mohli jste si s námi k tomu sednout, jak dlouho? Kolikrát jsme přerušovali ten tisk? Přerušovali jsme ho na ústavně-právním výboru pětkrát. Takhle často nebo tolikrát jsme přerušovali snad jenom lex ČEZ. Nic jiného historicky jsme nikdy nepřerušovali. A, pane kolego, při vší úctě, vy jste na tom ústavně-právním výboru nikdy nereagovali na to, co tam z těch řad odborné veřejnosti padlo. Mlčeli jste a věděli jste, jak chcete, aby to dopadlo. A to je ten největší problém. Vy jste nijak nereagovali na výtky místopředsedy Vrchního soudu v Praze, že to hraničí s ústavněprávním problémem, že to může být bráno jako vyvlastnění a že vůbec není vyloučena ústavněprávní žaloba na tuhle novelu atd. Prostě z vaší strany tam neproběhlo nic. A jak říkám, mohlo by nám to být jedno, mohli bychom vás nechat, ať si ten čumák nabijete, problém je v tom, že už to nikdo nikdy nedá do pořádku!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Ono když někdo napíše, že se má něco upravit, jako NERV a vy uděláte svým způsobem takovou úpravu, jakou jste navrhli v předloženém návrhu, tak to je špatně. Zkuste to se svými odbornými skupinami občas konzultovat. Chtěla bych říct, že na semináři, který jsem k tomuto pořádala, víte, jak probíhal ten seminář? Každý měl deset minut. Politicky - já jsem to pouze moderovala bez vyjádření jakéhokoliv názoru. Nechali jsme mluvit všechny odborníky včetně toho, že tam byl zástupce občanů, a všichni se shodli, aniž jsem to nějakým způsobem já nebo další z kolegů, kteří se tam přišli podívat, komentovali z politického hlediska. Prostě politici se k tomu nevyjadřovali, nechali jsme vyjadřovat čistě odbornou veřejnost případně občany, kteří přišli na daný seminář. Možná by bylo dobré se na to podívat, na ústavně-právním výboru určitě budou mít záznam. Podívejte se, co k tomu říkají odborníci. Ale opravdu víte co? Házet to, že se nedomluvíte v koalici, na to, že je to problém opozice, je fakt špatně! To opravdu ne! Možná kdyby to vaše vystoupení bylo trošku mírnější, stálo by to za to, ale prostě vy prosazujete jenom úzký pohled na danou problematiku a prostě to je špatně. A můžete říkat, že to není úzký pohled. Je. I to na tom ústavně-právním výboru. Já bych chtěla jenom trošku poopravit kolegyni Táňu Malou, vaším prostřednictvím. Vy jste se na ústavně-právním výboru vyjádřil, když jste vyjel po panu soudci, který se k tomu vyjadřoval, když jste ho napadal. Ano, vyjádřil jste se tak, že jsme všichni zírali!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Urbanová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já se to nějak pokusím zklidnit a ono to jde dost těžko. Ten problém je, teď já mluvím na pana poslance Cogana, na pana předsedu, vaším prostřednictvím - neposlouchá. Ten problém je v tom, že... (Komentář min. Blažka.) Já teď nemluvím na pana ministra, takže to, že neposlouchá...

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Pánové, pánové, pánové! Prosím!

 

Poslanec Patrik Nacher: Ne. Ten problém je v tom, že jak bylo řečeno, tenhle bod se pětkrát přerušil na ÚPV. To znamená, tady byl dostatečný časový prostor se o těch věcech bavit a dohodnout se. To je to, o čem tady kolega Cogan mluvil na mikrofon. Já jsem ty návrhy a náměty směřující k tomu, aby se odbřemenily povinnosti pro zaměstnavatele, tak já jsem to říkal už před půl rokem, když to tam bylo poprvé. Přesně o tom registru vozidel, to jsem dokonce interpeloval ministra dopravy před rokem a něco. To znamená, to není něco nového. To jsou věci, které jsem avizoval a které jsem myslel, že budou součástí nějaké dohody koalice - opozice, jako to bylo v minulém volebním období, jako z toho vyústilo třeba to milostivé léto. To se nestalo a vaše mantra, a to je to, co mně vadí, vaše mantra je, že musí být koaliční shoda. Ale ta koaliční shoda přece není garance, že to je dobrá věc. Jak vy se na to budete dívat, na ty zaměstnavatele, na ten registr vozidel na to vyrovnání splátek v exekuci a v insolvenci, když tři subjekty budou pro a dva koaliční budou proti, tak řeknete, že to nepodpoříte? A takhle se přece ale jakoby nehodnotí kvalita té věci! Tak buď je to dobré, nebo to dobré není a nemusí na tom být stoprocentní shoda z ideologických, politických, jakýchkoliv důvodů. To je to, co mi tam vadí. Tohle jsme mohli, měli udělat před půl rokem. Ne teď. Teď už je pozdě. (Předsedající: Čas!) Všechny věci, které jsem já tady představil, tak už jsou tady rok známé.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Urbanová, připraví se pan poslanec Kohoutek. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Já mám velkou chuť zkusit tu debatu vrátit do obecné rozpravy a dostat se z těch faktických poznámek, protože za nás důležitá věc: Ten návrh zákona je vládní návrh zákona. To předjímá, že koalice má shodu na tom vládním návrhu zákona. Šlo to sem z koaliční vlády. To, že vy tady předjímáte, že se na něčem neshodneme, to jsou ty pozměňováky, které tady teď nahráváme. Já vím, přerušovalo se to několikrát na ústavně-právním výboru, ale to nám přece nemůžete vyčítat, protože se to přerušovalo i vašimi hlasy. To jste přece chtěli také. Chtěli jste o tom jednat. My o tom teď jednáme, probíhá druhé čtení. Moc nerozumím tomu, proč se rozčilujete nad tím, že probíhá druhé čtení, v rámci kterého se načítají pozměňovací návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP