Neautorizováno !


(12.30 hodin)
(pokračuje Barbora Urbanová)

Dobře, nevím, ta debata začíná být poměrně dost mimoběžná, ale vy nám vyčítáte, že se na něčem neshodneme. Ano, nad pozměňovacími návrhy prostě holt bude ještě několik jednání, což si myslím, že je naprosto normální a naprosto správné. Ale možná mě pojďte další faktickou poznámkou vyvést z omylu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Tak ano, jsou další faktické poznámky. První pan poslanec Kohoutek, připraví se paní poslankyně Ožanová. Prosím.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji ještě jednou. Víte, mně to prostě všechno přijde strašně absurdní. My tady už dva a půl roku od pětikoalice slyšíme něco o rozpočtové odpovědnosti, o zodpovědnosti jedinců za své činy, za svoje jednání. A co nám to předkládáte tady za ten návrh? Argumentujete tím, že nás nutí Evropská unie. Ano, Evropská unie nás skutečně nařízením nebo směrnicí zavázala, že musíme přijmout tříleté oddlužení pro podnikatelské subjekty. Ale na minulém nebo předminulém jednání ústavně-právního výboru zástupci Ministerstva spravedlnosti dokonce řekli, že tím, že jsme před půl rokem přijali zákon o preventivní restrukturalizaci, je 99 % těch podmínek té směrnice přijato a že vlastně ani nejsme v první fázi nějakého infringementu, kdy Jakub Michálek tady argumentuje nějakou hrozící pokutou 110 milionů korun. Ale přijetím tohoto návrhu tak, jak vy nám ho předkládáte, veřejné rozpočty přijdou minimálně o jednotky, možná desítky miliard, a to vám je úplně jedno.

Je vám úplně jedno, že ty municipality zase budou na tom daleko hůř. Já se opravdu divím, proč se pořád ještě jmenujete Starostové. Nebo nedivím. Lidé vám to pořád baští, že máte značku Starostové. Ale vždyť vy těm starostům podřezáváte větev. Spousta z vás tady bylo komunálními politiky. Víte, jaké jsou problémy s dluhy na odpadech, na jiných poplatcích. A myslíte si, že touhle novelou zákona třeba těm municipalitám pomůžete? Jak to vysvětlíte těm SVJ? Jak to vysvětlíte těm bytovým družstvům? Já z pozice notáře hodně osvědčuji členské schůze SVJ a s těmi lidmi se tam bavím. A ti lidé jsou zoufalí. Máte každý panelák, 24 jednotek, 48 jednotek a v každém tom paneláku je jeden, dva problémoví vlastníci, problémoví nájemníci, problémoví uživatelé. A ti lidé mi říkají: My to odnášíme za ně, dělejte s tím něco. A co děláte vy? Pravý opak.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Ožanová a připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Co k tomu říct? Chodím na ústavně-právní výbor, máte pravdu, je to vládní novela. Nicméně koalice má rozpory. A promiňte mi, tím, že na ten výbor chodím, sedím tam, dokonce to kolegové přiznali, řekli to na mikrofon, není to nic špatného. A my našimi hlasy jsme umožňovali to, aby se našel nějaký konsenzus, aby se dal zákon do kupy. A vy nám říkáte tady úplně něco jiného. Tak já asi chodím na špatný výbor. Nemluvte o tom, o čem nic nevíte. Skutečně by to předložila vláda, nebyla zcela koaliční shoda a my jsme se pouze snažili o to, aby prostě ten zákon byl v pořádku a tomu jsme ano v koalici pomáhali. I našimi hlasy docházelo k přerušování, aby se našla nějaká shoda. To je špatně? Zkuste to přiznat. Netvrďte mi něco, že asi neposlouchám na ústavně-právním výboru, o čem to je. Promiňte, mě to až urazilo. Já tam chodím a poslouchám, o čem se mluví!

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Válková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo. Na své předřečníky zareaguji. Zopakuji to. Udělejte obyčejnou transpozici, nebuďte kreativní a není problém. Vždycky, když to bylo obráceně, a já jsem zde předkládala ty zákony v těch výborech jako odborný náměstek, teď už vlastně jako vrchní ředitel, tak jste mi říkali, transpozice, směrnice říká, co. Proč jdete nad rámec transpozice? Držte se toho, co máte do našeho zákona transponovat. To byly vaše... vy jste tady neseděli, pardon. Ale ti, co tady seděli. Tak to tady probíhalo. Proč jste stále kreativní? Proč? Nemáte shodu. A jediné, co dokážete, tak napadat nás, že my za to můžeme. Nebo respektive, pokud vás nepodpoříme, tak jsme zlí.

Ne, my vám pouze říkáme, a identifikujeme, co všechno je tam špatně. Říkám, držte se transpozice a nebuď kreativní. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Válková, připraví se pan poslanec Nacher. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla paní poslankyni Urbanové, vaším prostřednictvím, jenom odpovědět na ty její otázky, kdy říká, proč vám vadí, že tady diskutujeme ty pozměňovací návrhy, vždyť je to logická součást druhého čtení. Ano, nám vadí ne, že tu diskutujeme, ale že tedy v souvislosti s tím klademe i otázky koalici, který z těch pozměňovacích návrhů v rámci diskuse podpoříte a který ne. A chceme od vás stanoviska a vy nám na to stále - a já už také nebudu vystupovat, to vás teď ujišťuji - odpovídáte všichni. My nevíme, protože, kdyžtak mě opravte, my se musíme shodnout v koalici a bez ohledu na věcnou opodstatněnost nebo neopodstatněnost na smysluplnost nebu nesmysluplnost, na potřebnost nebo nepotřebnost, pro nás je koalice svatá, a i kdybychom zlepšili pro občany České republiky, říkáte jinými slovy, v této oblasti cokoliv, tak koalice se nesmí, může se zachvět, ale rozhodně jí to nesmí ohrozit.

Pak se nedivte opozici, že má radost, protože jasně na mikrofon vlastně říkáte, že to je smysl vaší koalice. Nikoliv řešit věcné problémy našich občanů, ale za každou cenu držet koalici. Já normálně politicky nemluvím, ale když jste se mě, paní poslankyně Urbanová, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, zeptala, tak vám odpovídám. Mluvte s námi a komunikujte věcně a my potom rádi nebudeme političtí. Já rozhodně jsem věcný člověk a vítám věcné otázky a věcné odpovědi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Urbanová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych rád odpověděl paní poslankyni Urbanové, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Já nevím, jestli jste tady seděla, ten problém nastal v momentě, kdy vystoupil váš předseda klubu. My jsme tady do té doby předtím prezentovali pozměňovací návrhy, vysvětlovali je, říkali, co je jejich podstatou a tak dále. On pak vystoupil a vlastně to rozdělil na minulost, že jsme vám předali zemi v rozvráceném stavu, počty exekucí rostou a tak dále, což není pravda, vy to víte, protože se v té oblasti pohybujete a kolikrát jsme se na tom shodli.

A pak i pokud jde o tu přítomnost, že my jsme ti jestřábi, kteří tady nepřejí těm hodným dlužníkům. Já to zjednodušuji, ale něco v tomhle smyslu. A na ten popud my jsme najednou se přihlásili těmi faktickými, když jste tady nebyla a bránili jsme se tomu. Protože to není pravda. Protože ty naše pozměňovací návrhy mají nějakou logiku a my od vás nechceme nic jiného, než abyste nám dali nějakou zpětnou vazbu na ty naše pozměňovací návrhy. Ale ta zpětná vazba přece nemůže být v tom slova smyslu, že tím, že ta novela insolvenčního zákona je tak citlivá, že jste to pětkrát přerušili na ÚPV a je to veřejné tajemství. Koneckonců to tady přiznal ministr spravedlnosti, tak z toho plyne, a vy to dáváte najevo, že buď se na tom shodnete všichni, anebo pro to hlasovat nebudete. A najednou tam z toho úplně vypadává ta debata o té věcnosti, úplně z toho vypadává.

Chcete odbřemenit povinnosti pro zaměstnavatele ano nebo ne. Pokud ano, pojďme se bavit jak. Ale ne, že mi někdo odpoví, musíme se shodnout všech pět, protože je to tak citlivé, a máme na to tak rozdílné názory, že když se neshodneme všech pět, tak vám vlastně ani nebudeme odpovídat, v zásadě řečeno. A to je to, co nám vadí. Protože vy jste to řekli na ÚPV, říkáte to na mikrofon (Předsedající: Čas.) a takhle se nikam neposuneme.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Poslední faktická poznámka a vracíme se do obecné rozpravy, kde na řadě je pan poslanec Haas. Jste se dočkal, (se smíchem) pane poslanče. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát za slovo, vážená paní předsedající. Byl jsem v pečlivém střehu tady na sále. Já se pokusím svým malým střípkem to vrátit tam, kde to ve druhém čtení má být. To znamená k představení pozměňovacích návrhů, které jsem buď sám, nebo se skupinou kolegů, abych na ně nezapomněl, podal a načetl pro druhé čtení. Velmi stručně je představím. Budu se opravdu držet věcného obsahu bez ohledu na to, zda spolu věcně souhlasíme, nebo nesouhlasíme. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP