Neautorizováno !


(11.10 hodin)
(pokračuje Jan Bartošek)

Dále je zde návrh, který přednesl pan poslanec Jan Richter. Je to bod číslo 153, týká se to bodu - návrhu na zřízení vyšetřovací komise ze střelby dne 21. 12. 2023. A navrhuje, aby tento bod byl zařazen dnes jako první.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 161, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 80, proti 52. S návrhem byl vysloven souhlas. (Reakce a potlesk zleva.)

 

Je zde avizována kontrola hlasování, poprosím o strpení. (Předsedající se odmlčí.) O slovo se hlásí paní místopředsedkyně Věra Kovářová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Hlasovala jsem v tomto hlasování "proti", na sjetině mám "pro". Zpochybňuji hlasování. (Nesouhlasné reakce zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Je zde návrh na zpochybnění hlasování, v tom případě dám hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 162, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 151, proti 2. S návrhem byl vysloven souhlas a z toho důvodu budeme opakovat hlasování.

 

Táži se, zda mám zopakovat, o jakém návrhu budeme hlasovat? Je zde tato žádost. Budeme hlasovat o tom, aby bod číslo 153, tedy návrh o zřízení vyšetřovací komise střelby ze dne 21. 12. 2023, byl zařazen dnes jako první bod.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 163, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 78, proti 54. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Budeme pokračovat dalším hlasováním. (Poslankyně Schillerová z pléna: Teď nemůžu vystoupit?) Já registruji vaši žádost, paní předsedkyně. Prohlasoval bych všechny návrhy a poté vám udělím slovo.

 

Jako další jsou dva návrhy paní poslankyně Jany Mračkové Vildumetzové.

Jako nový bod chce zařadit bod s názvem Rakušanova rovnice.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo pro návrh tohoto bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 164, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 78, proti 81. Návrh byl zamítnut.

 

A druhý bod od paní poslankyně zní: Plakátovací kampaň za peníze daňových poplatníků za 42 milionů korun.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto nového bodu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 165, přihlášeno je 159 poslankyň a poslanců, pro 78, proti 76. I tento návrh byl zamítnut.

 

Tím jsme se vypořádali se všemi návrhy pořadu dnešní schůze a s přednostním právem o vystoupení požádala paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. U migračního paktu jsem si řekla, co jsem říci chtěla, to znamená, že my rozhodně to téma neopouštíme. Ale co jste to tady teď sehráli za nehezké, nehezké divadlo se všemi oběťmi, se všemi jejich pozůstalými, se všemi těmi, kteří čekají na odpovědi na otázky, kterých je čím dál víc a které se týkají zřízení vyšetřovací komise k tragickým událostem na Filozofické fakultě z konce loňského roku? Opakovaně chodí můj ctěný kolega Jan Richter, opakovaně navrhuje předřazení. Opakovaně mu je vaší odpovědí arogantní mlčení a zamítavé stanovisko. Teď svitla naděje, že by to mohlo projít, a vy tady sehrajete takovouto nehezkou hru se zpochybněním a zamítnutím. Opravdu, styďte se. A my toho nenecháme. (Bouřlivý potlesk zleva.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nikdo další se s přednostním právem nehlásí, a tedy, jak jsem avizoval, než budeme pokračovat, tak poprosím, požádám poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly ve středu 17. dubna. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Já rychle přečtu výsledky třech volebních bodů ze středy.

 

První volební bod byl

 

142.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

V této volbě bylo vydáno 167 hlasovacích lístků, stejný počet byl odevzdán, takže 0 neodevzdaných. Kvorum nutné pro zvolení bylo 84. Navržená kandidátka paní Tereza Koucká Höfferová získala pouze 71 hlasů a nebyla zvolena. Tato volba byla jednokolová, takže končí. Jednalo se o návrh, který Poslanecké sněmovně zaslal předseda Nejvyššího kontrolního úřadu, a nyní tedy Sněmovna musí počkat na to, jaký nový návrh z NKÚ obdržíme.

 

V druhé volbě, bodu

 

143.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Technologické agentury České republiky

počty byly stejné, 167 hlasujících, 84 kvorum. Martin Kobert získal 135 hlasů, Jan Smolík 1. Zvolen byl Martin Kobert a volba končí.

 

Ve třetí volbě, bodu

 

144.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

opět 167 hlasujících a kvorum 84. Pavel Baran získal 86 hlasů, Ivana Černá 67 a Tomáš Řezanka 0. Členem byl zvolen Pavel Baran a volba také končí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo. A tím jsme se vypořádali se všemi předchozími body a oznámeními a přistoupíme k dnešnímu programu.

 

A já otevírám první bod dnešního jednání a tím je

 

22.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb.,
o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích
a o změně některých zákonů (energetický zákon), ve znění pozdějších předpisů,
a další související zákony
/sněmovní tisk 656/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a já vás prosím, pane ministře, abyste se ujal slova. (Hluk v sále.) Kolegyně a kolegové, vy, kteří diskutujete v pravé i levé části sálu, kteří diskutujete, abyste diskusi přenesli do předsálí. Prosím, pane ministře.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení přítomní členové vlády, vážení hosté, vláda České republiky postoupila dne 26. března tohoto roku Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky po jeho předchozím projednání a schválení návrh zákona, kterým se mění zákon č. 458/2000 Sb., o podmínkách podnikání a výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů, nazývaný jako energetický zákon, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony.

Návrh navazuje na předchozí novely energetického zákona, a proto je ve zkratce označován jako lex OZE III. Hlavním důvodem předložení návrhu je povinnost členského státu zajistit transpozici směrnic Evropské unie, stejně jako adaptovat český právní řád na přímo aplikovatelné předpisy Evropské unie. Návrh zákona je tedy v převážné míře transpozicí směrnice Evropského parlamentu a Rady EU 2019/944 z 5. června 2019, o společných pravidlech pro vnitřní trh s elektřinou a o změně směrnice 2012/27/EU. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP