(9.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

To, že banky a finanční instituce měly spořicí účty, kde člověk měl aspoň 2 %, pana premiéra nechalo chladným. Takže v zásadě jsou tady dvě možnosti, jak si celou kauzu vysvětlit. Pan premiér je buď naprosto ekonomický negramota, který vůbec nerozumí penězům a je na tom s finanční gramotností hůř než žák základní školy, anebo šlo v této kauze o něco úplně jiného a vklad do kampeličky byl jen jakousi zástěrkou. Každopádně celá ta Podnikatelská družstevní záložna, ve které pan premiér Fiala zapomněl milion korun, je hodně podivná instituce. Můžeme to posoudit společně.

V roce 2022 měla cirka 150 členů, i když ostatní záložny jich mají desetkrát tolik. Na webu chyběl nejen ceník nebo nabízené produkty, ale třeba i internetové bankovnictví. V roce 2022 poskytla jen čtyři úvěry a jednu bankovní záruku a v roce 2021 ani jeden úvěr. Čistý zisk se pohybuje ve stovkách tisíc korun, ale klienti si do kampeličky průměrně uložili skoro 2,4 milionu korun. Takže asi není divu, že se záložna dostala do hledáčku státních finančních institucí a že v roce 2021 Finanční analytický útvar dal záložně pokutu 150 000 korun a Česká národní banka 200 000 korun kvůli nedostatkům v prevenci praní špinavých peněz. V současnosti se o kampeličku zajímá kriminálka a Vrchní státní zastupitelství v Praze, protože z ní na konci minulého roku zmizelo 140 milionů korun určených na munici pro Ukrajinu, které někdo - v uvozovkách - v igelitkách vynesl ze záložny ven. Nejnověji záložně ČNB zakázala přijímat vklady, poskytovat úvěry i některé hotovostní operace a s kampeličkou zahájila správní řízení směřující k odejmutí licence.

Mě fascinuje, když aktivistický redaktor v České televizi, který má v neděli ten pořad, naposledy se tam vlastně chichotal a dělal různé grimasy nad mým videem, dokonce tvrdí, že jsme o té kampeličce měli vědět my. A jak jsme se měli o tom dozvědět? Proč nám to Koudelka nenapsal? Vždycky když byly ve zprávě BIS korupce nebo náznak, tak jsem uložil jednotlivým ministrům, aby to řešili. A jsem na 100 % přesvědčen, že kdyby nám to někdo napsal, no tak bychom to řešili. Takže by bylo dobré, aby Česká televize zase nemanipulovala. Ano? A ten, kdo to měl hlásit, no tak máme tady nějaké instituce, které mají chránit ekonomické zájmy občanů České republiky a našeho státu.

Takže podle médií je klíčovou postavou záložny obchodník s uměním Kamil Bahbouh. Novináři o něm píší jako o skrytém hlavním podílníkovi záložny, ale za 20 let od vstupu nebyl pan Bahbouh ani jedenkrát členem představenstva či kontrolní komise záložny. Podíl v záložně měl jeho bratr, manželka a švagrová i restaurátorská firma Gema Art Group spojovaná s panem Bahbouhem, jejíž manažeři byli odsouzeni v kauze zmanipulované zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks. V médiích se psalo, že pan Bahbouh dluží až 150 milionů korun, že má na krku exekuce, že se skrývá před věřiteli a že je podezírán z praní špinavých peněz.

Záložna v paláci v centru Prahy obývá společné prostory s Bahbouhem, řízenou, ale opět nevlastněnou galerií Gema. Jméno pana Bahbouha figuruje i v kauze projektu CyberGym, který měl sloužit civilní rozvědce, Úřadu pro zahraniční styky a informace - to je ta rozvědka, která je pod ministrem vnitra, mám s ní bohaté zkušenosti, zneužívání té rozvědky proti politickým soupeřům, a už jsem o tom tady mluvil, za fungování jednoho ministra vnitra za sociální demokracii. Ta rozvědka, ÚZSI, do projektu spojeného se školením expertů na kybernetickou obranu nainvestovala stamiliony. Rozvědka původně nad projektem měla kontrolu tím, že do něj vstoupila jako investor, jenže představitelé CyberGym navýšením základního jmění rozvědku převezli a vyšachovali.

Jedním z vedoucích představitelů CyberGym byl právě pan Bahbouh. Mimochodem, lobbista Růžička, který do záložny přivedl pana premiéra Fialu, úzce spolupracoval s ministrem vnitra za ČSSD Chovancem, pod něhož spadala civilní rozvědka ÚZSI, o tom jsem už mluvil. V době, kdy si premiér Fiala zhodnocoval svůj milion korun v kampeličce, řídil záložnu René Szonowski, šlo o jednoho z prvních akcionářů investiční společnosti Xixoio, jejíž manažeři nyní čelí vyšetřování ze strany Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Podle policie šlo zpočátku o tunel. Manažeři společnosti měli z lidí pod příslibem výhodné investice do kryptoměn vylákat postupně přes 350 milionů korun. Szonowski, který zemřel v roce 2022, ve Fialově kampeličce zařídil účet také britské firmě Glocin Limited, jejíž hlavou je opakovaně odsouzený Aleš Kohoutek, někdejší člen Krejčířova gangu. Na konto této firmy s virtuálním sídlem v Manchesteru, které žádná z bank nechtěla otevřít účet, mezi lety 2019 a 2022 přicházely peníze od drobných investorů, třeba žen na mateřské dovolené, aby následně mizely v síti dalších firem v zahraničí. Celkem šlo o úspory ve výši cirka 2,8 miliardy, které zmizely na Slovensku, ve Švýcarsku či v kryptoměnách. Mimochodem, Glocin Limited pak pomohl 15 miliony společnosti Xixoio, kde byl Szonowski akcionářem. To jsou samozřejmě jenom náhody.

Velmi zajímavý je taky výčet fyzických osob, které do záložny posílaly peníze. Šlo zejména o politiky a různé prominenty napojené na ODS, například bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, ministerský náměstek v kauze poslaneckých trafik Roman Boček, odsouzený ke dvouleté podmínce a pokutě 300 000 korun, který měl do záložny přinést 53 milionů hotově, v keši, aby je skryl před finančním úřadem. Všechny tyhle informace jsou z veřejných zdrojů, opakuju, z médií. Podíl v kampeličce držela jeho manželka Kateřina Bočková. Dále v záložně figuroval exministr zdravotnictví ODS Luděk Rubáš, tchán Petra Tluchoře. Firmy, ve kterých se pan Rubáš angažuje, sponzorovaly ODS. Byl to také pan Rubáš, který do záložny přivedl pana Bočka. Z lidí spojených s ODS se záložnou je dále bývalý liberecký zastupitel a také exředitel Pozemkového fondu České republiky Radim Zika, který v roce 2012 skončil po sérii skandálů, mimo jiné - vyměněné pole na Vysočině za lukrativní státní parcely v Bedřichově. Za Zikova působení v čele fondu se rozpoutala kauza Bečvářův statek, označovaná za jednu z největších restitučních kauz české historie, kde samozřejmě lidi, občané, přišli o peníze, myslím z hlediska rozpočtu jako takového. Pan Zika v minulosti prodal fotografie a obrazy přes firmu Gema Art, propojenou s podnikatelskou záložnou, na čemž vydělal skoro 7 milionů korun.

Se záložnou byl spojen nejen premiér Fiala, ale také jeho poradci. Externí poradce premiéra pro zdravotnictví a lékař z IKEMu Ivan Netuka přes záložnu naposílal 19 milionů do Švýcarska, ale třeba podle magazínu Reportér poslal 5 milionů korun firmě Somecs Institute, ve které je pan Bahbouh člen správní rady, a třeba také pan Netuka obchodoval přes kampeličku s panem Růžičkou, který do Podnikatelské záložny premiéra Fialu přivedl. Kampeličce svěřovali své peníze lidé a firmy, které v minulosti spojovala agentura Bison & Rose. Zakládajícím členem firmy, za které vznikla, byla PR agentura Bison & Rose a byl to manažer záložny Kamil Bahbouh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP