(9.40 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Tehdejší spolumajitel Bison and Rose pan Růžička podle vlastních slov měl v záložně účet přes dvacet let. Neteř jeho obchodního partnera Jiřího Bise Tereza Bisová byla v letech 2009 až 2017 předsedkyní představenstva záložny. Propojení s rodinou Bisových má i nynější předseda představenstva záložny a dlouhodobý šéf kontrolní komise Robert Zelenka. Ten měl dříve vlastní Galerii Gema.

Kromě politiků ODS mezi podílníky záložny byl podnikatel Jan Jezbera, který je jednou z klíčových postav dnes už bývalé vlivové skupiny Interconex, která v devadesátých letech ovládala například známé a později vytunelované litoměřické investiční fondy. Dále sem peníze dal bývalý majitel fotbalové Viktoria Žižkov Luděk Vinš. V roce 2016 vyšlo najevo, že si u příbramského podsvětí objednal řešení problému, v uvozovkách, který souvisel s konkurzem na jeho majetek. Policie tehdy vyšetřovala zapojení Vinše přímo do objednání násilného zastrašení vůči svým konkurentům. Předmětem sporu byl zejména palác Blaník, přejmenovaný na Fénix, na pražském Václavském náměstí.

Mezi podílníky záložny byli také podle médií další významní manažeři jako pan Palička, pan Cuc nebo pan Havel a další. Většinu z nich spojoval byznys s představiteli záložny, včetně samotného Kamila Bahbouha. Peníze do záložny investovalo i pár bývalých policistů či důstojníků tajných služeb, ale také Petr Štalzer, který byl odsouzen za zastřelení právníka v pražských Hlubočepech v roce 2012. Vrah si svou oběť spletl s německým galeristou Martinem Georgem Weberem. Štalzer podle médií byl letitým spolupracovníkem pana Bahbouha, který měl s Weberem také spory. Německý galerista pana Bahbouha obvinil, že mu odcizil 30 uměleckých předmětů v hodnotě 10 milionů korun.

Takže to jsou úplně šílené věci. Já nevím, jestli si vůbec někdo uvědomuje, o čem to vlastně všechno je, to je neskutečná mafie, která tady byla léta budována, a nikdo o tom nemluvil.

Podnikatel Pavel Wurst, který byl léta podílníkem v Podnikatelské družstevní záložně, na další členy kampeličky podal trestní oznámení pro podezření z praní špinavých peněz. Ten to v médiích pojmenoval jasně: v záložně se praly peníze, nebyl problém přinést v hotovosti miliony korun a manažer Kamil Bahbouh je vložil na účet. Také prohlásil: Bahbouh pere politikům ODS peníze. A uvedl také, že skrze nákupy uměleckých děl bylo spořitelní družstvo schopno legalizovat černé peníze. Ano, dobře slyšíte.

V této souvislosti si připomeňme, jak pan premiér mluvil o panu Bahbouhovi. Potkal jsem se s ním v záložně, kde jsem byl za těch pět let osobně asi třikrát. Pan Bahbouh mě přišel pozdravit a představil se mi jako člen managementu, jinak jsem ho neznal. Ale pěkně jsme si tehdy povídali o moderním výtvarném umění, měli tam krásné věci, to mě zaujalo, popisoval.

Pan Wurst ostatně nebyl jediným svědkem, který o záložně mluví otevřeně jako o pračce peněz. Stejné podezření z legalizace peněz z trestné činnosti má i další dřívější člen záložny, bývalý policista a pracovník civilní rozvědky ÚZSI Tomáš Kubeš. Chlubili se mi, že perou peníze pro politiky, říká Kubeš a dodává k tomu seznam jmen.

A teď ještě k zajímavějším věcem. V médiích se člověk dočte, že Bahbouh a také lidé spříznění se záložnou poslali cca 208 000 eur, tedy 5,2 milionu korun, na podporu bruselské politické nadace New Direction, která je partnerem frakce evropských konzervativců a reformistů ECR v Evropském parlamentu. Členem frakce je ODS. Nadace se podílela na vydání knihy pana Fialy. A z bruselské nadace New Direction zamířilo, zřejmě na oplátku, nebo nevíme, 280 000 eur, přibližně 7,1 milionu korun do think thanku Pravý břeh - Institut Petra Fialy, který je prodlouženou rukou pana premiéra a jeho mateřské ODS. Oficiální vysvětlení je, že šlo o zakázky na publikace, které Fialův institut prý vysoutěžil v tendrech.

V médiích se také dozvídáme, že poté, co v roce 2014 začal pan premiér Fiala předsedat ODS, přistálo na kontě ODS 850 000 korun od 83letého Lubomíra Hromádky prostřednictvím Podnikatelské družstevní záložny. Ano, člověk, který má 83 let, tak poslal 850 000. Pan Hromádka byl v té době jednatel společnosti Galerie Gema, která sídlí na stejné adrese jako Podnikatelská družstevní záložna a je s ní personálně propojena.

S lidmi ze záložny, například s panem manažerem Bahbouhem, se zná jako dlouhodobý starosta Líbeznic a dnešní ministr dopravy a místopředseda ODS Martin Kupka. Firma, kterou řídil pan Bahbouh, v Líbeznicích revitalizovala kapličku nebo rekonstruovala za 25 milionů korun hasičskou zbrojnici. To je super. Je evidentní, že tato podivná finanční instituce, která nevydělávala, měla jen hrstku klientů, často prominentů z ODS, kde docházelo k podivným finančním transakcím, která z ekonomického hlediska nedává smysl a o kterou se teď zajímá hospodářská kriminálka a vrchní státní zastupitelství, je ve skutečnosti nejspíš pračkou špinavých peněz politiků ODS a zdroj skrytého financování Fialovy partaje a jejích volebních kampaní.

Takže to je ta první kauza. Tohle, jenom náznak něčeho, kdyby bylo za nás, tak si to neumím představit. Pamatujeme si ty kampaně v médiích na základě vymyšlených kauz a nesmyslů, které většinou vyprchaly a byly jenom účelové. Tohle je fakt. Tohle se dělo a je to skutečně neuvěřitelné.

Druhým nejvyšším skandálem Fialovy vlády je kauza Dozimetr, která názorně ilustruje, že hnutí STAN není ničím jiným než politickým projektem organizovaného zločinu. I tady je třeba si připomenout, o co v celé kauze, kde figuruje spousta kokainu, špinavé peníze i šifrovací telefony, jde.

Skupina politiků ze STAN a TOP 09 - ano, TOP 09, pan Pospíšil je stále v televizi, neuvěřitelné, nikdo se ho na to neptá - lobbistů, manažerů a podnikatelů okrádala stát na veřejných zakázkách a ovlivňovala chod veřejných firem. Všemu šéfoval soudně nesvéprávný podnikatel, v uvozovkách, Michal Redl, někdejší pravá ruka gangstera Radovana Krejčíře, a bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček ze STAN, kteří chtěli rozjet to pravé eldorádo v Dopravním podniku, VZP a Středočeské správě silnic po tom, co úspěšně takhle okrádali ve Zlínském kraji a dělali kšefty. Cílem bylo nejen odrbat stát a nakrást si, ale jak vyplývá z policejních protokolů, financovat volební kampaň STAN a TOP 09. Z korupce. Na tomto skandálu se ukazuje, jak moc organizovaný zločin prorostl do státní správy. Celý projekt vznikl ve Zlíně a kromě Redla se jeho duchovními otci stali Petr Gazdík a Stanislav Polčák. Kvůli kolaboraci se symbolem korupce Kalouskem a jeho TOP 09 se tato povedená partička dostala do Sněmovny a dnes bohužel i do vlády. Všechny tři pojí dlouhodobé přátelství, stýkali se poměrně často, rodiny se znají, jezdili spolu i na dovolené. Tento triumvirát ve skutečnosti hnutí vždy řídil a stále řídí. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP